Sok i nalewka z aloesu. Proste przepisy na skuteczne, domowe leki
Aktualizacja: 7 maja, 2024
Aloes jest rośliną bogatą w cenne składniki chroniące i wspomagające organizm. Łagodzi bóle, wzmacnia odporność, działa przeciwzapalnie i przyspiesza gojenie się ran. Ten naturalny lek ma zdolności obniżające poziom cholesterolu oraz glukozy we krwi.
Aby aloes był dobrze przyswajalny przez organizm, można z niego sporządzić sok lub nalewkę. To wcale nie jest trudne. Przekonaj się sam.
Sok z aloesu
Sok z aloesu jest fantastycznym środkiem, który podnosi odporność i regeneruje organizm. Ma właściwości bakteriobójcze, przeciwzapalne, przeciwbólowe, regeneruje błony śluzowe i świetnie wpływa na wygląd skóry, pobudza i reguluje mechanizmy obronne organizmu. Regularne picie soku z aloesu obniża poziom glukozy we krwi, a ostatnie badania wskaują na wpływ tej rośliny na obniżenie poziomu cholesterolu.
Sok z aloesu świetnie sprawdza się przy zaparciach. Zwiększa ilość wody w masach kałowych i pobudza jelita do produkcji śluzu oraz poprawia ich perystaltykę.
Sok z aloesu – przepis
Liście, które wybieramy do sporządzenia zarówno soku, jak i nalewki z aloesu powinny mieć minimum 2 lata, ale nie więcej niż 5. Zalecane jest kupowanie rośliny o wysokości około 30 cm, wtedy dolne liście dobrze nadają się do użycia. Aloes lubi światło, dlatego najlepiej przetrzymywać go w jasnym pomieszczeniu. Przed zrobieniem z aloe vera soku czy nalewki, nie należy rośliny podlewać przez około dwa tygodnie przed wykorzystaniem jej liści.
Sok z miodem: przemrożone w zamrażalniku liście aloesu, należy pokroić, a następnie zmiksować lub włożyć do sokowirówki (liście miksowane przecierać przez sito). Do soku dodać łyżeczkę miodu i wymieszać. Można przelać sok do buteleczki z ciemnego szkła i przechowywać w lodówce. Można stosować go 2–3 razy dziennie po łyżeczce.
Nalewka z aloesu
Nalewka na problemy trawienne: 100 g świeżych liści należy zmieszać z 50 g miodu oraz 50 ml spirytusu. Następnie przelać do butelki z ciemnego szkła i odstawić na 5 dni w zaciemnione miejsce. Po tym czasie wstawić nalewkę do lodówki i zażywać po jednej łyżeczce przed jedzeniem.
Nalewka wzmacniająca: liście aloesu miksujemy i przecieramy przez sito lub wkładamy do sokowirówki. Do tak sporządzonego soku dodajemy czerwone wino w proporcji 1:1 oraz 200 g płynnego miodu. Następnie mieszamy i wlewamy do butelki z ciemnego szkła i odstawiamy w ciemne miejsce na około 10 dni. Taką nalewkę należy pić raz dziennie po małym kieliszku.
Naturalne, domowe sposoby na wszelkiego rodzaju dolegliwości są najlepszym rozwiązaniem. Sok i nalewka z aloesu są bardzo proste w przygotowaniu, a bogactwo składników prozdrowotnych zawartych w liściach aloesu jest niczym niezastąpione.
Od 4 lat sporządzam mężowi przy leczeniu owrzodzenia jelit. Efekty zadziwiające. Jest bliska perspektywa pomyslnego zakonczenia leczenia po przebytych 4 operacjach. Rany goja się bardzo dobrze. Ubytek wagi zahamowany i nastąpił przyrost masy ciala. Polecam.
Witam,prośba :a jaki jest przepis na taki lek przy wrzodziejącym jelicie,będę wdzięczna 🙂 Pozdrawiam