Fasola czerwona
Fasola czerwona to roślina należąca do bobowatych. Dawniej występowała na terenie obu Ameryk. Za sprawą odkryć dokonanych przez Krzysztofa Kolumba, w XV wieku przywędrowała do Europy, gdzie jest chętnie uprawiana do dziś. Należy ona do roślin strączkowych. Fasola to jedna z podstawowych roślin w codziennej diecie mieszkańców wielu krajów, nic więc dziwnego, że jej uprawa ma duże znaczenie.
Fasola czerwona – właściwości
Czerwona fasola ma wysoką zawartość białka. W 100 g produktu po ugotowaniu znajduje się 21,4 g białka roślinnego. Ma to znaczenie szczególnie w przypadku osób nie jedzących mięsa. Zawiera także łatwą w strawieniu skrobię oraz błonnik. Składnik ten działa jak naturalna miotełka, usuwająca resztki jedzenia znajdujące się w jelitach. Błonnik zapewnia uczucie sytości na dłużej, więc jest wskazany podczas kuracji odchudzającej.
W czerwonej odmianie fasoli znaleźć można wiele witamin z grupy B, przede wszystkim tiaminę. To ważna substancja, ponieważ zapobiega ona pojawieniu się depresji, a także pozytywnie wpływa na pamięć i koncentrację. Przyda się wszystkim osobom w trakcie nauki i przygotowującym się do ważnego egzaminu.
W fasoli znajduje się wiele żelaza, kwasu foliowego, selenu i cynku. Składniki te wpływają na funkcjonowanie hemoglobiny. Ponadto biorą udział w metabolizmie komórkowym, a także regulują pracę mózgu. Cynk jest istotny dla mężczyzn, ponieważ zwiększa produkcję nasienia.
We wszystkich roślinach strączkowych obecne są izoflawony. Działają one łagodząco na organizm kobiety w trakcie menopauzy, a także minimalizują ryzyko zachorowania na raka prostaty w przypadku mężczyzn. Udowodniono, że fasola obniża poziom frakcji cholesterolu LDL we krwi. W czerwonej fasoli odnaleźć można oligosacharydy, czyli naturalną pożywkę dla bakterii bytujących w przewodzie pokarmowym. Z czerwonej fasoli izolowana jest fasolamina o której przeczytasz tutaj.
Fasola czerwona – zastosowanie
Czerwoną fasolę można w Polsce kupić przede wszystkim w formie puszkowanej. Należy uważnie czytać jej skład, ponieważ często jest ona przyprawiana dużą ilością soli oraz octem. Fasolę można także ugotować samodzielnie, ale wymaga ona wcześniejszego namoczenia. Nadaje się do przygotowywania past i dipów. Czerwona fasola jest jednym z podstawowych produktów wykorzystywanych w kuchni meksykańskiej, gdzie często towarzyszą jej pomidory i ostre przyprawy. Można dodawać ją do zup i sałatek. Czerwona fasola znakomicie urozmaici dania pod względem wizualnym.
Warto jeść również kiełki fasoli. Pozytywnie wpływają one na funkcjonalność układu odpornościowego. Zastosowanie mają również strąki fasoli. Po usunięciu z nich nasion należy je zasuszyć, by potem na ich bazie przygotowywać napary, łagodzące na przykład obrzęki w stanach zapalnych stawów. Najbardziej wartościowa jest samodzielnie wyhodowana fasola.
By pozbyć się nieprzyjemnych wzdęć towarzyszących jedzeniu fasoli, wystarczy wodę w garnku z nasionami kilkukrotnie zmienić. Jednak wówczas traci się część wartościowych substancji. Zamiast tego pomoże również dodanie do dania z nią przyprawy łagodzącej jej działanie wzdymające, na przykład kminku.