Przepis na dietetyczną tarte z kurczakiem i cukinią na jaglanym spodzie

393 kcal/porcję To jest łatwe Idealne na Kolacja porcji: 5
🕣 2 min czytania

Zapraszam do wypróbowania zdrowej i jednocześnie sycącej tarty na jaglanym spodzie. Kasza dostarcza wielu cennych składników, jest bogatym źródłem witamin z grupy B oraz posiada właściwości odkwaszające organizm, podobnie jak cukinia, która dodatkowo zawiera witaminę C – silny przeciwutleniacz. Według mnie tarta z powodzeniem może konkurować z tradycyjną tartą na kruchym spodzie, nie tylko z powodu wartościowych składników, ale także oryginalnego smaku.

SAMSUNG CSC

Składniki
🕣 2 min czytania

Spód:

Kasza jaglana – 150 g (3/4 szklanki)

Jajko – 1 sztuka

Płatki owsiane – 3 łyżki

Parmezan – 2 łyżki startego sera

Bazylia – garść świeżych liści

Czosnek – 2 ząbki

Sól – 1/2 łyżeczki

Farsz:

Pierś z kurczaka – 300 g (1 duża pierś)

Cukinia – 1 średnia sztuka

Por – 1 duży lub 2 małe

Czosnek – 1 ząbek

Suszone pomidory – 5 plastrów

Oregano – 1 łyżeczka

Tymianek – 1 łyżeczka

Sos sojowy – 1 łyżeczka

Oliwa z oliwek – 2 łyżeczki

Sól – do smaku

Pieprz czarny – do smaku

Zalewa:

ser Ricotta – 150 g

Jogurt naturalny 2% – 150 g

Jajko – 2 sztuki

Sól – do smaku

0/5 (0 Reviews)

Sposób przygotowania:

Kaszę opłukać najpierw w letniej wodzie, a następnie przelać wrzątkiem. Tak przygotowaną kaszę wrzucić do gotującej się wody, w proporcji: 1 porcja kaszy na 2 porcje wody. Gotować do momentu wchłonięcia całej wody. Do lekko przestudzonej kaszy dodajemy płatki owsiane, jajko, poszatkowaną bazylię oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Krótko blendujemy, masa nie musi być jednolita, część ziarenek kaszy nadal ma pozostać widoczna. Na samym końcu dorzucamy tarty parmezan i ponownie mieszamy całość łyżką. „Ciastem” wyłożyć dno formy (o średnicy 21–23 cm), łącznie z bokami. Podpiec 15 min w piekarniku nagrzanym do 180 °C. Ostudzić.

Mięso pokroić w drobną kostkę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy, zioła, doprawić solą i pieprzem, odstawić na 30 min. W międzyczasie białą część pora oraz cukinię pokroić w plasterki. Pora podsmażyć na 1 łyżeczce oliwy, do momentu, kiedy nieco zmięknie. Tak samo postąpić z cukinią.

Kiedy kurczak przejdzie aromatem przypraw usmażyć go na patelni z nieprzywierającą powłoką, aż do lekkiego zrumienienia. Odstawić do wystygnięcia.

Składniki zalewy umieścić w misce i dokładnie wymieszać przy pomocy trzepaczki (mieszadła ręcznego).

Na podpieczonym spodzie rozłożyć równomiernie pora, następnie kurczaka, cukinię i na samym końcu suszone pomidory. Całość zalać przygotowanym wcześniej sosem.

Tarte umieścić ponownie w piekarniku i zapiekać około 25 min. Pierwsze 15 min w 180 °C, kolejne 10 w 200 °C. Gotową tarte wyciągnąć z piekarnika, przed krojeniem najlepiej odczekać kilka minut, aż lekko odparuje.

SAMSUNG CSC

 

SAMSUNG CSC

0/5 (0 Reviews)
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Kozak Natalia
Kozak Natalia , Dyplomowany dietetyk. Prywatnie miłośniczka kulinarnych eksperymentów.
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Opinie

  1. Polecam serdecznie ten przepis !

    Jest przepyszna !

  2. Jestem na diecie bezglutenowej i bez laktozy, czym mogę zastąpić ser, jogurt ?

    1. Kozak Natalia

      Ser można zastąpić tofu miękkim (tzw. jedwabistym), zamiast tradycyjnego jogurtu polecam użyć jogurt sojowy lub dowolne mleko roślinne, ze względu na konsystencję mleka do zalewy najlepiej dodać dodatkowe jajko, łyżkę siemienia lnianego lub łyżkę mąki ziemniaczanej.Można również całkowicie pominąć tofu, pamiętając o zagęszczeniu zalewy zaproponowanymi produktami. Prosimy o podzielenie się efektami, smacznego 🙂

Napisz swoją opinię

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *