Co to jest glukomannan? Efekty i opinie na temat glukomannanu

Glukomannan jest wielocukrem występującym w bulwach azjatyckiej rośliny, gdzie stanowią one składnik tradycyjnych potraw. Glukomannan obecnie wykorzystywany jest jako dodatek do produktów, które mogą być spożywane przez osoby chcące zredukować masę ciała. Jakie korzyści zdrowotne daje przyjmowanie tej frakcji błonnika pokarmowego? 

Glukomannan

Glukomannan jest naturalnym, rozpuszczalnym w wodzie polisacharydem otrzymywanym z bulw rośliny zwanej dziwidłem Riviera (łac. Amorphophallus konjac K. Koch). Konjac jest rośliną wieloletnią występującą głównie w Chinach, Japonii i Tajlandii. W Polsce może być uprawiany w szklarniach. Świeża bulwa dziwidła Rivera zawiera średnio 13% suchej masy, z czego 70% stanowi właśnie glukomannan, a pozostałe 30% to skrobia. Głównym składnikiem opisywanego wielocukru jest D-mannoza i D-glukoza połączone wiązaniem β-1,4 glikozydowym. Stosunek mannozy do glukozy zależy od pochodzenia glukomannanu, jednak najczęściej wynosi on 1,6:1.

W Azji bulwy dziwidła Rivera są składnikiem tradycyjnych potraw. Powszechnie glukomannan stosuje się jako dodatek do żywności, pełniący funkcję emulgatora i środka zagęszczającego. Produkty z dodatkiem glukomannanu mogą być spożywane przez osoby chcące zrzucić zbędne kilogramy. Glukomannan jako rozpuszczalny błonnik pokarmowy przyspiesza pasaż jelitowy, a dzięki zdolności do pęcznienia – wypełnia żołądek, przez co wydłuża uczucie sytości, co sprzyja utracie zbędnych kilogramów. 

Glukomannan – tabletki 

Glukomannan zazwyczaj jest dostępny w sprzedaży w formie kapsułek lub w postaci sproszkowanej. Większość kapsułek zawiera 500 mg glukomannanu. Najlepsze suplementy glukomannanowe nie zawierają sztucznych barwników, konserwantów słodzików ani niepotrzebnych wypełniaczy, takich jak stearynian magnezu. Przy wyborze suplementu zwracajmy więc uwagę na składniki wymienione na etykiecie preparatu.

Suplementacja glukomannanu nie jest regulowana przez Agencję Żywności i Leków (FDA), dlatego też nie ma ustalonego standardowego dawkowania tego preparatu. Badania sugerują, że glukomannan podawany w ilości 2–4 g (4–8 kapsułek) na dzień jest odpowiednią dawką do utraty masy ciała u osób otyłych i z nadwagą [8]. 

Jeśli ktoś wcześniej nie stosował glukomannanu, najlepiej zacząć od małej dawki – 4 kapsułki (2 g) dziennie, popijając każdą kapsułkę szklanką wody. Jeśli zdecydujemy się na glukomannan w proszku należy zmieszać go z wodą, aby zapobiec ryzyku zadławienia się. Suplement najlepiej rozłożyć sobie na kilka porcji, przyjmując co najmniej 30 minut przed posiłkiem.

Glukomannan – efekty

Glukomannan jest surowcem, którego stosowanie wywiera pozytywny efekt na nasze zdrowie. Może być stosowany w celu wspomagania redukcji masy ciała, nie tylko ze względu na zdolność poprawy perystaltyki jelit, ale również z uwagi na niską wartość energetyczną – 3 kcal/ 100g. W badaniach wykazano, iż glukomannan podawany przez 16 tygodni osobom otyłym i z nadwagą, przyczynił się do zwiększenia uczucia sytości, a przez to do obniżenia masy ciała [3]. W innych randomizowanych badaniach z podwójnie ślepą próbą i kontrolowanym placebo podawano otyłym osobom przez 8 tygodni po 1 g (2 kapsułki po 500 mg) glukomannanu przed każdym posiłkiem. Osoby biorące udział w badaniu nie zmieniały swoich dotychczasowych nawyków żywieniowych ani też poziomu aktywności fizycznej. Odnotowano utratę masy ciała statystycznie istotnie wyższą w grupie zażywającej glukomannan – o ok. 5,5 ± 1,5 kg, niż w grupie placebo [4].

Wiele badań wskazuje, że substancja ta sprzyja obniżeniu poziomu cholesterolu całkowitego we krwi, wpływa również korzystnie na metabolizm cukrów [3,5]. Inne badania pokazują, iż glukomannan podwyższa poziom cholesterolu HDL (tzw. dobrego), a obniża poziom frakcji LDL (czyli tzw. złego cholesterolu) oraz triacylogliceroli. Sprzyja również zmniejszeniu ciśnienia krwi [6,7,8].

Badania wskazują również na korzystne działanie glukomannanu w zapobieganiu chorobom alergicznym [9]. Natomiast na podstawie uzyskanych wyników z badań przeprowadzonych na szczurach autorzy wyciągnęli wnioski, że obecność glukomannanu w diecie może zmniejszać ryzyko rozwoju raka jelita grubego [10]. Ponadto glukomannan zapewnia źródło pożywienia dla korzystnych bakterii bytujących w jelitach. Glukomannan jako prebiotyk, może zwiększać odporność organizmu

Glukomannan – cena, gdzie kupić

Glukomannan jest powszechnie dostępna w sprzedaży internetowej oraz sklepach z odżywkami i suplementami diety. Dostępny jest na rynku w formie kapsułek lub proszku. Ceny za 100 g proszku rozpoczynają się już od 40 zł. Natomiast za nabycie 100 sztuk kapsułek glukomannanu trzeba wydać ponad 28 zł

Glukomannan jest substancją bezpieczną dla konsumenta, którą można stosować pomocniczo w procesie odchudzania. Suplement ten może stanowić dodatek do codziennej diety, jako środek nie tylko wspomagający redukcję masy ciała i pracę przewodu pokarmowego, ale również redukujący ryzyko rozwoju chorób układu krążenia czy nowotworów jelita grubego. Pamiętajmy, że najważniejsze w procesie odchudzania i dbaniu o własne zdrowie są odpowiednie nawyki żywieniowe i prowadzenie aktywnego stylu życia. Żadna suplementacja preparatami roślinnymi nie jest w stanie zastąpić zdrowej, zbilansowanej diety oraz treningu.

Literatura:

  1. Górecka D., Dziedzic K., Szafarz E., Szafarz M., ocena właściwości funkcjonalnych glukomannanu. Współczesne trendy w kształtowaniu jakości żywności 2016, 46-54,
  2. Kania M., Derebecka N., Mikołajczak P., i in., Glukomannan i inne substancje pochodzenia roślinnego stosowane w leczeniu otyłości oraz chorób towarzyszących. Postępy Fitoterapii 2013, 2: 132-139,
  3. Salas-Salvadó J., Farrés X., Luque X., Narejos S., Borrell M., Basora J., Anguera A., Torres F., Bulló M., Balanza R., Effect of two doses of a mixture of soluble fibres on body weight and metabolic variables in overweight or obese patients: a randomised trial. British Journal of Nutrition 2008, 99 (6): 1380-1387, 
  4. Walsh DE., Yaghoubian V., Behforooz A., Effect of glucomannan on obese patients: a clinical study. Int J Obesity 1984; 8: 289-93, 
  5. Canga AG., Martínez NF., Sahagún AM., i in.,  Glucomanano: propiedades y aplicaciones terapéuticas. Nutr Hospital 2004; 19(1): 45-50, 
  6. Birketvedt GS., Shimshi M., Erling T i in. Experiences with three different fiber supplements in weight reduction. Med Sci Monitor 2005; 11: 5-8.
  7. Gallaher DD., Gallaher CM., Mahrt GJ., i in., Glucomannan and chitosan fiber supplement decreases plasma cholesterol and increases cholesterol excretion in overweight normocholesterolemic humans. J Am Coll Nutr 2002, 21(5): 428-33,
  8. Keithley J., Swanson B., Glucomannan and obesity: A critical review. Alt Ther Health Med 2005, 11(6): 30-4,
  9. Suzuki H., Oomizu S., Yanase Y., Onishi N., Uchida K., Mihara S., Ono K., Kameyoshi Y., Hide M., Hydrolyzed konjac glucomannan suppresses IgE production in mice B cells. International Archives Allergy Immunology 2010, 152 (2): 122-130, 
  10. Wu WT., Chen HL., Effects of konjac glucomannan on putative risk factors for colon carcinogenesis in rats fed a high-fat diet. J Agric Food Chem 2011; 59(3): 989-94.
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Dominika Suślik , Dyplomowany dietetyk i Diet Coach.
Dodaj do ulubionych