logo_bonavita_pl
Facebook
Menu Close
  • Diety od A do Z

    Diety odchudzające

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta śródziemnomorska
    • Dieta ketogeniczna
    • Dieta DASH
    • Dieta Atkinsa
    • Dieta oczyszczająca
    • Dieta low carb
    Wszystkie

    Diety lecznicze

    • Dieta bezglutenowa
    • Dieta dla cukrzyka
    • Diety na chory żołądek
    • Diety nerkowe
    • Diety na chorą wątrobę
    • Diety w chorobach jelit
    Wszystkie

    Diety spersonalizowane

    • Dieta wegańska
    • Dieta wegetariańska
    • Dieta dla sportowca
    • Dieta dla seniora
    • Dieta dla dzieci
    • Dieta w ciąży
    Wszystkie

    Sposoby na odchudzanie

    • Skuteczne odchudzanie
    • Psychodietetyka
    • Produkty wspomagające odchudzanie
    • Przepisy dietetyczne
    • Błędy w odchudzaniu
    • Suplementy na odchudzanie
    Wszystkie
  • Odżywianie

    Produkty spożywcze

    • Owoce
    • Warzywa
    • Produkty zbożowe
    • Oleje i tłuszcze
    • Mięso
    • Ryby i owoce morza
    • Nabiał
    Wszystkie

    Witaminy i suplementy

    • Suplementy diety
    • Suplementy dla sportowców
    • Suplementy na odchudzanie
    • Witaminy i minerały
    • Antyoksydanty
    • Probiotyki
    • Składniki odżywcze
    Wszystkie

    Porady żywieniowe

    • Zdrowa dieta
    • Skuteczne odchudzanie
    • Zdrowe przekąski
    • Superfoods
    • Przygotowywanie żywności
    • Przechowywanie żywności
    Wszystkie
  • Zdrowie

    Zdrowie

    • Zaburzenia odżywiania
    • Odporność i infekcje
    • Układ pokarmowy i trawienie
    • Nerki i układ moczowy
    • Układ nerwowy i mózg
    • Układ hormonalny
    • Serce i układ krążenia
    • Kości, stawy i mięśnie
    • Układ oddechowy
    • Choroby oczu
    • Zdrowie mężczyzny
    • Zdrowie dzieci
    Wszystkie

    Układ hormonalny

    • Tarczyca
    • Cukrzyca

    Układ trawienny

    • Refluks
    • Helicobacter pylori
    • Nietolerancja pokarmowa
    • Zespół jelita drażliwego
    • Zaparcia
    • Wątroba
    • Celiakia
    • Choroba Leśniowskiego-Crohna

    Medycyna naturalna

    • Zioła na odchudzanie
    • Zioła na odporność
    • Zioła na układ pokarmowy
    • Zioła na wątrobę
    • Zioła na serce i układ krążenia
    • Zioła na stres i sen
    • Zioła na kaszel i przeziębienie
    • Zioła na skórę, włosy i paznokcie

    Zdrowie kobiety

    • Ciąża i poród
    • Karmienie piersią
    • Dieta w ciąży
    • Cukrzyca ciążowa

    Uroda

    • Skóra
    • Trądzik
    • Wlosy
  • Psychologia

    Psychologia

    • Rozwój osobisty
    • Motywacja
    • Uzależnienia
    • Zdrowie psychiczne
    • Psychodietetyka
    Wszystkie

    Zdrowie Psychiczne

    • Depresja
    • Zaburzenia psychiczne
    • Stres

    Psychodietetyka

    • Zaburzenia odżywiania
    • Anoreksja
    • Bulimia
  • Sport

    Budowa mięśni i trening

    • Trening
    • Płaski brzuch
    • Tkanka tłuszczowa

    Odżywianie

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta dla sportowców
    • Suplementy dla sportowców
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żywności
    • Witaminy

    Produkty spożywcze

    (składniki odżywcze)

    • Drób
    • Nabiał
    • Produkty zbożowe
    • Ryby
    • Słodycze i przekąski
    • Warzywa, owoce, grzyby
    Wszystkie

