bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Dieta po zawale. Jak rozpoznać stan przedzawałowy?

Dieta po zawale. Jak rozpoznać stan przedzawałowy?

dieta po zawale zawał serca - przyczyny jak rozpoznać stan przedzawałowy
🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 30 grudnia, 2024

Zawał jest to martwica narządu lub tkanki spowodowana niedokrwieniem. Przy zawale serca martwica obejmuje mięsień sercowy. Kardiomiocyty, czyli komórki mięśnia sercowego, przestają się wtedy prawidłowo kurczyć, zaczynają się rozpadać, dlatego substancje, które się w nich znajdują, przedostają się do krwi. Do tych substancji należy troponina, która wykrywana jest właśnie u osób z zawałem serca. Skutkiem tej choroby może być pęknięcie blaszki miażdżycowej w naczyniu wieńcowym, które doprowadza krew do serca. Gdy dojdzie do pęknięcia blaszki, wokół niej tworzy się skrzeplina, która całkowicie blokuje przepływ krwi do mięśnia sercowego.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Zawał serca – przyczyny
  • Jak rozpoznać stan przedzawałowy?
  • Dieta po zawale

Zawał serca – przyczyny

Do zawału serca dochodzi najczęściej w wyniku niewłaściwego stylu życia. Istnieje wiele zależnych od człowieka czynników, które niekorzystnie wpływają na układ krążenia, prowadząc do zwężenia tętnic. Aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia zawału serca, najlepiej ograniczyć działania, które mogą przyczynić się do jego powstania. Do najczęstszych czynników ryzyka zawału możemy zaliczyć:

  • podwyższone stężenie „złego cholesterolu”– LDL – w surowicy krwi – wiele badań dowiodło, że wysoki poziom cholesterolu można obniżyć, stosując odpowiednią dietę oraz regularną aktywność fizyczną. Stosując dietę śródziemnomorską bądź wegetariańską, można obniżyć poziom cholesterolu nawet o około 5–15%;
  • stres – słaba kondycja psychiczna oraz silny stres są bezpośrednią przyczyną zawału. Udowodniono, że osoby, które dużo pracują bądź mają stresującą pracę, wypijają większe ilości kawy, nadużywają alkoholu, a także palą papierosy. Niestety taka mieszanka negatywnie wpływa na układ krążenia i serce. Stres niekorzystnie wpływa również na układ hormonalny, ponieważ zwiększa wydzielanie kortyzolu i adrenaliny, co przyczynia się do podwyższenia ciśnienia tętniczego krwi, a tym samym obciąża pracę serca. W niektórych przypadkach może dojść nawet do jego niedotlenienia;
  • palenie tytoniu – jest to odwracalny czynnik ryzyka rozwinięcia się choroby niedokrwiennej serca. Nikotyna znajdująca się w papierosach przyspiesza tętno, podnosi ciśnienie, zwiększając tym samym zapotrzebowanie serca na tlen;
  • otyłość, nadwaga – badanie British Heart Fundation wykazało, że sama otyłość może doprowadzić do śmiertelnego zawału serca. Prawdopodobnie dzieje się tak dlatego, że otyłość wywołuje chroniczne procesy zapalne w organizmie człowieka, które napędzają zmiany miażdżycowe w naczyniach. Sprawiają, że u ludzi ze zwężonymi tętnicami lub u osób z chorobą wieńcową częściej dochodzi do pękania blaszek miażdżycowych, co przyczynia się do wystąpienia zawału serca;
  • dziedziczność – badania kliniczne dowiodły, że tendencja do zawału może być dziedziczna. Możemy jednak dążyć do obniżenia ryzyka wystąpienia zawału serca poprzez regularną aktywność fizyczną i prowadzenie zdrowego stylu życia;

Jak rozpoznać stan przedzawałowy?

Stan przedzawałowy jest to dolegliwość, która występuje u osób z chorobą niedokrwienną serca. Najczęściej objawia się silnym bólem w okolicy zamostkowej. Nie jest on jednak dla nas wyrokiem, ponieważ nie dochodzi wtedy jeszcze do martwicy komórek mięśnia sercowego. Zatem szybko zdiagnozowany stan przedzawałowy może nawet ustąpić. Najczęstszymi jego symptomami są ból w klatce piersiowej oraz uczucie duszności. Często towarzyszy im również osłabienie organizmu. Ból promieniuje w okolicach żuchwy, barków oraz lewej ręki. Chorzy opisują go jako duszący, rwący, piekący, utrudniający normalne funkcjonowanie. Stan przedzawałowy może pojawić się w każdej sytuacji, nie tylko podczas wysiłku fizycznego czy w sytuacjach stresujących. Często występuje podczas snu. Badania dowodzą, że częściej pojawia się on u mężczyzn niż u kobiet. Warto wiedzieć, że bólowi w klatce piersiowej mogą towarzyszyć również inne objawy, tj. wymioty, nudności, pieczenie w tzw. dołku oraz problemy z oddychaniem. Aby upewnić się, że nie doszło do obumarcia komórek mięśnia sercowego, należy wykonać specjalistyczne badania. W pierwszej kolejności sprawdza się stężenie troponiny, enzymu sercowego, który wzrasta przy zawale. Przeprowadza się również ECHO serca, które wykaże, czy doszło tylko do zmniejszenia kurczliwości określonego fragmentu mięśnia sercowego czy już do jego martwicy. Dlatego, kiedy poczujemy którykolwiek z wyżej wymienionych objawów stanu przedzawałowego, musimy jak najszybciej zgłosić się do specjalisty.

