bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Tapioka – właściwości, rola w diecie osób z problemami pokarmowymi, przepisy

Tapioka – właściwości, rola w diecie osób z problemami pokarmowymi, przepisy

Tapioka własciwości zastosowanie przepisy
🕣 4 min czytania

Aktualizacja: 20 maja, 2024

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Tapioka
  • Właściwości Tapioki
  • Tapioka w diecie osób ze schorzeniami układu pokarmowego
  • Tapioka – gdzie kupić, cena
  • Jak ugotować tapiokę?
  • Tapioka – przepisy

Perłowe kuleczki tapioki coraz częściej goszczą na półkach naszych sklepów. Zainteresowanie tym produktem jest szczególnie duże wśród osób na diecie bezglutenowej. Jakie ma zastosowanie i czy warto wprowadzić tapiokę do naszej codziennej diety?

Polski rynek spożywczy staje się coraz bardziej otwarty na nowe, egzotyczne produkty spożywcze. Polacy nie boją się eksperymentować, a potrawy z dalekich krajów częściej goszczą na naszych stołach. Tapioka sprzedawana pod postacią charakterystycznych, perłowych kuleczek, ma bardzo szerokie zastosowanie i może urozmaicić niejedną potrawę zarówno na słono, jak i słodko. Jej spożycie zalecane jest też w wielu jednostkach chorobowych, w których stanowi idealne uzupełnienie diety.

Tapioka

Tapioka stanowi przede wszystkim produkt skrobiowy uzyskiwany z bulw Manioku jadalnego (Manihot esculenta Crantz). Korzenie manioku stanowią znaczącą część diety w krajach Ameryki Południowej, Afryki czy Azji. Roślina ta pochodzi z Brazylii i stamtąd też przywędrowała do Europy. Tapiokę produkuje się z masy uzyskanej w wyniku mielenia bulw manioku. Możemy ją znaleźć nie tylko pod postacią pereł, ale też płatków czy mąki. W zależności jaką postać tapioki wybierzemy, znajdzie ona swoje zastosowanie w pieczeniu chleba i ciast, przygotowywaniu puddingów, budyniu, słodkich deserów czy też coraz bardziej popularnych w Polsce – bubble tea.

Właściwości Tapioki

Tapioka, ze względu na swoje właściwości, znalazła zastosowanie w żywieniu osób chorych. Stanowi produkt naturalnie bezglutenowy, dlatego też wykorzystywana jest jako zamiennik mąk zbożowych zawierających gluten w dietach osób, które ten związek muszą wyeliminować z jadłospisu. W składzie tapioki przeważają przede wszystkim węglowodany. Zawiera bardzo mało białka, tłuszczów, sodu oraz błonnika. Jest uboga w składniki mineralne i witaminy, a 100 g produktu dostarcza ok. 358 kcal dlatego też pod względem odżywczym może być traktowana jako „puste kalorie”. Ze względu na dużą zawartość węglowodanów zalecana jest dla osób chcących przybrać na masie ciała. Stanowi produkt lekkostrawny i hipoalergiczny.

Tapioka w diecie osób ze schorzeniami układu pokarmowego

Potrawy tworzone na bazie tapioki, pomimo małej wartości odżywczej tego składnika, znalazły szerokie zastosowanie w jadłospisie osób na diecie bezglutenowej. Wyróżnić możemy tutaj przede wszystkim celiakię, alergię pokarmową na zboża zawierające gluten, zespół złego wchłaniania, chorobę Dühringa czy też nadwrażliwość na gluten. W przypadku tych schorzeń, konieczne jest wprowadzenie restrykcyjnej diety eliminującej zboża takie jak pszenica, żyto, jęczmień, a także owies, który może być zanieczyszczony glutenem. Tapiokę możemy wykorzystać jako zamiennik mąki do pieczenia czy też zagęstnik zup i sosów.

Tapioka stanowi dobre źródło skrobi opornej. Związek ten stanowi pożywienie dla dobroczynnych bakterii naszego układu pokarmowego. Ze skrobi, w wyniku działania bakterii jelitowych, powstają którtkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, których działanie na nasz organizm jest różnorodne. Są one jednym ze źródeł energii dla komórek jelita, obniżają też pH treści okrężnicy, co może przyczyniać się do zmniejszenia stanu zapalnego i redukcji ryzyka rozwoju raka jelita grubego. Skrobia oporna zawarta w tapioce i jej prozdrowotne działanie, znalazło też zastosowanie w tworzeniu jadłospisów dla osób z chorobami zapalnymi jelit w grupie, których wymienić należy wrzodziejące zapalenie jelita grubego, chorobę Leśniowskiego-Crohna. Wykorzystywana może też być u osób z biegunką lub zaparciem.

Wykazany został wpływ skrobi opornej na regulację poziomu cukru we krwi poprzez zwiększenie wrażliwości na insulinę. Jako że insulinooporności w dużym stopniu związana jest z rozwojem otyłości i cukrzycy typu 2, stanowi to kolejny argument do wprowadzenia tapioki do naszej diety, jako źródła skrobi opornej.

Tapioka – gdzie kupić, cena

W Polsce tapiokę dopiero poznajemy, dlatego nie występuje ona powszechnie na sklepowych półkach. By ją kupić, najlepiej udać się do sklepu z żywnością ekologiczną, orientalną, czy egzotyczną bądź zakupić przez internet. Lepiej unikać jej w hipermarketach, ponieważ może być to produkt niewiadomego pochodzenia lub niskiej jakości. Opakowanie (400 g) nie powinno kosztować więcej niż kilka złotych. Zazwyczaj cena waha się od 5 do 10 złotych.

Jak ugotować tapiokę?