    Witaminy

    • Witamina A
    • Witamina B12
    • Witamina B6
    • Witamina C
    • Witamina D
    • Witamina E
    • Witamina H
    • Witamina K
    Wszystkie

    Dodatki do żywności

    • E1xx (Barwniki)
    • E3xx (Przeciwutleniacze, Regulatory Kwasowości)
    • E6xx (Wzmacniacze Smaku)
    • E1xxx (Stabilizatory, Konserwanty, Zagęstniki I Inne)
    • E4xx (Emulgatory I Środki Zagęszczające)
    • E9xx (Środki Słodzące, Nabłyszczające I Inne)
    • E2xx (Konserwanty)
    • E5xx (Środki Pomocnicze)
    Wszystkie
  • Przepisy
  • Diety od A do Z

    Diety odchudzające

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta śródziemnomorska
    • Dieta ketogeniczna
    • Dieta DASH
    • Dieta Atkinsa
    • Dieta oczyszczająca
    • Dieta low carb
    Wszystkie

    Diety lecznicze

    • Dieta bezglutenowa
    • Dieta dla cukrzyka
    • Diety na chory żołądek
    • Diety nerkowe
    • Diety na chorą wątrobę
    • Diety w chorobach jelit
    Wszystkie

    Diety spersonalizowane

    • Dieta wegańska
    • Dieta wegetariańska
    • Dieta dla sportowca
    • Dieta dla seniora
    • Dieta dla dzieci
    • Dieta w ciąży
    Wszystkie

    Sposoby na odchudzanie

    • Skuteczne odchudzanie
    • Psychodietetyka
    • Produkty wspomagające odchudzanie
    • Przepisy dietetyczne
    • Błędy w odchudzaniu
    • Suplementy na odchudzanie
    Wszystkie
  • Odżywianie

    Produkty spożywcze

    • Owoce
    • Warzywa
    • Produkty zbożowe
    • Oleje i tłuszcze
    • Mięso
    • Ryby i owoce morza
    • Nabiał
    Wszystkie

    Witaminy i suplementy

    • Suplementy diety
    • Suplementy dla sportowców
    • Suplementy na odchudzanie
    • Witaminy i minerały
    • Antyoksydanty
    • Probiotyki
    • Składniki odżywcze
    Wszystkie

    Porady żywieniowe

    • Zdrowa dieta
    • Skuteczne odchudzanie
    • Zdrowe przekąski
    • Superfoods
    • Przygotowywanie żywności
    • Przechowywanie żywności
    Wszystkie
  • Zdrowie

    Zdrowie

    • Zaburzenia odżywiania
    • Odporność i infekcje
    • Układ pokarmowy i trawienie
    • Nerki i układ moczowy
    • Układ nerwowy i mózg
    • Układ hormonalny
    • Serce i układ krążenia
    • Kości, stawy i mięśnie
    • Układ oddechowy
    • Choroby oczu
    • Zdrowie mężczyzny
    • Zdrowie dzieci
    Wszystkie

    Układ hormonalny

    • Tarczyca
    • Cukrzyca

    Układ trawienny

    • Refluks
    • Helicobacter pylori
    • Nietolerancja pokarmowa
    • Zespół jelita drażliwego
    • Zaparcia
    • Wątroba
    • Celiakia
    • Choroba Leśniowskiego-Crohna

    Medycyna naturalna

    • Zioła na odchudzanie
    • Zioła na odporność
    • Zioła na układ pokarmowy
    • Zioła na wątrobę
    • Zioła na serce i układ krążenia
    • Zioła na stres i sen
    • Zioła na kaszel i przeziębienie
    • Zioła na skórę, włosy i paznokcie

    Zdrowie kobiety

    • Ciąża i poród
    • Karmienie piersią
    • Dieta w ciąży
    • Cukrzyca ciążowa

    Uroda

    • Skóra
    • Trądzik
    • Wlosy
  • Psychologia

    Psychologia

    • Rozwój osobisty
    • Motywacja
    • Uzależnienia
    • Zdrowie psychiczne
    • Psychodietetyka
    Wszystkie

    Zdrowie Psychiczne

    • Depresja
    • Zaburzenia psychiczne
    • Stres

    Psychodietetyka

    • Zaburzenia odżywiania
    • Anoreksja
    • Bulimia
  • Sport

    Budowa mięśni i trening

    • Trening
    • Płaski brzuch
    • Tkanka tłuszczowa

    Odżywianie

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta dla sportowców
    • Suplementy dla sportowców
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żywności
    • Witaminy

    Produkty spożywcze

    (składniki odżywcze)

    • Drób
    • Nabiał
    • Produkty zbożowe
    • Ryby
    • Słodycze i przekąski
    • Warzywa, owoce, grzyby
    Wszystkie

    Witaminy

    • Witamina A
    • Witamina B12
    • Witamina B6
    • Witamina C
    • Witamina D
    • Witamina E
    • Witamina H
    • Witamina K
    Wszystkie

    Dodatki do żywności

    • E1xx (Barwniki)
    • E3xx (Przeciwutleniacze, Regulatory Kwasowości)
    • E6xx (Wzmacniacze Smaku)
    • E1xxx (Stabilizatory, Konserwanty, Zagęstniki I Inne)
    • E4xx (Emulgatory I Środki Zagęszczające)
    • E9xx (Środki Słodzące, Nabłyszczające I Inne)
    • E2xx (Konserwanty)
    • E5xx (Środki Pomocnicze)
    Wszystkie
  • Przepisy
  • Diety od A do Z

    Diety odchudzające

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta śródziemnomorska
    • Dieta ketogeniczna
    • Dieta DASH
    • Dieta Atkinsa
    • Dieta oczyszczająca
    • Dieta low carb
    Wszystkie

    Diety lecznicze

    • Dieta bezglutenowa
    • Dieta dla cukrzyka
    • Diety na chory żołądek
    • Diety nerkowe
    • Diety na chorą wątrobę
    • Diety w chorobach jelit
    Wszystkie

    Diety spersonalizowane

    • Dieta wegańska
    • Dieta wegetariańska
    • Dieta dla sportowca
    • Dieta dla seniora
    • Dieta dla dzieci
    • Dieta w ciąży
    Wszystkie

    Sposoby na odchudzanie

    • Skuteczne odchudzanie
    • Psychodietetyka
    • Produkty wspomagające odchudzanie
    • Przepisy dietetyczne
    • Błędy w odchudzaniu
    • Suplementy na odchudzanie
    Wszystkie
  • Odżywianie

    Produkty spożywcze

    • Owoce
    • Warzywa
    • Produkty zbożowe
    • Oleje i tłuszcze
    • Mięso
    • Ryby i owoce morza
    • Nabiał
    Wszystkie

    Witaminy i suplementy

    • Suplementy diety
    • Suplementy dla sportowców
    • Suplementy na odchudzanie
    • Witaminy i minerały
    • Antyoksydanty
    • Probiotyki
    • Składniki odżywcze
    Wszystkie

    Porady żywieniowe

    • Zdrowa dieta
    • Skuteczne odchudzanie
    • Zdrowe przekąski
    • Superfoods
    • Przygotowywanie żywności
    • Przechowywanie żywności
    Wszystkie
  • Zdrowie

    Zdrowie

    • Zaburzenia odżywiania
    • Odporność i infekcje
    • Układ pokarmowy i trawienie
    • Nerki i układ moczowy
    • Układ nerwowy i mózg
    • Układ hormonalny
    • Serce i układ krążenia
    • Kości, stawy i mięśnie
    • Układ oddechowy
    • Choroby oczu
    • Zdrowie mężczyzny
    • Zdrowie dzieci
    Wszystkie

    Układ hormonalny

    • Tarczyca
    • Cukrzyca

    Układ trawienny

    • Refluks
    • Helicobacter pylori
    • Nietolerancja pokarmowa
    • Zespół jelita drażliwego
    • Zaparcia
    • Wątroba
    • Celiakia
    • Choroba Leśniowskiego-Crohna

    Medycyna naturalna

    • Zioła na odchudzanie
    • Zioła na odporność
    • Zioła na układ pokarmowy
    • Zioła na wątrobę
    • Zioła na serce i układ krążenia
    • Zioła na stres i sen
    • Zioła na kaszel i przeziębienie
    • Zioła na skórę, włosy i paznokcie

