logo_bonavita_pl
Facebook
Menu Close
  • Diety od A do Z

    Diety odchudzające

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta śródziemnomorska
    • Dieta ketogeniczna
    • Dieta DASH
    • Dieta Atkinsa
    • Dieta oczyszczająca
    • Dieta low carb
    Wszystkie

    Diety lecznicze

    • Dieta bezglutenowa
    • Dieta dla cukrzyka
    • Diety na chory żołądek
    • Diety nerkowe
    • Diety na chorą wątrobę
    • Diety w chorobach jelit
    Wszystkie

    Diety spersonalizowane

    • Dieta wegańska
    • Dieta wegetariańska
    • Dieta dla sportowca
    • Dieta dla seniora
    • Dieta dla dzieci
    • Dieta w ciąży
    Wszystkie

    Sposoby na odchudzanie

    • Skuteczne odchudzanie
    • Psychodietetyka
    • Produkty wspomagające odchudzanie
    • Przepisy dietetyczne
    • Błędy w odchudzaniu
    • Suplementy na odchudzanie
    Wszystkie
  • Odżywianie

    Produkty spożywcze

    • Owoce
    • Warzywa
    • Produkty zbożowe
    • Oleje i tłuszcze
    • Mięso
    • Ryby i owoce morza
    • Nabiał
    Wszystkie

    Witaminy i suplementy

    • Suplementy diety
    • Suplementy dla sportowców
    • Suplementy na odchudzanie
    • Witaminy i minerały
    • Antyoksydanty
    • Probiotyki
    • Składniki odżywcze
    Wszystkie

    Porady żywieniowe

    • Zdrowa dieta
    • Skuteczne odchudzanie
    • Zdrowe przekąski
    • Superfoods
    • Przygotowywanie żywności
    • Przechowywanie żywności
    Wszystkie
  • Zdrowie

    Zdrowie

    • Zaburzenia odżywiania
    • Odporność i infekcje
    • Układ pokarmowy i trawienie
    • Nerki i układ moczowy
    • Układ nerwowy i mózg
    • Układ hormonalny
    • Serce i układ krążenia
    • Kości, stawy i mięśnie
    • Układ oddechowy
    • Choroby oczu
    • Zdrowie mężczyzny
    • Zdrowie dzieci
    Wszystkie

    Układ hormonalny

    • Tarczyca
    • Cukrzyca

    Układ trawienny

    • Refluks
    • Helicobacter pylori
    • Nietolerancja pokarmowa
    • Zespół jelita drażliwego
    • Zaparcia
    • Wątroba
    • Celiakia
    • Choroba Leśniowskiego-Crohna

    Medycyna naturalna

    • Zioła na odchudzanie
    • Zioła na odporność
    • Zioła na układ pokarmowy
    • Zioła na wątrobę
    • Zioła na serce i układ krążenia
    • Zioła na stres i sen
    • Zioła na kaszel i przeziębienie
    • Zioła na skórę, włosy i paznokcie

    Zdrowie kobiety

    • Ciąża i poród
    • Karmienie piersią
    • Dieta w ciąży
    • Cukrzyca ciążowa

    Uroda

    • Skóra
    • Trądzik
    • Wlosy
  • Psychologia

    Psychologia

    • Rozwój osobisty
    • Motywacja
    • Uzależnienia
    • Zdrowie psychiczne
    • Psychodietetyka
    Wszystkie

    Zdrowie Psychiczne

    • Depresja
    • Zaburzenia psychiczne
    • Stres

    Psychodietetyka

    • Zaburzenia odżywiania
    • Anoreksja
    • Bulimia
  • Sport

    Budowa mięśni i trening

    • Trening
    • Płaski brzuch
    • Tkanka tłuszczowa

    Odżywianie

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta dla sportowców
    • Suplementy dla sportowców
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żywności
    • Witaminy

    Produkty spożywcze

    (składniki odżywcze)

    • Drób
    • Nabiał
    • Produkty zbożowe
    • Ryby
    • Słodycze i przekąski
    • Warzywa, owoce, grzyby
    Wszystkie

    Witaminy

    • Witamina A
    • Witamina B12
    • Witamina B6
    • Witamina C
    • Witamina D
    • Witamina E
    • Witamina H
    • Witamina K
    Wszystkie

