Źródła wapnia w diecie bezmlecznej
Aktualizacja: 20 marca, 2019
Głównym i najlepszym źródłem wapnia jest mleko i produkty mleczne. Produkty te nie tylko zawierają dużą ilość wapnia, ale przede wszystkim jest ono łatwo przyswajalne dla człowieka. Dobra dostępność wapnia wynika z obecności witaminy D w produktach mlecznych, niskiej zawartości fosforu, obecności laktozy, dlatego też mleko i nabiał powinny znajdować się w codziennym jadłospisie dzieci, dla których wapń jest szczególnie ważny w procesie kształtowania się układu kostnego.
Wskazania do diety bezmlecznej
Istnieją jednak takie sytuacje, w których z przyczyn zdrowotnych należy wykluczyć mleko z diety. Dieta eliminacyjna jest wykorzystywana do leczenia i łagodzenia objawów skazy białkowej, alergii na białka mleka oraz nietolerancji laktozy.
Alergię na białka mleka krowiego mogą powodować różne frakcje białek, natomiast najbardziej alergenne białka to: laktoalbumina, która unieczynniona zostaje w procesie gotowania, laktoglobulina, kazeina, glikoproteina.
Nietolerancja laktozy, czyli cukru znajdującego się w mleku spowodowana jest brakiem lub niedoborem enzymu rozkładającego laktozę na cukry proste: glukozę i galaktozę, czyli laktazy. Objawy nietolerancji laktazy to: biegunki, wzdęcia, bóle brzucha. Przy długotrwałej nietolerancji może dojść do upośledzenia przyswajania składników odżywczych z diety. Takie zaburzenie przyswajania składników odżywczych jest szczególnie niebezpieczne u dzieci, gdyż może dojść do zahamowania wzrostu masy ciała i niedożywienia.
W przypadku zarówno alergii na białka mleka, jak i nietolerancji laktozy, należy zrezygnować nie tylko z mleka krowiego, ale także owczego i koziego, ponieważ najprawdopodobniej będą one powodować podobne niepożądane reakcje.
Przy zastosowaniu diety bezmlecznej stałej lub czasowej należy wyeliminować oprócz mleka we wszystkich formach (świeże, pasteryzowane, sterylizowane, UHT), mleka smakowe, mleko w proszku, mleko skondensowane, mleko acidofilne, mleko ukwaszone, także:
- przetwory mleczne (serwatka, kefir, jogurty, maślanka, śmietana i śmietanka, sery twarogowe, sery podpuszczkowe, sery pleśniowe, serki homogenizowane, serki typu fromage)
- produkty, w których mleko występuje (pasty serowe, pieczywo cukiernicze, masło, produkty tłuszczowe do smarowania typu mieszanki masła z margaryną, lody, desery lodowe, budynie, torty z kremami, czekolada mleczna i produkty z jej dodatkiem, cukierki mleczne typu krówki, zupy i sosy zabielane, sos beszamelowy, sos holenderski, dania gotowe z dodatkiem sera (np. pizza, zapiekanki, lasagne), pierogi z serem, ruskie, kluski leniwe, naleśniki, krokiety, racuchy, napoje kakaowe w proszku, kawa typu cappuccino, koktajle mleczne).
*produkty podkreślone (fermentowane) najczęściej mogą spożywać osoby z nietolerancją laktozy, są dobrze przez nie tolerowane
Laktoza lub białka mleka mogą również stanowić skład odżywek dla sportowców lub występować w lekach, dlatego też osoby z dużą nietolerancją powinny wnikliwie czytać składy leków.
Źródła wapnia w diecie bezmlecznej
W diecie bezmlecznej należy dbać o właściwą podaż wapnia, którego mogą występować niedobory. Wapń oprócz tego, że jest materiałem budulcowym tkanki kostnej, uczestniczy także w procesie krzepnięcia krwi, jest aktywatorem wielu enzymów, jego jony uczestniczą w przewodnictwie impulsów nerwowych. Ponadto jest pierwiastkiem niezwykle ważnym dla organizmu, dlatego też powinien być dostarczany z innych niż mleko źródeł:
- dla niemowląt i dzieci w postaci mleka zastępczego;
- dla starszych dzieci i dla dorosłych należy uwzględnić w naszej diecie produkty takie jak: mak, ziarno sezamowe, pasta sezamowa, rośliny strączkowe, migdały, orzechy laskowe.
„Wadą” tych produktów jest obecność w nich związków utrudniających wchłanianie wapnia takich jak: kwas fitynowy, kwas szczawiowy i błonnik pokarmowy. Możemy jednak częściowo je wyeliminować z produktu np. poprzez moczenie orzechów i nasion roślin strączkowych, zmielenie ziaren maku i sezamu.
Poniżej przedstawiam tabelę, która przedstawia zawartość wapnia w wybranych produktach spożywczych.
PRODUKT | ZAWARTOŚĆ WAPNIA (MG/100G PRODUKTU) | ZAWARTOŚĆ WAPNIA W PORCJI PRODUKTU (MG) |
PRODUKTY MLECZNE ZAWIERAJĄCE WAPŃ | ||
MLEKO (3,2% tłuszczu) | 118 | 236 / szklanka 200ml |
JOGURT NATURALNY (2% tłuszczu) | 170 | 255/ opakowanie 150g |
TWARÓG | 96 | 48 / plaster 50 g |
SER ŻÓŁTY TYPU GOUDA | 806 | 242/ plaster 30 g |
INNE PRODUKTY BĘDĄCE ŹRÓDŁEM WAPNIA | ||
MAK | 1266 | |
MIGDAŁY (łuskane) | 239 | 71,7/garść 30 g |
JAJA | 47 | 47/ 2 sztuki 100g |
SARDYNKI W OLEJU | 330 | 247,5/porcja 75g |
SEZAM | 114 | 15/ łyżka 13g |
NATKA PIETRUSZKI | 193 | 35/ 3 łyżeczki 18g |
BROKUŁY | 48 | 48/ porcja 100g |
JARMUŻ | 157 | 31,5/ garść 20g |
SUSZONE FIGI | 203 | 71/ 5 sztuk 35 g |
SUSZONE MORELE | 139 | 42/ 5 sztuk 30 g |
Jeśli z jakiś powodów nie możemy lub nie chcemy spożywać mleka i jego przetworów, należy wzbogacać swoją dietę w produkty zawierające wapń, gdyż może występować jego niedobór. W swoim jadłospisie powinniśmy uwzględnić produkty roślinne bogate w wapń, a także żywność, która została przemysłowo wzbogacona w ten pierwiastek np. tofu, mleko sojowe fortyfikowane wapniem.