bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Węglowodany – ich rola, podział na proste i złożone. W czym jest najwięcej węglowodanów?

Węglowodany – ich rola, podział na proste i złożone. W czym jest najwięcej węglowodanów?

węglowodany proste i złożone, źródła,
🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 2 stycznia, 2025

Węglowodany stanowią powszechnie znany element naszej diety. Procentowy udział węglowodanów w przeciętnej diecie jest największy, jednak nie zawsze spożyte kalorie, pochodzące z węglowodanów stanowią dobre źródło energii. Wiedza o tym, czym właściwie są węglowodany i w jakiej postaci powinniśmy je spożywać stanowi podstawę, pozwalającą na wprowadzenie korzystnych zmian w naszym jadłospisie. Poznajmy węglowodany oraz ich dobre i złe strony.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Co to są węglowodany?
  • Rola węglowodanów
  • Węglowodany proste
  • Węglowodany złożone
  • W czym jest najwięcej węglowodanów?

Co to są węglowodany?

Według definicji węglowodany stanowią związki organiczne zbudowane z węgla, wodoru i tlenu. Stanowią ważny element naszej diety. W wyniku rozkładu, przekształcane są do monosacharydów, np. glukozy, która stanowi składnik energetyczny. Część glukozy, która zostanie w nadmiarze, ulegnie przemianie w tłuszcz oraz glikogen. Procentowy udział węglowodanów w diecie, powinien wynosić od 40 do 55% energii spożywanej w ciągu doby [1]. Ograniczeniu powinna ulec podaż energii z pokarmów z wysokim indeksem glikemicznym. Do tej grupy możemy zaliczyć pokarmy bogate w cukry proste takie, jak glukoza i fruktoza. Wykazują one właściwości hiperglikemizujące, tym samym ich duże spożycie przyczynia się do rozwoju miażdżycy. Produkty zalecane, stanowiące nieodłączny element zrównoważonej diety, nie powinny przekraczać wartości indeksu glikemicznego na poziomie 70.

Rola węglowodanów

Węglowodany stanowią ważne źródło energii, 1 gram węglowodanów dostarcza około 4 kcal. Pod postacią glikogenu funkcjonują jako magazyn energii w organizmie ludzkim, znajdujący się głównie w mięśniach i wątrobie. Odpowiednia podaż węglowodanów w diecie zapobiega spalaniu białek, które pełnią bardzo ważne funkcje strukturalne i regeneracyjne. Duża ilość cukrów prostych może wykazywać efekt przeczyszczający, zaś węglowodany złożone pod postacią błonnika pokarmowego odgrywają istotną funkcję w procesie trawienia.

Węglowodany proste

W skład tej grupy wchodzą cukry proste, nazywane też monosacharydami. Podział cukrów prostych opiera się przede wszystkim na liczbie atomów węgla znajdujących się w ich strukturze. Wyróżniamy zawierające w swojej budowie, kolejno od 2 do 7 atomów węgla: triozy, tetrozy, pentozy, heksozy i heptozy. Powszechnie znane monocukry glukoza, fruktoza, mannoza i galaktoza  należą do grupy heksoz i stanowią one monomery, z których następnie powstają  disacharydy, oligosacharydy oraz polisacharydy.

Wśród mieszkańców Polski obserwuje się nadmierne spożycie cukrów prostych, a wartość ta nadal rośnie. W latach 50. ubiegłego stulecia, spożycie cukru przez mieszkańców Polski, wynosiło ok. 21 kg na rok. W roku 2005 wartość wzrosła prawie dwukrotnie i wynosiła aż 40,1 kg na rok. Według najnowszych doniesień fruktoza, powszechnie obecna w owocach, a także pod postacią syropu fruktozo-glukozowego, przyczynia się do powstawania insulinooporności, nadciśnienia tętniczego, otyłości oraz zaburzeń gospodarki lipidowej.

Węglowodany złożone

Węglowodany złoże w swojej budowie zawierają więcej niż jeden cukier prosty. Wyróżniamy oligosacharydy, które zbudowane są z 2–10 cukrów prostych. Do tej grupy należą disacharydy: maltoza, zbudowana z dwóch cząsteczek glukozy, sacharoza, zbudowana z jednej cząsteczki glukozy i jednej fruktozy oraz laktoza, w której skład wchodzi glukoza i galaktoza. Najczęściej spotykamy się z nietolerancją laktozy, nazywanej też cukrem mlecznym. Objawy nietolerancji są skutkiem niedostatecznego trawienia laktozy. Polisacharydy stanowią polimery cukrów prostych, osiągające bardzo duże wielkości. Oprócz funkcji energetycznej, pełnią one także funkcję magazynującą.