    Dodatki do żywności

    • E1xx (Barwniki)
    • E3xx (Przeciwutleniacze, Regulatory Kwasowości)
    • E6xx (Wzmacniacze Smaku)
    • E1xxx (Stabilizatory, Konserwanty, Zagęstniki I Inne)
    • E4xx (Emulgatory I Środki Zagęszczające)
    • E9xx (Środki Słodzące, Nabłyszczające I Inne)
    • E2xx (Konserwanty)
    • E5xx (Środki Pomocnicze)
    Wszystkie
  • Przepisy
  • Diety od A do Z

    Diety odchudzające

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta śródziemnomorska
    • Dieta ketogeniczna
    • Dieta DASH
    • Dieta Atkinsa
    • Dieta oczyszczająca
    • Dieta low carb
    Wszystkie

    Diety lecznicze

    • Dieta bezglutenowa
    • Dieta dla cukrzyka
    • Diety na chory żołądek
    • Diety nerkowe
    • Diety na chorą wątrobę
    • Diety w chorobach jelit
    Wszystkie

    Diety spersonalizowane

    • Dieta wegańska
    • Dieta wegetariańska
    • Dieta dla sportowca
    • Dieta dla seniora
    • Dieta dla dzieci
    • Dieta w ciąży
    Wszystkie

    Sposoby na odchudzanie

    • Skuteczne odchudzanie
    • Psychodietetyka
    • Produkty wspomagające odchudzanie
    • Przepisy dietetyczne
    • Błędy w odchudzaniu
    • Suplementy na odchudzanie
    Wszystkie
  • Odżywianie

    Produkty spożywcze

    • Owoce
    • Warzywa
    • Produkty zbożowe
    • Oleje i tłuszcze
    • Mięso
    • Ryby i owoce morza
    • Nabiał
    Wszystkie

    Witaminy i suplementy

    • Suplementy diety
    • Suplementy dla sportowców
    • Suplementy na odchudzanie
    • Witaminy i minerały
    • Antyoksydanty
    • Probiotyki
    • Składniki odżywcze
    Wszystkie

    Porady żywieniowe

    • Zdrowa dieta
    • Skuteczne odchudzanie
    • Zdrowe przekąski
    • Superfoods
    • Przygotowywanie żywności
    • Przechowywanie żywności
    Wszystkie
  • Zdrowie

    Zdrowie

    • Zaburzenia odżywiania
    • Odporność i infekcje
    • Układ pokarmowy i trawienie
    • Nerki i układ moczowy
    • Układ nerwowy i mózg
    • Układ hormonalny
    • Serce i układ krążenia
    • Kości, stawy i mięśnie
    • Układ oddechowy
    • Choroby oczu
    • Zdrowie mężczyzny
    • Zdrowie dzieci
    Wszystkie

    Układ hormonalny

    • Tarczyca
    • Cukrzyca

    Układ trawienny

    • Refluks
    • Helicobacter pylori
    • Nietolerancja pokarmowa
    • Zespół jelita drażliwego
    • Zaparcia
    • Wątroba
    • Celiakia
    • Choroba Leśniowskiego-Crohna

    Medycyna naturalna

    • Zioła na odchudzanie
    • Zioła na odporność
    • Zioła na układ pokarmowy
    • Zioła na wątrobę
    • Zioła na serce i układ krążenia
    • Zioła na stres i sen
    • Zioła na kaszel i przeziębienie
    • Zioła na skórę, włosy i paznokcie

    Zdrowie kobiety

    • Ciąża i poród
    • Karmienie piersią
    • Dieta w ciąży
    • Cukrzyca ciążowa

    Uroda

    • Skóra
    • Trądzik
    • Wlosy
  • Psychologia

    Psychologia

    • Rozwój osobisty
    • Motywacja
    • Uzależnienia
    • Zdrowie psychiczne
    • Psychodietetyka
    Wszystkie

    Zdrowie Psychiczne

    • Depresja
    • Zaburzenia psychiczne
    • Stres

    Psychodietetyka

    • Zaburzenia odżywiania
    • Anoreksja
    • Bulimia
  • Sport

    Budowa mięśni i trening

    • Trening
    • Płaski brzuch
    • Tkanka tłuszczowa

    Odżywianie

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta dla sportowców
    • Suplementy dla sportowców
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żywności
    • Witaminy

    Produkty spożywcze

    (składniki odżywcze)

    • Drób
    • Nabiał
    • Produkty zbożowe
    • Ryby
    • Słodycze i przekąski
    • Warzywa, owoce, grzyby
    Wszystkie

    Witaminy

    • Witamina A
    • Witamina B12
    • Witamina B6
    • Witamina C
    • Witamina D
    • Witamina E
    • Witamina H
    • Witamina K
    Wszystkie

    Dodatki do żywności

    • E1xx (Barwniki)
    • E3xx (Przeciwutleniacze, Regulatory Kwasowości)
    • E6xx (Wzmacniacze Smaku)
    • E1xxx (Stabilizatory, Konserwanty, Zagęstniki I Inne)
    • E4xx (Emulgatory I Środki Zagęszczające)
    • E9xx (Środki Słodzące, Nabłyszczające I Inne)
    • E2xx (Konserwanty)
    • E5xx (Środki Pomocnicze)
    Wszystkie
  • Przepisy
  • Diety od A do Z

    Diety odchudzające

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta śródziemnomorska
    • Dieta ketogeniczna
    • Dieta DASH
    • Dieta Atkinsa
    • Dieta oczyszczająca
    • Dieta low carb
    Wszystkie

    Diety lecznicze

    • Dieta bezglutenowa
    • Dieta dla cukrzyka
    • Diety na chory żołądek
    • Diety nerkowe
    • Diety na chorą wątrobę
    • Diety w chorobach jelit
    Wszystkie

    Diety spersonalizowane

    • Dieta wegańska
    • Dieta wegetariańska
    • Dieta dla sportowca
    • Dieta dla seniora
    • Dieta dla dzieci
    • Dieta w ciąży
    Wszystkie

    Sposoby na odchudzanie

    • Skuteczne odchudzanie
    • Psychodietetyka
    • Produkty wspomagające odchudzanie
    • Przepisy dietetyczne
    • Błędy w odchudzaniu
    • Suplementy na odchudzanie
    Wszystkie
  • Odżywianie

    Produkty spożywcze

    • Owoce
    • Warzywa
    • Produkty zbożowe
    • Oleje i tłuszcze
    • Mięso
    • Ryby i owoce morza
    • Nabiał
    Wszystkie

    Witaminy i suplementy

    • Suplementy diety
    • Suplementy dla sportowców
    • Suplementy na odchudzanie
    • Witaminy i minerały
    • Antyoksydanty
    • Probiotyki
    • Składniki odżywcze
    Wszystkie

    Porady żywieniowe

    • Zdrowa dieta
    • Skuteczne odchudzanie
    • Zdrowe przekąski
    • Superfoods
    • Przygotowywanie żywności
    • Przechowywanie żywności
    Wszystkie
  • Zdrowie

    Zdrowie

    • Zaburzenia odżywiania
    • Odporność i infekcje
    • Układ pokarmowy i trawienie
    • Nerki i układ moczowy
    • Układ nerwowy i mózg
    • Układ hormonalny
    • Serce i układ krążenia
    • Kości, stawy i mięśnie
    • Układ oddechowy
    • Choroby oczu
    • Zdrowie mężczyzny
    • Zdrowie dzieci
    Wszystkie

    Układ hormonalny

    • Tarczyca
    • Cukrzyca

    Układ trawienny

    • Refluks
    • Helicobacter pylori
    • Nietolerancja pokarmowa
    • Zespół jelita drażliwego
    • Zaparcia
    • Wątroba
    • Celiakia
    • Choroba Leśniowskiego-Crohna

    Medycyna naturalna

    • Zioła na odchudzanie
    • Zioła na odporność
    • Zioła na układ pokarmowy
    • Zioła na wątrobę
    • Zioła na serce i układ krążenia
    • Zioła na stres i sen
    • Zioła na kaszel i przeziębienie
    • Zioła na skórę, włosy i paznokcie

    Zdrowie kobiety

    • Ciąża i poród
    • Karmienie piersią
    • Dieta w ciąży
    • Cukrzyca ciążowa

    Uroda

    • Skóra
    • Trądzik
    • Wlosy
  • Psychologia

    Psychologia

    • Rozwój osobisty
    • Motywacja
    • Uzależnienia
    • Zdrowie psychiczne
    • Psychodietetyka
    Wszystkie

    Zdrowie Psychiczne

    • Depresja
    • Zaburzenia psychiczne
    • Stres

    Psychodietetyka

    • Zaburzenia odżywiania
    • Anoreksja
    • Bulimia
  • Sport

    Budowa mięśni i trening

    • Trening
    • Płaski brzuch
    • Tkanka tłuszczowa

    Odżywianie

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta dla sportowców
    • Suplementy dla sportowców
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żywności
    • Witaminy

