Mindfull eating – pomyśl o tym co jesz
Aktualizacja: 19 marca, 2024
W opętanym dietomanią społeczeństwie jedzenie coraz częściej wywołuje w nas negatywne emocje takie jak niechęć lub poczucie winy. Jeśli chcemy osiągnąć szczupłą sylwetkę musimy rezygnować z jedzenia ulubionych potraw na rzecz tych mniej kalorycznych, często pozbawionych tłuszczu, który przecież naturalnie wydobywa ich smak.
Za główny czynnik wywołujący nadwagę uważa się najczęściej stres i jakość jedzenia. Ciągle mówi się o konieczności ograniczenia posiłków i o tym jak szkodliwie mogą działać na naszą sylwetkę. Bombardowani takimi informacjami zaczynamy traktować jedzenie nie jako naturalną czynność, ale jako naszego wroga.
Mindfull Eating
Jedzenie pozwala zaspokoić głód i trzeba pamiętać, że to naturalna, zdrowa i często przynosząca wiele przyjemnych doznań czynność. Dużo się mówi o konieczności spożywania zdrowych i zbilansowanych posiłków, jednakże ilu z nas robi to świadomie? Czy jedząc zastanawiasz się nad przyjemnością płynącą z jego spożywania? Czy czujesz dokładnie wszystkie smaki i zapachy? Czy jesteś w stanie opisać jego fakturę oraz uczucia, które towarzyszą ci podczas konsumpcji?
Jeśli nie należysz do tego wąskiego grona osób to z pomocą przychodzi Mindfull Eating czyli metoda, jak świadomie jeść w skupieniu. Nie jest to kolejna dieta, podczas której musimy zrezygnować ze wszystkiego co lubimy. Nie jest to też program, który kończy się po 3 miesiącach. Jest to trening uwagi, którą praktykujesz przez całe życie.
Uważność – najważniejsza zasada Mindfull Eating
Uważność według Joana Kabata-Zinna, jednego z twórców metody mindfulness, nie jest czymś co się robi, ale jest to bycie w kontakcie ze sobą i ze światem. Dzięki “uważności” uczmy się doświadczać rzeczy poprzez ciało i zmysły odrzucając nawyki, które nie pozwalają nam wyjść poza strefę komfortu.
W odwołaniu do żywienia “uważność” pozwala na smakowanie każdego kęsa, i skupianiu się na doznaniach z niego płynących. Kiedy dbasz o to, żeby być bardziej uważnym, dokonujesz dużo bardziej świadomych wyborów. Uczysz się też odczytywać sygnały o sytości, które wysyła ci organizm. Dzięki temu nie tylko wybierasz lepsze i zdrowsze produkty, ale także jesz około 30% mniej w porównaniu do bezrefleksyjnej konsumpcji.
Mindfull eating w praktyce
Mindfull eating to dużo więcej niż powolne jedzenie. Jest to metoda, która pomoże ci w przyjemny sposób zgubić zbędne kilogramy, bez ryzyka efektu jojo. Jak zatem trenować się w uważnym jedzeniu? Poniżej znajdziesz 5 wskazówek, o których bezwzględnie trzeba pamiętać.
- Bądź zawsze tu i teraz. Wyłącz telewizor, odłóż gazetę, telefon zostaw w innym pokoju. Usiądź i po prostu jedz. Skup się na tej czynności, a dopiero później zajmij się następnymi.
- Jedz świadomie. Jedzenie w pośpiechu, byle czego nie sprzyja smukłej sylwetce. Zastanów się czy w danym momencie jesteś głodny, czy to tylko kompulsja wywołana bezmyślnymi nawykami? Pomyśl, czy zjedzenie danej potrawy sprawi ci przyjemność, czy w dłuższej perspektywie wywoła poczucie winy?
- Doświadczaj jedzenia. Zanim weźmiesz jedzenie do ust dokładnie mu się przyjrzyj. Zwróć uwagę na jego kolor, teksturę i zapach. Staraj się opisać jak najwięcej szczegółów z nim związanych. Kiedy już zaczniesz jeść przeżuwaj dokładnie każdy kęs, około 15-30 razy, tak abyś poczuł dokładnie każdy smak. Nie śpiesz się, jedzenie to wyjątkowe doświadczenie, które pobudza wszystkie zmysły.
- Obserwuj swoje ciało. Zaobserwuj jak dane pokarmy oddziałują na twój organizm. Czy po posiłku jesteś napełniony czy może nadal czujesz się głodny. Czy odczuwasz przypływ energii, czy może jej brak?
- Nie oceniaj. Osądy sprawiają, że wyrabiamy sobie opinie, które ułatwiają nam bezrefleksyjne działanie. Schematy które sobie narzucamy sprawiają, że nie dokonujemy świadomych decyzji, a nasze działania są powielaniem lub naśladowaniem działań innych ludzi. Osądzanie czy dane jedzenie jest dobre czy złe, czy porcja jedzenia, którą jesz nie jest za duża wcale nie pomaga ci schudnąć. Jak napisała Katarzyna Smolska w swoim artykule:
Umiejętność dostrzegania tego, co się ze mną dzieje, bycia świadomym swoich reakcji fizjologicznych i psychicznych, a także przyjmowanie ich bez osądzania jest fundamentem w podejmowaniu konstruktywnych decyzji, np. o tym co i kiedy jem. Pacjenci bardzo często są zupełnie nieświadomi swoich emocji, które popychają ich do napadów. Sięganie po jedzenie w odpowiedzi na napięcie emocjonalne jest często tak automatyczne jak odruchy bezwarunkowe.
Mindfull eating nie jest prostą metodą. Wymaga wiele cierpliwości, skupienia i samoakceptacji. Jadąc rozpędzonym samochodem po śliskiej nawierzchni bardzo ciężko jest zwolnić i wyhamować. Tak samo jest z treningiem “uważności” – na samym początku zredukowanie tępa będzie wydawać się trudne, a wręcz niewykonalne. Jednak z czasem, dzięki uporowi i świadomemu dążeniu do celu nabierzesz wprawy i zaczniesz rozpoznawać swoje prawdziwe potrzeby. Na nowo poznasz smaki niektórych potraw, a co najważniejsze, nie będziesz musiał rezygnować z tych ulubionych. Dzięki “uważności” sięgniesz po jeden kawałek ciasta, będziesz się nim delektował i doceniał bieżącą chwilę, zamiast kompulsywnie pochłaniać połowę blachy.
Jak widzisz Mindfull eating to nie kolejna dieta cud, a metoda, dzięki której będziesz bardziej świadomie jadł i dokonywał wyborów. Wprowadzając “uważność” w swoje życie nie tylko zadbasz o zdrowie, ale również odzyskasz kontrolę i harmonię, której odnotowujemy poważny deficyt w zabieganym, XXI wieku.
Literatura:
Urszula Mijakowska, Diet coaching, poradnik dla wiecznie odchudzających się, Edgar, 2012.
Katarzyna Smolska, Zastosowanie terapeutycznych metod opartych na uważności w poznawczo-behawioralnej psychoterapii bulimi.