bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Truskawki – odmiany, indeks glikemiczny, kalorie. Czy truskawki tuczą?

Truskawki – odmiany, indeks glikemiczny, kalorie. Czy truskawki tuczą?

truskawki właściwości zastosowanie odmiany
🕣 2 min czytania

Aktualizacja: 21 stycznia, 2025

Truskawki od wieków cieszą się ogromną popularnością nie tylko ze względu na swój smak i aromat. Owoce te wykazują również właściwości zdrowotne, lecznicze oraz pielęgnacyjne, ponieważ są doskonałym źródłem witamin i składników mineralnych. Niestety, ze względu na ich silne właściwości uczulające nie każdy może korzystać z ich zbawiennego wpływu.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Truskawki – odmiany
  • Truskawki – indeks glikemiczny, kalorie
  • Czy truskawki tuczą?

Truskawki – odmiany

W Polsce największą popularnością cieszą się truskawki murzynki, zwane także purpuratkami. Słodkie, smaczne oraz ciemnowiśniowe owoce są doskonałym materiałem na przetwory. Najczęściej używane są do konfitur, kompotów i zamrażania. Bardzo znana wśród truskawek jest także niemiecka odmiana Senga. Od pozostałych wyróżnia się charakterystycznym wydłużonym kształtem.

Owoce są jaśniejsze od murzynek, o średniej wielkości oraz delikatnej strukturze, co utrudnia ich transport oraz dłuższe przechowywanie. Do gorszych gatunków możemy zaliczyć kartoflanki czy ananasówki. Zwykle mają one one białe lub zielone zakończenie, są mniej aromatyczne oraz zawierają mniej soku. Przede wszystkim przeznaczone są do zjadania ich na surowo.

Od dawna znana jest również odmiana Dukat, która cechuje się ciemnoczerwonymi, błyszczącymi, dużymi owocami odpornymi na mróz oraz choroby systemu korzeniowego. Najczęściej wykorzystuje się je do przetwórstwa i mrożenia. Do wczesnych odmian truskawek możemy zaliczyć Honeoye oraz Kama. Pierwsze owoce dojrzewają już w maju. Niestety są dość miękkie i wilgotne, dlatego latem mogą być atakowane przez szarą pleśń. Coraz bardziej popularną odmianą jest włoska truskawka deserowa, która znana jest pod dwiema nazwami – Marmolada i Onebor. Jej owoce zbierane są w czerwcu. Są bardzo duże, nie dotykają ziemi i nie brudzą się, dlatego nie gniją.

Truskawki – indeks glikemiczny, kalorie

Truskawki uwielbiane są prawie przez wszystkich. I słusznie, ponieważ są to owoce zdrowe i niskokaloryczne. 100 g truskawek to zaledwie 32 kcal, czyli 320 kcal w kilogramie. Ponadto dostarczają one 0,7 g białka, 0,3 g tłuszczów i 7,7 g węglowodanów. W 90% składają się z wody, zawierają także duże ilości błonnika pokarmowego (2 g/100 g produktu), który pozytywnie wpływa na procesy trawienne w naszym organizmie. Truskawki to owoce o niskim indeksie glikemicznym (IG) – 40, dlatego nie powodują nagłego skoku poziomu glukozy we krwi. Najlepiej owoce te spożywać na surowo, ponieważ przetwory z nich, produkowane zwykle z dodatkiem cukru, charakteryzują się znacznie wyższym IG.

Czy truskawki tuczą?

Truskawki na pewno nie tuczą, ale należy jeść je w rozsądnych ilościach, bez dodatku cukru czy śmietanki. Bardzo ważne, aby spożywać je najlepiej w postaci surowej oraz kupować wyłącznie w sezonie z krajowych upraw. Ze względu na zawartość wody i błonnika pokarmowego są doskonałym elementem diety odchudzającej. Zawierają duże ilości pektyn, które przyczyniają się do uwalniania komórek tłuszczowych z tkanki tłuszczowej. Jedzone bez tuczących dodatków przyspieszają przemianę materii. W swoim składzie zawierają także duże ilości żelaza, które chroni przed anemią. Truskawki zawierają również enzym – bromelinę, który przyspiesza spalanie tłuszczu oraz przygotowuje organizm do trawienia.

Przeczytaj także nasz artykuł w którym zebraliśmy najlepsze przepisy na truskawki!

Truskawki są nie tylko smaczną i niskokaloryczną przekąską, ale również idealnym dodatkiem do wielu potraw. Dzięki swoim zdrowotnym właściwościom są doskonałym składnikiem zbilansowanej diety. Wykazują również właściwości pielęgnacyjne, dlatego coraz częściej wykorzystywane są w kosmetyce.

Literatura:

  1. A. Banaś, A. Korus, „Wartości odżywcze i wykorzystanie w żywieniu owoców truskawki i wiśni”, Med. Rodz., 2016, 19, 3, 158–162,
  2. Z. Zdrojewicz, N. Bieszczad, P. Gąsior i in., „ Jedz truskawki – będziesz zdrowszy”, Med Rodz 2017, 20, 1, 48–52,
  3. http://www.ilewazy.pl/.
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Magdalena Olejnik
Magdalena Olejnik , Dyplomowany dietetyk. Szczególnym zainteresowaniem darzy dietetykę kliniczną. Jej pasją jest opracowywanie smacznych i dietetycznych potraw.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Yangmei – chińskie drzewo truskawkowe

Chińskie truskawki? Nie, to egzotyczny owoc, który zachwyci Cię swoim smakiem i wyglądem przypominającym jedynie polskie owoce. Czytaj dalej...

Zdrowotne właściwości truskawek. Źródło witamin…

Truskawki to samo zdrowie! Poznaj ich właściwości. Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > owoce

    owoce jagodowe
    Jagody w misce, świeże owoce, zdrowa przekąska.

    Właściwości borówki amerykańskiej. Ma niewiele kalorii i niski indeks glikemiczny

    owoce jagodowe

    Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?

    przygotowywanie żywności

    Borówki. Najlepsze przepisy

    sok

    Sok z winogron. Właściwości i wartości odżywcze

    owoce jagodowe

    Smaczne przepisy z truskawkami

    owoce

    Wiśnie – odmiany, właściwości. Wiśnie suszone, mrożone. Przetwory z wiśni

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.