bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Cukry redukujące – właściwości i źródła

Cukry redukujące – właściwości i źródła

cukry redukujące właściwości zastosowanie
🕣 2 min czytania

Aktualizacja: 29 kwietnia, 2024

Węglowodany są materiałem energetycznym i strukturalnym żywego organizmu. Można je podzielić na cukry proste, do których należą m.in. glukoza i fruktoza, dwucukry (disacharydy), np. sacharozę i laktozę oraz wielocukry (polisacharydy), np. skrobia czy glikogen. Wśród nich wyróżnia się również cukry redukujące. Jakie są ich właściwości i źródła?

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Cukry redukujące  
  • Cukry redukujące – właściwości  
  • Cukry redukujące – źródła  

Cukry redukujące  

Cukry redukujące, czyli wszystkie węglowodany, które reagują pozytywnie z odczynnikiem Fehlinga, Benedicta i Tollensa. Należą do nich wszystkie monosacharydy (glukoza, fruktoza, galaktoza, ryboza, arabinoza, ksyloza) oraz niektóre disacharydy (z wyjątkiem sacharozy, czyli laktoza, maltoza, celobioza).

Cukry redukujące – właściwości  

Cukry proste (monosacharydy) są  ważnym źródłem energii dla organizmu, gdyż w przypadku ich niedostatecznej ilości (poniżej 100 g/dobę) następuje niecałkowite spalanie kwasów tłuszczowych, co powoduje zakwaszenie organizmu przez powstawanie ciał ketonowych. Ich spożywanie w nadmiarze może być również niebezpieczne, powodując nadwagę i otyłość, tym samym zwiększając ryzyko chorób cywilizacyjnych. Cukry proste nie tylko nadają produktom spożywczym smaku, ale również są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Glukoza jest wyłącznym źródłem energii dla komórek układu nerwowego (mózgu) oraz krwinek czerwonych. Stosowana jest, jako środek wzmacniający serce, a także w schorzeniach wątroby. Zawartość glukozy we krwi jest utrzymywana przez hormony (m.in. kortyzol, adrenalina, insulina) na stałym poziomie, a jej stężenie waha się w granicach 80–120mg/100ml. W przemyśle spożywczym stosuje się ją między innymi do produkcji wyrobów cukierniczych.

Fruktoza, cukier prosty zwany inaczej owocowym (w owocach występuje w największej ilości), jest gorzej przyswajana przez organizm niż glukoza. W wątrobie jest zwykle przetwarzana w glukozę i w tej postaci wykorzystywana przez organizm. Dobrze rozpuszcza się w wodzie.

Galaktoza jest jednym z cukrów prostych, który wchodzi w skład laktozy, czyli cukru mlekowego. Tak jak wszystkie inne węglowodany, po spożyciu przez człowieka, przekształcany jest w glukozę i w takiej postaci wykorzystywany w ustroju. Nie ma wskazań, co do ilości spożywanej galaktozy, ponieważ stanowi ona część wszystkich zjadanych przez nas węglowodanów.

Ryboza wpływa na czynniki wzrostu oraz prawidłowe funkcjonowanie komórek, zwiększa wydolność tlenową, odbudowuje mięśnie i poprawia zdrowie serca. Jest otrzymywana z glukozy, jednak proces ten jest powolny, dlatego też popularna jest jej suplementacja u osób aktywnych fizycznie. Arabinoza jest to kolejny cukier prosty występujący m.in. w gumie arabskiej. Podwyższona arabinoza w moczu może oznaczać zakażenie drożdżami z rodzaju Candida. Z kolei ksyloza jest to biała substancja, łatwo rozpuszczalna w wodzie. Używana, jako środek do konserwowania owoców, produkcji lodów i wyrobów cukierniczych.

Disacharydy, czyli dwucukry zbudowane z dwóch cząsteczek monosacharydów. Należą do węglowodanów łatwo przyswajalnych przez człowieka.

Maltoza (cukier słodowy) składa się z dwóch cząsteczek glukozy, jest około trzy razy mniej słodka od sacharozy i ulega fermentacji. Cukier ten jest trawiony w jelicie przez enzym zwany maltazą. Występuje między innymi w słodzie i produktach pośrednich procesów fermentacji. Laktoza, zwana cukrem mlecznym to biała substancja krystaliczna, rozpuszczalna w wodzie o lekko słodkim smaku.

Otrzymywana z serwatki, zbudowana jest z cząsteczki galaktozy i glukozy. W układzie pokarmowym rozkładana na cukry proste, dzięki laktazie, a następnie jest wchłaniana do krwi.

Cukry redukujące – źródła  

Nazwa cukru Źródła
Glukoza Owoce, miód, składnik cukru buraczanego, wyroby cukiernicze
Fruktoza Owoce
Galaktoza Składnik cukru mlekowego – laktozy, rzadko występuje w stanie wolnym
Arabinoza Jabłka, śliwki, wiśnie, winogrona oraz soki z tych owoców.

Guma arabska, pektyny, hemiceluloza, czyli dodatki do leków, suplementów lub żywności

Ryboza Jest składnikiem kwasów nukleinowych – DNA i RNA.
Ksyloza Cukier drzewny (otrzymywany z brzozy), ksylitol polecany jest osobom z cukrzycą
Laktoza Mleko, składnik żywności dla niemowląt
Maltoza Cukier słodowy (słód zawarty jest w ziarnach zbóż jęczmienia)

Źródło: opracowanie własne

Cukry to ważny materiał energetyczny dla każdego człowieka, m.in. wspomagają pracę mózgu, tworzą zapasy energetyczne i biorą udział w budowie struktur komórkowych. Należy, więc pamiętać, iż każdego dnia powinno się dostarczać ich wystarczającą ilość.

Literatura:

  1. Białecka-Floriańczyk E., Chemia organiczna, WNT, Warszawa 2003.
  2. http://www.e-biotechnologia.pl/Artykuly/Cukry-proste/
  3. Manzi AE, Powell LD, Varki A. Analysis of monosaccharides. Curr Protoc Mol Biol. 2001 May;Chapter 17:Unit17.18.
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Katarzyna Urbańska
Katarzyna Urbańska , Dyplomowany dietetyk kliniczny. Uwielbia gotować, udowadniając, że zdrowe jedzenie może być pyszne!
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
glukoza we krwi

Glukoza – norma, we krwi,…

Glukoza jest czynnikiem mówiącym wiele o naszym organizmie. Zarówno jej obniżone stężenie, jak i podwyższone, świadczy o patologii w funkcjonowaniu niektórych układów. Oznaczanie jej poziomu jest badaniem nieskomplikowanym i nie… Czytaj dalej...
węglowodany proste i złożone, źródła,

Węglowodany – ich rola, podział…

Są podstawą naszej diety i spożywamy je w najróżniejszych postaciach. Jednak nie zawsze są dla nas dobre. Jakie źródła węglowodanów wybierać, aby służyły naszemu zdrowiu? Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > węglowodany

    Cukier węglowodany
    Warzywa ułożone w kształcie koła.
    33

    Zbilansowana dieta – prawidłowe proporcje węglowodanów, białka i tłuszczów

    Substancje słodzące

    Cukier inwertowany – co to jest? Czy cukier inwertowany jest szkodliwy?

    Substancje słodzące

    Rodzaje cukru. Skutki uboczne nadmiaru cukru w diecie

    1
    Cukier

    Cukier i jego wpływ na nasze zdrowie. Jak pokonać uzależnienie od cukru?

    cukier muscovado czym różni się od zwykłego cukru
    Substancje słodzące

    Czym jest cukier muscovado i czym różni się od zwykłego cukru?

    dekstroza właściwości zastosowanie skutku uboczne szkodliwość
    Cukier

    Dekstroza – szkodliwość i skutki uboczne

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.