Przepis na dietetyczną tarte z kurczakiem i cukinią na jaglanym spodzie
Zapraszam do wypróbowania zdrowej i jednocześnie sycącej tarty na jaglanym spodzie. Kasza dostarcza wielu cennych składników, jest bogatym źródłem witamin z grupy B oraz posiada właściwości odkwaszające organizm, podobnie jak cukinia, która dodatkowo zawiera witaminę C – silny przeciwutleniacz. Według mnie tarta z powodzeniem może konkurować z tradycyjną tartą na kruchym spodzie, nie tylko z powodu wartościowych składników, ale także oryginalnego smaku.
Spód:
Kasza jaglana – 150 g (3/4 szklanki)
Jajko – 1 sztuka
Płatki owsiane – 3 łyżki
Parmezan – 2 łyżki startego sera
Bazylia – garść świeżych liści
Czosnek – 2 ząbki
Sól – 1/2 łyżeczki
Farsz:
Pierś z kurczaka – 300 g (1 duża pierś)
Cukinia – 1 średnia sztuka
Por – 1 duży lub 2 małe
Czosnek – 1 ząbek
Suszone pomidory – 5 plastrów
Oregano – 1 łyżeczka
Tymianek – 1 łyżeczka
Sos sojowy – 1 łyżeczka
Oliwa z oliwek – 2 łyżeczki
Sól – do smaku
Pieprz czarny – do smaku
Zalewa:
ser Ricotta – 150 g
Jogurt naturalny 2% – 150 g
Jajko – 2 sztuki
Sól – do smaku
Sposób przygotowania:
Kaszę opłukać najpierw w letniej wodzie, a następnie przelać wrzątkiem. Tak przygotowaną kaszę wrzucić do gotującej się wody, w proporcji: 1 porcja kaszy na 2 porcje wody. Gotować do momentu wchłonięcia całej wody. Do lekko przestudzonej kaszy dodajemy płatki owsiane, jajko, poszatkowaną bazylię oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Krótko blendujemy, masa nie musi być jednolita, część ziarenek kaszy nadal ma pozostać widoczna. Na samym końcu dorzucamy tarty parmezan i ponownie mieszamy całość łyżką. „Ciastem” wyłożyć dno formy (o średnicy 21–23 cm), łącznie z bokami. Podpiec 15 min w piekarniku nagrzanym do 180 °C. Ostudzić.
Mięso pokroić w drobną kostkę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy, zioła, doprawić solą i pieprzem, odstawić na 30 min. W międzyczasie białą część pora oraz cukinię pokroić w plasterki. Pora podsmażyć na 1 łyżeczce oliwy, do momentu, kiedy nieco zmięknie. Tak samo postąpić z cukinią.
Kiedy kurczak przejdzie aromatem przypraw usmażyć go na patelni z nieprzywierającą powłoką, aż do lekkiego zrumienienia. Odstawić do wystygnięcia.
Składniki zalewy umieścić w misce i dokładnie wymieszać przy pomocy trzepaczki (mieszadła ręcznego).
Na podpieczonym spodzie rozłożyć równomiernie pora, następnie kurczaka, cukinię i na samym końcu suszone pomidory. Całość zalać przygotowanym wcześniej sosem.
Tarte umieścić ponownie w piekarniku i zapiekać około 25 min. Pierwsze 15 min w 180 °C, kolejne 10 w 200 °C. Gotową tarte wyciągnąć z piekarnika, przed krojeniem najlepiej odczekać kilka minut, aż lekko odparuje.