Bezy na ksylitolu
Dzisiaj kolejna odsłona słodkiej przekąski, którą możecie przygotować na święta, czyli bezy na ksylitolu. Jest to idealna propozycja dla wszystkich osób, które podczas tegorocznych świąt goszczą u siebie np. diabetyków, osoby na diecie bezglutenowej, bezlaktozowej lub redukcyjnej.
Białka jaja kurzego – 3 sztuki
Ksylitol – 5 łyżek
Mąka ziemniaczana – 1 łyżeczka
Szczypta soli
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzewamy do 140 stopni, ustawiamy termoobieg. Ksylitol mieliny na puder. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, a następnie stopniowo dodajemy ksylitol oraz mąkę ziemniaczaną, ciągle ubijając pianę. Na blachę wykładamy papier do pieczenia, łyżką lub rękawem cukierniczym nakładamy porcję bezy. Pieczemy 45 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę piekarnika do 90 stopni i suszymy przez 2 godziny. Po ostudzeniu bezy przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Smacznego !