dieta bezglutenowa

Dieta bezglutenowa to sposób odżywiania wskazany w leczeniu m.in. celiakii czy nadwrażliwości na gluten. Jednak korzysta z niej coraz więcej osób, których dieta nie wymaga wykluczenia danego składnika. Ale czy dieta bez glutenu jest odpowiednia dla każdego? Gluten to mieszanka białek roślinnych, znajdujących się głównie w ziarnach żyta, pszenicy i jęczmienia, dodatkowo, może zawierać go owies, z uwagi na możliwość zanieczyszczenia innymi zbożami. W przypadku osób, których organizm toleruje gluten, powinien on jednak znajdować się w diecie. Warto także wiedzieć, że bezglutenowa dieta nie należy do diet, które można łatwo skomponować. Gluten kryje się w wielu produktach - także produkty naturalnie bezglutenowe mogą być nim zanieczyszczone. Warto zatem, dla osiągnięcia optymalnych efektów, zasięgnąć porady dietetyka. A czy dieta bezglutenowa wspiera odchudzanie?

Co warto wiedzieć o diecie bezglutenowej?

Gluten znajduje się w produktach z wielu grup, najwięcej jednak, ze względu na pochodzenie, jest go w produktach zbożowych. Ponadto występuje lub może występować m.in. w:
  • panierkach do mięs, ryb, warzyw,
  • ciastach przygotowanych na bazie mąki innej niż bezglutenowa,
  • piwie,
  • lodach,
  • czekoladzie,
  • chipsach,
  • owocach suszonych.
Z uwagi na dużą różnorodność produktów, w jakich może znajdować się gluten, dieta bezglutenowa wymaga umiejętnego komponowania posiłków. Często bazują one na zdrowych produktach, dlatego dieta bezglutenowa w pewnym stopniu może wspomagać odchudzanie. Warto jednak pamiętać, że dieta bez glutenu ma przede wszystkim przeznaczenie wspierające leczenie celiakii, choroby Dühringa, alergii na gluten oraz nadwrażliwości na gluten. Dla utraty masy ciała należy wybierać diety odchudzające, które z bezglutenową dietą można połączyć.

Dieta bez glutenu i bez tajemnic

Chcesz dowiedzieć się więcej o diecie bezglutenowej? W poniższych artykułach znajdziesz profesjonalne porady dietetyka, przykładowy jadłospis dla diety bez glutenu, a także przepisy, dzięki którym bezglutenowa dieta będzie nie tylko zdrowa, ale i pełna smaku.

Mąka z tapioki – właściwości, zastosowanie i przepisy

Mąka z tapioki jest wytwarzana z bulw manioku jadalnego (Manihot esculenta Crantz). Roślina ta pochodzi z Brazylii, stanowi znaczny udział w diecie mieszkańców Afryki i Azji. Mąka powstaje poprzez poddanie rośliny obróbce cieplnej, a następnie zmieleniu i suszeniu, w celu odparowania wody. Powstała mąka jest biała, lekka, bez charakterystycznego zapachu.

Dieta bez pszenicy – efekty, jadłospis. Co jeść na diecie bez pszenicy?

Dieta bez pszenicy, a właściwie bez glutenu, to nie tylko sposób żywienia dla osób z chorobą trzewną czy też z uczuleniem na gluten. Dr William Davis napisał książkę, w której przekonuje, że to głównie obecna w pożywieniu pszenica odpowiada za choroby cywilizacyjne. Zastosowanie diety eliminacyjnej poprawia stan chorego i pomaga w redukcji masy ciała.

Mąka ryżowa – cena, przepisy. Jak zrobić mąkę ryżową?

Paulina Żukowska ponad miesiąc temu

Ile kosztuje mąka z ryżu? Do jakich potraw się nadaje? Sprawdź w poniższym artykule!

Bezglutenowe ciasto kokosowe z truskawkami

mgr Magdalena Borowiec ponad miesiąc temu

Przepis na ciasto, tym razem w wersji bezglutenowej. Doskonale nadaje się dla osób chorych na celiakię. Do przygotowania została wykorzystana mąka kokosowa, która ma niski indeks glikemiczny, dzięki czemu będzie to, także deser doskonały dla wszystkich osób zarówno na diecie redukcyjnej, jak i chorych na cukrzycę.

Celiakia u dzieci – objawy, badania, przyczyny. Kiedy wprowadzić dziecku gluten?

Ewa Świndryk ponad miesiąc temu

Niezdiagnozowana celiakia może nieść z sobą wiele powikłań zdrowotnych. Jakie są objawy celiakii u dzieci i jakie badania przeprowadzić w celu szybkiego zdiagnozowania choroby. O tym w artykule.

Chleb bezglutenowy – przepis. Mąki bezglutenowe na chleb

Paulina Chrzan ponad miesiąc temu

W związku z coraz częściej rozpoznawaną celiakią wśród społeczności, powszechniejsze stają się także mąki bezglutenowe i produkty, które można przygotować z ich wykorzystaniem. Ze względu na to, iż chleb jest produktem bardzo często spożywanym wśród Polaków, jego odpowiednik niezawierający glutenu jest pożądany. Ważne dla konsumentów jest także to, by jak najmniej odbiegał konsystencją, smakiem, zapachem i wyglądem od tradycyjnego. Dzięki temu chorzy unikną pojawienia się niekorzystnych efektów ubocznych, a także obniżenia jakości życia.

Uczulenie na gluten u niemowląt – objawy

Paulina Chrzan ponad miesiąc temu

Uczulenie na gluten jest tematem wartym uwagi, gdyż większość myli ją i stawia na równi z celiakią, która jest chorobą immunologiczną i przynosi zupełnie inne skutki w funkcjonowaniu organizmu, a co ważniejsze także w strukturze błony śluzowej jelita. Zagadnienie to jest istotne, gdyż dotyka coraz większą ilość osób, które niekiedy nie są świadome występowania uczulenia lub też nie łączą go z odczuwanymi objawami.

Alergia na gluten – objawy. Celiakia a alergia na gluten

Agnieszka Pankowska ponad miesiąc temu

Alergiczną reakcję na pokarm określa się jako niewłaściwą reakcję układu odpornościowego na spożycie produktu, który u większości osób nie powoduje niepożądanych skutków. Reakcje alergiczne różnią się gwałtownością przebiegu, w najcięższych przypadkach mogą mieć nawet skutek śmiertelny

Objawy celiakii – skórne, neurologiczne. Jakie badania na celiakię?

Paulina Chrzan ponad miesiąc temu

Celiakia to choroba, w wyniku której dochodzi do zaniku kosmków jelitowych oraz poważnych zaburzeń czynności układu pokarmowego. Obecnie cierpi na nią ok. 1% populacji europejskiej. Niestety zachorowalność na celiakię z roku na rok jest coraz większa. Jak rozpoznać ją u siebie lub też jakie badania wykonać w celu jej potwierdzenia? Wskazówki w artykule.

Celiakia – przyczyny, objawy, leczenie, dieta

Ewa Świndryk ponad miesiąc temu

Celiakia jest jednostką chorobową, mogącą ujawnić się w każdym wieku. Zmiany zachodzące w naszym organizmie dają różnorodne objawy, których podłoże stanowi niekorzystne działanie glutenu na nasz organizm. Co jest przyczyną celiakii i jak radzą sobie z chorobą chorzy?

Amarantus – właściwości, olej, mąka, popping, przepisy

Małgorzata Mleko ponad miesiąc temu

Jakie właściwości sprawiły, że amarantus został okrzyknięty “zbożem XXI wieku”? Czym wyróżnia się olej i mąka zrobione z tego produktu? W jakiej postaci i do jakich dań można go użyć? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w niniejszym artykule.

Dieta bezglutenowa – zasady, wskazania i przeciwwskazania, jadłospis na tydzień, przepisy

Ewa Świndryk ponad miesiąc temu

Dieta bezglutenowa dla niektórych, ze względów zdrowotnych, stanowi przymus dla innych kaprys. Czym właściwie jest gluten i jakie są wskazania do usunięcia go z diety?

Gluten – źródła, uczulenie, produkty bezglutenowe

Sabina Bachleda-Szeliga ponad miesiąc temu

Gluten a wraz z nim pszenica ostatnio zyskują złą sławę. Jeszcze do niedawna na diecie bezglutenowej były tylko osoby cierpiące na celiakię. Obecnie dietę wolną od tego białka stosują też osoby zdrowe, które nie wykazują nietolerancji na gluten. Sprawa glutenu jest ostatnio dość kontrowersyjna, a jego szkodliwość na organizm ludzki wciąż nie została udowodniona.

Teff – właściwości, mąka, płatki, cena, przepisy

Dominika Guzik ponad miesiąc temu

Każdy z nas poszukuje żywności idealnej… żywności, której skład spełniałby podstawowe zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze. Od tysiącleci to właśnie zboża, a także rośliny należące do grupy pseudozbóż stanowiły podstawę diety człowieka. W ostatnich latach zauważa się powrót do kuchni „pańskiej” wykorzystującej prastare niekiedy zapomniane gatunki zbóż określanych jako zagubiony magazyn dobroczynny światowego rolnictwa i żywienia.

Diagnostyka celiakii – wymagane badania

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Jakie badania powinno się wykonać w celu potwierdzenia choroby?

Dieta bezglutenowa dla dzieci – jadłospis

Paulina Żurek ponad miesiąc temu

Dieta bezglutenowa uważana jest za wyzwanie w dzisiejszych czasach. Dodatkowo komplikuje ją fakt obecności mąki pszennej w wielu produktach. Jak stosować dietę u dzieci?

Dieta bezglutenowa w chorobach tarczycy – Hashimoto i niedoczynność gruczołu

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Ostatnie doniesienia wskazują, iż eliminacja glutenu u osób z zaburzoną pracą gruczołu tarczowego przynosi pozytywne efekty. Czy istnieje więc zasadność stosowania diety bezglutenowej w niedoczynności tarczycy i chorobie Hashimoto?

Komosa ryżowa – z czym to się je ?

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Komosa ryżowa, inaczej ryż peruwiański lub quinoa, to odmiana pseudozboża. Zalicza się ją do jednych z najzdrowszych produktów zbożowych. Zobacz co zawiera i włącz ją na stałe do swojej diety!

Dietetycy o wprowadzaniu glutenu do diety dziecka

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Dietetycy wydali nowe rozporządzenia określające najlepszy okres na wprowadzenie glutenu do diety dziecka. Zbyt wczesne jak i zbyt późne może spowodować celiakię lub inne choroby glutenozależne.