bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Lody a sorbet – czym się różnią? Jak zrobić sorbet?

Lody a sorbet – czym się różnią? Jak zrobić sorbet?

lody co to jest sorbet jak zrobić sorbet
🕣 2 min czytania

Aktualizacja: 20 maja, 2024

Lody należą do bardzo smacznych i atrakcyjnych deserów, szczególnie gdy na zewnątrz panują upały. Coraz częściej spożywane są również w okresie jesienno-zimowym. W zależności od użytych do przygotowania składników można uzyskać różne smaki i wygląd lodów.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Lody domowe
  • Czy lody są kaloryczne?
  • Co to jest sorbet?
  • Jak zrobić sorbet?

Lody domowe

Desery lodowe możemy z łatwością przygotować w domu. W najprostszej wersji potrzebujemy tylko kilku składników: mleka/śmietanki, jajek i cukru. Jeśli posiadamy maszynkę do wyrobu lodów, wystarczy przelać do niej wcześniej przygotowaną masę i dalej kierować się instrukcjami jej producenta. A co jeśli nie mamy maszynki do przygotowywania lodów?  Wystarczy, że masę przelejemy do pojemnika i wstawimy do zamrażarki. Jednak przygotowując lody w ten sposób, musimy pamiętać, aby przez kilka pierwszych godzin zamrażania, co jakiś czas wymieszać bądź zmiksować masę, przez co zapobiegniemy powstawaniu kryształków lodów. Lody możemy przygotować z dodatkiem owoców i innych składników, np. kawy, kakao, wanilii czy bakalii. Gotowe lody podajemy w salaterkach, przyozdobione świeżymi owocami bądź polewą.

Czy lody są kaloryczne?

Chociaż lody, podobnie jak zimne napoje, dają przyjemne uczucie orzeźwienia, musimy pamiętać, że są produktem wysokokalorycznym. Wartość kaloryczna porcji lodów śmietankowych (200 g) wynosi około 300 kcal, dlatego powinniśmy zachować umiar w ich spożyciu.

Co to jest sorbet?

Sorbet to odmiana lodów owocowych. Przyrządza się go z owoców i cukru. Do sorbetu można dodać również alkohol, np. wino lub szampana. Składniki używane do produkcji sorbetów praktycznie nie zawierają tłuszczu, dlatego sorbety zazwyczaj są mniej kaloryczne niż tradycyjne lody.

Jak zrobić sorbet?

Przepis na sorbet

Do przygotowania sorbetu potrzebujemy:

Składniki:

  • dowolne owoce
  • cukier lub miód do smaku
  • sok z cytryny
  • w wersji dla dorosłych niewielką ilość alkoholu

Przygotowanie: wszystkie składniki należy umieścić w misie miksera lub blendera i zmiksować na gładką masę. Gdy masa będzie jednolita, przekładamy ją do pojemnika i wkładamy do zamrażarki. Podobnie jak w przypadku domowych lodów przez pierwsze kilka godziny, co kilkadziesiąt minut trzeba sorbet przemieszać, aby nie wytworzyły się kryształki lodu (posiadacze maszyny do przyrządzania lodów postępują wg instrukcji producenta). W celu uzyskania większej puszystości do masy można dodać białka jaja kurzego.

rozwiń

Oprócz kalorii lody dostarczają do organizmu wielu składników odżywczych. W zależności od użytych surowców mogą to być wapń, witamina A, magnez, a w przypadku sorbetów duża ilość witaminy C. Warto co jakiś czas sięgnąć po tę formę deseru, z pewnością wartością odżywczą góruje nad słodyczami.

 

Literatura:

  1. Anna Szczepańska, Desery i napoje w naszej kuchni, Wydawnictwo spółdzielcze, Warszawa 1989, s. 55-60.
  2. Towaroznawstwo żywności pochodzenia zwierzęcego, Ewa Flaczyk, Danuta Górecka, Józef Korczak, Wydawnictwo UP w Poznaniu, Wydanie II poszerzone i uzupełnione, 133-142.
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Paulina Grupa
Paulina Grupa , Blogerka, pasjonatka zdrowego stylu życia.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
zdrowe przekąski dla dzieci przepisy na urodziny
zdrowe przekąski

Zdrowe przekąski dla dzieci –…

Aktualizacja: 20 maja, 2024Właściwie zaplanowane żywienie w okresie dzieciństwa, stanowi... Czytaj dalej...

Comfort food – dania do…

Do szczęścia wcale nie trzeba wiele. Po ciężkim dniu sięgnij po swój "comfort food". W sam raz na jesienną chandrę! Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > słodycze

    słodycze
    substancje dodatkowe

    Guma arabska – zastosowanie i szkodliwość. Czy guma arabska jest zdrowa?

    skutki nadmiernego jedzenia słodyczy, czym zastąpić słodycze
    słodycze

    Skutki nadmiernego jedzenia słodyczy. Czym zastąpić słodycze?

    Słodycze dla dzieci
    słodycze

    Słodycze dla dzieci – przepisy. Jak zmniejszyć apetyt na słodycze?

    przepis na domowe żelki żelki skład
    słodycze

    Żelki – skład. Czy żelki są zdrowe? Jak zrobić zdrowe żelki?

    chałwa skład jak zrobić chałwę?
    7
    słodycze

    Chałwa – skład, właściwości, przepis. Czy chałwa jest zdrowa?

    marcepan skład jak zrobić marcepan
    słodycze

    Marcepan – skład, właściwości, przepisy. Jak zrobić marcepan?

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.