Co to jest agar-agar? Gdzie kupić, cena i przepisy z agar-agar
Aktualizacja: 10 kwietnia, 2024
Bogaty w mikroelementy agar-agar jest popularny w szczególności wśród wegetarian. Substancja żelowa, która z pewnością może zastąpić żelatynę, posiada wiele właściwości zdrowotnych, m.in. wzmacnia kości i zapobiega anemii.
Co to jest agar-agar?
Agar-agar produkowany jest z glonów, które wcześniej podlegają suszeniu, oczyszczaniu, wygotowywaniu i wymrażaniu. Jest to substancja żelująca polecana do różnego rodzaju deserów, zup i sosów. Występuje w postaci proszku, działa jako środek zagęszczający. To dość popularna alternatywa dla żelatyny. Jest pochodzenia roślinnego i nie ma smaku, dzięki czemu polecany jest do większości dań. Oprócz korzyści kulinarnych agar zapewnia również korzyści zdrowotne. Ma niską kaloryczność oraz jest bogaty w błonnik, mangan, magnez, kwas foliowy i żelazo. Poprawia trawienie i wspomaga utratę masy ciała.
Agar – właściwości
Agar, jako doskonałe źródło błonnika, zwiększa objętość stolca, zmniejsza apetyt i poprawia ruchy jelit, pomagając w utracie masy ciała, zmniejszając ryzyko zaparć oraz wspierając regularność wypróżnień. Coraz większa liczba badań pokazuje również, że zwiększenie spożycia błonnika pokarmowego może chronić organizm przed zaburzeniami żołądkowo-jelitowymi, hemoroidami, owrzodzeniami jelit, a nawet objawami refluksowymi. Badania wykazały też, że suplementacja agarem przez 12 tygodni spowodowała znaczną utratę masy ciała u 76 otyłych uczestników w porównaniu z grupą kontrolną.
Osteopenia i osteoporoza stają się coraz częstszymi schorzeniami, szczególnie u osób starszych. Agar, bogaty w wapń, zapewnia wytrzymałość tkanek w kościach i zębach, a w swoim składzie zawiera również mangan, substancję odżywczą, która ma zasadnicze znaczenie dla gęstości kości.
Niedokrwistość to stan, w którym organizm nie ma wystarczającej ilości krwinek czerwonych. Występują wówczas zmęczenie, duszność i zawroty głowy. Istnieje wiele potencjalnych przyczyn anemii, od utraty krwi po choroby przewlekłe, najczęstszą przyczyną jest jednak niedobór ważnych składników odżywczych, takich jak żelazo. Agar dostarcza sporą ilość tego składnika, tym samym zmniejszając ryzyko wystąpienia anemii. Łączenie go z produktami o dużej zawartości witaminy C (np. z owocami) zwiększy jego wchłanianie.
Agar-agar – gdzie kupić, cena
Agar dostępny jest m.in. w postaci płatków, wstążek, wiórków i proszku. Niezależnie od formy należy go gotować przez co najmniej 10 minut, aby aktywować czynnik żelujący. W przeciwnym razie galaretka nie stwardnieje tak, jak powinna. Produkt ten dostępny jest w sklepach internetowych oraz tych ze zdrową żywnością. Można go spotkać również w supermarketach, w pobliżu innych naturalnych środków zagęszczających, takich jak np. guma ksantowa. Jego ceny wahają się od 10 do 15 zł za 100 g.
Agar-agar – przepisy
Składniki:
- truskawki – 200 g,
- mleko kokosowe – 6 łyżek,
- agar-agar – ½ łyżeczki,
- ksylitol (ewentualnie) – 1 łyżka.
Wykonanie:
Truskawki przetrzeć przez sito. Przełożyć do garnka, dodać mleko kokosowe, słodzik (ewentualnie), agar-agar, dobrze wymieszać i zagotować. Gotować przez około 5 minut na małym ogniu, cały czas mieszając. Cała masa powinna być dość gęsta i powinna się ciągnąć. Przełożyć do małych foremek silikonowych i schłodzić w lodówce. Po ok. 10–12 godzinach wyciągnąć z foremek. Przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce, w lodówce.
