Czekoladowe kulki daktylowe

16 18 20

Idealną propozycją dla wszystkich łasuchów są czekoladowe kulki daktylowe. Słodka przekąska, która doskonale sprawdzi się jako prezent w postaci skomponowanej przez nas bombonierki.

Składniki

Daktyle 500 g

Płatki wsiane 3/4 szklanki

Wiórki kokosowe 80 g

Kakao 16 % 2 łyżki

Czekolada gorzka 1/2 tabliczki

Migdały 13 sztuk

Sposób przygotowania

Daktyle (bez pestek) zalać wodą, pozostawić na 20 minut, następnie odsączyć je z wody i zmiksować na gładką masę. Do daktyli dodać płatki owsiane, wiórki kokosowe, kakao oraz rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę. Całość dokładnie wymieszać. Uformować kuli, a następnie w środek każdej z kulek dodać 1/2 migdała. Kuli można obtoczyć w np. w sezamie, wiórkach kokosowych lub bardzo drobno posiekanych orzechach. Przechowywać w lodówce.

Smacznego !

Oceń mnie
4.1/5. Oddano 19 głosy.
ponad miesiąc temu
Skomentuj Dodaj opinię