bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Mięso w diecie dziecka – rodzaje, przepisy. Co zrobić, gdy dziecko nie chce jeść mięsa?

Mięso w diecie dziecka – rodzaje, przepisy. Co zrobić, gdy dziecko nie chce jeść mięsa?

mięso w diecie dziecka, przpepisy
🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 23 stycznia, 2025

Mięso zwierzęce stanowi ważny element w żywieniu dzieci i powinien zostać wprowadzony do diety niemowlęcia stosunkowo wcześnie. Mięso charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą, ponieważ stanowi źródło pełnowartościowego białka, które dostarcza wszystkich niezbędnych aminokwasów, zawiera witaminy z grupy B (B1, B2, PP i B12), cynk, żelazo kwas arachidonowy oraz karnitynę. Jakiego rodzaju mięso powinno znaleźć się w diecie dziecka, a jakie podawać dziecku sporadycznie?

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Mięso w diecie dziecka
  • Gdy dziecko nie chce jeść mięsa
  • Mięso dla dzieci – przepisy

Mięso w diecie dziecka

Mięso w diecie dziecka zajmuje istotne znaczenie z uwagi na źródło pełnowartościowego białka, witamin oraz składników mineralnych i karnityny. Zalecanymi rodzajami mięs w diecie najmłodszych są chude, nieporośnięte i nieprzerośnięte tłuszczem kawałki mięsa drobiowego, wołowego, cielęcego, jagnięcego oraz króliczego. Wymienione gatunki mięs są stosunkowo łatwostrawne oraz nie dostarczają nadmiernej ilości tłuszczów nasyconych.

W diecie dziecka należy ograniczyć/zrezygnować z podawania mięsa wieprzowego, gdyż w przeciwieństwie do wyżej wspomnianych jest ciężkostrawne oraz zawiera duże ilości kwasów tłuszczowych nasyconych, które nie są korzystne dla zdrowia.

Zalecaną obróbką kulinarną mięs dla dzieci jest przede wszystkim gotowanie w wodzie (od wrzątku), przygotowywanie na parze, duszenie w sosach własnych i pieczenie w rękawie (nie rumienienie). Do wymienionych warto stosować niewielkie ilości tłuszczów roślinnych w postaci olejów oraz zioła i przyprawy. Szczególnie polecane są olej rzepakowy oraz oliwa z oliwek, ponieważ charakteryzują się poprawnym stosunkiem między kwasami jednonienasyconych, z których dominuje kwas oleinowy do  wielonienasyconych. Dzieci chętnie spożywają żywność doprawioną, zatem nie należy bać się rozmaitych ziół oraz przypraw, jednak w ograniczonych ilościach dodawać sól oraz cukier.

Zgodnie z zaleceniami Polskich Ekspertów chude, gotowane i rozdrobnione mięso należy wprowadzić do diety niemowlęcia w 7–8 miesiącu życia w ilości ok. 10 g dziennie dodając je do rozdrobnionych ugotowanych jarzyn. Ilość należy stopniowo zwiększać, aby przed ukończeniem 1. roku życia dziecko spożywało 20 g mięsa dobowo. W przypadku dzieci w wieku 1–3 lat zalecanymi są potrawy z dobrej jakości mięsa mielonego (najlepiej w domu), z którego można przygotować pulpety lub klopsiki w sosie własnym lub pomidorowym. Dla dzieci starszych zaleca się stopniowe wprowadzanie mięsa podawanego w kawałkach, dobrze ugotowanego oraz poddanego innym metodom obróbki kulinarnej. Nasuwa się pytanie z jaką częstotliwością należy podawać dzieciom mięso? Podobne zalecenia odnoszą się zarówno do mięs drobiowych (indyk, kurczak, gęś, kaczka), jak i mięsa czerwonego (wołowina, cielęcina, jagnięcina) nie częściej niż 2–3 razy w tygodniu.

Dziecku warto podawać różne rodzaje mięsa, ponieważ każdy rodzaj stanowi źródło innych składników odżywczych w odmiennych proporcjach. Drugim argumentem jest ewentualna możliwość zanieczyszczenia wybranego gatunku mięsa szkodliwymi dla zdrowia substancjami np. hormonami lub antybiotykami. Wybierając różne rodzaje ograniczamy ryzyko kumulacji toksyn w organizmie dziecka.  

Gdy dziecko nie chce jeść mięsa

Mięso powinno znaleźć się w jadłospisie dziecka, jednak co zrobić, kiedy pociecha odmawia jego spożywania? Pierwszym rozwiązaniem jest zbadanie przyczyny niechęci do jedzenia mięsa. Być może podawane dziecku potrawy są przygotowane z mięs, które mu nie smakują lub ich forma sprawia trudność w konsumpcji (zbyt twarde, niedoprawione, nierozdrobnione, ciężkie do pogryzienia). W tym przypadku warto zadbać o odpowiednią różnorodność w podawanych mięsach oraz zadbać o ich estetyczne, ładne i zachęcające do spożycia podanie. Warto pamiętać, że dziecko naśladuje rodziców, zatem jeśli rodzice nie spożywają potraw mięsnych, dziecko również nie będzie chciało go zjadać.

Jeśli wielokrotne próby podawania różnych rodzajów mięsa, przygotowanego w odmienny sposób oraz z dodatkiem różnych warzyw, kasz lub kolorowych elementów dekoracyjnych na talerzu nie przynoszą oczekiwanego rezultatu, należy zastąpić mięso w diecie dziecka rybami, nasionami roślin strączkowych oraz produktami mlecznymi i jajami. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że niezmuszane do zjedzenia mięsa dziecko, samo poprosi o przygotowanie na obiad pulpecików lub domowego spaghetti!

Mięso dla dzieci – przepisy

Przepis na szaszłyki warzywne z indykiem

Składniki:

  • Mięso z piersi indyka,
  • Papryka czerwona,
  • Pieczarki świeże,
  • Cukinia,
  • Oliwa z oliwek,
  • Zioła do smaku.

Przygotowanie: pokrój mięso z indyka w małe kawałki, tak aby dało się je nadziać na patyk do szaszłyków. Następnie lekko dopraw ziołami. Podobnie postąp z pozostałymi składnikami. Nabijanie rozpocznij od pieczarki, a następnie w dowolnej kolejności umieść kawałek papryki, cukinii oraz mięsa z indyka. Umieść gotowe szaszłyki w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą i piecz w piekarniku nagrzanym na 180st. C przez ok. 25 minut.

rozwiń
Przepis na pulpeciki rozmarynowe z mielonego mięsa mieszanego

Składniki:

  • 0,5kg mięsa mielonego mieszanego,
  • Jajko,
  • ½ czerstwej bułki namoczonej w wodzie i odciśniętej z nadmiaru,
  • Łyżeczka suszonego rozmarynu,
  • Sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: mięso umieść w misce, a następnie dodaj jajo, bułkę oraz przyprawy. Całość wymieszaj. Z mięsa uformuj małe kotleciki o wielkości włoskiego orzecha i ugotuj we wrzącym wywarze jarzynowym.

rozwiń

Mięso jest źródłem pełnowartościowego białka, żelaza, cynku oraz witamin z grupy B. Wymienione składniki są niezbędne do prawidłowego rozwoju dziecka, dlatego mięso należy wprowadzić do diety niemowlęcia w 7–8 miesiącu życia. Polecane są wszystkie gatunki mięs z wyjątkiem wieprzowiny, która jest ciężkostrawna oraz zawiera duże ilości niekorzystnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych nasyconych.

Literatura:

  • Sybilski A., Michalczuk M.: Zasady żywienia dzieci w drugim i trzecim roku życia. Pediatria i Medycyna Rodzinna 2010, 6, 3: 182-188
  • Hojda A.: Mięso w diecie niemowlaka. http://www.przepisy-dla-dzieci.pl/Cooking/Article/e1998a7a-c7af-4f6b-9944-32f8d8e8db0a
  • Szajewska H., Socha P., Horvath A. ,Rybak A., Dobrzańska A., Borszewska-Kornacka M.K., Chybicka A., Czerwionka-Szaflarska M., Gajewska D., Helwich E., Książyk J., Mojska H., Stolarczyk A., Weker H.: Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Zalecenia Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci. Standardy Medyczne/Pediatria 2014, 11, 321-338
  • Szwajewska H., Horvath A., Rybak A., Socha P.: Karmienie piersią. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii  i Żywienia Dzieci. Standardy Medyczne/Pediatria 2016, 13, 9-24
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Martyna Jaros
Martyna Jaros , Dyplomowany dietetyk. Prywatnie pasjonatka zdrowego stylu życia z zamiłowaniem do poznawania składu i sposobu produkcji żywności, a także jej wpływu na organizm człowieka.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
jajka w diecie dziecka

Jajko w diecie dziecka –…

Jaja są uznawane za żywność o wysokiej wartości odżywczej m.in. dlatego, że dostarczają pełnowartościowe białko o wzorcowym składzie, do którego porównywane są inne rodzaje białek występujących w żywności. Ponadto stanowi… Czytaj dalej...
błonnik pokarmowy w diecie dziecka
błonnik

Błonnik w diecie dziecka –…

Aktualizacja: 23 stycznia, 2025Błonnik pokarmowy zaliczany jest do grupy węglowodanów... Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > Diety dla dzieci

    Diety dla dzieci mięso przygotowywanie żywności
    Czajnik elektryczny na kuchennym blacie.

    Czy czajniki elektryczne szklane sprawdzą się w kuchni? Sprawdź ranking modeli!

    Stek na talerzu z sztućcami.
    4
    mięso

    Zepsute mięso – jak rozpoznać, zagrożenia. Czy zamrożone mięso może się zepsuć?

    Miski z soczewicą na różowym tle.
    11
    rośliny strączkowe

    Soczewica czerwona – właściwości, przepisy. Jak gotować soczewicę czerwoną?

    Ser żółty z dziurami na jasnym tle.
    nabiał

    Ser żółty – rodzaje, skład. Jak zrobić ser żółty? Czy ser żółty jest zdrowy?

    Nawyki żywieniowe

    Gotowanie dla siebie – sposoby na wygodne przygotowywanie posiłków w domu

    przygotowywanie żywności

    Borówki. Najlepsze przepisy

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.