7 sposobów na wzmocnienie odporności u dziecka
Aktualizacja: 16 lipca, 2020
Dbając o zdrową, pełnowartościową dietę swojego malucha rodzic może poprawić sprawność nie tylko intelektualną, ale i fizyczną dziecka. Wysoka odporność gwarantuje niższą podatność na infekcje, choroby i przeziębienia, dzięki czemu pociecha zamiast siedzieć w domu może spędzać czas na zabawie z rówieśnikami.
Odporność organizmu zaczyna się w jelitach. Do głównych funkcji pełnionych przez jelita należy wchłanianie składników odżywczych, dostarczonych wraz z pożywieniem. Warto wiedzieć, że aż 80% komórek odpornościowych znajduje się w błonie śluzowej jelit. Dbając o rozwój wartościowych szczepów bakterii w naturalny sposób wspomagamy neutralizację toksyn oraz eliminację szczepów bakterii szkodliwych, ponadto usprawniamy wchłanianie składników odżywczych oraz perystaltykę jelit. W związku z faktem, że jelita pełnią tak ważną rolę w prawidłowych funkcjonowaniu organizmu, w diecie dziecka nie może zabraknąć substancji, które wspomogą ich funkcjonowanie.
Sposoby na wzmocnienie odporności u dziecka
Aby w naturalny, nie inwazyjny sposób zadbać o odporność organizmu dziecka należy szczególnie zwrócić uwagę na różnorodność posiłków spożywanych przez naszą pociechę pod względem ilościowym i jakościowym.
- Odpowiednia kaloryczność diety. Odpowiednia dawka kalorii zawarta w posiłkach zapobiega niedożywieniu organizmu. Długotrwałe niedożywienie, zarówno ilościowe, jak i jakościowe powoduje obniżenie odporności organizmu. Gdy dziecko jest niejadkiem, warto spróbować podawać dodatkowe kalorie w postaci płynnej np. soki owocowe, owocowo-warzywne, musy, przeciery lub różnorodne koktajle, do których podczas blendowania można dorzucić orzechy czy płatki owsiane.
- Witamina C – najpopularniejsza witamina wspomagająca walkę organizmu z wirusami i bakteriami. Niedobór tej witaminy powoduje obniżenie efektywności działań immunologicznych podjętych przez organizm. Witaminę C dostarczymy dziecku, podając ziemniaki, owoce cytrusowe, żurawinę lub paprykę.
- Probiotyki i prebiotyki w codziennym jadłospisie, których szczególnie bogatym źródłem są mleczne napoje fermentowane oraz produkty wzbogacane i cykoria, powodują rozwój odpowiednich szczepów bakterii jelitowych z rodziny Bifidobacterium i Lactobacillus. Prawidłowa flora bakteryjna wspomaga wchłanianie składników pokarmowych, dodatkowo wpływa na odporność, neutralizuje szczepy bakterii gnilnych oraz poprawia ogólne samopoczucie.
- Przeciwutleniacze, do których zaliczamy między innymi witaminę C, karotenoidy, tokoferole oraz polifenole i selen wspomagają neutralizację wolnych rodników w organizmie, neutralizując stany zapalne i równocześnie odciążając układ odpornościowy. Naturalnymi źródłami przeciwutleniaczy są warzywa i owoce oraz orzechy i oleje (część antyoksydantów to witaminy rozpuszczalne w tłuszczu).
- Zdrowe kwasy omega-3 są niezwykle cenne w rozwoju dziecka, gdyż warunkują poprawny rozwój układu nerwowego, odpornościowego i obniżają podatność na sytuacje stresowe. Ponadto wspomagają skórę przed wysuszeniem, która jako największy i najbardziej zewnętrzny narząd chroni organizm przed infekcjami. Kwasy omega-3 znajdują się obficie w tłustych rybach, oleju rzepakowym, migdałach i orzechach włoskich.
- Żelazo, magnez i cynk są ważnymi składnikami mineralnymi, które powinny być dostarczone w zalecanych ilościach. Żelazo zapobiega niedokrwistości i wpływa na dostarczenie tlenu do tkanek i odprowadzenie dwutlenku węgla. Cynk stanowi element wielu enzymów niezbędnych podczas zachodzenia procesów enzymatycznych podczas trawienia. Magnez z kolei bierze udział w wytwarzaniu przeciwciał.
- Codzienne spacery na świeżym powietrzu i aktywność fizyczna dziecka, stanowi niebagatelny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Podczas spacerów dziecko doświadcza kontaktu z różnymi bakteriami i wirusami, na które organizm jest w stanie się uodpornić produkując odpowiednie przeciwciała. Krążą one w układzie limfatycznym i zostają użyte w momencie zagrożenia.
Zapoznaj się również z innymi naturalnymi metodami wspomagania odporności!
Odporność jest ważnym aspektem w poprawnym rozwoju dziecka. Warto zadbać, aby z dietą dostarczyć maluchowi odpowiednią dawkę wartościowych kalorii zarówno ilościowo, jak i jakościowo, w celu zapobiegania niedożywieniu. Ponadto pożywienie powinno wypełniać zapotrzebowanie dzienne na magnez, cynk oraz żelazo, kwas askorbinowy i zdrowe tłuszcze szczególnie z rodziny omega-3. W ramach spędzania wolnego czasu rodzice powinni zadbać o ruch na świeżym powietrzu i aktywność fizyczną.