logo_bonavita_pl
Facebook
Menu Close
  • Diety od A do Z

    Diety odchudzające

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta śródziemnomorska
    • Dieta ketogeniczna
    • Dieta DASH
    • Dieta Atkinsa
    • Dieta oczyszczająca
    • Dieta low carb
    Wszystkie

    Diety lecznicze

    • Dieta bezglutenowa
    • Dieta dla cukrzyka
    • Diety na chory żołądek
    • Diety nerkowe
    • Diety na chorą wątrobę
    • Diety w chorobach jelit
    Wszystkie

    Diety spersonalizowane

    • Dieta wegańska
    • Dieta wegetariańska
    • Dieta dla sportowca
    • Dieta dla seniora
    • Dieta dla dzieci
    • Dieta w ciąży
    Wszystkie

    Sposoby na odchudzanie

    • Skuteczne odchudzanie
    • Psychodietetyka
    • Produkty wspomagające odchudzanie
    • Przepisy dietetyczne
    • Błędy w odchudzaniu
    • Suplementy na odchudzanie
    Wszystkie
  • Odżywianie

    Produkty spożywcze

    • Owoce
    • Warzywa
    • Produkty zbożowe
    • Oleje i tłuszcze
    • Mięso
    • Ryby i owoce morza
    • Nabiał
    Wszystkie

    Witaminy i suplementy

    • Suplementy diety
    • Suplementy dla sportowców
    • Suplementy na odchudzanie
    • Witaminy i minerały
    • Antyoksydanty
    • Probiotyki
    • Składniki odżywcze
    Wszystkie

    Porady żywieniowe

    • Zdrowa dieta
    • Skuteczne odchudzanie
    • Zdrowe przekąski
    • Superfoods
    • Przygotowywanie żywności
    • Przechowywanie żywności
    Wszystkie
  • Zdrowie

    Zdrowie

    • Zaburzenia odżywiania
    • Odporność i infekcje
    • Układ pokarmowy i trawienie
    • Nerki i układ moczowy
    • Układ nerwowy i mózg
    • Układ hormonalny
    • Serce i układ krążenia
    • Kości, stawy i mięśnie
    • Układ oddechowy
    • Choroby oczu
    • Zdrowie mężczyzny
    • Zdrowie dzieci
    Wszystkie

    Układ hormonalny

    • Tarczyca
    • Cukrzyca

    Układ trawienny

    • Refluks
    • Helicobacter pylori
    • Nietolerancja pokarmowa
    • Zespół jelita drażliwego
    • Zaparcia
    • Wątroba
    • Celiakia
    • Choroba Leśniowskiego-Crohna

    Medycyna naturalna

    • Zioła na odchudzanie
    • Zioła na odporność
    • Zioła na układ pokarmowy
    • Zioła na wątrobę
    • Zioła na serce i układ krążenia
    • Zioła na stres i sen
    • Zioła na kaszel i przeziębienie
    • Zioła na skórę, włosy i paznokcie

    Zdrowie kobiety

    • Ciąża i poród
    • Karmienie piersią
    • Dieta w ciąży
    • Cukrzyca ciążowa

    Uroda

    • Skóra
    • Trądzik
    • Wlosy
  • Psychologia

    Psychologia

    • Rozwój osobisty
    • Motywacja
    • Uzależnienia
    • Zdrowie psychiczne
    • Psychodietetyka
    Wszystkie

    Zdrowie Psychiczne

    • Depresja
    • Zaburzenia psychiczne
    • Stres

    Psychodietetyka

    • Zaburzenia odżywiania
    • Anoreksja
    • Bulimia
  • Sport

    Budowa mieści i trening

    • Trening
    • Mięśnie
    • Płaski brzuch
    • Tkanka tłuszczowa

    Odżywania

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta dla sportowców
    • Suplementy dla sportowców
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żywności
    • Witaminy

    Produkty spożywcze

    (składniki odżywcze)

    • Drób
    • Nabiał
    • Produkty zbożowe
    • Ryby
    • Słodycze i przekąski
    • Warzywa, owoce, grzyby
    Wszystkie

    Witaminy

    • Witamina A
    • Witamina B12
    • Witamina B6
    • Witamina C
    • Witamina D
    • Witamina E
    • Witamina H
    • Witamina K
    Wszystkie