Składniki:
- jagody – 500 g,
- ksylitol – 6 łyżek (według uznania),
- cukier waniliowy – ½ łyżeczki,
- agar-agar – ⅓ łyżeczki.
Wykonanie:
Do umytych jagód dodać cukier i gotować przez ok. 10 minut. Dodać cukier waniliowy i słodzik. Zdjąć garnek z ognia, dodać ⅓ łyżeczki agar-agar i ponownie zagotować. Gotować przez około 3 minuty. Słoik wypłukać wrzątkiem i przełożyć do niego marmoladę. Zamknąć. Po chwili odwrócić do góry dnem i schłodzić.
Składniki:
- gorzka czekolada (minimum 70%),
- mleko roślinne – ¾ szkl.,
- agar-agar – ½ łyżeczki,
- tofu – 300 g,
- syrop z agawy – ⅓ szkl.,
- ⅓ łyżeczki chili.
Wykonanie:
W niedużym rondelku umieścić czekoladę połamaną na kawałki, mleko oraz agar. Podgrzewać na niewielkim ogniu do czasu, aż zacznie bulgotać. Roztopioną czekoladę włożyć do naczynia blendera razem z tofu i resztą składników, a następnie zmiksować na gładki krem. Rozlać do niedużych szklanek lub słoiczków i chłodzić w lodówce przez przynajmniej godzinę, podawać z ulubionymi owocami.
Agar-agar to żelopodobna substancja pochodząca z czerwonych alg. Powszechnie stosowana jest w celu poprawy tekstury receptur takich jak budynie, lody, galaretki, zupy i sosy. Aby uniknąć negatywnych skutków ubocznych, należy wiązać spożycie tego składnika ze zwiększoną podażą płynów. Osoby z niedrożnością jelit, trudnościami w połykaniu lub występowaniem raka okrężnicy w wywiadzie powinny przedyskutować jego stosowanie z lekarzem. Jeśli po jego spożyciu występują objawy alergii pokarmowej, takie jak świąd, obrzęk lub nudności, należy natychmiast przerwać stosowanie tego produktu.
Literatura:
- Jing Yang, Hai-Peng Wang, Li Zhou, Chun-Fang Xu, Effect of dietary fiber on constipation: A meta analysis. World J Gastroenterol, 2012 Dec 28; 18(48): 7378–7383,
- Otles S., Ozgoz S., Health effects of dietary fiber. Acta Sci Pol Technol Aliment, 2014 Apr-Jun;13(2):191-202,
- Sanaka M., Yamamoto T., Anjiki H., Nagasawa K., Kuyama Y., Effects of agar and pectin on gastric emptying and post-prandial glycaemic profiles in healthy human volunteers, Clin Exp Pharmacol Physiol, 2007 Nov;34(11):1151-5,
- Maeda H., Yamamoto R., Hirao K., Tochikubo O., Effects of agar (kanten) diet on obese patients with impaired glucose tolerance and type 2 diabetes, Diabetes Obes Metab, 2005 Jan;7(1):40-6,
- Linda Strause, Paul Saltman, Role of Manganese in Bone Metabolism. Department of Biology (B-022), University of California – San Diego, La Jolla, CA 92093,
- Schauss A. G., Stenehjem J., Park J., Endres J. R., Clewell A., Effect of the novel low molecular weight hydrolyzed chicken sternal cartilage extract, BioCell Collagen, on improving osteoarthritis-related symptoms: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial. J Agric Food Chem. 2012 Apr 25;60(16):4096-101.,
- Maryam Borumand, Sara Sibilla, Daily consumption of the collagen supplement Pure Gold Collagen reduces visible signs of aging, Clin Interv Aging. 2014; 9: 1747–1758.