bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Biologicznie aktywne peptydy, czyli peptydy bioaktywne w żywności

Biologicznie aktywne peptydy, czyli peptydy bioaktywne w żywności

🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 2 stycznia, 2025

Żywność funkcjonalna to prężnie rozwijająca się gałąź przemysłu. Pod tym terminem kryją się produkty pochodzenia naturalnego, które mogą być w pewien sposób zmodyfikowane lub wzbogacone tak, aby poza wartościami odżywczymi korzystnie oddziaływały na zdrowie. Do składników, które są do żywności dodawane, jak i występują w niej naturalnie należą peptydy bioaktywne, którym poświęcony jest niniejszy artykuł.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Peptydy bioaktywne – właściwości i występowanie
  • Peptydy bioaktywne – zastosowanie
  • Biologicznie aktywne peptydy – otrzymywanie

Peptydy bioaktywne – właściwości i występowanie

Peptydy bioaktywne możemy podzielić na kilka grup ze względu na ich działanie. Wyróżniamy białka:

  • obniżające ciśnienie krwi,
  • antyoksydacyjne,
  • oddziałujące poprzez receptory opioidowe, a także takie, które podejrzewa się o działanie zapobiegające postępowi choroby Alzheimera. Większość ich właściwości wywiera pozytywny wpływ na ludzki organizm.

Za regulację ciśnienia krwi odpowiedzialnych jest kilka mechanizmów, między innymi układ renina-angiotensyna. Angiotensyna II powodując skurcz naczyń krwionośnych przyczynia się do wzrostu ciśnienia tętniczego krwi. Aby powstrzymać takie jej działanie konieczne jest na przykład uniemożliwienie jej produkcji. W taki właśnie sposób działa peptydowy inhibitor konwertazy angiotensyny. Inhibitor, czyli substancja hamująca – zapobiega działaniu konwertazy, tym samym zapobiegając powstawaniu angiotensyny II. Ten aktywny biologicznie peptyd obecny jest naturalnie w fermentowanych produktach mlecznych i serach dojrzewających, ale także w owoalbuminie – czyli białku jaja kurzego oraz w szpinaku. Za granicą dostępne są produkty celowo wzbogacane w owe substancje, jak np. napój mleczny Evolus w Holandii.  

Wolne rodniki będące cząsteczkami wysoce reaktywnymi mogą przyczyniać się do uszkadzania komórek ciała. Choć organizm został świetnie wyposażony w mechanizmy neutralizujące ich działanie, w dzisiejszym świecie pełnym stresu, gdzie leki stosowane są w nadmiernych ilościach, a żywność nie jest pełnowartościowa warto je wspomóc antyoksydantami z zewnątrz. Karnozyna – peptyd występujący w mięsie ssaków, ptaków i ryb posiada właściwości neutralizujące wolne rodniki i tym samym zapobiega wystąpieniu ubocznych skutków ich działania. Do źródeł związków o podobnym działaniu, jak np. beta-kazeina, należą mleko i jego przetwory.

Peptydy opioidowe łącząc się z receptorami opioidowymi wykazują z kolei działanie np. uśmierzające ból, znoszące uczucie głodu, obniżające libido. Głównym przedstawicielem tych związków jest beta-kazomorfina, która występuje w kilku odmianach. Wymaga większej uwagi, ale zdecydowanie może okazać się pomocną w leczeniu objawów niektórych chorób.

Peptydy bioaktywne – zastosowanie

Ze względu na swoje szerokie spektrum oddziaływania bioaktywne peptydy bardzo chętnie wykorzystywane są przez producentów do wzbogacania żywności. I tak na przykład peptydy obniżające ciśnienie krwi dodawane są do fermentowanych napojów mlecznych („Ameal-S w Japonii, „Evolus” w Holandii), czy sprzedawane w formie ekstraktów, np. ekstrakt z mięsa z kurczaka, hydrolizat białek ryb. Działania te zmierzają w dobrym kierunku, ponieważ leki obniżające ciśnienie tętnicze mogą wywołać pewne skutki uboczne, których nie obserwuje się przy stosowaniu aktywnych białek.

Duży potencjał niosą ze sobą także peptydy antyoksydacyjne. Z racji tego, że wolne rodniki mają swój udział w powstawaniu wielu chorób cywilizacyjnych, w przyszłości mogą być wykorzystane do zapobiegania ich wystąpienia. Poza tym mogą zostać wykorzystane jako chroniące pożądane cechy produktów spożywczych zapobiegające utlenianiu i niekorzystnym zmianom walorów smakowych i odżywczych.

Choć peptydy aktywne biologicznie zostały odkryte niedawno, są one celem badań wielu naukowców. Upatruje się w nich ogromny potencjał, zwłaszcza jeśli chodzi o ich działanie prozdrowotnie i możliwość wykorzystania ich w produkcji żywności funkcjonalnej i naturaceutyków.

Biologicznie aktywne peptydy – otrzymywanie

Jak otrzymujemy peptydy aktywne biologicznie? Peptydy bioaktywne są częścią białek naturalnie występujących w żywności, które po odszczepieniu zyskują swoje właściwości. To rozszczepienie i uwolnienie może zachodzić podczas procesu trawienia (rozkładania) białka przez enzymy w przewodzie pokarmowym, w trakcie procesów fermentacji czy przy celowym użyciu odpowiednich enzymów. Biologicznie aktywne peptydy są składowymi białek mleka, mięsa, ryb, jaj, soi i innych produktów roślinnych. Choć znamy wiele ich korzystnych działań trudno jest nam przewidzieć jak trawienie wpłynie na proces wchłaniania. Większość tych związków ma postać di- i tri peptydów (zbudowane są z dwóch lub trzech reszt aminokwasowych), w związku z czym, jeżeli zostaną strawione do jeszcze mniejszych cząsteczek stracą swoją aktywność. Rodzi to potrzebę opracowania metody, która pozwalałaby na swobodne przejście związków do krwiobiegu. Obecnie trwają badania nad wprowadzeniem i skutecznością ich mikrokapsułkowania, co chroniłoby je przed działaniem enzymów rozkładających białka. Prace trwają nadal i choć wiemy już coraz więcej najciekawsze jest to, co wciąż pozostaje nieznane.

Sentencja Niech pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem nabiera w świetle najnowszych doniesień szczególnego znaczenia. W żywności zaczynamy odkrywać związki, które poza dostarczaniem składników odżywczych są źródłem aktywnych substancji mogących w niedalekiej przyszłości stać się lekarstwem. Odkrycie bioaktywnych peptydów w żywności jest na pewno dużym krokiem naprzód zarówno w dziedzinie dietetyki, jak i farmakologii. Warto śledzić najnowsze odkrycia z tym związane i czerpać z jedzenia to, co najlepsze.

Literatura:

  • Justyna Borawska, Małgorzata Darewicz i In. , „Biologicznie aktywne peptydy pochodzące z białek żywności jako czynniki prewencji wybranych chorób dietozależnych”, BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. – XLVII, 2014, 2, 230-236
  • Małgorzata Darewicz, Anna Iwaniak i In., Biologicznie aktywne peptydy pochodzące z białek mleka; Med. Weter. 2014, 70 (6)
  • Małgorzata Darewicz, Justyna Borawska i In., „Biologicznie aktywne peptydy uwalniane z białek żywności”, Żywność. Nauka, Technologia. Jakość, 2015,3 (100), 26-41
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Paulina Hetwer
Paulina Hetwer , Dyplomowany dietetyk kliniczny. Wierzy, że odpowiednie żywienie jest kluczem do zdrowego i długiego życia.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
składniki odżywcze

Biologicznie aktywne składniki żywności korzystne…

Nie jest nowością, że owoce i warzywa to samo zdrowie. Dowiedz się, jakie składniki bioaktywne w nich zawarte odpowiedzialne są za utrzymanie naszego organizmu w zdrowiu i sile. Czytaj dalej...

Napoje funkcjonalne, czyli różnice pomiędzy…

Cztery opisy – cztery rodzaje napojów. Każdy sprawdzi się najlepiej w swojej roli, zastosowany odpowiednio do potrzeb organizmu. Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Witaminy i suplementy

    nabiał
    Ser żółty z dziurami na jasnym tle.
    nabiał

    Ser żółty – rodzaje, skład. Jak zrobić ser żółty? Czy ser żółty jest zdrowy?

    1

    Kefir wodny. Właściwości i zastosowanie

    mleko owcze właściwości mleko owcze a laktoza
    mleko

    Mleko owcze – właściwości. Czy mleko owcze zawiera laktozę?

    ser owczy właściwości przepisy czy ser owczy jest zdrowy
    1
    sery

    Ser owczy – właściwości. Czy ser owczy jest zdrowy?

    zsiadłe mleko właściwości zastosowanie przepisy
    nabiał

    Poznajmy właściwości zsiadłego mleka. Jak zrobić zsiadłe mleko i z czym je jeść?

    jogurt gecki skład właściwości przepisy
    1

    Jogurt grecki – skład, właściwości, przepisy

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.