    Dodatki do żywności

    • E1xx (Barwniki)
    • E3xx (Przeciwutleniacze, Regulatory Kwasowości)
    • E6xx (Wzmacniacze Smaku)
    • E1xxx (Stabilizatory, Konserwanty, Zagęstniki I Inne)
    • E4xx (Emulgatory I Środki Zagęszczające)
    • E9xx (Środki Słodzące, Nabłyszczające I Inne)
    • E2xx (Konserwanty)
    • E5xx (Środki Pomocnicze)
    Wszystkie
  • Przepisy
  • Diety od A do Z

    Diety odchudzające

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta śródziemnomorska
    • Dieta ketogeniczna
    • Dieta DASH
    • Dieta Atkinsa
    • Dieta oczyszczająca
    • Dieta low carb
    Wszystkie

    Diety lecznicze

    • Dieta bezglutenowa
    • Dieta dla cukrzyka
    • Diety na chory żołądek
    • Diety nerkowe
    • Diety na chorą wątrobę
    • Diety w chorobach jelit
    Wszystkie

    Diety spersonalizowane

    • Dieta wegańska
    • Dieta wegetariańska
    • Dieta dla sportowca
    • Dieta dla seniora
    • Dieta dla dzieci
    • Dieta w ciąży
    Wszystkie

    Sposoby na odchudzanie

    • Skuteczne odchudzanie
    • Psychodietetyka
    • Produkty wspomagające odchudzanie
    • Przepisy dietetyczne
    • Błędy w odchudzaniu
    • Suplementy na odchudzanie
    Wszystkie
  • Odżywianie

    Produkty spożywcze

    • Owoce
    • Warzywa
    • Produkty zbożowe
    • Oleje i tłuszcze
    • Mięso
    • Ryby i owoce morza
    • Nabiał
    Wszystkie

    Witaminy i suplementy

    • Suplementy diety
    • Suplementy dla sportowców
    • Suplementy na odchudzanie
    • Witaminy i minerały
    • Antyoksydanty
    • Probiotyki
    • Składniki odżywcze
    Wszystkie

    Porady żywieniowe

    • Zdrowa dieta
    • Skuteczne odchudzanie
    • Zdrowe przekąski
    • Superfoods
    • Przygotowywanie żywności
    • Przechowywanie żywności
    Wszystkie
  • Zdrowie

    Zdrowie

    • Zaburzenia odżywiania
    • Odporność i infekcje
    • Układ pokarmowy i trawienie
    • Nerki i układ moczowy
    • Układ nerwowy i mózg
    • Układ hormonalny
    • Serce i układ krążenia
    • Kości, stawy i mięśnie
    • Układ oddechowy
    • Choroby oczu
    • Zdrowie mężczyzny
    • Zdrowie dzieci
    Wszystkie

    Układ hormonalny

    • Tarczyca
    • Cukrzyca

    Układ trawienny

    • Refluks
    • Helicobacter pylori
    • Nietolerancja pokarmowa
    • Zespół jelita drażliwego
    • Zaparcia
    • Wątroba
    • Celiakia
    • Choroba Leśniowskiego-Crohna

    Medycyna naturalna

    • Zioła na odchudzanie
    • Zioła na odporność
    • Zioła na układ pokarmowy
    • Zioła na wątrobę
    • Zioła na serce i układ krążenia
    • Zioła na stres i sen
    • Zioła na kaszel i przeziębienie
    • Zioła na skórę, włosy i paznokcie

    Zdrowie kobiety

    • Ciąża i poród
    • Karmienie piersią
    • Dieta w ciąży
    • Cukrzyca ciążowa

    Uroda

    • Skóra
    • Trądzik
    • Wlosy
  • Psychologia

    Psychologia

    • Rozwój osobisty
    • Motywacja
    • Uzależnienia
    • Zdrowie psychiczne
    • Psychodietetyka
    Wszystkie

    Zdrowie Psychiczne

    • Depresja
    • Zaburzenia psychiczne
    • Stres

    Psychodietetyka

    • Zaburzenia odżywiania
    • Anoreksja
    • Bulimia
  • Sport

    Budowa mieści i trening

    • Trening
    • Mięśnie
    • Płaski brzuch
    • Tkanka tłuszczowa

    Odżywania

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta dla sportowców
    • Suplementy dla sportowców
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żywności
    • Witaminy

    Produkty spożywcze

    (składniki odżywcze)

    • Drób
    • Nabiał
    • Produkty zbożowe
    • Ryby
    • Słodycze i przekąski
    • Warzywa, owoce, grzyby
    Wszystkie

    Witaminy

    • Witamina A
    • Witamina B12
    • Witamina B6
    • Witamina C
    • Witamina D
    • Witamina E
    • Witamina H
    • Witamina K
    Wszystkie

    Dodatki do żywności

    • E1xx (Barwniki)
    • E3xx (Przeciwutleniacze, Regulatory Kwasowości)
    • E6xx (Wzmacniacze Smaku)
    • E1xxx (Stabilizatory, Konserwanty, Zagęstniki I Inne)
    • E4xx (Emulgatory I Środki Zagęszczające)
    • E9xx (Środki Słodzące, Nabłyszczające I Inne)
    • E2xx (Konserwanty)
    • E5xx (Środki Pomocnicze)
    Wszystkie
  • Przepisy
  • Diety od A do Z

    Diety odchudzające

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta śródziemnomorska
    • Dieta ketogeniczna
    • Dieta DASH
    • Dieta Atkinsa
    • Dieta oczyszczająca
    • Dieta low carb
    Wszystkie

    Diety lecznicze

    • Dieta bezglutenowa
    • Dieta dla cukrzyka
    • Diety na chory żołądek
    • Diety nerkowe
    • Diety na chorą wątrobę
    • Diety w chorobach jelit
    Wszystkie

    Diety spersonalizowane

    • Dieta wegańska
    • Dieta wegetariańska
    • Dieta dla sportowca
    • Dieta dla seniora
    • Dieta dla dzieci
    • Dieta w ciąży
    Wszystkie

    Sposoby na odchudzanie

    • Skuteczne odchudzanie
    • Psychodietetyka
    • Produkty wspomagające odchudzanie
    • Przepisy dietetyczne
    • Błędy w odchudzaniu
    • Suplementy na odchudzanie
    Wszystkie
  • Odżywianie

    Produkty spożywcze

    • Owoce
    • Warzywa
    • Produkty zbożowe
    • Oleje i tłuszcze
    • Mięso
    • Ryby i owoce morza
    • Nabiał
    Wszystkie

    Witaminy i suplementy

    • Suplementy diety
    • Suplementy dla sportowców
    • Suplementy na odchudzanie
    • Witaminy i minerały
    • Antyoksydanty
    • Probiotyki
    • Składniki odżywcze
    Wszystkie

    Porady żywieniowe

    • Zdrowa dieta
    • Skuteczne odchudzanie
    • Zdrowe przekąski
    • Superfoods
    • Przygotowywanie żywności
    • Przechowywanie żywności
    Wszystkie
  • Zdrowie

    Zdrowie

    • Zaburzenia odżywiania
    • Odporność i infekcje
    • Układ pokarmowy i trawienie
    • Nerki i układ moczowy
    • Układ nerwowy i mózg
    • Układ hormonalny
    • Serce i układ krążenia
    • Kości, stawy i mięśnie
    • Układ oddechowy
    • Choroby oczu
    • Zdrowie mężczyzny
    • Zdrowie dzieci
    Wszystkie

    Układ hormonalny

    • Tarczyca
    • Cukrzyca

    Układ trawienny

    • Refluks
    • Helicobacter pylori
    • Nietolerancja pokarmowa
    • Zespół jelita drażliwego
    • Zaparcia
    • Wątroba
    • Celiakia
    • Choroba Leśniowskiego-Crohna

    Medycyna naturalna

    • Zioła na odchudzanie
    • Zioła na odporność
    • Zioła na układ pokarmowy
    • Zioła na wątrobę
    • Zioła na serce i układ krążenia
    • Zioła na stres i sen
    • Zioła na kaszel i przeziębienie
    • Zioła na skórę, włosy i paznokcie

    Zdrowie kobiety

    • Ciąża i poród
    • Karmienie piersią
    • Dieta w ciąży
    • Cukrzyca ciążowa

    Uroda

    • Skóra
    • Trądzik
    • Wlosy
  • Psychologia

    Psychologia

    • Rozwój osobisty
    • Motywacja
    • Uzależnienia
    • Zdrowie psychiczne
    • Psychodietetyka
    Wszystkie

    Zdrowie Psychiczne

    • Depresja
    • Zaburzenia psychiczne
    • Stres

    Psychodietetyka

    • Zaburzenia odżywiania
    • Anoreksja
    • Bulimia
  • Sport

    Budowa mieści i trening

    • Trening
    • Mięśnie
    • Płaski brzuch
    • Tkanka tłuszczowa

    Odżywania

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta dla sportowców
    • Suplementy dla sportowców
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żywności
    • Witaminy

    Produkty spożywcze

    (składniki odżywcze)

    • Drób
    • Nabiał
    • Produkty zbożowe
    • Ryby
    • Słodycze i przekąski
    • Warzywa, owoce, grzyby
    Wszystkie

    Witaminy

    • Witamina A
    • Witamina B12
    • Witamina B6
    • Witamina C
    • Witamina D
    • Witamina E
    • Witamina H
    • Witamina K
    Wszystkie

    Dodatki do żywności

    • E1xx (Barwniki)
    • E3xx (Przeciwutleniacze, Regulatory Kwasowości)
    • E6xx (Wzmacniacze Smaku)
    • E1xxx (Stabilizatory, Konserwanty, Zagęstniki I Inne)
    • E4xx (Emulgatory I Środki Zagęszczające)
    • E9xx (Środki Słodzące, Nabłyszczające I Inne)
    • E2xx (Konserwanty)
    • E5xx (Środki Pomocnicze)
    Wszystkie
  • Przepisy
logo_bonavita_pl
Facebook
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Dieta przy zakrzepicy – ogólne zasady, produkty wskazane i niedozwolone

Dieta przy zakrzepicy – ogólne zasady, produkty wskazane i niedozwolone

🕣 4 min czytania

Aktualizacja: 15 maja, 2024

Krzepliwość to jeden z mechanizmów obronnych organizmu, który zapobiega utracie nadmiernej ilości krwi. Problem pojawia się, gdy w wyniku różnych nieprawidłowości w układzie krzepnięcia dochodzi do powstania skrzepliny w świetle naczynia krwionośnego, która nie tylko utrudnia przepływ krwi, ale również może oderwać się i przedostać z krwioobiegiem do naczyń serca lub płuc, powodując niedokrwienie tych narządów. W przebiegu zakrzepicy należy zwrócić uwagę na dietę, ogólne zasady żywienia i grupy produktów, które przyczyniają się lub zapobiegają powstawaniu zakrzepów. Jak więc powinno wyglądać żywienie w tej jednostce chorobowej?

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Zakrzepica
  • Zakrzepica – objawy
  • Zakrzepica – czynniki ryzyka
  • Zakrzepica – dieta

Zakrzepica

Zakrzepica jest trzecią pod względem częstości występowania chorobą układu krążenia, będącą przyczyną większej liczby zgonów niż choroby, takie jak rak piersi czy prostaty. Zakrzepica jest patologicznym procesem związanym z powstawaniem skrzepów w świetle naczyń krwionośnych. W warunkach fizjologicznych przerwanie ciągłości tej struktury powoduje aktywację tzw. czynników krzepnięcia i powstanie włóknika uszczelniającego miejsce uszkodzenia, które tamuje utratę krwi. Powstały skrzep powinien samoistnie ulec rozpuszczeniu w procesie fibrynolizy – to właśnie zjawisko zostaje zaburzone w przebiegu zakrzepicy. Krzeplina, która nie zostanie rozłożona powoduje utrudnienie przepływu krwi i miejscowe zwężenie naczynia. Samoistne oderwanie skrzepu grozi zaś zatkaniem przez niego naczyń wieńcowych lub tętnic płucnych, co prowadzi do zawału serca i zatorowości płucnej. Zależnie od tego, w którym naczyniu powstał włóknik, wyróżniamy zakrzepicę tętniczą lub żylną (powstałą najczęściej w kończynach dolnych).

Zakrzepica – objawy

W początkowej fazie choroba może nie dawać objawów lub mogą być one prawie niezauważalne. Następnie, zależnie od rodzaju zakrzepicy pojawiają się:

– w przypadku zakrzepicy tętniczej:

  • ból i uczucie ucisku w klatce piersiowej;
  • duszność;
  • ból przy chodzeniu;
  • przejściowe niedowłady;
  • zaburzenia widzenia, mówienia;
  • zawroty głowy, zaburzenia świadomości;

– w przypadku zakrzepicy żylnej:

  • obrzęk i wzrost ocieplenia kończyny;
  • zaczerwieniona i napięta skóra, ewentualnie niebieskawe zabarwienie skóry;
  • ból w stopie, łydce, dole podkolanowym, który ustępuje po uniesieniu kończyny.

W przypadku występowania odczuwalnych objawów, należy niezwłocznie skonsultować się z lekarzem, gdyż widoczne symptomy są znakiem, iż zakrzepica jest już w zaawansowanym stadium i wkrótce mogą wystąpić jej groźne powikłania.

Zakrzepica – czynniki ryzyka

Czynniki odpowiedzialne za powstawanie zakrzepicy skupione zostały w tzw. triadę Virchowa (od nazwiska niemieckiego lekarza, który ją opisał), na którą składają się trzy warunki sprzyjające rozwojowi choroby:

  • spowolniony przepływ krwi – na przykład przy siedzącym lub leżącym trybie życia, długich podróżach, chorobach obłożnych i przebiegających z unieruchomieniem, a także w ciąży i podczas przyjmowania niektórych leków (np. moczopędne);
  • nadmierna krzepliwość krwi – powiązana z zaburzeniami w równowadze układu krzepnięcia, a więc aktywnością białek odpowiadających za powstawanie skrzepów. Może być również spowodowana zażywaniem preparatów hormonalnych (leki antykoncepcyjne, terapie hormonozastępcze), leków sterydowych, odwodnieniem, ciążą i zabiegami operacyjnymi;
  • nieprawidłowości w funkcjonowaniu ścian naczynia – pogorszenie funkcji śródbłonka może być skutkiem ich mechanicznego uszkodzenia lub działania niektórych leków. Czynnikiem ryzyka związanym z uszkodzeniem ścian naczynia są również choroby metaboliczne (np. cukrzyca) i genetyczne (np. trombofilia, hiperhomocysteinemia), a także nowotworowe i zapalne.

Oprócz wyżej wymienionych czynników ryzyka, powstaniu zakrzepicy sprzyja również nadwaga, starszy wiek, palenie papierosów i zbyt ciasna odzież (szczególnie spodnie).

Zakrzepica – dieta

Jednym z czynników wpływających na hemostazę, czyli fizjologiczne mechanizmy regulujące krzepliwość krwi, jest dieta. Poszczególne składniki odżywcze mogą wywierać efekt pro- lub przeciwzakrzepowy, tym samym stymulując powstawanie skrzeplin i ich narastanie lub  też zapobieganie ich tworzenia:

  • białka i aminokwasy – niedobór związków białkowych skutkuje zwiększoną agregacją płytek krwi i powstaniu zakrzepów. Z drugiej zaś strony niektóre aminokwasy – np. metionina – mogą mieć działanie prozakrzepowe, jednak związane jest to również z mutacjami genetycznymi (warunkującymi zaburzenia metylacji) i niedoborami witamin z grupy B, które umożliwiają prawidłowe przemiany tego aminokwasu i zapobiegają jego konwersji do homocysteiny – aminokwasu promującego wystąpienie zdarzeń zakrzepowo-zatorowych. Udowodniony jest również pozytywny wpływ argininy na agregację i adhezję płytek krwi, co równoznaczne jest z działaniem przeciwzakrzepowym. Arginina, jako prekursor tlenku azotu, wpływa również pozytywnie na prawidłową funkcję śródbłonka naczyń;
  • węglowodany – zaburzenia gospodarki węglowodanowej w przebiegu takich chorób jak insulinooporność czy cukrzyca odgrywają istotną rolę w rozwoju zakrzepicy. Wzrost stężenia krążącej we krwi insuliny może skutkować powstawaniem zmian miażdżycowych w naczyniach. Hiperglikemia (zbyt wysokie stężenie glukozy we krwi) hamuje zaś rozkład powstałego skrzepu. W związku z powyższym, należy dbać o optymalizowanie stężenia glukozy we krwi poprzez komponowanie posiłków o niskim ładunku glikemicznym i jak najmniejsze wahania poziomu glukozy we krwi;
  • witamina E – może wywierać działanie ochronne poprzez hamowanie utleniania lipoprotein LDL, poprawę stanu śródbłonka i zapobieganie przylegania płytek krwi. Jest również przeciwutleniaczem, który zapobiega szkodliwemu wpływowi wolnych rodników na stan naczyń krwionośnych. Źródła: migdały, olej z kiełków pszenicy;
  • witamina K – bierze udział w syntezie czynników krzepnięcia, wykazuje więc działanie prozakrzepowe i w związku z tym zaleca się monitorowanie jej podaży w chorobach takich jak zakrzepica, gdyż może znosić lub zmniejszać działanie leków z  grupy antagonistów witaminy K stosowanych w przebiegu choroby. Coraz więcej doniesień wskazuje, iż ważniejszym od ograniczenia tej witaminy jest kontrola jej równomiernej podaży – należy unikać przede wszystkim zbyt dużych dawek jednorazowych (np. przez spożycie dużej ilości produktów w nią zasobnych), co może znosić działanie stosowanych środków farmakologicznych. Ograniczenie spożycia witaminy K jest głównym zaleceniem dietetycznym w zakrzepicy. Źródła: liście szkarłatu, awokado, brokuły, brukselka, kapusta, liście kolczocha jadalnego, szczypior, kolendra, cykoria, liścia kapusty włoskiej, owoc kiwi, liście sałaty, liście mięty, pietruszka, groszek, orzeszki pistacjowe, wodorosty, liście szpinaku, rzepa, rzeżucha;
  • witaminy z grupy B – jak wcześniej wspomniano, ich odpowiednio wysoka podaż warunkuje prawidłową przemianę homocysteiny i zapobiega rozwojowi hiperhomocysteinemii, przyczyniającej się do powstawania chorób układu krążenia. Źródła: kasze, pieczywo, makarony zbożowe;
  • siarka organiczna – koreluje z działaniem przeciwpłytkowym, zapobiegając powstawaniu skrzepów. Źródła: cebula, czosnek;
  • kwasy omega-3 – poprzez poprawę funkcji śródbłonka i działanie przeciwzakrzepowe. Źródła: tran, olej lniany, łosoś;
  • substancje przeciwzapalne – zawarte na przykład w kurkumie i imbirze, mogą mieć działanie protekcyjne na stan śródbłonka i zapobiegać powstawaniu zakrzepów;
  • woda – odpowiednie nawodnienie zapobiega zagęszczaniu krwi;
  • antyoksydanty – (witamina C,E, β-karoten) o działaniu protekcyjnym na śródbłonek naczyń krwionośnych; źródła: owoce i warzywa (uwaga na zawartość witaminy K);
  • kwasy tłuszczowe omega-6 i tłuszcze trans – należy zadbać o prawidłowy stosunek kwasów z rodzin n-6 do n-3 oraz zminimalizowanie izomerów trans kwasów tłuszczowych, co będzie zapobiegać stanom zapalnym w obrębie naczyń krwionośnych, miażdżycy i zakrzepom. Źródła kwasów omega-6: oleje roślinne, źródła tłuszczy trans: produkty wysokoprzetworzone, utwardzone tłuszcze roślinne.

 

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
5/5 - (1 głosów)

Oś czasu publikacji i aktualizacji:

Aktualna wersja

03.06.2016

Autor artykułu:

Sonia Walla
Sonia Walla

Absolwentka dietetyki zafascynowana wpływem odżywiania na zdrowie i jakość życia. Pasjonuje się fizjologią człowieka, medycyną – także tą alternatywną – oraz holistyczną dietoterapią. Poza wykształceniem kierunkowym, stale poszerza swoją wiedzę przez uczestnictwo w certyfikowanych szkoleniach i kursach o tematyce żywieniowej, szczególnie interesując się zagadnieniami dietetyki klinicznej. W swoich artykułach zawsze stara się powoływać na aktualne publikacje naukowe i obiektywnie przedstawiać wszystkie zagadnienia związane z szeroko pojmowanym zdrowym odżywianiem. Swoją przygodę z dietetyką rozpoczęła od zrzucenia pokaźnej ilości kilogramów i mając za sobą liczne porażki i sukcesy w tym aspekcie wie, jak trudny jest to proces. Dzięki swoim osobistym doświadczeniom dobrze rozumie i stara się pomóc swoim pacjentom podczas ich zmagań o zdrową sylwetkę. Prywatnie jest niereformowalną gadułą i wulkanem energii. W wolnych chwilach trenuje amatorsko na siłowni i prowadzi bloga: https://dietetycja.blogspot.com Wyznaje pogląd, że dieta to coś więcej niż liczenie kalorii i ma nadzieję przekonać do tego wszystkich niedowiarków.