    Produkty spożywcze

    (składniki odżywcze)

    • Drób
    • Nabiał
    • Produkty zbożowe
    • Ryby
    • Słodycze i przekąski
    • Warzywa, owoce, grzyby
    Wszystkie

    Witaminy

    • Witamina A
    • Witamina B12
    • Witamina B6
    • Witamina C
    • Witamina D
    • Witamina E
    • Witamina H
    • Witamina K
    Wszystkie

    Dodatki do żywności

    • E1xx (Barwniki)
    • E3xx (Przeciwutleniacze, Regulatory Kwasowości)
    • E6xx (Wzmacniacze Smaku)
    • E1xxx (Stabilizatory, Konserwanty, Zagęstniki I Inne)
    • E4xx (Emulgatory I Środki Zagęszczające)
    • E9xx (Środki Słodzące, Nabłyszczające I Inne)
    • E2xx (Konserwanty)
    • E5xx (Środki Pomocnicze)
    Wszystkie
  • Przepisy
logo_bonavita_pl
Facebook
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Biologicznie aktywne peptydy, czyli peptydy bioaktywne w żywności

Biologicznie aktywne peptydy, czyli peptydy bioaktywne w żywności

🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 2 stycznia, 2025

Żywność funkcjonalna to prężnie rozwijająca się gałąź przemysłu. Pod tym terminem kryją się produkty pochodzenia naturalnego, które mogą być w pewien sposób zmodyfikowane lub wzbogacone tak, aby poza wartościami odżywczymi korzystnie oddziaływały na zdrowie. Do składników, które są do żywności dodawane, jak i występują w niej naturalnie należą peptydy bioaktywne, którym poświęcony jest niniejszy artykuł.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Peptydy bioaktywne – właściwości i występowanie
  • Peptydy bioaktywne – zastosowanie
  • Biologicznie aktywne peptydy – otrzymywanie

Peptydy bioaktywne – właściwości i występowanie

Peptydy bioaktywne możemy podzielić na kilka grup ze względu na ich działanie. Wyróżniamy białka:

  • obniżające ciśnienie krwi,
  • antyoksydacyjne,
  • oddziałujące poprzez receptory opioidowe, a także takie, które podejrzewa się o działanie zapobiegające postępowi choroby Alzheimera. Większość ich właściwości wywiera pozytywny wpływ na ludzki organizm.

Za regulację ciśnienia krwi odpowiedzialnych jest kilka mechanizmów, między innymi układ renina-angiotensyna. Angiotensyna II powodując skurcz naczyń krwionośnych przyczynia się do wzrostu ciśnienia tętniczego krwi. Aby powstrzymać takie jej działanie konieczne jest na przykład uniemożliwienie jej produkcji. W taki właśnie sposób działa peptydowy inhibitor konwertazy angiotensyny. Inhibitor, czyli substancja hamująca – zapobiega działaniu konwertazy, tym samym zapobiegając powstawaniu angiotensyny II. Ten aktywny biologicznie peptyd obecny jest naturalnie w fermentowanych produktach mlecznych i serach dojrzewających, ale także w owoalbuminie – czyli białku jaja kurzego oraz w szpinaku. Za granicą dostępne są produkty celowo wzbogacane w owe substancje, jak np. napój mleczny Evolus w Holandii.  

Wolne rodniki będące cząsteczkami wysoce reaktywnymi mogą przyczyniać się do uszkadzania komórek ciała. Choć organizm został świetnie wyposażony w mechanizmy neutralizujące ich działanie, w dzisiejszym świecie pełnym stresu, gdzie leki stosowane są w nadmiernych ilościach, a żywność nie jest pełnowartościowa warto je wspomóc antyoksydantami z zewnątrz. Karnozyna – peptyd występujący w mięsie ssaków, ptaków i ryb posiada właściwości neutralizujące wolne rodniki i tym samym zapobiega wystąpieniu ubocznych skutków ich działania. Do źródeł związków o podobnym działaniu, jak np. beta-kazeina, należą mleko i jego przetwory.

Peptydy opioidowe łącząc się z receptorami opioidowymi wykazują z kolei działanie np. uśmierzające ból, znoszące uczucie głodu, obniżające libido. Głównym przedstawicielem tych związków jest beta-kazomorfina, która występuje w kilku odmianach. Wymaga większej uwagi, ale zdecydowanie może okazać się pomocną w leczeniu objawów niektórych chorób.

Peptydy bioaktywne – zastosowanie

Ze względu na swoje szerokie spektrum oddziaływania bioaktywne peptydy bardzo chętnie wykorzystywane są przez producentów do wzbogacania żywności. I tak na przykład peptydy obniżające ciśnienie krwi dodawane są do fermentowanych napojów mlecznych („Ameal-S w Japonii, „Evolus” w Holandii), czy sprzedawane w formie ekstraktów, np. ekstrakt z mięsa z kurczaka, hydrolizat białek ryb. Działania te zmierzają w dobrym kierunku, ponieważ leki obniżające ciśnienie tętnicze mogą wywołać pewne skutki uboczne, których nie obserwuje się przy stosowaniu aktywnych białek.

Duży potencjał niosą ze sobą także peptydy antyoksydacyjne. Z racji tego, że wolne rodniki mają swój udział w powstawaniu wielu chorób cywilizacyjnych, w przyszłości mogą być wykorzystane do zapobiegania ich wystąpienia. Poza tym mogą zostać wykorzystane jako chroniące pożądane cechy produktów spożywczych zapobiegające utlenianiu i niekorzystnym zmianom walorów smakowych i odżywczych.

Choć peptydy aktywne biologicznie zostały odkryte niedawno, są one celem badań wielu naukowców. Upatruje się w nich ogromny potencjał, zwłaszcza jeśli chodzi o ich działanie prozdrowotnie i możliwość wykorzystania ich w produkcji żywności funkcjonalnej i naturaceutyków.

Biologicznie aktywne peptydy – otrzymywanie

Jak otrzymujemy peptydy aktywne biologicznie? Peptydy bioaktywne są częścią białek naturalnie występujących w żywności, które po odszczepieniu zyskują swoje właściwości. To rozszczepienie i uwolnienie może zachodzić podczas procesu trawienia (rozkładania) białka przez enzymy w przewodzie pokarmowym, w trakcie procesów fermentacji czy przy celowym użyciu odpowiednich enzymów. Biologicznie aktywne peptydy są składowymi białek mleka, mięsa, ryb, jaj, soi i innych produktów roślinnych. Choć znamy wiele ich korzystnych działań trudno jest nam przewidzieć jak trawienie wpłynie na proces wchłaniania. Większość tych związków ma postać di- i tri peptydów (zbudowane są z dwóch lub trzech reszt aminokwasowych), w związku z czym, jeżeli zostaną strawione do jeszcze mniejszych cząsteczek stracą swoją aktywność. Rodzi to potrzebę opracowania metody, która pozwalałaby na swobodne przejście związków do krwiobiegu. Obecnie trwają badania nad wprowadzeniem i skutecznością ich mikrokapsułkowania, co chroniłoby je przed działaniem enzymów rozkładających białka. Prace trwają nadal i choć wiemy już coraz więcej najciekawsze jest to, co wciąż pozostaje nieznane.

Sentencja Niech pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem nabiera w świetle najnowszych doniesień szczególnego znaczenia. W żywności zaczynamy odkrywać związki, które poza dostarczaniem składników odżywczych są źródłem aktywnych substancji mogących w niedalekiej przyszłości stać się lekarstwem. Odkrycie bioaktywnych peptydów w żywności jest na pewno dużym krokiem naprzód zarówno w dziedzinie dietetyki, jak i farmakologii. Warto śledzić najnowsze odkrycia z tym związane i czerpać z jedzenia to, co najlepsze.

Literatura:

  • Justyna Borawska, Małgorzata Darewicz i In. , „Biologicznie aktywne peptydy pochodzące z białek żywności jako czynniki prewencji wybranych chorób dietozależnych”, BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. – XLVII, 2014, 2, 230-236
  • Małgorzata Darewicz, Anna Iwaniak i In., Biologicznie aktywne peptydy pochodzące z białek mleka; Med. Weter. 2014, 70 (6)
  • Małgorzata Darewicz, Justyna Borawska i In., „Biologicznie aktywne peptydy uwalniane z białek żywności”, Żywność. Nauka, Technologia. Jakość, 2015,3 (100), 26-41
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł

Oś czasu publikacji i aktualizacji:

Aktualna wersja

06.05.2016

Autor artykułu:

Paulina Hetwer
Paulina Hetwer Dyplomowany dietetyk kliniczny

Jestem absolwentką dietetyki klinicznej na Śląskim Uniwersytecie Medycznym. Prowadzę Poradnię Dobry Dietetyk w Wodzisławiu Śląskim. Wierzę, że odpowiednie żywienie jest kluczem do zdrowego i długiego życia czego dowodzą nieustannie prowadzone liczne badania, z którymi staram się być na bieżąco. Odżywianie to nie tylko profilaktyka, ale także leczenie. Jeżeli borykasz się z przewlekłymi chorobami, dolegliwościami trawiennymi, alergią, zaburzeniami hormonalnymi, metabolicznymi  lub po prostu chcesz poprawić jakość swoich posiłków – pomogę Ci w opracowaniu dostosowanej do indywidualnych potrzeb diety.

Autor artykułu:
Paulina Hetwer
Paulina Hetwer , Dyplomowany dietetyk kliniczny. Wierzy, że odpowiednie żywienie jest kluczem do zdrowego i długiego życia.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
składniki odżywcze

Biologicznie aktywne składniki żywności korzystne…

Nie jest nowością, że owoce i warzywa to samo zdrowie. Dowiedz się, jakie składniki bioaktywne w nich zawarte odpowiedzialne są za utrzymanie naszego organizmu w zdrowiu i sile. Czytaj dalej...

Napoje funkcjonalne, czyli różnice pomiędzy…

Cztery opisy – cztery rodzaje napojów. Każdy sprawdzi się najlepiej w swojej roli, zastosowany odpowiednio do potrzeb organizmu. Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

pektyna co to jest właściwości zastosowanie
Pektyna – co to jest? Do czego służy?
Na co zwrócić uwagę przy wyborze odzieży i akcesoriów na stok?
Na co zwrócić uwagę przy wyborze odzieży i akcesoriów na stok?
Jak urządzić przytulne mieszkanie
Jak urządzić przytulne mieszkanie, do którego aż chce się wracać?
czy ksylitol jest rakotwórczy szkodliwość ksylitolu
Czy ksylitol jest zdrowy? Czy każdy może go spożywać?
Czerwienica prawdziwa a dieta – zasady, produkty zalecane i zakazane oraz efekty
rukola właściwości przepisy
Właściwości lecznicze rukoli i przeciwwskazania. Co można zrobić z rukoli?
Charakterystyka 12 grup produktów spożywczych i ich znaczenie dla organizmu
Śledzie na desce z przyprawami.
Co to jest anchois? Właściwości anchois, gdzie je kupić, przepisy
Poznaj 20 rodzajów makaronów i wybierz najlepszy!
Zdrowe słodycze na plażę i w góry – przekąski, które zmieszczą się w plecaku

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Witaminy i suplementy

    nabiał
    Ser żółty z dziurami na jasnym tle.
    nabiał

    Ser żółty – rodzaje, skład. Jak zrobić ser żółty? Czy ser żółty jest zdrowy?

    1

    Kefir wodny. Właściwości i zastosowanie

    mleko owcze właściwości mleko owcze a laktoza
    mleko

    Mleko owcze – właściwości. Czy mleko owcze zawiera laktozę?

    ser owczy właściwości przepisy czy ser owczy jest zdrowy
    1
    sery

    Ser owczy – właściwości. Czy ser owczy jest zdrowy?

    zsiadłe mleko właściwości zastosowanie przepisy
    nabiał

    Poznajmy właściwości zsiadłego mleka. Jak zrobić zsiadłe mleko i z czym je jeść?

    jogurt gecki skład właściwości przepisy
    1

    Jogurt grecki – skład, właściwości, przepisy

    logo_bonavita_pl

    Na Bonavita.pl odkryjesz, że zdrowy styl życia może być prosty i przyjemny! Poznaj przepisy, porady dietetyczne, ciekawostki i inspiracje dla ciała i ducha.

    Zdrowe życie to nie moda, to styl bycia! Na Bonavita.pl znajdziesz setki inspiracji, jak lepiej się odżywiać, dbać o siebie i żyć w harmonii. Od przepisów na pożywne śniadania, po praktyczne porady o suplementach i diecie – wszystko, czego potrzebujesz, by czuć się dobrze każdego dnia.

    © 2025 BonaVita.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone. Usługi, treści i produkty na naszej stronie internetowej służą wyłącznie celom informacyjnym. BonaVita.pl nie udziela porad medycznych, nie stawia diagnoz ani nie leczy.

    • Dieta od A do Z
    • Odżywianie
    • Zdrowie
    • Psychologia
    • Sport
    • Tabele
    • Przepisy
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Współpraca
    Facebook