bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Konserwanty w żywności – jak ich uniknąć?

Konserwanty w żywności – jak ich uniknąć?

🕣 4 min czytania

Aktualizacja: 30 stycznia, 2015

Wszystkim nam zależy na tym, aby czuć się dobrze i jak najdłużej cieszyć się zdrowiem. Coraz więcej osób stara się robić przemyślane zakupy i analizuje pochodzenie wybieranych przez siebie artykułów. Istnieją jednak takie produkty, a przede wszystkich pewne ich składniki, których nie jesteśmy w stanie całkowicie wyeliminować z diety.

Mimo, że konserwantów nie jesteśmy w stanie uniknąć, możemy je znacznie ograniczyć. Zobaczmy zatem, na jakie produkty powinniśmy szczególnie uważać, a jakie całkowicie wyeliminować?

Konserwanty – do czego służą?

Konserwanty są to substancje chemiczne dodawane do żywności w celu przedłużenia jej okresu przydatności do spożycia. Chronią produkty spożywcze przed zepsuciem spowodowanym obecnością mikroorganizmów oraz zapobiegają rozwojowi patogenów. Obok wielu innych substancji, takich jak barwniki czy stabilizatory, należą do stosunkowo długiej listy dodatków do żywności celowo włączanych w skład produktów żywnościowych. Oznacza się je symbolem „E”, a dokładnie konserwantom przypisuje się zakres od E200 do E299.

Z ekonomicznego punktu widzenia stosowanie konserwantów przynosi więc same korzyści, ułatwiając proces przetwarzania i przechowywania żywności. Jednocześnie ich użycie zapobiega zatruciom pokarmowym, które mogą rozwinąć się na skutek spożycia żywności nieświeżej. Ze względu na ten pozytywny wpływ dodawane są one niemal do wszystkich dostępnych artykułów żywnościowych i obecnie coraz trudniej znaleźć na rynku żywność wolną od konserwantów. Warto jednak poznać grupy produktów spożywczych obfitujących w substancje konserwujące oraz te, które zawierają ich niewiele. Robiąc świadome zakupy, będziemy mogli sami zdecydować, jakie ilości konserwantów trafiają do naszego koszyka i ograniczyć tę ilość do minimum.

Konserwa rybna.

Konserwa rybna.

Konserwy mięsne, czy konserwanty mięsne

Z im bardziej przetworzoną żywnością mamy do czynienia, tym lista zawartych w niej konserwantów jest dłuższa. Do żywności wysokoprzetworzonej należą między innymi:  dania typu fast-food, słone przekąski, słodkie napoje gazowane, produkty typu instant, przetwory owocowe i warzywne, konserwy mięsne i rybne oraz dania gotowe. Są to produkty, które często kuszą intensywnym smakiem i aromatem, jednak wszystkie ich pozorne zalety, łącznie z niekończącym się terminem ważności, wynikają z zawartych w nich dodatków do żywności. Poza znaczną porcją chemicznych substancji, żywność wysokoprzetworzona dostarcza nam najczęściej wielu kalorii, obfituje w tłuszcze oraz nie zawiera żadnych witamin i składników mineralnych.

Gdzie się kryją?

Niestety, nawet gdy na ogół odżywiamy się zdrowo i unikamy spożywania posiłków poza domem, może się okazać, że w naszej lodówce lub szafce kuchennej aż roi się od konserwantów. Osoby, które ze względów zdrowotnych lub smakowych zastąpiły masło margaryną, często korzystają z szerokiej oferty producentów, oferujących miksy, margaryny o nowym smaku, dodatkowym zapachu lub wyjątkowej konsystencji, które są bogate m.in. w kwas sorbowy (E 200) i benzoesan potasu (E 212). Należy pamiętać, że im produkt mniej przypomina naturalny, tym na pewno więcej jest w nim sztucznych dodatków.

Wiele osób posiada również w kuchni produkty na tzw. „czarną godzinę”. Są to gotowe zupki w proszku, dania w słoiku czy też różnego rodzaju mrożonki, również posiadające w swoim składzie konserwanty, np. kwas sorbowy (E 200). O ile te produkty trafiają na nasz stół rzeczywiście sporadycznie, o tyle nie należy się ich obawiać. Problem pojawia się jednak wtedy, gdy należą one do regularnie spożywanych posiłków w tygodniu, a ponadto towarzyszą im wieczorne przekąski, takie jak chipsy lub bezalkoholowe napoje zawierające np. kwas benzoesowy (E 210).

Prawie naturalne

Niemal w każdej lodówce znajduje się mięso i przetwory mleczne, spożywane w polskiej kulturze od pokoleń. Nie każdy konsument  jest jednak świadomy, że dzisiejsze produkty często zawierają długą listę „ulepszaczy”, które przedłużają ich trwałość. Dotyczy to zwłaszcza serków kanapkowych i topionych obfitujących w kwas sorbowy (E200), ale także wielu wędlin i kiełbas, bogatych w azotyny (E 249- E 252). Warto zatem czytać informacje zawarte na opakowaniach serków, zaznajamiać się ze składem surowcowym kupowanych kiełbas i wędlin, a niektóre produkty szczególnie wzbogacone o konserwanty, ograniczyć w swojej diecie. Ostatnie doniesienia sugerują również zawartość konserwantów w serkach wiejskich, które cieszą się coraz większą popularnością właśnie ze względu na swoją wartość odżywczą, naturalność i walory smakowe.

