Czy ziemniaki rzeczywiście tuczą? Ile mają kalorii?

Od wieków dobrze znane są w naszej polskiej tradycji. Nie wyobrażamy sobie niedzielnego obiadu bez ich udziału. Ziemniaki są warzywem sycącym, dostarczającym energii oraz witamin. Co tak naprawdę zawierają i czy ich spożywanie musi oznaczać pożegnanie ze szczupłą sylwetką?
Ziemniak został przywieziony do Europy w XVI wieku i od tej pory stał się podstawą wielu dań w krajach europejskich. Obecnie polska kuchnia nie wyobraża sobie życia bez ziemniaków. Prócz walorów smakowych dostarczają cennych witamin i minerałów.
Właściwości i składniki odżywcze ziemniaków
Sekret ziemniaków tkwi w ich przygotowaniu. Popularne kartofle bogate są w potas, witaminę C, fosfor i beta-karoten. To warzywo zawiera łatwo przyswajalne węglowodany oraz sporo białka- jakościowo porównywane do tego zawartego w soi. W ich skład wchodzą także witaminy z grupy B. Są niezłym źródłem błonnika – 3,1g na 100g ziemniaków.
Ile kalorii mają ziemniaki?
Niestety pokutuje opinia, że ziemniaki są wysokokaloryczne. Natomiast w 100g gotowanych ziemniaków jest zaledwie 75 kcal (niedużo), co przy wysokiej zawartości składników odżywczych czyni je dobrym źródłem witamin i składników mineralnych. Dopiero w towarzystwie ciężkich sosów, masła, tłustych mięs stają się bombą kaloryczną. Podczas obróbki z tłuszczem ziemniaki chłoną go zwiększając swoją kaloryczność. I tak 100-gramowa porcja frytek zawiera już 303 kcal! Sporo w porównaniu do czystego ziemniaka.
Czy ziemniaki rzeczywiście tuczą?
Ziemniaki solo, odpowiednio przygotowane, pieczone w folii lub w łupinie mają dużo dobrych składników odżywczych i nie tuczą. Warto wiedzieć, by zminimalizować straty składników odżywczych podczas obróbki termicznej najlepiej ziemniaki piec w piekarniku lub gotować na parze. Gotując je w wodzie powinniśmy pamiętać o wrzucaniu ich do wrzątku, a wodę solić pod koniec gotowania, by ziemniaki nie wchłaniały jej nadmiaru. Obierając ziemniaki starajmy się robić to jak najcieniej, gdyż pod łupiną znajduje się najwięcej witamin i składników mineralnych.
Ziemniaki a nasza dieta
Powinniśmy uważać, jakie ziemniaki wybieramy komponując naszą dietę. Zwracajmy uwagę na zielone zabarwienie i na to, czy ziemniaki kiełkują. Zawierają one bowiem dużo solaniny, która jest bardzo niebezpieczna dla naszego organizmu. Kartofle jednego gatunku powinny mieć podobną wielkość, fakturę łupiny i barwę. Gładka skórka mówi o wysokiej jakości warzywa. Kupując gotowe frytki w sklepach wybierajmy te proste, nie karbowane, gdyż zazwyczaj są one produkowane z suszu ziemniaczanego, który sklejany jest w specjalnych karbowanych formach.
Podsumowując, nie taki straszny ziemniak jak go malują. Warto jeść ziemniaki ze względu na bogate źródło witaminy C oraz potasu. Zawierają łatwostrawne węglowodany, co powoduje, że często wybieramy je, jako dodatek do potraw. Wystarczy kierować się kilkoma wskazówkami dotyczącymi ich przetwarzania, by nie zafundować sobie zbędnych kalorii, które z pewnością nie wyjdą nam na zdrowie.

Fit, light, 0%... Producenci stają na głowie, aby wymyślić nazwy, kojarzące się nam ze szczupłą sylwetką. W końcu, kto nie skusiłby się na batonika, który nie dość, że nie tuczy, to jeszcze sprawia, że ubywa nam kilogramów? czytaj więcej
Twój organizm jest zaśmiecony? Uważaj, zakwaszenie orgaznimu może być niebezpieczne dla Twojego zdrowia! czytaj więcej
Opinie
Napisz swoją opinię
wyłącz pisanie odpowiedziTwoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.
Już za 20zł ! Tabela zamienników GRATIS !
Oczywiście, że nie tuczą! To warzywo daje nam tyle witamin, mikroelementów, że powinniśmy je jeść jak najczęściej 🙂
Oczywiście że tuczą, wszystkie węglowodany po użyciu na przeróbce na glikoge i użyciu do produkcji energii zamieniane są na TŁUSZCZE…
CO do witamin, najwięcej witamin zawiera wątroba wołowa i żadne warzywo się do niej nie umywa… tego co w wątrobie brakuje załatwia nam słońce
To nie jest warzywa !
Pieczenie w folii?
Aluminium oddaje czasteczki niebezpieczne dla zdrowia! Proponuje pocztac o tym.
Codziennie piekę ziemniaki wkładając je pod pachę na cały dzień. Po 18 godzinach mogę takiego ziemniaczka zjeść z tymiankiem i koperkiem. Pycha. Polecam ziemniaki tym którzy jeszcze ich nie jadli.
A ja mam szybki, fajny i niskokaloryczny,sposób na obiad z ziemniakami.Rozbijam pierś z kurczaka, lub filet z indyka,smaruję lekko musztardą,nie solę.W taką pierś zawijam paseczki ogórka kiszonego i paseczki papryki, można jeśli ktoś lubi dodać ząbki czosnku.Zawijam w rulonik,układam w garnku do gotowania na parze,dodaję 2 małe ziemniaczki,pokrojone w ósemki,lub grubsze talarki.To porcja dla jednej osoby,jeśli ktoś ma większy garnek, to wkładamy ile się zmieści,pamiętając aby w garnku był swobodny pzrzepływ pary. Ja nie solę ziemniaków ponieważ używam ziołowej przyprawy do ziemniaków,ale można użyć innej lub posolić.Bardzo szybkie w wykonaniu,bez tłuszczu czy sosu a mięsko nie jest suche,lecz soczyste.Pycha.Polecam