5 skutków dla zdrowia jedzenia truskawek!
Aktualizacja: 3 sierpnia, 2020
Czekacie już na sezon truskawkowy? Już niedługo stragany warzywno-owocowe wypełnią się tymi słodkimi owocami. Jedzcie truskawki jak najczęściej i cieszcie się ich zdrowotnymi właściwościami!
Truskawki dla smaku i zdrowia
Mało osób jest w stanie oprzeć się smakowi truskawek. Te niewielkie słodkie owoce idealnie nadają się do wszelkiego rodzaju deserów, koktajli, sałatek. A czy wiedzieliście, że posiadają one także liczne właściwości zdrowotne i wspomagające odchudzanie? Oto niektóre z nich.
- W swoim składzie zawierają pektyny, które usprawniają pracę jelit i przyspieszają przemianę materii.
- Są małokaloryczne, oczywiście zjadane bez dodatków w postaci śmietany i cukru, dlatego stanowią idealną bazę zdrowych przekąsek.
- Truskawki są moczopędne, dlatego świetnie wspomagają oczyszczanie organizmu z toksyn i zatrzymanej w organizmie wody.
- Truskawki obniżają poziom frakcji LDL cholesterolu, co wpływa korzystnie na nasze serce.
- Wspomagają regenerację stawów, przez obniżenie poziomu kwasu moczowego, który może je uszkadzać.
Truskawki nie dość, że smaczne to jeszcze lecznicze i pełne witamin! Polecamy zatem w pełni wykorzystać sezon truskawkowy i zjadać ich jak najwięcej. Na podwieczorek świetnym pomysłem jest np. owsiany deser z truskawkami!
Przeczytaj koniecznie nasz artykuł ze zbiorem najlepszych przepisów na truskawki!
ja lubię bardzo truskawki i to w każdej formie. Nie umiałabym sobie ich odmówić.