Dieta sirtfood – przykładowy jadłospis i przepisy

16 18 20

Obecnie pojawiają się coraz nowsze rozwiązania żywieniowe oraz medyczne, których celem jest przedłużenie młodości. Dieta sirtfood jest jedną z takich właśnie propozycji odżywiania, które ma zapewnić długie życie oraz szczupłą sylwetkę dzięki wykorzystaniu żywności bogatej w polifenole aktywujące obecne w organizmie człowieka sirtuiny, czyli geny długowieczności.

Dieta sirtfood

Dieta sirtfood to nietuzinkowa propozycja zmiany sposobu odżywiania się autorstwa A. Gogginsa i G. Mattena, polegająca na zwróceniu uwagi na konkretne produkty spożywcze, których składniki mogą aktywować „geny długowieczności” i „szczupłości”, czyli sirtuiny. Białka Sir (sirtuiny) to białka produkowane w prawie każdym, nawet najbardziej prymitywnym organizmie żywym. Odkrycia z ostatnich lat dowodzą, że długotrwałe ograniczenie ilości spożywanych kalorii o 3050% prowadzi do spowolnienia procesów starzenia się wielu organizmów, włączając w to ssaki naczelne. Zauważono również, że podczas głodzenia dochodzi do aktywacji białek Sir oraz że pewne polifenole (np. zawarte w ciemnej czekoladzie czy czerwonym winie) mogą aktywować je w podobny sposób, co dieta niskokaloryczna.

Dieta sirtfood łączy w sobie ograniczenie ilości spożywanych kalorii oraz posiłki i koktajle, których skład oparty został na produktach bogatych w związki aktywujące wspomniane geny, co ma skutkować utratą masy ciała oraz wydłużeniem młodości. Polecana jest więc żywność zawierająca w znacznej ilości polifenole, czyli związki przeciwutleniające, które opóźniają proces starzenia się komórek, gdyż niszczą wolne rodniki powodujące stres oksydacyjny niekorzystnie oddziałujący na funkcjonowanie komórek ciała.

Autorzy planu żywieniowego wymieniają następujące produkty bogate w polifenole:

  • papryczka chilli, lubczyk, kurkuma,
  • gryka (kasza gryczana, płatki gryczane), włoskie orzechy,
  • seler z liśćmi, jarmuż, rukola, soja, pietruszka, czerwona cykoria, czerwona cebula,
  • daktyle świeże, truskawki, jabłka,
  • oliwa z oliwek ekstra virgin,
  • kawa, kakao, zielona herbata, czerwone wino.

Dieta sirtfood – jadłospis

Śniadanie: kasza gryczana z daktylami, włoskimi orzechami i jabłkiem (przepis poniżej); kawa.

Śniadanie II: zielony koktajl sirt (przepis poniżej).

Obiad: filet z dorsza doprawiony chilli i lubczykiem, podany z kaszą gryczaną i surówką z cykorii i oliwy; zielona herbata.

Kolacja: sałatka z gotowanej soi z rukolą, czerwoną cebulą oraz orzechami włoskimi polana oliwą ekstra virgin.

Dieta sirtfood – przepisy

Przepis na zielony koktajl sirt

Składniki:

  • 75 g liści jarmużu,
  • 30 g rukoli,
  • 5 g liści pietruszki,
  • 150 g selera naciowego,
  • ½ jabłka ze skórką,
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny.

Sposób przygotowania: zblenduj na koktajl wszystkie składniki.

rozwiń
Przepis na kaszę gryczaną z daktylami, orzechami włoskimi i jabłkiem

Składniki:

  • kasza gryczana – 40 g,
  • daktyle świeże – 3 sztuki,
  • orzechy włoskie – mała garść,
  • jabłko – 1 małe lub ½ dużego,
  • kurkuma.

Sposób przygotowania: kaszę gryczaną ugotuj w wodzie. Przełóż do miseczki i dodaj daktyle pokrojone na kawałki, orzechy oraz starte na tarce jabłko.

rozwiń

Siedlecka i Bogusławski podkreślają, że nie ma wystarczających dowodów i potrzeba więcej rzetelnych badań naukowych, aby dokładnie zrozumieć schemat działania oraz proces aktywacji białek sir, a także wpływ składników żywności na ich funkcjonowanie.