    Zdrowie kobiety

    • Ciąża i poród
    • Karmienie piersią
    • Dieta w ciąży
    • Cukrzyca ciążowa

    Uroda

    • Skóra
    • Trądzik
    • Wlosy
  • Psychologia

    Psychologia

    • Rozwój osobisty
    • Motywacja
    • Uzależnienia
    • Zdrowie psychiczne
    • Psychodietetyka
    Wszystkie

    Zdrowie Psychiczne

    • Depresja
    • Zaburzenia psychiczne
    • Stres

    Psychodietetyka

    • Zaburzenia odżywiania
    • Anoreksja
    • Bulimia
  • Sport

    Budowa mięśni i trening

    • Trening
    • Płaski brzuch
    • Tkanka tłuszczowa

    Odżywianie

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta dla sportowców
    • Suplementy dla sportowców
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żywności
    • Witaminy

    Produkty spożywcze

    (składniki odżywcze)

    • Drób
    • Nabiał
    • Produkty zbożowe
    • Ryby
    • Słodycze i przekąski
    • Warzywa, owoce, grzyby
    Wszystkie

    Witaminy

    • Witamina A
    • Witamina B12
    • Witamina B6
    • Witamina C
    • Witamina D
    • Witamina E
    • Witamina H
    • Witamina K
    Wszystkie

    Dodatki do żywności

    • E1xx (Barwniki)
    • E3xx (Przeciwutleniacze, Regulatory Kwasowości)
    • E6xx (Wzmacniacze Smaku)
    • E1xxx (Stabilizatory, Konserwanty, Zagęstniki I Inne)
    • E4xx (Emulgatory I Środki Zagęszczające)
    • E9xx (Środki Słodzące, Nabłyszczające I Inne)
    • E2xx (Konserwanty)
    • E5xx (Środki Pomocnicze)
    Wszystkie
  • Przepisy
logo_bonavita_pl
Facebook
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Czy mięso jest zdrowe? Czym zastąpić mięso?

Czy mięso jest zdrowe? Czym zastąpić mięso?

mięso czy mięso jest zdrowe? czym zastąpić mięso?
🕣 4 min czytania

Aktualizacja: 21 stycznia, 2025

Mięso to produkt spożywczy wytwarzany z jadalnych części tusz zwierząt, ich podrobów, czyli narządów wewnętrznych (serca, wątroby, żołądka itp.). To także ich przetwory – wędliny, konserwy. W skład mięsa wchodzą mięśnie oraz inne tkanki przylegającego do niego – tłuszczowa i łączna. Do celów spożywczych wykorzystuje się mięso zwierząt rzeźnych – to wołowina, wieprzowina, cielęcina, baranina, mięso drobiu – indyka, kurcząt, kur, kaczek – oraz mięso zwierząt łownych – dzika, jelenia.

Przetwory można podzielić na wędliny i wyroby wędliniarskie. Do pierwszej grupy należą wędzonki wytwarzane z nierozdrobionego mięsa, które następnie jest wędzone – polędwica, szynka, bekon. Do grupy tej należą również kiełbasy. Powstają one z rozdrobnionego mięsa, które jest mieszane z wodą, tłuszczem i dodatkowymi substancjami. Następnie są wędzone i poddawane obróbce cieplnej. Oprócz wędlin są również wyroby wędliniarskie. Produkty te są wytwarzane z podrobów, mięsa oraz kaszy lub ryżu. Zaliczyć tu można pasztety, kaszankę i pieczeń rzymską [1].

Na przestrzeni lat obserwuje się wzrost spożycia mięsa w Polsce. Spośród wszystkich jego gatunków zauważa się spadek konsumpcji wołowiny [2].

Jak podaje Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej, należy ograniczyć spożycie mięsa czerwonego do 0,5 kg na tydzień, zwiększając przy tym udział nasion roślin strączkowych w diecie. Powinno się przygotowywać 1-2 dania jarskie w tygodniu.

Przyrządzając dania mięsne, powinno się wykorzystywać różne gatunki mięs i części tuszy (jeżeli nie ma przeciwwskazań zdrowotnych) oraz stosować różne techniki kulinarne. Szczególnie zalecane są: duszenie, gotowanie i pieczenie pod przykryciem [3].

