bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Dieta przy zakrzepicy – ogólne zasady, produkty wskazane i niedozwolone

Dieta przy zakrzepicy – ogólne zasady, produkty wskazane i niedozwolone

🕣 4 min czytania

Aktualizacja: 15 maja, 2024

Krzepliwość to jeden z mechanizmów obronnych organizmu, który zapobiega utracie nadmiernej ilości krwi. Problem pojawia się, gdy w wyniku różnych nieprawidłowości w układzie krzepnięcia dochodzi do powstania skrzepliny w świetle naczynia krwionośnego, która nie tylko utrudnia przepływ krwi, ale również może oderwać się i przedostać z krwioobiegiem do naczyń serca lub płuc, powodując niedokrwienie tych narządów. W przebiegu zakrzepicy należy zwrócić uwagę na dietę, ogólne zasady żywienia i grupy produktów, które przyczyniają się lub zapobiegają powstawaniu zakrzepów. Jak więc powinno wyglądać żywienie w tej jednostce chorobowej?

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Zakrzepica
  • Zakrzepica – objawy
  • Zakrzepica – czynniki ryzyka
  • Zakrzepica – dieta

Zakrzepica

Zakrzepica jest trzecią pod względem częstości występowania chorobą układu krążenia, będącą przyczyną większej liczby zgonów niż choroby, takie jak rak piersi czy prostaty. Zakrzepica jest patologicznym procesem związanym z powstawaniem skrzepów w świetle naczyń krwionośnych. W warunkach fizjologicznych przerwanie ciągłości tej struktury powoduje aktywację tzw. czynników krzepnięcia i powstanie włóknika uszczelniającego miejsce uszkodzenia, które tamuje utratę krwi. Powstały skrzep powinien samoistnie ulec rozpuszczeniu w procesie fibrynolizy – to właśnie zjawisko zostaje zaburzone w przebiegu zakrzepicy. Krzeplina, która nie zostanie rozłożona powoduje utrudnienie przepływu krwi i miejscowe zwężenie naczynia. Samoistne oderwanie skrzepu grozi zaś zatkaniem przez niego naczyń wieńcowych lub tętnic płucnych, co prowadzi do zawału serca i zatorowości płucnej. Zależnie od tego, w którym naczyniu powstał włóknik, wyróżniamy zakrzepicę tętniczą lub żylną (powstałą najczęściej w kończynach dolnych).

Zakrzepica – objawy

W początkowej fazie choroba może nie dawać objawów lub mogą być one prawie niezauważalne. Następnie, zależnie od rodzaju zakrzepicy pojawiają się:

– w przypadku zakrzepicy tętniczej:

  • ból i uczucie ucisku w klatce piersiowej;
  • duszność;
  • ból przy chodzeniu;
  • przejściowe niedowłady;
  • zaburzenia widzenia, mówienia;
  • zawroty głowy, zaburzenia świadomości;

– w przypadku zakrzepicy żylnej:

  • obrzęk i wzrost ocieplenia kończyny;
  • zaczerwieniona i napięta skóra, ewentualnie niebieskawe zabarwienie skóry;
  • ból w stopie, łydce, dole podkolanowym, który ustępuje po uniesieniu kończyny.

W przypadku występowania odczuwalnych objawów, należy niezwłocznie skonsultować się z lekarzem, gdyż widoczne symptomy są znakiem, iż zakrzepica jest już w zaawansowanym stadium i wkrótce mogą wystąpić jej groźne powikłania.

Zakrzepica – czynniki ryzyka

Czynniki odpowiedzialne za powstawanie zakrzepicy skupione zostały w tzw. triadę Virchowa (od nazwiska niemieckiego lekarza, który ją opisał), na którą składają się trzy warunki sprzyjające rozwojowi choroby:

  • spowolniony przepływ krwi – na przykład przy siedzącym lub leżącym trybie życia, długich podróżach, chorobach obłożnych i przebiegających z unieruchomieniem, a także w ciąży i podczas przyjmowania niektórych leków (np. moczopędne);
  • nadmierna krzepliwość krwi – powiązana z zaburzeniami w równowadze układu krzepnięcia, a więc aktywnością białek odpowiadających za powstawanie skrzepów. Może być również spowodowana zażywaniem preparatów hormonalnych (leki antykoncepcyjne, terapie hormonozastępcze), leków sterydowych, odwodnieniem, ciążą i zabiegami operacyjnymi;
  • nieprawidłowości w funkcjonowaniu ścian naczynia – pogorszenie funkcji śródbłonka może być skutkiem ich mechanicznego uszkodzenia lub działania niektórych leków. Czynnikiem ryzyka związanym z uszkodzeniem ścian naczynia są również choroby metaboliczne (np. cukrzyca) i genetyczne (np. trombofilia, hiperhomocysteinemia), a także nowotworowe i zapalne.

Oprócz wyżej wymienionych czynników ryzyka, powstaniu zakrzepicy sprzyja również nadwaga, starszy wiek, palenie papierosów i zbyt ciasna odzież (szczególnie spodnie).

Zakrzepica – dieta

Jednym z czynników wpływających na hemostazę, czyli fizjologiczne mechanizmy regulujące krzepliwość krwi, jest dieta. Poszczególne składniki odżywcze mogą wywierać efekt pro- lub przeciwzakrzepowy, tym samym stymulując powstawanie skrzeplin i ich narastanie lub  też zapobieganie ich tworzenia:

  • białka i aminokwasy – niedobór związków białkowych skutkuje zwiększoną agregacją płytek krwi i powstaniu zakrzepów. Z drugiej zaś strony niektóre aminokwasy – np. metionina – mogą mieć działanie prozakrzepowe, jednak związane jest to również z mutacjami genetycznymi (warunkującymi zaburzenia metylacji) i niedoborami witamin z grupy B, które umożliwiają prawidłowe przemiany tego aminokwasu i zapobiegają jego konwersji do homocysteiny – aminokwasu promującego wystąpienie zdarzeń zakrzepowo-zatorowych. Udowodniony jest również pozytywny wpływ argininy na agregację i adhezję płytek krwi, co równoznaczne jest z działaniem przeciwzakrzepowym. Arginina, jako prekursor tlenku azotu, wpływa również pozytywnie na prawidłową funkcję śródbłonka naczyń;
  • węglowodany – zaburzenia gospodarki węglowodanowej w przebiegu takich chorób jak insulinooporność czy cukrzyca odgrywają istotną rolę w rozwoju zakrzepicy. Wzrost stężenia krążącej we krwi insuliny może skutkować powstawaniem zmian miażdżycowych w naczyniach. Hiperglikemia (zbyt wysokie stężenie glukozy we krwi) hamuje zaś rozkład powstałego skrzepu. W związku z powyższym, należy dbać o optymalizowanie stężenia glukozy we krwi poprzez komponowanie posiłków o niskim ładunku glikemicznym i jak najmniejsze wahania poziomu glukozy we krwi;
  • witamina E – może wywierać działanie ochronne poprzez hamowanie utleniania lipoprotein LDL, poprawę stanu śródbłonka i zapobieganie przylegania płytek krwi. Jest również przeciwutleniaczem, który zapobiega szkodliwemu wpływowi wolnych rodników na stan naczyń krwionośnych. Źródła: migdały, olej z kiełków pszenicy;
  • witamina K – bierze udział w syntezie czynników krzepnięcia, wykazuje więc działanie prozakrzepowe i w związku z tym zaleca się monitorowanie jej podaży w chorobach takich jak zakrzepica, gdyż może znosić lub zmniejszać działanie leków z  grupy antagonistów witaminy K stosowanych w przebiegu choroby. Coraz więcej doniesień wskazuje, iż ważniejszym od ograniczenia tej witaminy jest kontrola jej równomiernej podaży – należy unikać przede wszystkim zbyt dużych dawek jednorazowych (np. przez spożycie dużej ilości produktów w nią zasobnych), co może znosić działanie stosowanych środków farmakologicznych. Ograniczenie spożycia witaminy K jest głównym zaleceniem dietetycznym w zakrzepicy. Źródła: liście szkarłatu, awokado, brokuły, brukselka, kapusta, liście kolczocha jadalnego, szczypior, kolendra, cykoria, liścia kapusty włoskiej, owoc kiwi, liście sałaty, liście mięty, pietruszka, groszek, orzeszki pistacjowe, wodorosty, liście szpinaku, rzepa, rzeżucha;
  • witaminy z grupy B – jak wcześniej wspomniano, ich odpowiednio wysoka podaż warunkuje prawidłową przemianę homocysteiny i zapobiega rozwojowi hiperhomocysteinemii, przyczyniającej się do powstawania chorób układu krążenia. Źródła: kasze, pieczywo, makarony zbożowe;
  • siarka organiczna – koreluje z działaniem przeciwpłytkowym, zapobiegając powstawaniu skrzepów. Źródła: cebula, czosnek;
  • kwasy omega-3 – poprzez poprawę funkcji śródbłonka i działanie przeciwzakrzepowe. Źródła: tran, olej lniany, łosoś;
  • substancje przeciwzapalne – zawarte na przykład w kurkumie i imbirze, mogą mieć działanie protekcyjne na stan śródbłonka i zapobiegać powstawaniu zakrzepów;
  • woda – odpowiednie nawodnienie zapobiega zagęszczaniu krwi;
  • antyoksydanty – (witamina C,E, β-karoten) o działaniu protekcyjnym na śródbłonek naczyń krwionośnych; źródła: owoce i warzywa (uwaga na zawartość witaminy K);
  • kwasy tłuszczowe omega-6 i tłuszcze trans – należy zadbać o prawidłowy stosunek kwasów z rodzin n-6 do n-3 oraz zminimalizowanie izomerów trans kwasów tłuszczowych, co będzie zapobiegać stanom zapalnym w obrębie naczyń krwionośnych, miażdżycy i zakrzepom. Źródła kwasów omega-6: oleje roślinne, źródła tłuszczy trans: produkty wysokoprzetworzone, utwardzone tłuszcze roślinne.

 

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
5/5 - (1 głosów)
Autor artykułu:
Sonia Walla
Sonia Walla , Dyplomowany dietetyk. Fascynuje się wpływem odżywiania na zdrowie i jakość życia, a także fizjologią człowieka, medycyną – także tą alternatywną – oraz holistyczną dietoterapią.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Zakrzepica w ciąży i połogu.…

Zakrzepica, jeśli nie jest odpowiednio leczona jest schorzeniem prowadzącym do śmierci w zaledwie kilka sekund. Sprawdź, jak się przed nią ustrzec i co robić kiedy już się pojawi. Czytaj dalej...

Witamina K2 – właściwości, działanie,…

Witamina K2 jest odmianą witaminy K i jest bardzo kluczowa w profilaktyce i leczeniu miażdżycy oraz osteoporozy. Jaka jest jej rola w organizmie? Czytaj dalej...

Zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej – zalecenia…

Organizm funkcjonuje prawidłowo, gdy jest zachowana równowaga kwasowo-zasadowa. Stres, nałogi, leki, brak aktywności fizycznej, nieodpowiednia dieta i spożywanie przetworzonych posiłków i to najczęściej w pośpiechu może skutkować zaburzeniem homeostazy organizmu.… Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Diety lecznicze i eliminacyjne

    serce
    dieta po zawale zawał serca - przyczyny jak rozpoznać stan przedzawałowy

    Dieta po zawale. Jak rozpoznać stan przedzawałowy?

    choroba wieńcowa przyczyny leczenie objawy dieta

    Choroba wieńcowa – objawy, przyczyny, leczenie. Dieta przy chorobie wieńcowej

    zawał mięśnia sercowego objawy dieta po zawale
    serce

    Zawał mięśnia sercowego – przyczyny, objawy. Dieta po zawale mięśnia sercowego

    zakrzepica dieta leczenie domowe
    2

    Zakrzepica żył głębokich – objawy, leczenie domowe. Dieta przy zakrzepicy

    tran na odporność jaki tran wybrać?

    Tran – na odporność, skórę, kości, serce

    Badania

    Badania krwi, które pomogą uniknąć chorób serca

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.