Wady i zalety żywności ekologicznej. Sprawdź, czy warto ją kupować

16 18 20

Coraz częściej w każdym sklepie spożywczym wydzielona jest półka z żywnością ekologiczną. Producenci w reklamach zaznaczają, że jest bogatsza w składniki odżywcze i witaminy w porównaniu z żywnością konwencjonalną. Przyjrzyjmy się zatem bliżej jej składowi i właściwościom.

Żywność ekologiczna

W ostatnich dwóch dekadach zaobserwowano wzrost popytu na produkty ekologiczne oraz rozwój tej gałęzi przemysłu spożywczego na rynku światowym. Ludzie coraz częściej zwracają uwagę nie tylko na wygląd żywności, ale także na jej wartość odżywczą, bezpieczeństwo i jakość produkcji. Odpowiednia produkcja żywności ekologicznej pozytywnie wpływa na jej skład, a tym samym na właściwości prozdrowotne.

Żywność ekologiczna – zalety

Produkcja zdrowej żywności odbywa się zgodnie z określonymi standardami, które zapewniają ochronę środowiska oraz kontrolują stosowanie środków chemicznych w uprawach roślin i wytwarzaniu leków dla zwierząt hodowlanych. Liczne badania wykazały mniejsze występowanie pestycydów, azotanów i azotynów w żywności ekologicznej w porównaniu z żywnością produkowaną w systemie konwencjonalnym. Zatem uznaje się, że produkty ekologiczne są mniej narażone na skażenia chemicznymi środkami ochrony roślin. Liczne doświadczenia wykazują w nich również mniejsze stężenie wtórnych metabolitów grzybów – mykotoksyn.

Przy produkcji ekologicznej istnieje zakaz stosowania antybiotyków i syntetycznych dodatków do żywności. Przypuszcza się, że substancje te stosowane w żywności konwencjonalnej  mogą negatywnie wpływać na mikroflorę układu pokarmowego, a syntetyczne dodatki do żywności przyczyniają się do rozwoju wielu chorób takich jak m.in. leukemia, alergie, zaburzenia układu nerwowego. Wiele badań wskazuje, że żywność ekologiczna zawiera większą ilość m.in. związków fenolowych, karotenoidów, związków mineralnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz lepszą wartość sensoryczną i gęstość energetyczną, w porównaniu do żywności konwencjonalnej. W związku z tym przypuszcza się że zdrowa żywność ma pozytywny wpływ w leczeniu chorób m.in. miażdżycy, alergii i nowotworów, a także może być stosowana w profilaktyce żywienia dzieci i osób starszych.

Żywność ekologiczna – wady

Ze względu na zakaz stosowania w żywności ekologicznej substancji konserwujących i innych syntetycznych dodatków do żywności, jej okres przydatności może być znacznie krótszy w porównaniu z żywnością konwencjonalną. Restrykcyjne regulacje prawne dotyczące produkcji żywności ekologicznej wpływają również na jej wyższą cenę, która niestety odstrasza konsumentów.

Żywność ekologiczna – czy warto?

Wielu producentów żywności wprowadza konsumentów w błąd, pisząc na opakowaniach produktów „zdrowa żywność”, mimo iż produkty te zawierają dużo substancji konserwujących i niewiele mają wspólnego z żywnością ekologiczną (więcej o sztuczkach producentów żywności przeczytasz tutaj). Dlatego bardzo uważnie powinniśmy czytać etykiety na opakowaniach ze zdrową żywnością, aby uchronić się przed marketingowymi oszustami.

Dzięki wyższej wartości odżywczej oraz jakości sensorycznej, produkty ekologiczne mogą stać się alternatywą leków i pozytywnie działać w prewencji wielu chorób, a także wzbogacić smak naszych potraw. Uważajmy jednak na oszustów, którzy oznaczają swoje produkty jako żywność ekologiczna, podwyższają cenę, a równocześnie nie dbają o jej jakość i wpływają na negatywną opinię wśród konsumentów. Warto zainwestować w zdrową żywność, ale pamiętajmy, aby kupować ja ze sprawdzonego źródła.

Literatura:

  • Givens D.I., Baxter S., Minihane A.M., Shaw E.: Health Benefits of organic food: Effects of the Envionment. CABI. 2008
  • Rembiałkowska E. Quality of plant products from organic agriculture. J Sci Food Agric, 2007 (87), 2757–2762
Kup dietę online – od dietetyka
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Wady i zalety żywności ekologicznej. Sprawdź, czy warto ją kupować - 3.6/5. Oddano 17 głosy.
Autor artykułu:

Opinie

  • Kama 28.08.2017, 10:11

    Na początku nie rozumiałam kompletnie tego całego boom na ekologiczną żywność zwłaszcza że połowa produktów eko jakie oferują sklepy nie stały nawet koło ekologicznych produktów… Jednak od roku stale zaopatruje się w eko produkty w ekopiramidzie i muszę przyznać, że naprawdę jest różnica zarówno jakościowo jak i w smaku samego produktu.

    Odpowiedz
  • Kasia 12.11.2020, 3:41

    Mam podobnie jak przedmówca – najpierw sceptyczne podejście do eko żywności, jednak akurat niedaleko mnie otworzyli kiedyś sklep z żywnością ekologiczna (Smak Natury w Warszawie) i jak poszłam tam z ciekawości tak szybko stałam się stałym klientem, teraz nie wyobrażam sobie kupowania pierwszych lepszych produktów w supermarkecie.

    Odpowiedz

Napisz swoją opinię

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone