bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Źródła wapnia w diecie bezmlecznej

Źródła wapnia w diecie bezmlecznej

Źródła wapnia w diecie bezmlecznej
🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 20 marca, 2019

Głównym i najlepszym źródłem wapnia jest mleko i produkty mleczne. Produkty te nie tylko zawierają dużą ilość wapnia, ale przede  wszystkim jest ono łatwo przyswajalne dla człowieka. Dobra dostępność wapnia wynika z obecności witaminy D w produktach mlecznych, niskiej zawartości fosforu, obecności laktozy, dlatego też mleko i nabiał powinny znajdować się w codziennym jadłospisie dzieci, dla których wapń jest szczególnie ważny w procesie kształtowania się układu kostnego.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Wskazania do diety bezmlecznej
  • Źródła wapnia w diecie bezmlecznej

Wskazania do diety bezmlecznej

Istnieją jednak takie sytuacje, w których z przyczyn zdrowotnych należy wykluczyć mleko z diety.  Dieta eliminacyjna jest wykorzystywana do leczenia i łagodzenia objawów skazy białkowej, alergii na białka mleka oraz nietolerancji laktozy.

Alergię na białka mleka krowiego mogą powodować różne frakcje białek, natomiast najbardziej alergenne białka to: laktoalbumina, która unieczynniona zostaje w procesie gotowania, laktoglobulina, kazeina, glikoproteina.

Nietolerancja laktozy, czyli cukru znajdującego się w mleku spowodowana jest brakiem lub niedoborem enzymu rozkładającego laktozę na cukry proste: glukozę i galaktozę, czyli laktazy. Objawy nietolerancji laktazy to: biegunki, wzdęcia, bóle brzucha. Przy długotrwałej nietolerancji może dojść do upośledzenia przyswajania składników odżywczych z diety. Takie zaburzenie przyswajania składników odżywczych jest szczególnie niebezpieczne u dzieci, gdyż może dojść do zahamowania wzrostu masy ciała i niedożywienia.

W przypadku zarówno alergii na białka mleka, jak i nietolerancji laktozy, należy zrezygnować nie tylko z mleka krowiego, ale także owczego i koziego, ponieważ najprawdopodobniej będą one powodować podobne niepożądane reakcje.

Przy zastosowaniu diety bezmlecznej stałej lub czasowej należy wyeliminować oprócz mleka we wszystkich formach (świeże, pasteryzowane, sterylizowane, UHT), mleka smakowe, mleko w proszku, mleko skondensowane, mleko acidofilne, mleko ukwaszone, także:

  • przetwory mleczne (serwatka, kefir, jogurty, maślanka, śmietana i śmietanka, sery twarogowe, sery podpuszczkowe, sery pleśniowe, serki homogenizowane, serki typu fromage)
  • produkty, w których mleko występuje (pasty serowe, pieczywo cukiernicze, masło, produkty tłuszczowe do smarowania typu mieszanki masła z margaryną, lody, desery lodowe, budynie, torty z kremami, czekolada mleczna i produkty z jej dodatkiem, cukierki mleczne typu krówki, zupy i sosy zabielane, sos beszamelowy, sos holenderski, dania gotowe z dodatkiem sera (np. pizza, zapiekanki, lasagne), pierogi z serem, ruskie, kluski leniwe, naleśniki,  krokiety, racuchy, napoje kakaowe w proszku, kawa typu cappuccino, koktajle mleczne).

*produkty podkreślone (fermentowane) najczęściej mogą spożywać osoby z nietolerancją laktozy, są dobrze przez nie tolerowane

Laktoza lub białka mleka mogą również stanowić skład odżywek dla sportowców lub występować w lekach, dlatego też osoby z dużą nietolerancją powinny wnikliwie czytać składy leków.

