Czekoladowe kulki daktylowe
Idealną propozycją dla wszystkich łasuchów są czekoladowe kulki daktylowe. Słodka przekąska, która doskonale sprawdzi się jako prezent w postaci skomponowanej przez nas bombonierki.
Daktyle 500 g
Płatki wsiane 3/4 szklanki
Wiórki kokosowe 80 g
Kakao 16 % 2 łyżki
Czekolada gorzka 1/2 tabliczki
Migdały 13 sztuk
Sposób przygotowania
Daktyle (bez pestek) zalać wodą, pozostawić na 20 minut, następnie odsączyć je z wody i zmiksować na gładką masę. Do daktyli dodać płatki owsiane, wiórki kokosowe, kakao oraz rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę. Całość dokładnie wymieszać. Uformować kuli, a następnie w środek każdej z kulek dodać 1/2 migdała. Kuli można obtoczyć w np. w sezamie, wiórkach kokosowych lub bardzo drobno posiekanych orzechach. Przechowywać w lodówce.
Smacznego !