 

Literatura:

  1. Heilbronn L. K., Ravussin E., Calorie restriction and aging: review of the literature and implication for studies in humans, Am. J. Clin. Nutr. 2003, 78, s. 361–369,
  2. Masoro E. J., Caloric restriction and aging: an update. Exp. Gerontol, 2000, 35, s. 299–305,
  3. Masoro E. J., Role of sirtuin proteins in life extension by caloric restriction, Mech. Ageing Dev. 2004, 125, s. 591–594,
  4. Howitz K. T., Bitterman K. J., Cohen H. Y. i in., Small molecule activators of sirtuins extend Saccharomyces cerevisiae lifespan, Nature 2003, 425, s. 191–196,
  5. Kaeberlein M., McDonagh T., Heltweg B. i in., Substrate specific activation of sirtuins by resveratrol. J. Biol. Chem, 2005, 280, s. 17038–17045,
  6. Siedlecka K., Bogusławski W., Sirtuiny – enzymy długowieczności? Gerontologia Polska 2005, 13, 3, s. 147-152.
Kup dietę online – od dietetyka
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Dieta sirtfood – przykładowy jadłospis i przepisy - 4.4/5. Oddano 82 głosy.
Autor artykułu:
, Dyplomowany dietetyk. Prywatnie pasjonatka zdrowego stylu życia z zamiłowaniem do poznawania składu i sposobu produkcji żywności, a także jej wpływu na organizm człowieka.

Opinie

  • koktail 27.02.2020, 1:31

    Jeżeli zblendujesz 75 g liści jarmużu, 30 g rukoli, 5 g liści pietruszki, 150 g selera naciowego, ½ jabłka ze skórką, sok wyciśnięty z połowy cytryny to nie wyjdzie żaden „koktail”, lecz sucha sieczka z zieleniny nie do wypicia, najwyżej do zjedzenia łyżką! Proszę zrobić taka miksturę wg tego przepisu i pokazać co wyszło…

    Odpowiedz
    • magda 04.05.2020, 7:28

      przede wszystkim seler i jabłko dają sok

      Odpowiedz
      • ewcia 04.06.2020, 8:33

        mozna dodac wode np mineralna

        Odpowiedz
    • Ann 08.05.2020, 4:50

      Przeciez dodaj szklanke wody i juz bedzie super healthy smoothie

      Odpowiedz
    • Barbara 08.05.2020, 6:24

      Musisz dodac oczywiscie wode I wyjdzie nawet niezly koktajl

      Odpowiedz
    • Jac 12.05.2020, 10:43

      Nie blendowac! Wycisnac sok!

      Odpowiedz
    • Anna 13.05.2020, 6:51

      To wyciska sie w sokowirówkce. A nie blenduje

      Odpowiedz
      • ewcia 04.06.2020, 8:35

        powinno sie zblendowac gdyz miazsz powstaly to bogactwo blonnika i dodac mozna troche wody-tak robie

        Odpowiedz
    • Malgosia 15.05.2020, 12:12

      To ma byc sok a nie koktajl! Wychodzi z tego szklanka pysznego zielonego soku

      Odpowiedz
    • Ania 15.05.2020, 1:16

      Oczywiście że wyjdzie płynne . Sam seler naciowy i jabłko daje dużo soku + sok wyciśnięty z cytryny. Proszę zrobić

      Odpowiedz
    • Agnieszka 15.05.2020, 10:43

      Czy przyszło Pani do głowy,że do każdego koktajlu dolewa się wody😁 proszę wlac pół szklanki,woda to samo zdrowie,a ja dodaję nawet do soków owocowych 😊 pozdrawiam 😁

      Odpowiedz
    • Marlena 23.05.2020, 2:27

      Nie blender Tylko wyciskarka do Sokow jest potrzebna

      Odpowiedz
      • Gosc 01.10.2020, 4:31

        Niekoniecznie tylko sokowirowka.Ja uzywam blendera i rozcienczam woda kokosowa 🙂

        Odpowiedz
    • ewcia 04.06.2020, 8:32

      widzialam w innym przepisie ,ze trzeba dodac wode ok 3/4 szklanki

      Odpowiedz
  • E.S. 27.04.2020, 4:23

    Do tego zgodnie z innymi przepisami dodaje się matchę i wodę aby wyjaśnię to rozcięczyc.

    Odpowiedz
    • Pani od polskiego 27.05.2020, 5:55

      *rozcieńczyć

      Odpowiedz
  • Iwa 11.05.2020, 10:13

    Czytałam również że można dodać wywar z zielonej herbaty

    Odpowiedz
  • Gesler 06.02.2021, 3:47

    ja dodaje 1 piwo

    Odpowiedz
    • Maria 09.03.2021, 6:46

      Brawo haha ;)))

      Odpowiedz

Napisz swoją opinię

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone