bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Właściwości płatków owsianych i ich wpływ na odchudzanie. Przepisy z płatkami owsianymi

Właściwości płatków owsianych i ich wpływ na odchudzanie. Przepisy z płatkami owsianymi

płatki owsiane wpływ na odchudzanie przepisy
🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 7 maja, 2024

Owies to zboże niewybredne, dość wdzięczne w uprawie. Ziarna owsa cechują się wysoką wartością odżywczą. Zawierają wyjątkowo dużo, w porównaniu do innych roślin, błonnika rozpuszczalnego. To między innymi właśnie dlatego płatki owsiane sprawdzą się wyśmienicie w diecie osób chcących zgubić zbędne kilogramy.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Płatki owsiane
  • Właściwości płatków owsianych
  • Płatki owsiane – odchudzanie
  • Płatki owsiane – przepisy

Płatki owsiane

Płatki owsiane powstają z ziaren owsa. W dużym skrócie proces produkcji polega na wstępnym oczyszczeniu zboża. Ziarno następnie poddaje się prażeniu. Z wyprażonego ziarna usunięta zostaje łuska. Obłuszczone ziarniaki owsa zostają następnie po raz kolejny oczyszczone, a następnie zgniatane. Tak powstałe płatki poddawane są dalej suszeniu celem uzyskania odpowiedniego poziomu wilgotności, następnie trafiają na nasze stoły. Im prostszy sposób obróbki i im mniejsze ilość dodatków – tym produkt końcowy jest lepszy i bardziej wartościowy.

Właściwości płatków owsianych

Nie jedna cecha płatków owsianych decyduje o szeregu ich pozytywnych właściwości. Co charakterystyczne dla owsa – wykazuje wysoką zawartością błonnika rozpuszczalnego. Błonnik rozpuszczalny w jelitach pęcznieje tworząc żele zmniejszające tempo pasażu treści przez przewód pokarmowy. Po pierwsze – daje to poczucie sytości na dłużej, po drugie – spowalnia wchłanianie glukozy, co zapobiega gwałtownym skokom glikemii. Zjadając słodki podwieczorek warto wzbogacić go o płatki owsiane dzięki czemu zmniejszy się jego indeks glikemiczny. Błonnik rozpuszczalny posiada także zdolność wiązania kwasów żółciowych, dzięki czemu zostają one wydalone zamiast ulec zwrotnemu wchłanianiu. Dzięki temu, wątroba zmuszona jest uzupełnić pulę kwasów żółciowych z wykorzystaniem cholesterolu – a co za tym idzie, zmniejsza się jego stężenie we krwi. Błonnik rozpuszczalny jest też doskonała pożywką dla bakterii jelitowych. Z jego rozkładu powstają krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które odżywiają enterocyty (komórki jelita cienkiego). Poza błonnikiem rozpuszczalnym, w płatkach obecny jest także błonnik nierozpuszczalny, który w mechaniczny sposób stymuluje perystaltykę jelit. Regularne spożywanie odpowiedniej ilości błonnika zapobiega zaleganiu mas kałowych.

Czytaj także: „Płatki zwykłe, górskie i błyskawiczne – różnice i właściwości”

Płatki owsiane zawierają również tłuszcz bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe – kwasy: oleinowy, linolowy, alfa-linolowy. Zjadając 100 g płatków zaspokajamy w 30% dziennego zapotrzebowania na kwas linolowy. Płatki owsiane obfitują w składniki mineralne – cynk, wapń, magnez, fosfor czy żelazo. Niestety – z powodu zawartości błonnika ich przyswajalność jest obniżona. Nie zmienia to faktu, że pewna ich część zostanie przez organizm wykorzystana (bez wątpienia są dobrą alternatywą dla popularnych wciąż płatków śniadaniowych). Płatki owsiane to również dobre źródło tiaminy i witamin E (100 g zaspokaja w 40% zapotrzebowanie na tiaminę, w 20% zapotrzebowanie na witaminę E).

Jak każdy produkt, także i płatki owsiane mają swoje wady. Jedną z nich (być może jednak nie do końca) jest zawartość kwasu fitynowego, który tworząc kompleksy z wapniem, magnezem, żelazem czy cynkiem obniża poziom ich wchłaniania. Całkiem możliwe, że tworzenie wiązań z metalami nie jest jednoznacznie niekorzystne – w ten sposób może przecież wywierać działanie przeciwutleniające i jednocześnie ochronne w stosunku do komórek nabłonka jelitowego. Płatki owsiane powinny więc pojawiać się w diecie jak najczęściej – zarówno na słodko, jak i słono – w zależności od upodobań.

Płatki owsiane – odchudzanie

Szczególnie produkt ten cenić powinny sobie osoby na diecie redukcyjnej. Nic tak nie sprzyja odchudzaniu jak błonnik. Zarówno ten rozpuszczalny – który zapewnia uczucie sytości na dłużej, jak i nierozpuszczalny zapewniający regularność wypróżnień. Błonnik rozpuszczalny o czym była już mowa, spowalnia także wchłanianie glukozy z przewodu pokarmowego. Gwałtowny wzrost glikemii (np. po spożyciu słodkiego batonika) powoduje spory wyrzut insuliny i równie gwałtowny jej spadek. Spadki glikemii z kolei uruchamiają uczucie głodu – a to bynajmniej nie sprzyja racjonalnej diecie. Diety o obniżonej kaloryczności są o tyle  problematyczne, że znacznie trudniej niż w dietach normo kalorycznych dostarczyć wszystkie niezbędne składniki odżywcze oraz witaminy i minerały. Szczególnie wtedy właśnie należy sięgać po produkty o wysokiej ich zawartości. Nie można pozwolić sobie na sięganie po produkty dostarczające wyłącznie pustych kalorii. Płatki owsiane zawierając całą gamę minerałów i witamin stają się produktem szczególnie polecanym osobom chcącym zrzucić zbędne kilogramy. Czytajmy etykiety i wybierajmy produkty najmniej przetworzone! Płatki owsiane nie wymagają zbędnych dodatków. Szerokim łukiem omijajmy wszelkie płatki śniadaniowe typu „fit”, „fitness” i temu podobne. W ustawie o bezpieczeństwie żywności i żywienia nie definiuje się takich zwrotów – nie muszą mieć więc nic wspólnego z obniżoną kalorycznością produktów czy właściwościami prozdrowotnymi. Wręcz przeciwnie – często zawierają spory dodatek cukru. Słodki deser z płatkami owsianymi najlepiej przygotować samodzielnie. Nie zawsze jest to pracochłonne.

Płatki owsiane – przepisy

Przepis na płatki owsiane z żurawiną i słonecznikiem

Składniki:

  • Mleko 1 szklanka
  • Płatki owsiane 4 łyżki
  • Żurawina suszona 2 łyżeczki
  • Słonecznik, nasiona 1 łyżka

Przygotowanie: mleko zagotować z płatkami. Dodać żurawinę i słonecznik.

rozwiń
Przepis na płatki owsiane z pomarańczą i kokosem

Składniki:

  • Płatki owsiane 3 łyżki
  • Mleko ½ szklanki
  • Jogurt naturalny 2 łyżki
  • Pomarańcza 1 sztuka
  • Wiórki kokosowe 1 łyżka

Przygotowanie: z pomarańczy wycisnąć sok. Wymieszać wszystkie składniki ze sobą i odstawić na co najmniej dwie godziny.

rozwiń

Literatura:

  • Marek Gibiski, Dorota Gumul, Jarosław Korus, Prozdrowotne właściwości owsa i produktów owsianych; Żywność. Nauka. Technologia. 2005, 4 (45) Supl., 49 – 60
  • Wartość odżywcza wybrany produktów spożywczych i wybranych typowych potraw; Wydawnictwo Lekarskie PZWL
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Paulina Hetwer
Paulina Hetwer , Dyplomowany dietetyk kliniczny. Wierzy, że odpowiednie żywienie jest kluczem do zdrowego i długiego życia.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
Tapioka własciwości zastosowanie przepisy
produkty bezglutenowe

Tapioka – właściwości, rola w…

Perłowe kuleczki tapioki coraz częściej goszczą na półkach naszych sklepów. Zainteresowanie tym produktem jest szczególnie duże wśród osób na diecie bezglutenowej. Jakie ma zastosowanie i czy warto wprowadzić tapiokę do… Czytaj dalej...
białka zwierzęce roślinne które lepsze

Białko roślinne i zwierzęce –…

Ze względu na rolę aminokwasów dostarczanych z dietą w metabolizmie białek ustrojowych, białko pokarmowe należy obok tłuszczów i węglowodanów do głównych składników diety. Jakie źródła tego składnika odżywczego najlepiej wybierać? Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze

    Produkty wspomagające odchudzanie Przepisy dietetyczne Skuteczne odchudzanie
    Gotowane młode ziemniaki na czarnym talerzu.
    23
    warzywa

    Czy ziemniaki rzeczywiście tuczą? Ile mają kalorii?

    Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?

    Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?

    herbata

    Herbata na odchudzanie

    Ziemia okrzemkowa na odchudzanie. Skutki uboczne stosowania ziemi okrzemkowej

    Proteiny w proszku na odchudzanie i skutki uboczne ich stosowania

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.