Dieta po zawale

Zalecenia dietetyczne dla pacjentów po przebytym zawale mięśnia sercowego muszą uwzględniać wartość energetyczną posiłków dostosowaną do okresu schorzenia. Na początku osoba leżąca nie powinna spożywać posiłków o wartości energetycznej większej niż 20 kcal/kg należnej masy ciała na dobę. Z uwagi na zagrożenie wystąpienia nudności, wymiotów czy nagłego zatrzymania krążenia przez pierwszą dobę zaleca się stosowanie diety płynnej. W kilku kolejnych dniach zawału należy spożywać w małych ilościach pokarmy lekkostrawne, ubogocholesterolowe, z zawartością sodu poniżej 3,5 g/dobę. W pierwszych dniach zawału istnieje zagrożenie wystąpienia zaburzeń rytmu serca, a zatem w tym czasie należy wykluczyć spożywanie napojów zawierających kofeinę. W razie wystąpienia rozległych zawałów posiłki należy podawać w małych ilościach i często – 5–6 razy dziennie. Postępowanie to jest bardzo ważne, ponieważ duża objętość jednorazowo spożytego pokarmu, wypełniając żołądek, może utrudniać oddychanie. U osób otyłych z zawałem serca ograniczenia wartości kalorycznej posiłków są niezwykle istotne, należy więc poddać chorych edukacji z zakresu prawidłowego odżywiania się. Przyczyną zawału serca najczęściej jest miażdżyca tętnic wieńcowych, dlatego po przebytym zawale należy ograniczyć spożywanie posiłków bogatych w tłuszcze nasycone oraz cholesterol. Natomiast u pacjentów ze współistniejącą cukrzycą należy wykluczyć z diety cukry proste.

Niezwykle ważne jest, aby w okresie pozawałowym ciągle kontrolować stan gospodarki węglowodanowej i lipidowej. W zależności od stwierdzonych zaburzeń wskazana jest dalsza modyfikacja żywienia oraz stała kontrola specjalisty.

Literatura:

  1. H. Ciborowska, A. Rudnicka, „Żywienie zdrowego i chorego człowieka”, PZWL. 2015, 451–452,
  2. M. Grzymisławski, J. Gawęcki, „Żywienie człowieka zdrowego i chorego”. Wydawnictwo naukowe PWN. 2012, 212–213,
  3. M. Jarosza, Praktyczny Podręcznik Dietetyki ,
  4. M. Ziołkowski, A. Kubica, W. Sienkiewicz i wsp., „Zmniejszenie umieralności na chorobę niedokrwienna serca w Polsce – sukces terapii czy prozdrowotnego stylu życia?”, Folia Cardiologica Excerpta. 2009, 4, 265–272.
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Magdalena Olejnik
Magdalena Olejnik , Dyplomowany dietetyk. Szczególnym zainteresowaniem darzy dietetykę kliniczną. Jej pasją jest opracowywanie smacznych i dietetycznych potraw.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
zawał mięśnia sercowego objawy dieta po zawale
serce

Zawał mięśnia sercowego – przyczyny,…

W Polsce ponad połowa chorób jest związana z nieodpowiednim profilem żywieniowym oraz brakiem aktywności fizycznej. Choroby układu krążenia królują na liście najpopularniejszych w kraju, a jak powszechnie wiadomo, mogą prowadzić… Czytaj dalej...
Badania

Badania krwi, które pomogą uniknąć…

Obecnie z powodu chorób układu krążenia w Polsce umiera około 50% społeczeństwa. Świadomość populacji na temat ryzyka wystąpienia tych chorób niestety nadal nie jest satysfakcjonująca. Ludzie nie zdają sobie sprawy,… Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Diety lecznicze i eliminacyjne

    serce
    choroba wieńcowa przyczyny leczenie objawy dieta

    Choroba wieńcowa – objawy, przyczyny, leczenie. Dieta przy chorobie wieńcowej

    zawał mięśnia sercowego objawy dieta po zawale
    serce

    Zawał mięśnia sercowego – przyczyny, objawy. Dieta po zawale mięśnia sercowego

    tran na odporność jaki tran wybrać?

    Tran – na odporność, skórę, kości, serce

    Badania

    Badania krwi, które pomogą uniknąć chorób serca

    kwercetyna działanie suplement cena
    2

    Kwercetyna – działanie, suplement, skutki uboczne, cena

    L-karnityna i lecytyna a ryzyko chorób serca
    1

    L-karnityna i lecytyna a ryzyko chorób serca

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.