Autor artykułu:
Sonia Walla
Sonia Walla , Dyplomowany dietetyk. Fascynuje się wpływem odżywiania na zdrowie i jakość życia, a także fizjologią człowieka, medycyną – także tą alternatywną – oraz holistyczną dietoterapią.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Zakrzepica w ciąży i połogu.…

Zakrzepica, jeśli nie jest odpowiednio leczona jest schorzeniem prowadzącym do śmierci w zaledwie kilka sekund. Sprawdź, jak się przed nią ustrzec i co robić kiedy już się pojawi. Czytaj dalej...

Witamina K2 – właściwości, działanie,…

Witamina K2 jest odmianą witaminy K i jest bardzo kluczowa w profilaktyce i leczeniu miażdżycy oraz osteoporozy. Jaka jest jej rola w organizmie? Czytaj dalej...

Zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej – zalecenia…

Organizm funkcjonuje prawidłowo, gdy jest zachowana równowaga kwasowo-zasadowa. Stres, nałogi, leki, brak aktywności fizycznej, nieodpowiednia dieta i spożywanie przetworzonych posiłków i to najczęściej w pośpiechu może skutkować zaburzeniem homeostazy organizmu.… Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Na co zwrócić uwagę przy wyborze odzieży i akcesoriów na stok?
Na co zwrócić uwagę przy wyborze odzieży i akcesoriów na stok?
Jak urządzić przytulne mieszkanie
Jak urządzić przytulne mieszkanie, do którego aż chce się wracać?
czy ksylitol jest rakotwórczy szkodliwość ksylitolu
Czy ksylitol jest zdrowy? Czy każdy może go spożywać?
Czerwienica prawdziwa a dieta – zasady, produkty zalecane i zakazane oraz efekty
rukola właściwości przepisy
Właściwości lecznicze rukoli i przeciwwskazania. Co można zrobić z rukoli?
Charakterystyka 12 grup produktów spożywczych i ich znaczenie dla organizmu
Śledzie na desce z przyprawami.
Co to jest anchois? Właściwości anchois, gdzie je kupić, przepisy
Poznaj 20 rodzajów makaronów i wybierz najlepszy!
Zdrowe słodycze na plażę i w góry – przekąski, które zmieszczą się w plecaku
Redukcja tkanki tłuszczowej metodą zimna — jak działa kriolipoliza?

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Diety lecznicze i eliminacyjne

    serce

    Czerwienica prawdziwa a dieta – zasady, produkty zalecane i zakazane oraz efekty

    dieta po zawale zawał serca - przyczyny jak rozpoznać stan przedzawałowy

    Dieta po zawale. Jak rozpoznać stan przedzawałowy?

    choroba wieńcowa przyczyny leczenie objawy dieta

    Choroba wieńcowa – objawy, przyczyny, leczenie. Dieta przy chorobie wieńcowej

    zawał mięśnia sercowego objawy dieta po zawale
    serce

    Zawał mięśnia sercowego – przyczyny, objawy. Dieta po zawale mięśnia sercowego

    zakrzepica dieta leczenie domowe
    2

    Zakrzepica żył głębokich – objawy, leczenie domowe. Dieta przy zakrzepicy

    tran na odporność jaki tran wybrać?

    Tran – na odporność, skórę, kości, serce

    logo_bonavita_pl

    Na Bonavita.pl odkryjesz, że zdrowy styl życia może być prosty i przyjemny! Poznaj przepisy, porady dietetyczne, ciekawostki i inspiracje dla ciała i ducha.

    Zdrowe życie to nie moda, to styl bycia! Na Bonavita.pl znajdziesz setki inspiracji, jak lepiej się odżywiać, dbać o siebie i żyć w harmonii. Od przepisów na pożywne śniadania, po praktyczne porady o suplementach i diecie – wszystko, czego potrzebujesz, by czuć się dobrze każdego dnia.

    © 2025 BonaVita.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone. Usługi, treści i produkty na naszej stronie internetowej służą wyłącznie celom informacyjnym. BonaVita.pl nie udziela porad medycznych, nie stawia diagnoz ani nie leczy.

    • Dieta od A do Z
    • Odżywianie
    • Zdrowie
    • Psychologia
    • Sport
    • Tabele
    • Przepisy
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Współpraca
    Facebook