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Czy mięso jest zdrowe?
  • Czym zastąpić mięso?

Czy mięso jest zdrowe?

W racjonalnym odżywianiu istotne jest stosowanie różnych składników, aby dostarczyć wszystkich potrzebnych składników odżywczych. Należy pamiętać, że bez względu na rodzaj produktu każdy w nadmiarze może szkodzić i w niektórych sytuacjach chorobowych może być wskazane ograniczenie go, a nawet wykluczenie. Jak powiedział Paracelsus, „Wszystko jest trucizną, decyduje tylko dawka”.

Mięso jest głównym źródłem białka w diecie człowieka. Składnik ten stanowi podstawę strukturalną komórek organizmu. Uczestniczy w procesie wzrostu i regeneracji tkanek. Ma znaczenie w regulacji procesów metabolicznych i immunologicznych. Transportuje składniki odżywcze oraz tlen. Średnie zapotrzebowanie człowieka dorosłego na białko to ok. 0,8 g/kg masy ciała. Może jednak ulec zwiększeniu w przypadku niedożywienia, rekonwalescencji czy zwiększonej aktywności fizycznej. Jest również grupa osób, u której wskazane jest ograniczenie produktów mięsnych ze względu na białko. Są to m.in. pacjenci z niewydolnością nerek czy też z encefalopatią wątrobową [1,3].

Kolejnym składnikiem odżywczym mięsa jest tłuszcz. Jego zawartość w produkcie zależy od gatunku i części tuszy. Mięso można podzielić na: chude (0–3% tłuszczu) – jak polędwica; niskotłuszczowe (3–10%) – takie jak cielęcina, indyk, kurczak, wołowina; tłuste (10-25%) – to wieprzowina, kaczka, baranina; i wysokotłuszczowe (ponad 25% ) – boczek. Duży udział w mięsie mają nasycone kwasy tłuszczowe (NKT). Produkt o wysokiej zawartości tłuszczu nie będzie wskazany w sytuacjach, kiedy należy zmniejszyć podaż tego składnika, czyli w przypadku takich chorób jak zaburzenia układu sercowo-naczyniowego, otyłość, choroby pęcherzyka żółciowego i wątroby.

Mięso zawiera witaminy z grupy B – kwas pantotenowy, oraz składniki mineralne, jak cynk, miedź czy żelazo hemowe. To ostatnie bierze udział w procesie tworzenia czerwonych krwinek. Białko zawarte w mięsie pomaga lepiej przyswoić żelazo. Jednak są choroby, w których /ze względu na ten składnik odżywczy należy ograniczać mięso – to hemochromatoza, a w przypadku miedzi – choroba Wilsona [1].

W mięsie zawarte są związki purynowe, które przekształcają się w kwas moczowy. W związku z tym u chorych na dnę moczanową należy zmniejszyć ilość spożywanego mięsa. Szkodliwa jest również fenyloalanina – aminokwas egzogenny, przede wszystkim dla osób z fenyloketonurią, u których organizm nie jest w stanie go metabolizować.

W składzie mięsa znajdują się również czynne związki bioaktywnie, jak sprzężony kwas linolowy (CLA). Jego zawartość jest większa w mięsie przeżuwaczy. Uważa się, że może mieć znaczenie w prewencji i leczeniu nowotworów piersi, skóry i okrężnicy. Może wpłynąć też na zmniejszenie stanu zapalnego w organizmie. Zawarty jest głównie w wołowinie i cielęcinie [4].

Nadmierne spożywanie czerwonego mięsa (mięsa zwierząt rzeźnych) zwiększa ryzyko wystąpienia raka jelita grubego oraz gruczołu krokowego i trzustki. Nie poznano do końca, w jaki sposób wpływa ono na wystąpienia tych chorób. Zauważono natomiast związek między spożyciem mięsa przetworzonego (wędzonego, konserwowego, peklowanego) a rozwojem nowotworu żołądka i jelita grubego [3].

Czym zastąpić mięso?

Mięso przede wszystkim jest źródłem białka. Co zatem w sytuacji, kiedy ze względów ideologicznych lub zdrowotnych przestaje się spożywać mięso lub też się je ogranicza? Cennego źródła białka należy poszukać w innych grupach produktów spożywczych. Poniżej znajdują się przykłady dobrej alternatywy dla mięsa.

  • Mleko i produkty mleczne – szczególnie białe sery są dobrym źródłem białka. Grupa tych produktów zawiera również wapń, magnez, cynk i miedź oraz witaminy z grupy B. Mleko i jego przetwory działają alkalizująco.
  • Jajo kurze – dodatkowo jest źródłem cholesterolu, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i witamin z grupy B – ryboflawiny. Zawiera także żelazo.
  • Ryby – zaleca się szczególnie ryby morskie ze względu na zawartość kwasów tłuszczowych z rodziny n-3, które wpływają m.in. na zmniejszenie stanu zapalnego.
  • Nasiona roślin strączkowych (groch, fasola, ciecierzyca, soja) – zawierają białko roślinne oraz składniki mineralne, jak żelazo, wapń czy magnez, ale ze względu na obecność błonnika i fitynianów są one gorzej wykorzystane przez organizm.
    • Z soi przyrządza się tofu, napój sojowy albo tempeh.
  • Orzechy i nasiona – oprócz białka zawierają również kwasy tłuszczowe, w tym jedno- i wielonienasycone. Nie należy jednak spożywać większej porcji niż garstka dziennie, czyli ok. 30 g.
  • Produkty zbożowe, szczególnie grube kasze, które również w niewielkim stopniu dostarczają organizmowi białka [1].

Mięso to produkt spożywczy, który zawiera cenne składniki odżywcze, takie jak białko czy żelazo. W niektórych sytuacjach należy ograniczyć jego spożycie (przy dnie moczanowej i chorobie nerek i wątroby) albo całkiem wykluczyć (w przypadku fenyloketonurii). Jeżeli nie ma przeciwwskazań, mięso można śmiało włączać do codziennego jadłospisu. Dieta powinna być urozmaicona, dlatego należy spożywać różne rodzaje mięs i części tuszy oraz wykorzystywać różne techniki kulinarne przy jego przygotowaniu. Należy jednak pamiętać, że nadmiar mięsa może być szkodliwy dla organizmu, dlatego kilka razy w tygodniu dania mięsne możemy zamienić na dania z nasion roślin strączkowych.

Literatura:

  1. Gawęcki J. i Woźniewicz M., Produkty spożywcze jako źródło składników odżywczych [w:] J. Gawęcki (red.), Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2012,
  2. Kwasek M., Tendencje w spożyciu mięsa na świecie, Roczniki Ekonomiczne Kujawsko-Pomorskiej Szkoły Wyższej w Bydgoszczy 2013, 6, s. 265-284,
  3. Jarosz M., Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej [w:] M. Jarosz (red.), Dietetyka, żywność, żywienie w prewencji i leczeniu, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2017,
  4. Sadowska A., Związki Bioaktywne w mięsie, Postępy techniki przetwórstwa spożywczego, 2010, 1, s. 70-74.
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł

Oś czasu publikacji i aktualizacji:

Aktualna wersja

27.03.2018

Autor artykułu:

Agnieszka Bernatowicz, dietetyk
Agnieszka Bernatowicz, dietetyk Dietetyk kliniczny

Dyplomowany dietetyk (dietetyk kliniczny) i psychodietetyk. Specjalizuje się w schorzeniach układu pokarmowego, szczególnie jelit. Sporo czasu poświęca badaniom nad zagadnieniem zaparć oraz choroby Leśniowskiego-Crohna. Swoich pacjentów skutecznie przekonuje o istotności żywienia i jego wpływie na zachowanie zdrowia. Uczy świadomych i mądrych wyborów. Uważa, że dieta nie może być karą, bowiem taka droga nie prowadzi do sukcesu. Najważniejsze, aby dieta była dostosowana indywidualnie do potrzeb, preferencji i możliwości pacjenta. Tylko wówczas upragniony cel jest możliwy do osiągnięcia.  

Autor artykułu:
Agnieszka Bernatowicz, dietetyk
Agnieszka Bernatowicz, dietetyk , Dyplomowany dietetyk (dietetyk kliniczny) i psychodietetyk. Specjalizuje się w schorzeniach układu pokarmowego, szczególnie jelit. Sporo czasu poświęca badaniom nad zagadnieniem zaparć oraz choroby Leśniowskiego-Crohna.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
mięso w diecie dziecka, przpepisy

Mięso w diecie dziecka –…

Mięso zwierzęce stanowi ważny element w żywieniu dzieci i powinien zostać wprowadzony do diety niemowlęcia stosunkowo wcześnie. Mięso charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą, ponieważ stanowi źródło pełnowartościowego białka, które dostarcza… Czytaj dalej...
Białe i czerwone mięso - wpływ na zdrowie i różnice

Mięso białe i czerwone –…

Mięso należy do grupy produktów pochodzenia zwierzęcego. Wyróżnia się mięso białe i czerwone. To indywidualne preferencje konsumentów wpływają na to, którego z nich znajduje się w diecie więcej. Jednakże jak… Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

pektyna co to jest właściwości zastosowanie
Pektyna – co to jest? Do czego służy?
Na co zwrócić uwagę przy wyborze odzieży i akcesoriów na stok?
Na co zwrócić uwagę przy wyborze odzieży i akcesoriów na stok?
Jak urządzić przytulne mieszkanie
Jak urządzić przytulne mieszkanie, do którego aż chce się wracać?
czy ksylitol jest rakotwórczy szkodliwość ksylitolu
Czy ksylitol jest zdrowy? Czy każdy może go spożywać?
Czerwienica prawdziwa a dieta – zasady, produkty zalecane i zakazane oraz efekty
rukola właściwości przepisy
Właściwości lecznicze rukoli i przeciwwskazania. Co można zrobić z rukoli?
Charakterystyka 12 grup produktów spożywczych i ich znaczenie dla organizmu
Śledzie na desce z przyprawami.
Co to jest anchois? Właściwości anchois, gdzie je kupić, przepisy
Poznaj 20 rodzajów makaronów i wybierz najlepszy!
Zdrowe słodycze na plażę i w góry – przekąski, które zmieszczą się w plecaku

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > mięso

    mięso
    Stek na talerzu z sztućcami.
    4
    mięso

    Zepsute mięso – jak rozpoznać, zagrożenia. Czy zamrożone mięso może się zepsuć?

    mięso

    Drób – rodzaje i właściwości. Czy indyk jest zdrowszy od kurczaka?

    mięso z kaczki właściwości przepis na kaczkę
    mięso

    Mięso z kaczki – właściwości. Przepis na kaczkę

    mięso z królika właściwości potrawy z królika
    mięso

    Mięso z królika – właściwości, potrawy. Potrawka z królika dla dzieci

    wędliny tradycyjne i dojrzewajace
    mięso

    Wędliny tradycyjne i dojrzewające. Jak przechowywać wędliny?

    mrożone owoce mieso jak szybko rozmrozić mięso?

    Mrożone owoce, warzywa, mięso – jak mrozić? Jak szybko rozmrozić mięso?

    logo_bonavita_pl

    Na Bonavita.pl odkryjesz, że zdrowy styl życia może być prosty i przyjemny! Poznaj przepisy, porady dietetyczne, ciekawostki i inspiracje dla ciała i ducha.

    Zdrowe życie to nie moda, to styl bycia! Na Bonavita.pl znajdziesz setki inspiracji, jak lepiej się odżywiać, dbać o siebie i żyć w harmonii. Od przepisów na pożywne śniadania, po praktyczne porady o suplementach i diecie – wszystko, czego potrzebujesz, by czuć się dobrze każdego dnia.

    © 2025 BonaVita.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone. Usługi, treści i produkty na naszej stronie internetowej służą wyłącznie celom informacyjnym. BonaVita.pl nie udziela porad medycznych, nie stawia diagnoz ani nie leczy.

    • Dieta od A do Z
    • Odżywianie
    • Zdrowie
    • Psychologia
    • Sport
    • Tabele
    • Przepisy
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Współpraca
    Facebook