bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Czy mięso jest zdrowe? Czym zastąpić mięso?

Czy mięso jest zdrowe? Czym zastąpić mięso?

mięso czy mięso jest zdrowe? czym zastąpić mięso?
🕣 4 min czytania

Aktualizacja: 21 stycznia, 2025

Mięso to produkt spożywczy wytwarzany z jadalnych części tusz zwierząt, ich podrobów, czyli narządów wewnętrznych (serca, wątroby, żołądka itp.). To także ich przetwory – wędliny, konserwy. W skład mięsa wchodzą mięśnie oraz inne tkanki przylegającego do niego – tłuszczowa i łączna. Do celów spożywczych wykorzystuje się mięso zwierząt rzeźnych – to wołowina, wieprzowina, cielęcina, baranina, mięso drobiu – indyka, kurcząt, kur, kaczek – oraz mięso zwierząt łownych – dzika, jelenia.

Przetwory można podzielić na wędliny i wyroby wędliniarskie. Do pierwszej grupy należą wędzonki wytwarzane z nierozdrobionego mięsa, które następnie jest wędzone – polędwica, szynka, bekon. Do grupy tej należą również kiełbasy. Powstają one z rozdrobnionego mięsa, które jest mieszane z wodą, tłuszczem i dodatkowymi substancjami. Następnie są wędzone i poddawane obróbce cieplnej. Oprócz wędlin są również wyroby wędliniarskie. Produkty te są wytwarzane z podrobów, mięsa oraz kaszy lub ryżu. Zaliczyć tu można pasztety, kaszankę i pieczeń rzymską [1].

Na przestrzeni lat obserwuje się wzrost spożycia mięsa w Polsce. Spośród wszystkich jego gatunków zauważa się spadek konsumpcji wołowiny [2].

Jak podaje Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej, należy ograniczyć spożycie mięsa czerwonego do 0,5 kg na tydzień, zwiększając przy tym udział nasion roślin strączkowych w diecie. Powinno się przygotowywać 1-2 dania jarskie w tygodniu.

Przyrządzając dania mięsne, powinno się wykorzystywać różne gatunki mięs i części tuszy (jeżeli nie ma przeciwwskazań zdrowotnych) oraz stosować różne techniki kulinarne. Szczególnie zalecane są: duszenie, gotowanie i pieczenie pod przykryciem [3].

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Czy mięso jest zdrowe?
  • Czym zastąpić mięso?

Czy mięso jest zdrowe?

W racjonalnym odżywianiu istotne jest stosowanie różnych składników, aby dostarczyć wszystkich potrzebnych składników odżywczych. Należy pamiętać, że bez względu na rodzaj produktu każdy w nadmiarze może szkodzić i w niektórych sytuacjach chorobowych może być wskazane ograniczenie go, a nawet wykluczenie. Jak powiedział Paracelsus, „Wszystko jest trucizną, decyduje tylko dawka”.

Mięso jest głównym źródłem białka w diecie człowieka. Składnik ten stanowi podstawę strukturalną komórek organizmu. Uczestniczy w procesie wzrostu i regeneracji tkanek. Ma znaczenie w regulacji procesów metabolicznych i immunologicznych. Transportuje składniki odżywcze oraz tlen. Średnie zapotrzebowanie człowieka dorosłego na białko to ok. 0,8 g/kg masy ciała. Może jednak ulec zwiększeniu w przypadku niedożywienia, rekonwalescencji czy zwiększonej aktywności fizycznej. Jest również grupa osób, u której wskazane jest ograniczenie produktów mięsnych ze względu na białko. Są to m.in. pacjenci z niewydolnością nerek czy też z encefalopatią wątrobową [1,3].

Kolejnym składnikiem odżywczym mięsa jest tłuszcz. Jego zawartość w produkcie zależy od gatunku i części tuszy. Mięso można podzielić na: chude (0–3% tłuszczu) – jak polędwica; niskotłuszczowe (3–10%) – takie jak cielęcina, indyk, kurczak, wołowina; tłuste (10-25%) – to wieprzowina, kaczka, baranina; i wysokotłuszczowe (ponad 25% ) – boczek. Duży udział w mięsie mają nasycone kwasy tłuszczowe (NKT). Produkt o wysokiej zawartości tłuszczu nie będzie wskazany w sytuacjach, kiedy należy zmniejszyć podaż tego składnika, czyli w przypadku takich chorób jak zaburzenia układu sercowo-naczyniowego, otyłość, choroby pęcherzyka żółciowego i wątroby.

Mięso zawiera witaminy z grupy B – kwas pantotenowy, oraz składniki mineralne, jak cynk, miedź czy żelazo hemowe. To ostatnie bierze udział w procesie tworzenia czerwonych krwinek. Białko zawarte w mięsie pomaga lepiej przyswoić żelazo. Jednak są choroby, w których /ze względu na ten składnik odżywczy należy ograniczać mięso – to hemochromatoza, a w przypadku miedzi – choroba Wilsona [1].

W mięsie zawarte są związki purynowe, które przekształcają się w kwas moczowy. W związku z tym u chorych na dnę moczanową należy zmniejszyć ilość spożywanego mięsa. Szkodliwa jest również fenyloalanina – aminokwas egzogenny, przede wszystkim dla osób z fenyloketonurią, u których organizm nie jest w stanie go metabolizować.

W składzie mięsa znajdują się również czynne związki bioaktywnie, jak sprzężony kwas linolowy (CLA). Jego zawartość jest większa w mięsie przeżuwaczy. Uważa się, że może mieć znaczenie w prewencji i leczeniu nowotworów piersi, skóry i okrężnicy. Może wpłynąć też na zmniejszenie stanu zapalnego w organizmie. Zawarty jest głównie w wołowinie i cielęcinie [4].

Nadmierne spożywanie czerwonego mięsa (mięsa zwierząt rzeźnych) zwiększa ryzyko wystąpienia raka jelita grubego oraz gruczołu krokowego i trzustki. Nie poznano do końca, w jaki sposób wpływa ono na wystąpienia tych chorób. Zauważono natomiast związek między spożyciem mięsa przetworzonego (wędzonego, konserwowego, peklowanego) a rozwojem nowotworu żołądka i jelita grubego [3].

Czym zastąpić mięso?

Mięso przede wszystkim jest źródłem białka. Co zatem w sytuacji, kiedy ze względów ideologicznych lub zdrowotnych przestaje się spożywać mięso lub też się je ogranicza? Cennego źródła białka należy poszukać w innych grupach produktów spożywczych. Poniżej znajdują się przykłady dobrej alternatywy dla mięsa.

  • Mleko i produkty mleczne – szczególnie białe sery są dobrym źródłem białka. Grupa tych produktów zawiera również wapń, magnez, cynk i miedź oraz witaminy z grupy B. Mleko i jego przetwory działają alkalizująco.
  • Jajo kurze – dodatkowo jest źródłem cholesterolu, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i witamin z grupy B – ryboflawiny. Zawiera także żelazo.
  • Ryby – zaleca się szczególnie ryby morskie ze względu na zawartość kwasów tłuszczowych z rodziny n-3, które wpływają m.in. na zmniejszenie stanu zapalnego.
  • Nasiona roślin strączkowych (groch, fasola, ciecierzyca, soja) – zawierają białko roślinne oraz składniki mineralne, jak żelazo, wapń czy magnez, ale ze względu na obecność błonnika i fitynianów są one gorzej wykorzystane przez organizm.
    • Z soi przyrządza się tofu, napój sojowy albo tempeh.
  • Orzechy i nasiona – oprócz białka zawierają również kwasy tłuszczowe, w tym jedno- i wielonienasycone. Nie należy jednak spożywać większej porcji niż garstka dziennie, czyli ok. 30 g.
  • Produkty zbożowe, szczególnie grube kasze, które również w niewielkim stopniu dostarczają organizmowi białka [1].

Mięso to produkt spożywczy, który zawiera cenne składniki odżywcze, takie jak białko czy żelazo. W niektórych sytuacjach należy ograniczyć jego spożycie (przy dnie moczanowej i chorobie nerek i wątroby) albo całkiem wykluczyć (w przypadku fenyloketonurii). Jeżeli nie ma przeciwwskazań, mięso można śmiało włączać do codziennego jadłospisu. Dieta powinna być urozmaicona, dlatego należy spożywać różne rodzaje mięs i części tuszy oraz wykorzystywać różne techniki kulinarne przy jego przygotowaniu. Należy jednak pamiętać, że nadmiar mięsa może być szkodliwy dla organizmu, dlatego kilka razy w tygodniu dania mięsne możemy zamienić na dania z nasion roślin strączkowych.

Literatura:

  1. Gawęcki J. i Woźniewicz M., Produkty spożywcze jako źródło składników odżywczych [w:] J. Gawęcki (red.), Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2012,
  2. Kwasek M., Tendencje w spożyciu mięsa na świecie, Roczniki Ekonomiczne Kujawsko-Pomorskiej Szkoły Wyższej w Bydgoszczy 2013, 6, s. 265-284,
  3. Jarosz M., Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej [w:] M. Jarosz (red.), Dietetyka, żywność, żywienie w prewencji i leczeniu, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2017,
  4. Sadowska A., Związki Bioaktywne w mięsie, Postępy techniki przetwórstwa spożywczego, 2010, 1, s. 70-74.
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Agnieszka Bernatowicz, dietetyk
Agnieszka Bernatowicz, dietetyk , Dyplomowany dietetyk (dietetyk kliniczny) i psychodietetyk. Specjalizuje się w schorzeniach układu pokarmowego, szczególnie jelit. Sporo czasu poświęca badaniom nad zagadnieniem zaparć oraz choroby Leśniowskiego-Crohna.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
mięso w diecie dziecka, przpepisy
Diety dla dzieci

Mięso w diecie dziecka –…

Mięso zwierzęce stanowi ważny element w żywieniu dzieci i powinien zostać wprowadzony do diety niemowlęcia stosunkowo wcześnie. Mięso charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą, ponieważ stanowi źródło pełnowartościowego białka, które dostarcza… Czytaj dalej...
Białe i czerwone mięso - wpływ na zdrowie i różnice

Mięso białe i czerwone –…

Mięso należy do grupy produktów pochodzenia zwierzęcego. Wyróżnia się mięso białe i czerwone. To indywidualne preferencje konsumentów wpływają na to, którego z nich znajduje się w diecie więcej. Jednakże jak… Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > mięso

    mięso
    Stek na talerzu z sztućcami.
    4
    mięso

    Zepsute mięso – jak rozpoznać, zagrożenia. Czy zamrożone mięso może się zepsuć?

    mięso

    Drób – rodzaje i właściwości. Czy indyk jest zdrowszy od kurczaka?

    mięso z kaczki właściwości przepis na kaczkę
    mięso

    Mięso z kaczki – właściwości. Przepis na kaczkę

    mięso z królika właściwości potrawy z królika
    mięso

    Mięso z królika – właściwości, potrawy. Potrawka z królika dla dzieci

    wędliny tradycyjne i dojrzewajace
    mięso

    Wędliny tradycyjne i dojrzewające. Jak przechowywać wędliny?

    mrożone owoce mieso jak szybko rozmrozić mięso?

    Mrożone owoce, warzywa, mięso – jak mrozić? Jak szybko rozmrozić mięso?

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.