Wraz z dietą, węglowodany złożone dostarczane są pod postacią skrobi, której źródło stanowią produkty roślinne. W skład skrobi wchodzą dwa polimery glukozy, jeden liniowy – amyloza, oraz rozgałęziony – amylopektyna. Zwierzęcy odpowiednik skrobi stanowi glikogen, który budową podobny jest do bardziej rozgałęzionej formy amylopektyny. Błonnik pokarmowy stanowi najbardziej złożony rodzaj węglowodanów. Wyróżniamy dwa rodzaje błonnika: rozpuszczalny (pektyny, śluzy roślinne, wielocukry pochodzenia roślinnego, żywice oraz niektóre hemicelulozy); nierozpuszczalny (lignina, celuloza, otręby oraz większość hemiceluloz).

Węglowodany mają znaczny udział w naszej diecie, dlatego tak ważne jest aby wybierać jak najlepsze źródła tego składnika pokarmowego. W pierwszej kolejności należy uwzględniać w jadłospisie węglowodany złożone pod postacią pełnoziarnistego chleba, makaronów, kasz czy też ryżu. Mniejszy udział w diecie powinny mieć cukry proste.

W czym jest najwięcej węglowodanów?

Źródło węglowodanów w racjonalnej, dobrze zbilansowanej diecie powinny stanowić przede wszystkim pełnoziarniste produkty zbożowe, takie jak kasze, brązowy ryż, a także ziemniaki i warzywa korzeniowe. Bogatym źródłem węglowodanów są też owoce oraz warzywa. Owoce w swoim składzie zawierają przede wszystkim cukry proste, dlatego nie jest wskazane spożywanie ich w dużych ilościach, szczególnie pod postacią soków owocowych czy przetworów. Oprócz naturalnie występujących węglowodanów w roślinach mamy do czynienia z dodawaniem cukru do gotowych produktów. Cukier biały, czyli sacharoza króluje w słodyczach, jednak nie niesie z sobą żadnych wartości odżywczych, dlatego stanowi puste źródło energii, które powinno zostać wyeliminowane z naszej diety.

Literatura:

  1. Tatoń J, Czech A, Bernas M. Otyłość-Zespół Metaboliczny. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2007.
  2. Cichon R, Wądołowska L. Węglowodany. [w:] Gawęcki J (red). Żywienie człowieka Podstawy nauki o żywieniu. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2012: 155-180.
  3. Maślińska M, Adamowicz-Klepalska B. Otyłość jako jeden z objawów zespołu metabolicznego u dzieci i młodzieży – na podstawie piśmiennictwa. Czas Stomatol 2008; 61(9): 624-634.
  4. Wystrychowski G, Żukowska-Szczechowska E, Obuchowicz E i wsp. Węlowodanowe substancje słodzące. Przegl Lek 2012; 69(4): 157-162.
  5. Jarosz M. Praktyczny podręcznik dietetyki, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa, 2010
  6. Ciborowska H. Rudnicka A. Dietetyka –żywienie zdrowego i chorego człowieka, Wyd. PZWL, 2014
  7. Peckenpaugh N, Podstawy żywienia i dietoterapia, Elsevier Urban & Partner, Wrocław 2011.
  8. Pilch W, Janiszewska R, Makuch R i wsp. Racjonalne odżywianie i jego wpływ na zdrowie. Hygeia Public Health 2011; 46(2): 244-248.
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Ewa Świndryk
Ewa Świndryk , Dyplomowany dietetyk. Głównym obszarem jej zainteresowań jest dietoterapia w chorobach autoimmunologicznych i nutrigenomika.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
Rola węglowodanów w diecie sportowca, źródła, zapotrzebowanie
węglowodany

Węglowodany w diecie sportowca –…

Węglowodany stanowią niezwykle ważny składnik diety osób aktywnych fizycznie. Odpowiednie zarządzanie nimi w swoim menu może efektywnie wspomagać kształtowanie sylwetki, bowiem istotna jest kwestia jakościowego jak i ilościowego doboru produktów… Czytaj dalej...
indeks glikemiczny produktów dieta glikemiczna

Indeks glikemiczny – produkty o…

Indeks glikemiczny pozwala ocenić jaki wpływ na glikemię będzie miał dany produkt. Jak się okazuje – wskaźnik ten ma niebagatelne znaczenie w codziennej diecie. Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Porady żywieniowe

    węglowodany
    Warzywa ułożone w kształcie koła.
    33

    Zbilansowana dieta – prawidłowe proporcje węglowodanów, białka i tłuszczów

    dekstroza właściwości zastosowanie skutku uboczne szkodliwość
    Cukier

    Dekstroza – szkodliwość i skutki uboczne

    węglowodany przed i po treningu
    węglowodany

    Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów

    cukry redukujące właściwości zastosowanie
    węglowodany

    Cukry redukujące – właściwości i źródła

    Rola węglowodanów w diecie sportowca, źródła, zapotrzebowanie
    węglowodany

    Węglowodany w diecie sportowca – zapotrzebowanie, źródła, spożywanie przed czy po treningu

    Suplementy diety

    Suplementy na masę – jakie i kiedy stosować

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.