Owsiany deser z truskawkami
Owsiany deser z truskawkami to idealna propozycja na drugie śniadanie lub podwieczorek. Jest to pełnowartościowy posiłek, który zasmakuje nawet najbardziej wybrednym. Bardzo dobre źródło wielu witamin np. (A, C, z grupy B), składników mineralnych (magnez, wapń, selen) oraz błonnika, który wpływa na uczucie sytości.
Doskonale sprawdzi się jako poczęstunek na przyjęciu dla dzieci, jak i dorosłych.
Płatki owsiane 100 g
Truskawki (świeże lub mrożone) 400 g
Orzechy włoskie 5 sztuk
Słonecznik 1 łyżka
Sezam 1 łyżeczka
Miód 1 łyżka
Jogurt naturalny 2% 200 g
Ser Mascarpone 100 g
Sposób przygotowania
Płatki owsiane podprażyć na suchej patelni, po chwili dodać posiekane orzechy, słonecznik, sezam oraz miód. Całość dokładnie wymieszać na koniec dorzucić 250 g truskawek (w moim przypadku były mrożone, dlatego pozostawiłam je na patelni około 7 minut). Pozostałe truskawki (150 g) zmiksować. Jogurt naturalny wymieszać z serkiem Mascarpone. W wysokiej szklance umieścić jogurt z serkiem, masę owsianą oraz mus truskawkowy.
Smacznego !