logo_bonavita_pl
Menu Close
  • Diety od A do Z

    Diety odchudzające

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta śródziemnomorska
    • Dieta ketogeniczna
    • Dieta DASH
    • Dieta Atkinsa
    • Dieta oczyszczająca
    • Dieta low carb
    Wszystkie

    Diety lecznicze

    • Dieta bezglutenowa
    • Dieta dla cukrzyka
    • Diety na chory żołądek
    • Diety nerkowe
    • Diety na chorą wątrobę
    • Diety w chorobach jelit
    Wszystkie

    Diety spersonalizowane

    • Dieta wegańska
    • Dieta wegetariańska
    • Dieta dla sportowca
    • Dieta dla seniora
    • Dieta dla dzieci
    • Dieta w ciąży
    Wszystkie

    Sposoby na odchudzanie

    • Skuteczne odchudzanie
    • Psychodietetyka
    • Produkty wspomagające odchudzanie
    • Przepisy dietetyczne
    • Błędy w odchudzaniu
    • Suplementy na odchudzanie
    Wszystkie
  • Odżywianie

    Produkty spożywcze

    • Owoce
    • Warzywa
    • Produkty zbożowe
    • Oleje i tłuszcze
    • Mięso
    • Ryby i owoce morza
    • Nabiał
    Wszystkie

    Witaminy i suplementy

    • Suplementy diety
    • Suplementy dla sportowców
    • Suplementy na odchudzanie
    • Witaminy i minerały
    • Antyoksydanty
    • Probiotyki
    • Składniki odżywcze
    Wszystkie

    Porady żywieniowe

    • Zdrowa dieta
    • Skuteczne odchudzanie
    • Zdrowe przekąski
    • Superfoods
    • Przygotowywanie żywności
    • Przechowywanie żywności
    Wszystkie
  • Zdrowie

    Zdrowie

    • Zaburzenia odżywiania
    • Odporność i infekcje
    • Układ pokarmowy i trawienie
    • Nerki i układ moczowy
    • Układ nerwowy i mózg
    • Układ hormonalny
    • Serce i układ krążenia
    • Kości, stawy i mięśnie
    • Układ oddechowy
    • Choroby oczu
    • Zdrowie mężczyzny
    • Zdrowie dzieci
    Wszystkie

    Układ hormonalny

    • Tarczyca
    • Cukrzyca

    Układ trawienny

    • Refluks
    • Helicobacter pylori
    • Nietolerancja pokarmowa
    • Zespół jelita drażliwego
    • Zaparcia
    • Wątroba
    • Celiakia
    • Choroba Leśniowskiego-Crohna

    Medycyna naturalna

    • Zioła na odchudzanie
    • Zioła na odporność
    • Zioła na układ pokarmowy
    • Zioła na wątrobę
    • Zioła na serce i układ krążenia
    • Zioła na stres i sen
    • Zioła na kaszel i przeziębienie
    • Zioła na skórę, włosy i paznokcie

    Zdrowie kobiety

    • Ciąża i poród
    • Karmienie piersią
    • Dieta w ciąży
    • Cukrzyca ciążowa

    Uroda

    • Skóra
    • Trądzik
    • Wlosy
  • Psychologia

    Psychologia

    • Rozwój osobisty
    • Motywacja
    • Uzależnienia
    • Zdrowie psychiczne
    • Psychodietetyka
    Wszystkie

    Zdrowie Psychiczne

    • Depresja
    • Zaburzenia psychiczne
    • Stres

    Psychodietetyka

    • Zaburzenia odżywiania
    • Anoreksja
    • Bulimia
  • Sport

    Budowa mieści i trening

    • Trening
    • Mięśnie
    • Płaski brzuch
    • Tkanka tłuszczowa

    Odżywania

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta dla sportowców
    • Suplementy dla sportowców
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żywności
    • Witaminy

    Produkty spożywcze

    (składniki odżywcze)

    • Drób
    • Nabiał
    • Produkty zbożowe
    • Ryby
    • Słodycze i przekąski
    • Warzywa, owoce, grzyby
    Wszystkie

    Witaminy

    • Witamina A
    • Witamina B12
    • Witamina B6
    • Witamina C
    • Witamina D
    • Witamina E
    • Witamina H
    • Witamina K
    Wszystkie

    Dodatki do żywności

    • E1xx (Barwniki)
    • E3xx (Przeciwutleniacze, Regulatory Kwasowości)
    • E6xx (Wzmacniacze Smaku)
    • E1xxx (Stabilizatory, Konserwanty, Zagęstniki I Inne)
    • E4xx (Emulgatory I Środki Zagęszczające)
    • E9xx (Środki Słodzące, Nabłyszczające I Inne)
    • E2xx (Konserwanty)
    • E5xx (Środki Pomocnicze)
    Wszystkie
  • Przepisy
  • Diety od A do Z

    Diety odchudzające

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta śródziemnomorska
    • Dieta ketogeniczna
    • Dieta DASH
    • Dieta Atkinsa
    • Dieta oczyszczająca
    • Dieta low carb
    Wszystkie

    Diety lecznicze

    • Dieta bezglutenowa
    • Dieta dla cukrzyka
    • Diety na chory żołądek
    • Diety nerkowe
    • Diety na chorą wątrobę
    • Diety w chorobach jelit
    Wszystkie

    Diety spersonalizowane

    • Dieta wegańska
    • Dieta wegetariańska
    • Dieta dla sportowca
    • Dieta dla seniora
    • Dieta dla dzieci
    • Dieta w ciąży
    Wszystkie

    Sposoby na odchudzanie

    • Skuteczne odchudzanie
    • Psychodietetyka
    • Produkty wspomagające odchudzanie
    • Przepisy dietetyczne
    • Błędy w odchudzaniu
    • Suplementy na odchudzanie
    Wszystkie
  • Odżywianie

    Produkty spożywcze

    • Owoce
    • Warzywa
    • Produkty zbożowe
    • Oleje i tłuszcze
    • Mięso
    • Ryby i owoce morza
    • Nabiał
    Wszystkie

    Witaminy i suplementy

    • Suplementy diety
    • Suplementy dla sportowców
    • Suplementy na odchudzanie
    • Witaminy i minerały
    • Antyoksydanty
    • Probiotyki
    • Składniki odżywcze
    Wszystkie

    Porady żywieniowe

    • Zdrowa dieta
    • Skuteczne odchudzanie
    • Zdrowe przekąski
    • Superfoods
    • Przygotowywanie żywności
    • Przechowywanie żywności
    Wszystkie
  • Zdrowie

    Zdrowie

    • Zaburzenia odżywiania
    • Odporność i infekcje
    • Układ pokarmowy i trawienie
    • Nerki i układ moczowy
    • Układ nerwowy i mózg
    • Układ hormonalny
    • Serce i układ krążenia
    • Kości, stawy i mięśnie
    • Układ oddechowy
    • Choroby oczu
    • Zdrowie mężczyzny
    • Zdrowie dzieci
    Wszystkie

    Układ hormonalny

    • Tarczyca
    • Cukrzyca

    Układ trawienny

    • Refluks
    • Helicobacter pylori
    • Nietolerancja pokarmowa
    • Zespół jelita drażliwego
    • Zaparcia
    • Wątroba
    • Celiakia
    • Choroba Leśniowskiego-Crohna

    Medycyna naturalna

    • Zioła na odchudzanie
    • Zioła na odporność
    • Zioła na układ pokarmowy
    • Zioła na wątrobę
    • Zioła na serce i układ krążenia
    • Zioła na stres i sen
    • Zioła na kaszel i przeziębienie
    • Zioła na skórę, włosy i paznokcie

    Zdrowie kobiety

    • Ciąża i poród
    • Karmienie piersią
    • Dieta w ciąży
    • Cukrzyca ciążowa

    Uroda

    • Skóra
    • Trądzik
    • Wlosy
  • Psychologia

    Psychologia

    • Rozwój osobisty
    • Motywacja
    • Uzależnienia
    • Zdrowie psychiczne
    • Psychodietetyka
    Wszystkie

    Zdrowie Psychiczne

    • Depresja
    • Zaburzenia psychiczne
    • Stres

    Psychodietetyka

    • Zaburzenia odżywiania
    • Anoreksja
    • Bulimia
  • Sport

    Budowa mieści i trening

    • Trening
    • Mięśnie
    • Płaski brzuch
    • Tkanka tłuszczowa

    Odżywania

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta dla sportowców
    • Suplementy dla sportowców
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żywności
    • Witaminy

    Produkty spożywcze

    (składniki odżywcze)

    • Drób
    • Nabiał
    • Produkty zbożowe
    • Ryby
    • Słodycze i przekąski
    • Warzywa, owoce, grzyby
    Wszystkie

