Bezy na ksylitolu

12 kcal /1 sztuka kcal/porcję To jest średnie porcji: 20 sztuk
🕣 < 1 min czytania

Dzisiaj kolejna odsłona słodkiej przekąski, którą możecie przygotować na święta, czyli bezy na ksylitolu. Jest to idealna propozycja dla wszystkich osób, które podczas tegorocznych świąt goszczą u siebie np. diabetyków, osoby na diecie bezglutenowej, bezlaktozowej lub redukcyjnej.

Składniki
🕣 < 1 min czytania

Białka jaja kurzego – 3 sztuki

Ksylitol – 5 łyżek

Mąka ziemniaczana – 1 łyżeczka

Szczypta soli

dsc_0653

p1040600

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzewamy do 140 stopni, ustawiamy termoobieg. Ksylitol mieliny na puder. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, a następnie stopniowo dodajemy ksylitol oraz mąkę ziemniaczaną, ciągle ubijając pianę. Na blachę wykładamy papier do pieczenia, łyżką lub rękawem cukierniczym nakładamy porcję bezy. Pieczemy 45 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę piekarnika do 90 stopni i suszymy przez 2 godziny. Po ostudzeniu bezy przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Smacznego !

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
1/5 - (1 głosów)
Autor artykułu:
mgr Magdalena Borowiec
mgr Magdalena Borowiec , Absolwentka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Ukończyła studia magisterskie na wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, ze specjalnością ”Dietetyka w specyficznych potrzebach żywieniowych".
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Napisz swoją opinię

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *