bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Zalecenia żywieniowe dla dzieci z fenyloketonurią

Zalecenia żywieniowe dla dzieci z fenyloketonurią

Dieta dziecka z fenyloketonurą
🕣 4 min czytania

Aktualizacja: 30 grudnia, 2024

Statystycznie jedno na 7000–8000 urodzonych dzieci, choruje na fenyloketonurię, którą odziedziczyło po obojgu rodzicach. Choroba zostaje zdiagnozowana bardzo szybko po narodzinach, gdyż już w trzeciej dobie i jest równoznaczna z rozpoczęciem stosowania specjalnej diety o niskiej zawartości aminokwasu fenyloalaniny w pokarmach spożywanych przez malucha. Jakie produkty mogą, a jakie nie powinny znaleźć się w diecie pociechy, która choruje na fenyloketonurię?

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Fekyloketonuria
  • Dieta dziecka z fenyloketonurią (PKU)
  • Dieta dziecka z fenyloketonurią – produkty niezalecane
  • Dieta dziecka z fenyloketonurią produkty zalecane
  • Dieta dziecka z fenyloketonurię – przepisy

Fekyloketonuria

Fenyloketonuria jest wrodzoną chorobą metaboliczną, która w klasycznej postaci, definiowana jest jako defekt organizmu, polegający na nieprodukowaniu przez organizm enzymu hydroksylazy fenyloalaninowej, który odpowiada za przekształcenie egzogennego aminokwasu fenyloalaniny do tyrozyny. Jeśli taka przemiana nie następuje, we krwi obserwujemy zwiększenie stężenia fenyloalaniny (Phe), niedobór tyrozyny, a w konsekwencji uszkodzenia ośrodkowego układu nerwowego (OUN). Z nieprzekształconej w tyrozynę fenyloalaniny, powstają szkodliwe dla organizmu związki, które w pierwszej kolejności gromadzą się we krwi, następnie przechodzą do moczu i z nim zostają wydalone z organizmu. Niestety nie wszystkie wytworzone ketokwasy zostają wydalone przez układ moczowy, co skutkuje, że ich nadmiar gromadzi się w ośrodkowym układzie nerwowym. Odłożone w OUN związki są toksyczne dla organizmu małego dziecka, powodują m.in. opóźnienie jego rozwoju umysłowego, małogłowie, zaburzenia połykania, degradację psychiczną, brak napięcia mięśniowego, upośledzają pracę układu nerwowego oraz zaburzają prawidłowy rozwój fizyczny dziecka.

Warto pamiętać, że fenyloalanina jest aminokwasem egzogennym, czyli koniecznym do dostarczenia z pożywieniem. Nasz organizm nie jest w stanie go samodzielnie wytworzyć, a potrzebuje go do prawidłowego rozwoju oraz funkcjonowania. Dieta niskofenyloalaninowa powinna zapewniać minimalne zapotrzebowanie organizmu na ten związek, które zostaje indywidualnie wyliczone przez lekarza specjalistę dla każdego dziecka.

Dieta dziecka z fenyloketonurią (PKU)

Dieta o niskiej podaży fenyloalaniny wraz z pokarmami powinna być stosowana u chorego dziecka od momentu postawienia diagnozy, najlepiej w 7–10 dobie życia. U noworodka, choroba nie wyklucza karmienia piersią, jednak z jednym zastrzeżeniem. Pokarm mamy powinien być odciągany i podawany noworodkowi w ściśle odmierzonych ilościach. Może się to wydawać nietypowym zachowaniem, gdyż liczne badania potwierdzają wyższość karmienia piersią, nad mieszankami mleko zastępczymi, jednak warto zauważyć, że w mleku kobiecym również znajduje się szkodliwa fenyloalanina.

U starszych dzieci, produkty zwyczajowo spożywane należy zastąpić takimi, w których zawartość fenyloalaniny jest na bardzo niskim poziomie. Są to produkty określane jako niskobiałkowe z niską zawartością fenyloalaniny. Dieta opiera się na gotowych, specjalistycznych preparatach mlekozastępczych (np. Milupa PKU) bez fenyloalaniny, produktach kompletnych dostarczających poza aminokwasami również węglowodany, tłuszcze oraz witaminy i składniki mineralne oraz produktach o obniżonej zawartości tego aminokwasu.

Dieta dziecka z fenyloketonurią powinna dostarczać wystarczającej ilości energii oraz wszystkich składników niezbędnych do prawidłowego rozwoju w postaci węglowodanów, białek, tłuszczów, składników mineralnych oraz witamin. Dieta powinna być wzbogacona o dodatkową podaż aminokwasu tyrozyny (brak możliwości przekształcenia fenyloalaniny w tyrozynę) oraz ilość białka (niewystarczająca ilość w diecie zmobilizuje organizm do rozkładu białek mięśniowych, z których zostanie uwolniona do krwioobiegu szkodliwa fenyloalanina zgromadzona w tkankach). Białko zostaje dostarczone w postaci specjalistycznych preparatów.   

Dieta dziecka z fenyloketonurią – produkty niezalecane

Fenyloalanina to aminokwas, który obficie występuje przede wszystkim w produktach pochodzenia zwierzęcego, które charakteryzują się dużą ilością białka pełnowartościowego, ale i w produktach roślinnych.

Z diety zatem należy wykluczyć następujące:

  • mięso, wędliny, konserwy, podroby zwierzęce,
  • jaja,
  • ryby zarówno chude i tłuste oraz owoce morza,
  • mleko i produkty mleczne: jogurty, sery żółte i białe, maślankę, sery topione, lody mleczne, śmietanę, śmietankę,
  • tradycyjne produkty zbożowe (dopuszczalne są niskobiałkowe): mąka, pieczywo, naleśniki, makaron, kasza, płatki zbożowe, kukurydza,
  • rośliny strączkowe: groch, fasola, bób, soczewica, soja,
  • orzechy, nasiona, pestki, masła orzechowe,
  • siemię lniane, mak, czekolada, kakao,
  • grzyby,
  • żelatyna,
  • produkty słodzone aspartamem lub solą aspartam-acesulfan K, gdyż aspartam jest zbudowany z fenyloalaniny oraz kwasu asparaginowego i estru metylowego.

Dieta dziecka z fenyloketonurią produkty zalecane

Dieta dziecka z fenyloketonurią, może być trudna do stosowania, gdyż z diety należy wykluczyć praktycznie wszystkie zwyczajowo spożywane produkty, a zastąpić je odpowiednikami bez aminokwasu fenyloalaniny. Takie produkty są droższe od tradycyjnych i dostępne głównie w sklepach internetowych.

Żywność dozwolona w diecie dziecka z fenyloketonurią to produkty takie jak:

  • oleje roślinne,
  • cukier,
  • cukierki owocowe,
  • galaretki zagęszczane pektynami (bez żelatyny),
  • lizaki,
  • naturalna woda mineralna,
  • zagęstniki do żywności: mączka chleba świętojańskiego, pektyny, karagen, guma guar, agar i guma arabska.

Natomiast produkty dopuszczalne w ograniczonych ilościach, gdyż zawierają niewielkie ilości szkodliwego aminokwasu zostały wymienione poniżej. Należy jednak pamiętać, że niestety nie należy opierać na nich diety dziecka, gdyż istnieje ryzyko przekroczenia zalecanej dawki toksycznego aminokwasu:

  • masło,
  • margaryna,
  • warzywa (z wyłączeniem suchych nasion roślin strączkowych),
  • ziemniaki,
  • owoce,
  • dżemy, marmolady, powidła,
  • miód,
  • ryż,
  • wypieki i wyroby z mąki o niskiej zawartości fenyloalaniny,
  • tapioka, sago.

Łatwo zauważyć, że ciężko ułożyć zbilansowany posiłek z powyższych propozycji. Dziecko powinno spożywać produkty zbożowe z ograniczoną zawartością białka (niskobiałkowe: mąka, pieczywo, makaron, wypieki ciastkarskie itp.), niskobiałkowe budynie, sery i produkty mleczne, jak i warzywa z niską zawartością fenyloalaniny. Dieta powinna być wzbogacona o gotowe preparaty, wyprodukowane  ze specjalnym przeznaczeniem dla chorych na fenyloketonurię. Proteiny zostają dostarczone do organizmu w postaci preparatów ze zhydrolizowanymi białkami kazeinowymi (np. Lofenalac), które zostały pozbawione toksycznej dla organizmu fenyloalaniny lub zawierają jej minimalne ilości (Milupa PKU 1,2,3; Phenyl-Free).

Dieta dziecka z fenyloketonurię – przepisy

Przepis na kisiel morelowy

Składniki:

  • morele dwie małe sztuki,
  • cukier – łyżka,
  • mąka ziemniaczana łyżeczka,
  • woda 1/3 szklanki.

Przygotowanie: morele myjemy, pozbawiamy pestki i kroimy na drobne kawałeczki. Do 2/3 wody wrzucamy owoce wraz z cukrem i gotujemy do rozgotowania. Następnie blendujemy i dodajemy mąkę ziemniaczaną, rozrobioną w pozostałej części wody. Gotujemy stale mieszając, aż mąka zagęści kisiel.

rozwiń
Przepis na niskobiałkowe naleśniki z cukrem pudrem

Składniki:

  • mąka niskobiałkowa – szklanka,
  • mleko niskobiałkowe – 1,5–2 szklanki,
  • olej roślinny – łyżeczka,
  • szczypta cukru i soli.

Przygotowanie: do naczynia wsypujemy mąkę, sól, cukier oraz dodajemy mokre składniki: olej i mleko. Produkty dokładnie miksujemy. W razie potrzeby dodajemy wody lub mąki. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oleju roślinnego. Podajemy zwinięte w i posypane cukrem pudrem.

rozwiń

U chorego na PKU dziecka dieta stanowi podstawę leczenia. Początkowo sporządzanie posiłków może być bardzo trudne dla świeżo upieczonego rodzica, jednak nie warto się poddawać! Zdrowie dziecka jest najważniejsze!

Literatura:

„Dietetyka. Żywienie człowieka zdrowego i chorego” H. Ciborowska, A. Rudnicka
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Martyna Jaros
Martyna Jaros , Dyplomowany dietetyk. Prywatnie pasjonatka zdrowego stylu życia z zamiłowaniem do poznawania składu i sposobu produkcji żywności, a także jej wpływu na organizm człowieka.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Fenyloketonuria. Objawy, przyczyny, leczenie i…

Fenyloketonuria to nieuleczalna, wrodzona choroba, która wymaga odpowiedniej diety. Co warto o niej wiedzieć? Czytaj dalej...
Dieta bezglutenowa

Dieta bezglutenowa dla dzieci –…

Dieta bezglutenowa uważana jest za wyzwanie w dzisiejszych czasach. Dodatkowo komplikuje ją fakt obecności mąki pszennej w wielu produktach. Jak stosować dietę u dzieci? Czytaj dalej...
refluks

Refluks u dzieci i niemowląt…

Refluks jest schorzeniem, które często dotyka nie tylko dorosłych, lecz także dzieci, nawet w okresie niemowlęcym. Czy każdy epizod ulewania lub wymiotów u dziecka powinien nas martwić? Kiedy powinniśmy stwierdzić,… Czytaj dalej...
Mukowiscydoza objawy, leczenie dieta

Mukowiscydoza – objawy, leczenie, dieta

Pomimo postępu medycyny mukowiscydoza wciąż pozostaje chorobą nieuleczalną, w której każdy dzień jest walką o lepsze jutro. Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Diety lecznicze i eliminacyjne

    dieta dla dzieci

    Herbatka koperkowa dla mamy i niemowląt. Herbatka koperkowa na zaparcia i kolki

    jakie mleko dla dzieci mleko sojowe, kozie dla dzieci od kiedy wprowadzić mleko krowie do diety dziecka
    mleko

    Jakie mleko dla dziecka? Mleko sojowe, kozie dla dzieci. Od kiedy mleko krowie?

    mięso z królika właściwości potrawy z królika
    mięso

    Mięso z królika – właściwości, potrawy. Potrawka z królika dla dzieci

    dieta bogatoresztkowa dla dzieci jadłospis przepisy

    Dieta bogatoresztkowa dla dzieci – jadłospis i przepisy

    cielęcina właściwości wartości odżywcze cielęcina dla dziecka
    1
    mięso

    Cielęcina – właściwości. Cielęcina dla dziecka. Jak przyrządzić cielęcinę?

    celiakia-u-dzieci
    celiakia

    Celiakia u dzieci – objawy, dieta. Jak rozpoznać celiakię u dzieci?

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.