bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Foodies – pasjonaci jedzenia, którzy nie mają problemu z nadwagą

Foodies – pasjonaci jedzenia, którzy nie mają problemu z nadwagą

🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 22 czerwca, 2017

Naukowcy z Food and Brand Lab Uniwersytetu Cornell informują, że „żywnościowi neofile” mają na ogół niższe BMI.  Wyniki ich eksperymentu pokazują, że promowanie różnorodności  w codziennym jadłospisie i samodzielne przygotowywanie posiłków, może stanowić klucz do utrzymania prawidłowej masy ciała i to bez konieczności wprowadzania restrykcyjnej diety.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Kim jest Foodie?
  • Czy jesteś ,, Foodie’’?
  • Foodies mają niższe BMI
  • Samodzielnie przygotowywane posiłki – sposób na zdrową dietę

Kim jest Foodie?

Niektórzy uważają, że to komplement. Inni, że określenie to jest pejoratywne. Pewne jest to, że ,,Foodie’’ to pasjonat jedzenia. To ,,żywnościowy ryzykant”, który chętnie kosztuje  pojawiających się na rynku nowości i bez obaw włącza do swojej codziennej diety. Interesuje go nie tylko sama konsumpcja, ale też proces przygotowywania posiłków, historia produkcji i zagadnienia dotyczące przemysłu żywnościowego. Jest samoukiem. Wiedzę czerpie z branżowej literatury i czasopism, ale przede wszystkim z własnych doświadczeń. 

Czy jesteś ,, Foodie’’?

Czy próbowałeś kiedyś niżej wymienionych pokarmów?

  1.  Jarmuż
  2.   Seitan
  3.  Komosa ryżowa
  4.  Wodorosty
  5.  Kiełki fasoli
  6.  Wołowy ozór
  7.  Węgorz
  8.  Jaja przepiórcze
  9.  Królik
  10.  Kimchi
  11. Tempeh
  12. Dziczyzna
  13. Polenta
  14. Wątróbka
  15. Surowe ostrygi

Jeśli skosztowałeś co najmniej 9 produktów z listy więcej niż jeden raz, możesz pretendować do tytułu ,,Foodie’’!

Foodies mają niższe BMI

Brian Wansink i zespół ekspertów w dziedzinie odżywiania i zachowań konsumenckich potwierdzili, ku zaskoczeniu wszystkich, że dieta  foodies jest wyjątkowo zdrowa.
W eksperymencie, w którym  wzięło udział 500 kobiet, zbadano ich nawyki żywieniowe, postrzeganie nowych produktów spożywczych, ale też satysfakcji w stosunku do własnej  masy ciała i  skłonności do podejmowania aktywności fizycznej. Okazało się, że osoby, które chętniej kosztowały nowych produktów, miały niższe BMI w porównaniu z tymi o bardziej konserwatywnych poglądach w kwestii odżywiania.  Do odważnych świat należy! Jak się okazało, dobry stan zdrowia również. Może to już czas, aby odkurzyć kolekcję przepisów, których jeszcze nie odważyłeś się wypróbować?

Foodies często goszczą  przyjaciół, z którymi wspólnie przygotowują, a potem degustują posiłki. Jest to ważny nawyk. Raporty naukowców udowodniają, że osoby, które wykazują większe zaangażowanie podczas zakupu i przygotowywania żywności, nie mają zazwyczaj problemu z utrzymaniem prawidłowej masy ciała.  

Samodzielnie przygotowywane posiłki – sposób na zdrową dietę

Dlaczego warto samemu przygotować posiłki?  Dania przyrządzane samodzielnie są zwykle lepiej zbilansowane i mniej kaloryczne niż popularne jedzenie „na wynos” serwowane w barach szybkiej obsługi i restauracjach. Co więcej, masz pełną kontrolę nad wartością odżywczą i swobodę w doborze składników, więc jeśli masz pewne ograniczenia żywieniowe, łatwiej jest zadbać o swoje indywidualne potrzeby. Domowe posiłki nie zawierają sztucznych dodatków i są komponowane z produktów nieprzetworzonych. Poświęcając czas na ich samodzielne przygotowanie, możesz zapobiec nadmiernemu przyrostowi masy ciała, ale też ustrzec się problemów trawiennych i wystąpienia reakcji alergicznych.  

Badanie opublikowane w czasopiśmie Public Health Nutrition informuje, że osoby, które jedzą obiady przygotowane samodzielnie od podstaw, przyswajają dziennie, aż o ponad 200 kcal kalorii mniej. Ponadto uczeni z Uniwersytetu Harvarda donoszą, że rodziny, które przez większość dni tygodnia zasiadały razem do posiłków, miały wyższe spożycie składników odżywczych, takich jak wapń, błonnik, żelazo, witaminy B6, B12, C i E. W ich diecie występowało zdecydowanie mniej szkodliwych tłuszczów nasyconych.

Dodatkowo, wspólne gotowanie może być doskonałą zabawą! Taka forma spędzania wolnego czasu nie tylko niesie korzyści dla naszego zdrowia, ale sprzyja zacieśnianiu więzów rodzinnych i pielęgnowaniu przyjaźni. Nic nie poprawi smaku samodzielnie przygotowanej potrawy lepiej niż doborowe towarzystwo. Dodam jeszcze, że jadając z grupą bliskich nam osób, jesteśmy bardziej skłonni próbować nowych dań. Nie ma też lepszej okazji by trenować nawyk świadomego odżywiania się (tzw. mindfull eating).

Literatura:

  • Latimer LA, Pope L, Wansink B: Food neophiles: Profiling the adventurous eater. Obiecity 23 (8), s. 1577-1581. 2015.
  • An R: Fast-food and full-service restaurant consumption and daily energy and nutrient intakes in US adults. European Journal of Clinical Nutrition , 1, 2015.
  • Wolfson  JA, Bleich SN: Is  cooking at home associated with better diet quality or weight-loss intention? Public Health Nutrition 18 (8), s. 1397-1406.2015
  • Engler-Stringer R:  Food, cooking skills and health. Can J Diet Pract Res 71, s. 141-145. 2010.
  • Robinson E, Thomas J, Higgs S: What Everyone Else Is Eating: A Systematic Review and Meta-Analysis of the Effect of Informational Eating Norms on Eating Behavior. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics. 114 (3), s. 414–429. 2014.
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Justyna Piekara ,
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Żurawina zamiast jagody goji –…

,,Nie wystarczy jeść, trzeba się odżywiać” – doskonale o tym wiedzą pasjonaci zdrowego żywienia. Jednak czy konieczne jest kupowanie stosunkowo drogich produktów wyliczanych na liście superfoods, aby utrzymać sprawność na… Czytaj dalej...

Superfoods. Szczęśliwa trzynastka, która pomoże…

Superfoods to prawdziwe bomby zdrowia, które kryją w sobie wiele witamin i cennych składników odżywczych. Czytaj dalej...

Różnice pomiędzy jedzeniem w restauracjach…

Szybkie tempo życia oraz chroniczny brak czasu na przygotowywanie posiłków zdecydowanie nie są sprzymierzeńcami zdrowego stylu życia, a w konsekwencji powodują utratę zdrowia oraz dobrego samopoczucia. Czy istnieje zatem złoty… Czytaj dalej...

Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Sposoby na odchudzanie

    Skuteczne odchudzanie
    Gotowane młode ziemniaki na czarnym talerzu.
    23
    warzywa

    Czy ziemniaki rzeczywiście tuczą? Ile mają kalorii?

    Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?

    Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?

    herbata

    Herbata na odchudzanie

    Ziemia okrzemkowa na odchudzanie. Skutki uboczne stosowania ziemi okrzemkowej

    1

    Deser na diecie? 7 przepisów na najlepsze FIT desery

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.