Źródła wapnia w diecie bezmlecznej

Głównym i najlepszym źródłem wapnia jest mleko i produkty mleczne. Produkty te nie tylko zawierają dużą ilość wapnia, ale przede wszystkim jest ono łatwo przyswajalne dla człowieka. Dobra dostępność wapnia wynika z obecności witaminy D w produktach mlecznych, niskiej zawartości fosforu, obecności laktozy, dlatego też mleko i nabiał powinny znajdować się w codziennym jadłospisie dzieci, dla których wapń jest szczególnie ważny w procesie kształtowania się układu kostnego.
Wskazania do diety bezmlecznej
Istnieją jednak takie sytuacje, w których z przyczyn zdrowotnych należy wykluczyć mleko z diety. Dieta eliminacyjna jest wykorzystywana do leczenia i łagodzenia objawów skazy białkowej, alergii na białka mleka oraz nietolerancji laktozy.
Alergię na białka mleka krowiego mogą powodować różne frakcje białek, natomiast najbardziej alergenne białka to: laktoalbumina, która unieczynniona zostaje w procesie gotowania, laktoglobulina, kazeina, glikoproteina.
Nietolerancja laktozy, czyli cukru znajdującego się w mleku spowodowana jest brakiem lub niedoborem enzymu rozkładającego laktozę na cukry proste: glukozę i galaktozę, czyli laktazy. Objawy nietolerancji laktazy to: biegunki, wzdęcia, bóle brzucha. Przy długotrwałej nietolerancji może dojść do upośledzenia przyswajania składników odżywczych z diety. Takie zaburzenie przyswajania składników odżywczych jest szczególnie niebezpieczne u dzieci, gdyż może dojść do zahamowania wzrostu masy ciała i niedożywienia.
W przypadku zarówno alergii na białka mleka, jak i nietolerancji laktozy, należy zrezygnować nie tylko z mleka krowiego, ale także owczego i koziego, ponieważ najprawdopodobniej będą one powodować podobne niepożądane reakcje.
Przy zastosowaniu diety bezmlecznej stałej lub czasowej należy wyeliminować oprócz mleka we wszystkich formach (świeże, pasteryzowane, sterylizowane, UHT), mleka smakowe, mleko w proszku, mleko skondensowane, mleko acidofilne, mleko ukwaszone, także:
- przetwory mleczne (serwatka, kefir, jogurty, maślanka, śmietana i śmietanka, sery twarogowe, sery podpuszczkowe, sery pleśniowe, serki homogenizowane, serki typu fromage)
- produkty, w których mleko występuje (pasty serowe, pieczywo cukiernicze, masło, produkty tłuszczowe do smarowania typu mieszanki masła z margaryną, lody, desery lodowe, budynie, torty z kremami, czekolada mleczna i produkty z jej dodatkiem, cukierki mleczne typu krówki, zupy i sosy zabielane, sos beszamelowy, sos holenderski, dania gotowe z dodatkiem sera (np. pizza, zapiekanki, lasagne), pierogi z serem, ruskie, kluski leniwe, naleśniki, krokiety, racuchy, napoje kakaowe w proszku, kawa typu cappuccino, koktajle mleczne).
*produkty podkreślone (fermentowane) najczęściej mogą spożywać osoby z nietolerancją laktozy, są dobrze przez nie tolerowane
Laktoza lub białka mleka mogą również stanowić skład odżywek dla sportowców lub występować w lekach, dlatego też osoby z dużą nietolerancją powinny wnikliwie czytać składy leków.
Źródła wapnia w diecie bezmlecznej
W diecie bezmlecznej należy dbać o właściwą podaż wapnia, którego mogą występować niedobory. Wapń oprócz tego, że jest materiałem budulcowym tkanki kostnej, uczestniczy także w procesie krzepnięcia krwi, jest aktywatorem wielu enzymów, jego jony uczestniczą w przewodnictwie impulsów nerwowych. Ponadto jest pierwiastkiem niezwykle ważnym dla organizmu, dlatego też powinien być dostarczany z innych niż mleko źródeł:
- dla niemowląt i dzieci w postaci mleka zastępczego;
- dla starszych dzieci i dla dorosłych należy uwzględnić w naszej diecie produkty takie jak: mak, ziarno sezamowe, pasta sezamowa, rośliny strączkowe, migdały, orzechy laskowe.
„Wadą” tych produktów jest obecność w nich związków utrudniających wchłanianie wapnia takich jak: kwas fitynowy, kwas szczawiowy i błonnik pokarmowy. Możemy jednak częściowo je wyeliminować z produktu np. poprzez moczenie orzechów i nasion roślin strączkowych, zmielenie ziaren maku i sezamu.
Poniżej przedstawiam tabelę, która przedstawia zawartość wapnia w wybranych produktach spożywczych.
PRODUKT | ZAWARTOŚĆ WAPNIA (MG/100G PRODUKTU) | ZAWARTOŚĆ WAPNIA W PORCJI PRODUKTU (MG) |
PRODUKTY MLECZNE ZAWIERAJĄCE WAPŃ | ||
MLEKO (3,2% tłuszczu) | 118 | 236 / szklanka 200ml |
JOGURT NATURALNY (2% tłuszczu) | 170 | 255/ opakowanie 150g |
TWARÓG | 96 | 48 / plaster 50 g |
SER ŻÓŁTY TYPU GOUDA | 806 | 242/ plaster 30 g |
INNE PRODUKTY BĘDĄCE ŹRÓDŁEM WAPNIA | ||
MAK | 1266 | |
MIGDAŁY (łuskane) | 239 | 71,7/garść 30 g |
JAJA | 47 | 47/ 2 sztuki 100g |
SARDYNKI W OLEJU | 330 | 247,5/porcja 75g |
SEZAM | 114 | 15/ łyżka 13g |
NATKA PIETRUSZKI | 193 | 35/ 3 łyżeczki 18g |
BROKUŁY | 48 | 48/ porcja 100g |
JARMUŻ | 157 | 31,5/ garść 20g |
SUSZONE FIGI | 203 | 71/ 5 sztuk 35 g |
SUSZONE MORELE | 139 | 42/ 5 sztuk 30 g |
Jeśli z jakiś powodów nie możemy lub nie chcemy spożywać mleka i jego przetworów, należy wzbogacać swoją dietę w produkty zawierające wapń, gdyż może występować jego niedobór. W swoim jadłospisie powinniśmy uwzględnić produkty roślinne bogate w wapń, a także żywność, która została przemysłowo wzbogacona w ten pierwiastek np. tofu, mleko sojowe fortyfikowane wapniem.
Napoje bezlaktozowe bazujące na orzechach, zbożach lub strączkach, stanowią dobrą alternatywę dla mleka zwierzęcego. Szczególnie polecane są osobom świadomie rezygnującym ze spożywania produktów pochodzenia zwierzęcego, jak i dla tych, które nie mogą go konsumować ze względów zdrowotnych. czytaj więcej
Opinie
wyłącz pisanie odpowiedziTwoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.
Już za 20zł ! Tabela zamienników GRATIS !