Wolne od chemii?

Na szczęście nie jesteśmy skazani, aby wszystko co wkładamy do ust gromadziło w sobie pokłady substancji chemicznych. Istnieją produkty spożywcze, które są całkowicie pozbawione konserwantów. Należą do nich między innymi: żywność nieprzetworzona, czyli między innymi owoce, warzywa, produkty zbożowe, oleje, masło, mleko i naturalnie fermentowane przetwory mleczne, woda mineralna, kawa i liściasta herbata. Są to produkty prawnie zabezpieczone przed stosowaniem wobec nich substancji konserwujących, ale to nie jedyna ich zaleta. Spożywanie żywności nieprzetworzonej umożliwia nam dostarczanie do organizmu odpowiednich ilości witamin, składników mineralnych i błonnika pokarmowego, co wpływa korzystnie na nasze zdrowie, samopoczucie i wygląd.

Bezpieczne czy niebezpieczne?

Oczywiście wszystkie substancje konserwujące, które możemy znaleźć w składzie naszego produktu żywnościowego, są dozwolone do użycia, a ich ilości są uznane za bezpieczne. Nad bezpieczeństwem stosowania dodatków do żywności czuwa Komitet Naukowy ds. Żywności  (SCF) oraz  Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Skąd zatem tylu przeciwników dodatków do żywności skoro są to substancje uznane za bezpieczne?

Wszystkie prowadzone badania naukowe mają pewne ograniczenia. W świetle dostępnych dowodów, aktualnie stosowane ilości konserwantów nie stanowią zagrożenia dla zdrowia konsumentów, jednak nie jest wykluczone, że w przyszłości lista bezpiecznych substancji konserwujących nie ulegnie zmianie. Nieustannie prowadzone badania nad żywnością i monitorowanie jej składu mogą dostarczyć nowych  istotnych wyników w tej kwestii. Należy również pamiętać, że na substancje chemiczne jesteśmy narażeni nie tylko ze strony pożywienia. Znajdują się one również w kosmetykach, lekach, czy choćby w powietrzu. Spożywane w nadmiernych ilościach mogą zatem kumulować się w naszym organizmie i doprowadzić w nim po latach do negatywnych zmian. Liczne doniesienia naukowe wskazują ponadto, że niektóre substancje konserwujące już dziś oddziałują szkodliwie na nasze zdrowie. Niektórzy badacze twierdzą, że spożywanie konserwantów odpowiedzialne jest za występowanie alergii, astmy, złego samopoczucia, problemów ze snem, nieżytów błony śluzowej nosa, a nawet może doprowadzić do rozwoju raka. Z powodu braku jednoznacznych wyników wciąż prowadzone są badania nad żywnością, a jej skład jest nieustannie monitorowany.

Każdy organizm jest inny, dlatego każdy z nas może inaczej zareagować na chemiczne substancje zawarte w żywności. Bardzo duże znaczenie ma nasz stan zdrowia, wiek i płeć, ale przede wszystkim ilość spożytego konserwantu. Nie należy zatem panicznie obawiać się konserwantów i restrykcyjnie eliminować z diety wszystkich produktów, do których zostały dodane. Warto jednak czytać etykiety produktów spożywczych i przyglądać się ilości znajdujących się na nich symboli „E”. Najlepiej natomiast wybierać świeże produkty oraz jak najmniej przetworzone i przygotowywać z nich zdrowe posiłki w domu.

Literatura:

  • Tymoszuk E., Szpakowska M., Dodatki do żywności w świetle polskich i unijnych unormowań prawnych., Journal of Management and Finance, 2012, 3 (2), 224-236.
  • Świderski F., Waszkiewicz-Robak B., Dodatki do żywności [w:] Towaroznawstwo żywności przetworzonej z elementami technologii, Świderski F., Waszkiewicz-Robak B., Wyd. SGGW, Warszawa
  • Letters to the editor. Multiple intolerance to food additives. J Allergy Clin Immunol 2002; 110 (3).
  • Mrozińska M., Współczesne problemy zagrożeń zdrowia Polaków, Przew Lek 2004; 4: 122-127
  • Rogozińska I., Wichrowska D.: Najpopularniejsze dodatki utrwalające stosowane w nowoczesnej technologii żywności. Inż. Ap. Chem., 2011; 50(2): 19-21.

 

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Ewa Ludwiczak ,
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Sztuczki producentów – czyli na…

Producenci żywności coraz częściej stosują różne techniki marketingowe, aby zachęcić nas do zakupienia ich artykułu. Na co powinniśmy zatem uważać, aby nie dać się złapać w pułapkę? Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Zdrowie > konserwanty

    konserwanty
    wędliny skład zawarte konserwanty czy są zdrowe?
    mięso

    Wędliny – produkcja, skład, przepisy

    sorbinian potasu źródła wpływ na zdrowie
    5
    konserwanty

    Sorbinian potasu – źródła, szkodliwość

    10
    konserwanty

    Formaldehyd – zastosowanie, źródła w żywności oraz szkodliwość

    5 informacji, które warto przeczytać na etykiecie produktu

    Produkty „zero kalorii” – czy to się opłaca?

    Jak pozbyć się szkodliwych pestycydów z warzyw i owoców?

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.