Mikroalgi, czyli właściwości i zastosowanie spiruliny oraz chlorelli
Aktualizacja: 4 kwietnia, 2024
Mikroalgi to organizmy z pogranicza królestwa roślin i zwierząt. Należą do jednych z pierwszych form życia na Ziemi.
Mikroalgi – właściwości
Mikroalgi są źródłem wielu minerałów, z powodu tego, że woda, w której są hodowane jest wzbogacana o pożądane mikroelementy. Stanowią doskonałe źródło białek, kwasów omega-3, GLA, beta-karotenu i kwasów nukleinowych (RNA/DNA) wspomagających odnowę komórek i opóźniające procesy starzenia.
Mikroalgi zawierają dużą ilość chlorofilu, który działa oczyszczająco, powstrzymuje rozprzestrzenianie się mikroorganizmów. Największą jego zawartość mają także rośliny w kolorze zielonym i niebieskozielonym.
Mikroalgi – zastosowanie
Z powodu ich specyficznego smaku najczęściej są stosowane jako suplementy diety. Można je oczywiście dodawać do potraw. Według medycyny wschodniej warto je łączyć z ciepłym posiłkiem z powodu ich ochładzających właściwości (jednak jest to indywidualne w zależności od typu organizmu każdego z nas).
Algi zawierają dużo białka roślinnego, które bardzo dobrze jest przyswajane przez organizm. Zalecane są także osobom spożywającym dużą ilość rafinowanych produktów z białej mąki i cukru, a także chorym na nadwagę, cukrzycę, hipoglikemię czy choroby zwyrodnieniowe. Rośnie ilość badań na temat wpływu mikroalg u chorych na raka – głównym czynnikiem aktywnym jest wysoka zawartość beta karotenu.
Mikroalgi – spirulina
Spirulina ma niebieskozieloną barwię. Zawiera dużo chlorofilu, ma działanie oczyszczające, tonizujące i odżywiające organizm. Jest łatwo strawna i łatwo przyswajalna, dlatego polecana jest osobom z osłabionym wchłanianiem. Większość białek spiruliny występuje w formie biliprotein, które zostały wstępnie strawione. Spora ilość węglowodanów jest rozłożona na ramnozę, a niewielką część stanowi glikogen. Substancje te zapewniają długo utrzymujący się oraz stały poziom energii. Dodatkowo spirulina działa ochronnie i detoksykująco na nerki i wątrobę u osób nadużywających alkoholu lub przyjmujących leki.
Znajduje zastosowanie w leczeniu anemii, zapalenia wątroby, nieżytu żołądka, cukrzycy, hipoglikemii, niedoborów. Posiada także wiele składników wzmacniających układ odpornościowy jak np. kwasy GLA. Według diagnozy medycyny chińskiej nie jest zalecana osobom z nadmiarem wilgoci i śluzu, ze skłonnościami do zatrzymywania wody w organizmie, głównie w dolnej części brzucha.
Spirulina jest bogata w niebieski pigment – fikocyjaninę, która umożliwia przyciąganie aminokwasów w celu wytworzenia neurotransmiterów. Te z kolei zwiększają wydolność umysłową. Kolejną wartościową cechą jest zawartość mukopoloisacharydów w ścianie komórkowej. Związki te mają zdolność wzmacniania tkanek zwłaszcza tkanki łącznej oraz działają przeciwzapalnie. Zalecane są dla osób bardzo aktywnych fizycznie i dla osób starszych. Obniżają też zawartość tłuszczu we krwi chroniąc układ naczyniowy.
Zalecane dzienne spożycie to 10 g najczęściej w formie sproszkowanej (1 łyżeczka) lub 5 gram tabletek dwa razy dziennie. Już taka dawka zmniejsza zapotrzebowanie na białko zwierzęce i zaspokaja potrzeby organizmu. Jeżeli stosujemy suplement dla wzmocnienia układu immunologicznego, należy spożywać ilość zgodnie z zaleceniem na opakowaniu. Dla sportowców dawka może dochodzić nawet do 20 g dwa razy dziennie. Problemy trawienne lub ból głowy mogą świadczyć o zbyt dużej dawce lub procesie dochodzenia do zdrowia. Należy wtedy zmniejszyć dawkę.
Mikroalgi – chlorella
Chlorella żyje na Ziemi już 2 miliardy lat. Zawiera nieco mniej białka niż spirulina, mniej beta karotenu, natomiast dwa razy więcej kwasów nukleinowych i chlorofilu. Chlorella działa detoksykująco na organizm, ponieważ jej ściany komórkowe mają zdolność do wiązania metali ciężkich, pestycydów i czynników rakotwórczych, które są usuwane. Zawiera także mukopolisacharydy, które pobudzają wydzielanie interferonu i innych substancji stymulujących do pracy nasz układ odpornościowy.
Chlorella zawiera swoisty ,,czynnik wzrostu” (Chlorella Growth Factor) CGF, który przyczynia się do odnowy komórek we wszystkich narządach.
Jest to najbezpieczniejsza w zastosowaniu mikroalga, jej działanie jest mniej wychładzające niż spiruliny patrząc z punktu widzenia medycyny chińskiej. Chlorella zawiera więcej kwasów tłuszczowych niż spirulina, głównie tych oczyszczających naczynia krwionośne – omega 3 i kwas linolenowy.
Dzięki CGF poprawia procesy wzrostu u dzieci, utrzymuje zdrowie w późnym wieku. Pobudza układ odpornościowy do walki z wirusami i mikroorganizmami. Reguluje wahania zawartości cukru we krwi. Warto wspomnieć że dla lepszego wchłaniania tabletki muszą być dobrze rozgryzione.
Stosuje się ją podobnie jak spirulinę, choć w nieco mniejszej ilości. Dzienna dawka zapobiegawcza to 2–3 g. W okresie choroby i nasilonego stresu stosujemy 6–12 g.
Mikroalgi są bardzo pożyteczne, stanowią naturalne źródło uzupełniające naszą codzienną dietę często bogatą w produkty rafinowane i niepełnowartościowe. Jednak przed wprowadzeniem ich na dłuższy czas do jadłospisu zaleca się skorzystanie z porady dietetyka czy lekarza, aby rzetelnie ocenić potrzeby organizmu i odpowiednią dawkę. Pamiętajmy, że nie każdy produkt o zdrowotnych właściwościach będzie służył naszemu typowi organizmu.
Literatura:
P.Pitchford, „Odżywianie dla zdrowia” Galaktyka, Łódź , 2008