    Witaminy

    • Witamina A
    • Witamina B12
    • Witamina B6
    • Witamina C
    • Witamina D
    • Witamina E
    • Witamina H
    • Witamina K
    Wszystkie

    Dodatki do żywności

    • E1xx (Barwniki)
    • E3xx (Przeciwutleniacze, Regulatory Kwasowości)
    • E6xx (Wzmacniacze Smaku)
    • E1xxx (Stabilizatory, Konserwanty, Zagęstniki I Inne)
    • E4xx (Emulgatory I Środki Zagęszczające)
    • E9xx (Środki Słodzące, Nabłyszczające I Inne)
    • E2xx (Konserwanty)
    • E5xx (Środki Pomocnicze)
    Wszystkie
  • Przepisy
Facebook
  • Diety od A do Z

    Diety odchudzające

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta śródziemnomorska
    • Dieta ketogeniczna
    • Dieta DASH
    • Dieta Atkinsa
    • Dieta oczyszczająca
    • Dieta low carb
    Wszystkie

    Diety lecznicze

    • Dieta bezglutenowa
    • Dieta dla cukrzyka
    • Diety na chory żołądek
    • Diety nerkowe
    • Diety na chorą wątrobę
    • Diety w chorobach jelit
    Wszystkie

    Diety spersonalizowane

    • Dieta wegańska
    • Dieta wegetariańska
    • Dieta dla sportowca
    • Dieta dla seniora
    • Dieta dla dzieci
    • Dieta w ciąży
    Wszystkie

    Sposoby na odchudzanie

    • Skuteczne odchudzanie
    • Psychodietetyka
    • Produkty wspomagające odchudzanie
    • Przepisy dietetyczne
    • Błędy w odchudzaniu
    • Suplementy na odchudzanie
    Wszystkie
  • Odżywianie

    Produkty spożywcze

    • Owoce
    • Warzywa
    • Produkty zbożowe
    • Oleje i tłuszcze
    • Mięso
    • Ryby i owoce morza
    • Nabiał
    Wszystkie

    Witaminy i suplementy

    • Suplementy diety
    • Suplementy dla sportowców
    • Suplementy na odchudzanie
    • Witaminy i minerały
    • Antyoksydanty
    • Probiotyki
    • Składniki odżywcze
    Wszystkie

    Porady żywieniowe

    • Zdrowa dieta
    • Skuteczne odchudzanie
    • Zdrowe przekąski
    • Superfoods
    • Przygotowywanie żywności
    • Przechowywanie żywności
    Wszystkie
  • Zdrowie

    Zdrowie

    • Zaburzenia odżywiania
    • Odporność i infekcje
    • Układ pokarmowy i trawienie
    • Nerki i układ moczowy
    • Układ nerwowy i mózg
    • Układ hormonalny
    • Serce i układ krążenia
    • Kości, stawy i mięśnie
    • Układ oddechowy
    • Choroby oczu
    • Zdrowie mężczyzny
    • Zdrowie dzieci
    Wszystkie

    Układ hormonalny

    • Tarczyca
    • Cukrzyca

    Układ trawienny

    • Refluks
    • Helicobacter pylori
    • Nietolerancja pokarmowa
    • Zespół jelita drażliwego
    • Zaparcia
    • Wątroba
    • Celiakia
    • Choroba Leśniowskiego-Crohna

    Medycyna naturalna

    • Zioła na odchudzanie
    • Zioła na odporność
    • Zioła na układ pokarmowy
    • Zioła na wątrobę
    • Zioła na serce i układ krążenia
    • Zioła na stres i sen
    • Zioła na kaszel i przeziębienie
    • Zioła na skórę, włosy i paznokcie

    Zdrowie kobiety

    • Ciąża i poród
    • Karmienie piersią
    • Dieta w ciąży
    • Cukrzyca ciążowa

    Uroda

    • Skóra
    • Trądzik
    • Wlosy
  • Psychologia

    Psychologia

    • Rozwój osobisty
    • Motywacja
    • Uzależnienia
    • Zdrowie psychiczne
    • Psychodietetyka
    Wszystkie

    Zdrowie Psychiczne

    • Depresja
    • Zaburzenia psychiczne
    • Stres

    Psychodietetyka

    • Zaburzenia odżywiania
    • Anoreksja
    • Bulimia
  • Sport

    Budowa mieści i trening

    • Trening
    • Mięśnie
    • Płaski brzuch
    • Tkanka tłuszczowa

    Odżywania

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta dla sportowców
    • Suplementy dla sportowców
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żywności
    • Witaminy

    Produkty spożywcze

    (składniki odżywcze)

    • Drób
    • Nabiał
    • Produkty zbożowe
    • Ryby
    • Słodycze i przekąski
    • Warzywa, owoce, grzyby
    Wszystkie

    Witaminy

    • Witamina A
    • Witamina B12
    • Witamina B6
    • Witamina C
    • Witamina D
    • Witamina E
    • Witamina H
    • Witamina K
    Wszystkie

    Dodatki do żywności

    • E1xx (Barwniki)
    • E3xx (Przeciwutleniacze, Regulatory Kwasowości)
    • E6xx (Wzmacniacze Smaku)
    • E1xxx (Stabilizatory, Konserwanty, Zagęstniki I Inne)
    • E4xx (Emulgatory I Środki Zagęszczające)
    • E9xx (Środki Słodzące, Nabłyszczające I Inne)
    • E2xx (Konserwanty)
    • E5xx (Środki Pomocnicze)
    Wszystkie
  • Przepisy
logo_bonavita_pl
Facebook
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Tapioka – właściwości, rola w diecie osób z problemami pokarmowymi, przepisy

Tapioka – właściwości, rola w diecie osób z problemami pokarmowymi, przepisy

Tapioka własciwości zastosowanie przepisy
🕣 4 min czytania

Aktualizacja: 20 maja, 2024

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Tapioka
  • Właściwości Tapioki
  • Tapioka w diecie osób ze schorzeniami układu pokarmowego
  • Tapioka – gdzie kupić, cena
  • Jak ugotować tapiokę?
  • Tapioka – przepisy

Perłowe kuleczki tapioki coraz częściej goszczą na półkach naszych sklepów. Zainteresowanie tym produktem jest szczególnie duże wśród osób na diecie bezglutenowej. Jakie ma zastosowanie i czy warto wprowadzić tapiokę do naszej codziennej diety?

Polski rynek spożywczy staje się coraz bardziej otwarty na nowe, egzotyczne produkty spożywcze. Polacy nie boją się eksperymentować, a potrawy z dalekich krajów częściej goszczą na naszych stołach. Tapioka sprzedawana pod postacią charakterystycznych, perłowych kuleczek, ma bardzo szerokie zastosowanie i może urozmaicić niejedną potrawę zarówno na słono, jak i słodko. Jej spożycie zalecane jest też w wielu jednostkach chorobowych, w których stanowi idealne uzupełnienie diety.

Tapioka

Tapioka stanowi przede wszystkim produkt skrobiowy uzyskiwany z bulw Manioku jadalnego (Manihot esculenta Crantz). Korzenie manioku stanowią znaczącą część diety w krajach Ameryki Południowej, Afryki czy Azji. Roślina ta pochodzi z Brazylii i stamtąd też przywędrowała do Europy. Tapiokę produkuje się z masy uzyskanej w wyniku mielenia bulw manioku. Możemy ją znaleźć nie tylko pod postacią pereł, ale też płatków czy mąki. W zależności jaką postać tapioki wybierzemy, znajdzie ona swoje zastosowanie w pieczeniu chleba i ciast, przygotowywaniu puddingów, budyniu, słodkich deserów czy też coraz bardziej popularnych w Polsce – bubble tea.

Właściwości Tapioki

Tapioka, ze względu na swoje właściwości, znalazła zastosowanie w żywieniu osób chorych. Stanowi produkt naturalnie bezglutenowy, dlatego też wykorzystywana jest jako zamiennik mąk zbożowych zawierających gluten w dietach osób, które ten związek muszą wyeliminować z jadłospisu. W składzie tapioki przeważają przede wszystkim węglowodany. Zawiera bardzo mało białka, tłuszczów, sodu oraz błonnika. Jest uboga w składniki mineralne i witaminy, a 100 g produktu dostarcza ok. 358 kcal dlatego też pod względem odżywczym może być traktowana jako „puste kalorie”. Ze względu na dużą zawartość węglowodanów zalecana jest dla osób chcących przybrać na masie ciała. Stanowi produkt lekkostrawny i hipoalergiczny.

Tapioka w diecie osób ze schorzeniami układu pokarmowego

Potrawy tworzone na bazie tapioki, pomimo małej wartości odżywczej tego składnika, znalazły szerokie zastosowanie w jadłospisie osób na diecie bezglutenowej. Wyróżnić możemy tutaj przede wszystkim celiakię, alergię pokarmową na zboża zawierające gluten, zespół złego wchłaniania, chorobę Dühringa czy też nadwrażliwość na gluten. W przypadku tych schorzeń, konieczne jest wprowadzenie restrykcyjnej diety eliminującej zboża takie jak pszenica, żyto, jęczmień, a także owies, który może być zanieczyszczony glutenem. Tapiokę możemy wykorzystać jako zamiennik mąki do pieczenia czy też zagęstnik zup i sosów.

Tapioka stanowi dobre źródło skrobi opornej. Związek ten stanowi pożywienie dla dobroczynnych bakterii naszego układu pokarmowego. Ze skrobi, w wyniku działania bakterii jelitowych, powstają którtkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, których działanie na nasz organizm jest różnorodne. Są one jednym ze źródeł energii dla komórek jelita, obniżają też pH treści okrężnicy, co może przyczyniać się do zmniejszenia stanu zapalnego i redukcji ryzyka rozwoju raka jelita grubego. Skrobia oporna zawarta w tapioce i jej prozdrowotne działanie, znalazło też zastosowanie w tworzeniu jadłospisów dla osób z chorobami zapalnymi jelit w grupie, których wymienić należy wrzodziejące zapalenie jelita grubego, chorobę Leśniowskiego-Crohna. Wykorzystywana może też być u osób z biegunką lub zaparciem.

Wykazany został wpływ skrobi opornej na regulację poziomu cukru we krwi poprzez zwiększenie wrażliwości na insulinę. Jako że insulinooporności w dużym stopniu związana jest z rozwojem otyłości i cukrzycy typu 2, stanowi to kolejny argument do wprowadzenia tapioki do naszej diety, jako źródła skrobi opornej.

Tapioka – gdzie kupić, cena

W Polsce tapiokę dopiero poznajemy, dlatego nie występuje ona powszechnie na sklepowych półkach. By ją kupić, najlepiej udać się do sklepu z żywnością ekologiczną, orientalną, czy egzotyczną bądź zakupić przez internet. Lepiej unikać jej w hipermarketach, ponieważ może być to produkt niewiadomego pochodzenia lub niskiej jakości. Opakowanie (400 g) nie powinno kosztować więcej niż kilka złotych. Zazwyczaj cena waha się od 5 do 10 złotych.

Jak ugotować tapiokę?

Nie masz pojęcia jak ugotować tapiokę? To jest naprawdę proste! Na początku doprowadzamy wodę do wrzątku (zazwyczaj 1 szklanka na 2–3 łyżki produktu). Po zagotowaniu wody dodajemy tapiokę i zmniejszamy gaz do minimum. Mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez około 15–20 minut. W sklepach dostępna jest również tapioka instant, która gotowa jest do spożycia po około 5 minutach. Gdyby całość była zbyt gęsta, warto dodać więcej wody. W momencie, gdy kuleczki zrobią się całkowicie przezroczyste, tapiokę uznaje się za gotową. Niektórzy producenci zalecają namoczyć ją przed ugotowaniem.

Tapioka – przepisy

Tapioka może być wykorzystana w różnorodny sposób. Do wyboru mamy mąkę, z której w łatwy sposób możemy przygotować różnorodne ciasta lub bezglutenowe chleby.

Przepis na pudding czekoladowy

Składniki:

  • 400 ml mleka kokosowego,
  • 50 gramów tapioki,
  • kawałek laski wanilii,
  • 2 łyżki ksylitolu lub miodu,
  • gorzka czekolada,
  • truskawki (świeże lub mrożone).

Przygotowanie:

  1. W garnku zagotować mleko kokosowe. Do gotującego się mleka wsypać tapiokę, ksylitol lub miód i laskę wanilii. Zagotować, przykryć, gotować pod przykryciem przez ok. 30–40 minut. W czasie gotowania pudding należy regularnie mieszać. Gotujemy do momentu uzyskania przezroczystych kuleczek tapioki.
  2. W czasie gotowania należy co kilka minut pudding energicznie zamieszać, aby nie przywierał do dna i miał kremową konsystencję. Pod koniec dodajemy kostki czekolady, mieszamy do rozpuszczenia i uzyskania jednolitej konsystencji.
  3. Gotowy pudding przekładamy do miseczki i podajemy na ciepło lub schłodzony z truskawkami.
rozwiń
Przepis na bubble tea

Składniki:

  • tapioka – 4 łyżki,
  • kilka kostek lodu,
  • limonka,
  • truskawki (świeże lub mrożone),
  • zielona herbata,
  • miód – 1 łyżeczka

Przygotowanie:

  1. Tapiokę należy gotować w ok. 2 szklankach wody, do uzyskania przezroczystych kuleczek.
  2. Do szklanki dodajemy kostki lodu, kuleczki tapioki, plasterki limonki, maliny i miód.
  3. Całość zalewamy schłodzoną zieloną herbatą.
rozwiń

Zastosowanie tapioki jest różnorodne i może stanowić doskonałe urozmaicenie naszej codziennej diety. Proste w przygotowaniu puddingi, desery, zupy z użyciem tapioki przy odpowiednim dobraniu pozostałych składników, stworzą doskonały, zdrowy i zbilansowany posiłek.

Literatura:

  1. Adebowale, A.A. Sanni, L. O. and Onitilo, M.O.  Chemical composition and pasting properties of tapioca grits from different cassava varieties and roasting methods, African Journal of Food Science. Vol (2) pp. 077-082, July, 2008.
  2. Adelodun Lawrence Kolapo, Morenike Olayinka Sanni, A comparative evaluation of the macronutrient and micronutrient profiles of soybean-fortified gari and tapioca, Food and Nutrition Bulletin, vol. 30, 2009, The United Nations University.
  3. Simone de Souza Montes, Laís Maciel Rodrigues, Ryzia de Cássia Vieira Cardoso, Tapioca and rice flour cookies: technological, nutritional and sensory properties, Ciênc. Agrotec., Lavras, v. 39, n. 5, p. 514-522, set./out., 2015.
  4. Diane F. Birt, Terri Boylston, Suzanne Hendrich, Resistant Starch: Promise for Improving Human Healt, American Society for Nutrition. Adv. Nutr. 4: 587–601, 2013.
  5. http://nutritiondata.self.com/facts/cereal-grains-and-pasta/5733/2
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
1/5 - (1 głosów)
Autor artykułu:
Ewa Świndryk
Ewa Świndryk , Dyplomowany dietetyk. Głównym obszarem jej zainteresowań jest dietoterapia w chorobach autoimmunologicznych i nutrigenomika.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Bataty. Właściwości, składniki odżywcze i…

Słodkie ziemniaki urozmaicą twoje dania. Spróbuj a z pewnością je pokochasz. Czytaj dalej...
Gotowane młode ziemniaki na czarnym talerzu.
warzywa

Czy ziemniaki rzeczywiście tuczą? Ile…

Jemy je na co dzień. Gotowane, pieczone, smażone, w mundurkach czy bez, królują na polskich stołach. Jaka jest prawda na temat ziemniaków, tuczą czy może wręcz przeciwnie? Czytaj dalej...

Komosa ryżowa, czyli gotowanie i…

W latach 80. XX wieku, komosa ryżowa zaczęła odzyskiwać swoją popularność, czy słusznie? Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Chałwa i bita śmietana – słodki hit na dziecięce przyjęcie
Wars kontra domowy prowiant – co wybrać na podróż koleją?
kawa rzemieślnicza
Palarnia kawy rzemieślniczej – klucz do idealnej filiżanki
Jak zrobić domową pizzę jak z włoskiej restauracji?
Dieta Low FODMAP IBS i SIBO
Dieta Low FODMAP pod lupą. Co trzeba o niej wiedzieć?
Dieta niemowlaka – co warto dodać, by wspierać jego rozwój i odporność?
Zrównoważone odżywianie w praktyce – co powinno znaleźć się na talerzu? (Artykuł sponsorowany)
Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze

    Dieta bezglutenowa
    Produkty zbożowe

    Właściwości czarnego ryżu. Jak gotować czarny ryż?

    Płatki ryżowe – właściwości, przepisy. Jak gotować płatki ryżowe?

    mleko gryczane właściwości

    7 zdrowotnych właściwości mleka gryczanego

    mleko jaglane właściwości
    2

    7 zdrowotnych właściwości mleka jaglanego

    mąka z tapioki

    Mąka z tapioki – właściwości, zastosowanie i przepisy

    dieta gaps zasady jadłospis

    Dieta GAPS – zasady, przepisy, efekty