Źródła wapnia w diecie bezmlecznej

W diecie bezmlecznej należy dbać o właściwą podaż wapnia, którego mogą występować niedobory. Wapń oprócz tego, że jest materiałem budulcowym tkanki kostnej, uczestniczy także w procesie krzepnięcia krwi, jest aktywatorem wielu enzymów, jego jony uczestniczą w przewodnictwie impulsów nerwowych. Ponadto jest pierwiastkiem niezwykle ważnym dla organizmu, dlatego też powinien być dostarczany z innych niż mleko źródeł:

  • dla niemowląt i dzieci w postaci mleka zastępczego;
  • dla starszych dzieci i dla dorosłych należy uwzględnić w naszej diecie produkty takie jak: mak, ziarno sezamowe, pasta sezamowa, rośliny strączkowe, migdały, orzechy laskowe.

„Wadą” tych produktów jest obecność w nich związków utrudniających wchłanianie wapnia takich jak: kwas fitynowy, kwas szczawiowy i błonnik pokarmowy. Możemy jednak częściowo je wyeliminować z produktu np. poprzez moczenie orzechów i nasion roślin strączkowych, zmielenie ziaren maku i sezamu.

Poniżej przedstawiam tabelę, która przedstawia zawartość wapnia w wybranych produktach spożywczych.

PRODUKT ZAWARTOŚĆ WAPNIA (MG/100G PRODUKTU) ZAWARTOŚĆ WAPNIA W PORCJI PRODUKTU (MG)
PRODUKTY MLECZNE ZAWIERAJĄCE WAPŃ
MLEKO (3,2% tłuszczu) 118 236 / szklanka 200ml
JOGURT NATURALNY (2% tłuszczu) 170 255/ opakowanie 150g
TWARÓG 96 48 / plaster 50 g
SER ŻÓŁTY TYPU GOUDA 806 242/ plaster 30 g
INNE PRODUKTY BĘDĄCE ŹRÓDŁEM WAPNIA
MAK 1266
MIGDAŁY (łuskane) 239 71,7/garść 30 g
JAJA 47 47/ 2 sztuki 100g
SARDYNKI W OLEJU 330 247,5/porcja 75g
SEZAM 114 15/ łyżka 13g
NATKA PIETRUSZKI 193 35/ 3 łyżeczki 18g
BROKUŁY 48 48/ porcja 100g
JARMUŻ 157 31,5/ garść 20g
SUSZONE FIGI 203 71/ 5 sztuk 35 g
SUSZONE MORELE 139 42/ 5 sztuk 30 g

Jeśli z jakiś powodów nie możemy lub nie chcemy spożywać mleka i jego przetworów, należy wzbogacać swoją dietę w produkty zawierające wapń, gdyż może występować jego niedobór. W swoim jadłospisie powinniśmy uwzględnić produkty roślinne bogate w wapń, a także żywność, która została przemysłowo wzbogacona w ten pierwiastek np. tofu, mleko sojowe fortyfikowane wapniem.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Weronika Knapczyk
Weronika Knapczyk , Blogerka, pasjonatka zdrowego stylu życia.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
Napoje bezlaktozowe, mleko kokosowe, mleko ryżowe, mleko orkiszowe

Napoje bezlaktozowe – napój kokosowy,…

Napoje bezlaktozowe bazujące na orzechach, zbożach lub strączkach, stanowią dobrą alternatywę dla mleka zwierzęcego. Szczególnie polecane są osobom świadomie rezygnującym ze spożywania produktów pochodzenia zwierzęcego, jak i dla tych, które… Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Diety spersonalizowane > mleko

    Dieta wegańska nietolerancja pokarmowa

    Mądre odżywianie w przypadku nietolerancji laktozy

    1
    Dieta wegańska

    Wegańskie zamienniki mięsa – tofu, tempeh, seitan

    Weganizm. Co to jest weganizm?

    Wegetarianizm a weganizm

    sery

    Ser wegański – skład. Jak zrobić wegański ser?

    Dieta wegańska

    Wegański majonez – skład. Jak zrobić wegański majonez?

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.