Dieta sirtfood – zasady, efekty, wady i zalety
Aktualizacja: 22 lutego, 2021
Dieta sirtfood zwana również ”dietą długowieczności” to metoda żywieniowa, która polega na wprowadzeniu do codziennego menu jak największej ilości produktów zasobnych w przeciwutleniacze, które wykazują wysoce korzystny wpływ na ludzki organizm. Zakłada się, iż sirtfood to nowa strategia zachowania zdrowia i przedłużenia młodości. Czy dieta sirtfood jest zatem ”rewolucyjną” metodą na odchudzanie i poprawę ogólnego stanu zdrowia? Przekonajmy się.
Dieta sirtfood
Dieta sirtfood to metoda odżywiania stworzona przez dwóch ekspertów w dziedzinie żywienia Aidana Gogginsa i Glena Mattena. Opracowana strategia żywieniowa, która zakłada łączenie ograniczeń kalorycznych oraz picie zielonych koktajli ma głównie na celu włączenie do diety pokarmów bogatych w substancje aktywujące sirtuiny. Białka SIRT (sirtuiny) należą do grupy enzymów, które odgrywają niezwykle istotną funkcję w regulacji wielu ważnych procesów biologicznych, zwłaszcza metabolizmu i wzrostu komórek wobec tego mogą wpływać na procesy starzenia, odmładzania, a także regeneracji.
Dieta sirtfood – zasady
Metoda żywieniowa sirtfood zaleca ścisłe trzymanie diety jedynie przez okres trzech tygodni. W dalszym etapie nie jest już wymagane liczenie kalorii oraz makroskładników. Istotny jest bowiem dobór produktów jak najlepszych dla zdrowia. Pierwsza faza diety, trwająca trzy dni zakłada ograniczenie spożycia kalorii do 1000 dziennie, jadłospis w tym czasie składa się z trzech zielonych koktajli i jednego posiłku bogatego w sirtfood. W następnych czterech dniach wskazane jest zwiększenie podaży kalorii do 1500, a w menu zawarte są dwa zielone koktajle oraz dwa pełne posiłki zasobne w polifenole. Druga, dwutygodniowa faza zaleca każdego dnia zjadać trzy posiłki i pić jeden koktajl. Autorzy twierdzą, iż taki sposób odżywiania może zainicjować spadkiem masy ciała nawet do 3 kg w ciągu tygodnia. Po trzech tygodniach należy zadbać jedynie o spożycie jak największej ilości produktów obfitujących w polifenole, bez restrykcyjnego planu żywieniowego. Stosując dietę sirtfood należy przede wszystkim wykluczyć produkty o wysokim stopniu przetworzenia m.in: słodycze, fast-food, produkty instant, a także słodkie napoje.
Dieta sirtfood – produkty zalecane
Zalecane produkty w diecie sirtfood:
- orzechy włoskie
- gryka
- kapary
- seler razem z liśćmi
- kakao
- kawa
- oliwa z oliwek
- zielona herbata
- jarmuż
- lubczyk
- pietruszka
- czerwona cebula
- czerwone wino
- rukola
- truskawki
- przyprawy (kurkuma, curry, chili i cynamon)
Dieta sirtfood – efekty
Goggins i Matten dokonali eksperymentu, który dowiódł, iż stosowanie metody sirtfood przez osoby aktywnie fizycznie może zaowocować spadkiem masy ciała. Wszyscy uczestnicy wydarzenia stracili średnio 3 kg przez 7 dni. Badanie jest jednak niekompletne, ponieważ nie uwzględnia żadnych parametrów osób, które wzięły w nim udział. Dodatkowo eksperyment trwał zbyt krótko, aby móc wyciągnąć odpowiednie wnioski na temat skuteczności diety. Wpływ tego doświadczenia na stan zdrowia uczestników jest również nieznany. Odchudzanie to proces długoterminowy. Szacuje się, iż bezpieczny limit redukcji masy ciała wynosi 0,5–1 kg na tydzień co na początku wynika ze spadku ilości glikogenu (1 g glikogenu może związać w komórkach mięśniowych nawet 3 g wody). Aby zmobilizować organizm do uruchomienia rezerw energetycznych w postaci tkanki tłuszczowej potrzeba więcej czasu niż tydzień.