Nie masz pojęcia jak ugotować tapiokę? To jest naprawdę proste! Na początku doprowadzamy wodę do wrzątku (zazwyczaj 1 szklanka na 2–3 łyżki produktu). Po zagotowaniu wody dodajemy tapiokę i zmniejszamy gaz do minimum. Mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez około 15–20 minut. W sklepach dostępna jest również tapioka instant, która gotowa jest do spożycia po około 5 minutach. Gdyby całość była zbyt gęsta, warto dodać więcej wody. W momencie, gdy kuleczki zrobią się całkowicie przezroczyste, tapiokę uznaje się za gotową. Niektórzy producenci zalecają namoczyć ją przed ugotowaniem.

Tapioka – przepisy

Tapioka może być wykorzystana w różnorodny sposób. Do wyboru mamy mąkę, z której w łatwy sposób możemy przygotować różnorodne ciasta lub bezglutenowe chleby.

Przepis na pudding czekoladowy

Składniki:

  • 400 ml mleka kokosowego,
  • 50 gramów tapioki,
  • kawałek laski wanilii,
  • 2 łyżki ksylitolu lub miodu,
  • gorzka czekolada,
  • truskawki (świeże lub mrożone).

Przygotowanie:

  1. W garnku zagotować mleko kokosowe. Do gotującego się mleka wsypać tapiokę, ksylitol lub miód i laskę wanilii. Zagotować, przykryć, gotować pod przykryciem przez ok. 30–40 minut. W czasie gotowania pudding należy regularnie mieszać. Gotujemy do momentu uzyskania przezroczystych kuleczek tapioki.
  2. W czasie gotowania należy co kilka minut pudding energicznie zamieszać, aby nie przywierał do dna i miał kremową konsystencję. Pod koniec dodajemy kostki czekolady, mieszamy do rozpuszczenia i uzyskania jednolitej konsystencji.
  3. Gotowy pudding przekładamy do miseczki i podajemy na ciepło lub schłodzony z truskawkami.
rozwiń
Przepis na bubble tea

Składniki:

  • tapioka – 4 łyżki,
  • kilka kostek lodu,
  • limonka,
  • truskawki (świeże lub mrożone),
  • zielona herbata,
  • miód – 1 łyżeczka

Przygotowanie:

  1. Tapiokę należy gotować w ok. 2 szklankach wody, do uzyskania przezroczystych kuleczek.
  2. Do szklanki dodajemy kostki lodu, kuleczki tapioki, plasterki limonki, maliny i miód.
  3. Całość zalewamy schłodzoną zieloną herbatą.
rozwiń

Zastosowanie tapioki jest różnorodne i może stanowić doskonałe urozmaicenie naszej codziennej diety. Proste w przygotowaniu puddingi, desery, zupy z użyciem tapioki przy odpowiednim dobraniu pozostałych składników, stworzą doskonały, zdrowy i zbilansowany posiłek.

Literatura:

  1. Adebowale, A.A. Sanni, L. O. and Onitilo, M.O.  Chemical composition and pasting properties of tapioca grits from different cassava varieties and roasting methods, African Journal of Food Science. Vol (2) pp. 077-082, July, 2008.
  2. Adelodun Lawrence Kolapo, Morenike Olayinka Sanni, A comparative evaluation of the macronutrient and micronutrient profiles of soybean-fortified gari and tapioca, Food and Nutrition Bulletin, vol. 30, 2009, The United Nations University.
  3. Simone de Souza Montes, Laís Maciel Rodrigues, Ryzia de Cássia Vieira Cardoso, Tapioca and rice flour cookies: technological, nutritional and sensory properties, Ciênc. Agrotec., Lavras, v. 39, n. 5, p. 514-522, set./out., 2015.
  4. Diane F. Birt, Terri Boylston, Suzanne Hendrich, Resistant Starch: Promise for Improving Human Healt, American Society for Nutrition. Adv. Nutr. 4: 587–601, 2013.
  5. http://nutritiondata.self.com/facts/cereal-grains-and-pasta/5733/2
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Ewa Świndryk
Ewa Świndryk , Dyplomowany dietetyk. Głównym obszarem jej zainteresowań jest dietoterapia w chorobach autoimmunologicznych i nutrigenomika.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Bataty. Właściwości, składniki odżywcze i…

Słodkie ziemniaki urozmaicą twoje dania. Spróbuj a z pewnością je pokochasz. Czytaj dalej...
Gotowane młode ziemniaki na czarnym talerzu.
warzywa

Czy ziemniaki rzeczywiście tuczą? Ile…

Jemy je na co dzień. Gotowane, pieczone, smażone, w mundurkach czy bez, królują na polskich stołach. Jaka jest prawda na temat ziemniaków, tuczą czy może wręcz przeciwnie? Czytaj dalej...

Komosa ryżowa, czyli gotowanie i…

W latach 80. XX wieku, komosa ryżowa zaczęła odzyskiwać swoją popularność, czy słusznie? Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > produkty bezglutenowe

    produkty bezglutenowe
    Produkty zbożowe

    Właściwości czarnego ryżu. Jak gotować czarny ryż?

    produkty bezglutenowe

    Płatki ryżowe – właściwości, przepisy. Jak gotować płatki ryżowe?

    mleko gryczane właściwości

    7 zdrowotnych właściwości mleka gryczanego

    mleko jaglane właściwości
    2

    7 zdrowotnych właściwości mleka jaglanego

    mąka z tapioki

    Mąka z tapioki – właściwości, zastosowanie i przepisy

    maka ryżowa zastosowanie przepisy
    1
    Produkty zbożowe

    Mąka ryżowa – cena, przepisy. Jak zrobić mąkę ryżową?

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.