Dieta sirtfood – wady i zalety
Polifenole to substancje o bardzo szerokim działaniu prozdrowotnym, posiadają silne właściwości antyoksydacyjne, a tym samym pozytywnie wpływają na nasz organizm. W świetle licznych badań naukowych regularna ich konsumpcja może chronić przed rozwojem wielu szkodliwych chorób. Sirtfood posiada bardzo dużą gamę produktów zasobnych w cenne związki jakimi są polifenole, jednakże zasady tej diety są mocno kontrowersyjne, bowiem taki sposób żywienia może nie przynieść oczekiwanych efektów, a wręcz szkodzić. Długie stosowanie diety opartej na płynnych posiłkach może doprowadzić do wielu komplikacji zdrowotnych spowodowanych niedoborami istotnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu witamin i minerałów. Chciałbym również nadmienić, iż głębokie restrykcje kaloryczne mogą skutkować spadkiem masy mięśniowej, a tym samym doprowadzić do spowolnienia metabolizmu i wyżej wymienionych niedoborów pokarmowych, tudzież należy wspomnieć, iż utrata kilku kilogramów w krótkim czasie nie poprawi kompozycji sylwetki, a wręcz przeciwnie (w takim przypadku spada jedynie glikogen i woda) – co może doprowadzić do zaburzenia proporcji ciała. Dodatkowo uciążliwe głodzenie się w poszczególnych przypadkach może często skończyć się niekontrolowanymi napadami łakomstwa, co jest potencjalne szkodliwe.
Pamiętajmy, iż popularność przekonań nie dowodzi ich prawdziwości, zatem jeżeli chcemy doświadczyć zadowalających efektów w pracy nad sylwetką, a także poprawić ogólnie pojęte zdrowie metaboliczne należy wprowadzić intensywny, dobrze przemyślany trening oraz dietę – indywidualnie dopasowaną do fizjologicznych potrzeb danego organizmu. Osobiście odradzałbym praktykowania omawianej strategii żywieniowej.
Literatura:
- Polyphenols and Human Health: Prevention of Disease and Mechanisms of Action. David Vauzour, Ana Rodriguez-Mateos, Giulia Corona, Maria Jose Oruna-Concha, Jeremy P. E. Spencer. [dostęp on line] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3257622/
- Sirtuins in aging and disease. Guarente L. Cold Spring Harb Symp Quant Biol. 2007;72:483-8. [dostęp on-line] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18419308
- Siedlecka K. i in.,Sirtuiny – enzymy długowieczności?, Gerontologia Polska 2005, 13(3), 147-152
Jestem na tej diecie. Przygotowywałam się 2 tygodnie (czytanie opracowań o diecie i białkach sirtuinowych, działaniu tych enzymów; listy zakupów; mentalne nastawienie). Pierwsze 3 dni przeszły dość łatwo, ale dało się zauważyć poirytowanie i występowały bóle głowy. Soki rewelacja! Waga zaczęła spadać.
– W drugim dniu – potężny bół głowy, w czwartym dniu – wzdęcia, w piątym – lekka zgaga i nieprzyjemny zapach z żołądka. Czuję się opuchnięta, ale nie przerywam diety!
Zaznaczę, że ten typ jedzenia był mi bliski (oprócz soków). Jadłam na co dzień rukolę, jarmuż, szpinak, seler naciowy, kurkumę.
Mam 56 lat i muszę zobaczyć rezultaty SIRT!
Autor chyba nie zapoznał się z ta metodoa ani jej wynikami. 3 dni, to nie długotrwałe stosowanie diety płynnej, a badaniami udowodnili, że masa miesniowa nie spadła, co zostało szeroko omówione w książce….
Przerobiłam różne diety, ale naprawdę zaczęłam chudnąć dopiero gdy dołączyłam ruch. Odkąd ćwiczę lepiej się czuję i widzę, że skóra stała się bardziej jędrna i sprężysta. O to właśnie mi chodziło.