bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Trawa pszeniczna – hodowla, właściwości oraz dostępne formy produktu

Trawa pszeniczna – hodowla, właściwości oraz dostępne formy produktu

🕣 2 min czytania

Aktualizacja: 2 stycznia, 2025

Poznaj kolejny superfood – właściwości trawy pszenicznej. Odżywcza roślina, którą możesz wyhodować w domu.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Trawa pszeniczna
  • Trawa pszeniczna – hodowla
  • Trawa pszeniczna – właściwości
  • Sok z trawy pszenicznej
  • Trawa pszeniczna w proszku i kapsułkach

Trawa pszeniczna

Należy do rodziny traw zbożowych o wielu dobroczynnych w skutkach działaniach na organizm. Zawiera trzy substancje biologicznie czynne o działaniu przeciwzapalnym: chlorofil, P4D1, mukopolisacharydy. Dodatkowo jest bogatym źródłem witamin oraz elementów mineralnych.

Trawa pszeniczna – hodowla

Trawę tę można wyhodować w warunkach domowych. W tym celu należy umieścić w pojemniku warstwę żyznej ziemi o grubości 2,5 cm (najlepiej zmieszanej z torfem) i rozsypać nasiona pszenicy. Następnie przykryć nasiona 1–1,5 cm warstwą ziemi i codziennie podlewać. Pędy można ścinać, gdy osiągną długość 12 cm. Nadają się wówczas do pozyskiwania z nich soku. Z jednych nasion można ściąć pędy do 3 razy.

Trawa pszeniczna – właściwości

Trawa pszeniczna jest produktem o wysokiej zawartości chlorofilu i witaminy A. Pod względem zawartości tych składników jest wymieniana zaraz po mikroalgach. Zawartość białka sięga 20%, czyli prawie tyle co w niektórych rodzajach mięsa, natomiast zawartość aminokwasów jest inna. Zawiera też śladowe ilości witaminy B12 oraz wiele cennych minerałów.

Trawa dostarcza także unikalnych enzymów trawiennych, które pomagają rozłożyć różne substancje z pożywienia, nawet te toksyczne. Są to między innymi (SOD) dysmutaza ponadtlenkowa, która działa antyutleniająco (działanie obronne na komórki) na wolne rodniki (wolne rodniki w organizmie są przyczyną degradacji DNA i starzenia się organizmu).

Szczególną frakcją enzymu SOD jest P4D1, która wspomaga odnowę RNA/DNA. Badania dowodzą że P4D1 ma silne działanie przeciwzapalne, mocniejsze nawet od sterydów takich jak kortyzon. W przeciwieństwie do sterydów substancja ta nie ma działania toksycznego ani skutków ubocznych.

Węglowodanowa struktura trawy ma szczególne właściwości. Zawiera dużą ilość mukopolisacharydów, które wzmacniają tkanki, serce i naczynia krwionośne. Obniżają również poziom tłuszczu we krwi. Dobrze wspomaga trawienie. Sprawdza się u osób o spowolnionym trawieniu, zapaleniu żołądka i jelit.

Tradycyjnie była używana w leczeniu schorzeń takich jak artretyzm, krwiaki, oparzenie (stosowanie zewnętrzne poprzez smarowanie zmienionych chorobowo miejsc sokiem), zaparć, rozedmy, reumatyzmu. Ostatnio odkryto także leczniczy wpływ trawy na cukrzycę, otyłość, hipoglikemię, zmęczenie, zatrucia metalami ciężkimi, nadciśnienie, wysoki poziom cholesterolu, anemię.  

Sok z trawy pszenicznej

Sok wyciska się z młodych świeżych pędów za pomocą specjalnej sokowirówki. Przede wszystkim sok ze świeżej trawy ma znacznie więcej enzymów, chlorofilu i witaminy A, niż trawa suszona w postaci kapsułek czy proszku. Sok ma jednak bardziej ochładzające działanie niż forma sproszkowana. Zalecany jest osobom krzepkim, dobrze zbudowane, z silnym pulsem, energicznym. Wystarczy 30 g soku, aby odczuć jego działanie lecznicze, bowiem jest on bardzo skoncentrowany. Nie należy przekraczać dawki 60 g na dobę.

Trawa pszeniczna w proszku i kapsułkach

Proszek z trawy powstaje na skutek dehydratyzacji (odwodnienie) soku. Jest on także mocno skoncentrowany. Należy zmieszać go z wodą lub ulubionym sokiem w proporcji 1 pełna łyżeczka proszku na pół szklanki płynu. Dostępna jest także sproszkowana trawa w formie kapsułek. Profilaktycznie, w celu regeneracji organizmu i uzupełnienia diety, można stosować trawę raz dziennie. Osoby chore nawet do 3 razy na dobę.

Sproszkowana trawa najlepiej sprawdza się w leczeniu grzybic, ponieważ jest mniej słodka niż soki. Zaleca się przyjmowanie przed każdym posiłkiem jednej łyżki stołowej – ok. 10 g.

Mogłoby się wydawać, że wiele opisywanych już roślin i produktów jest zasobnych w chlorofil i witaminę A. Jednak wyjątkowość trawy pszenicznej polega na niezwykle skoncentrowanych dawkach tych substancji. Dodatkowym atutem jest odtruwające działanie dzięki unikalnym enzymom. Ponadto świetnie sprawdza się jako dodatek smakowy do koktajli i napojów.

Literatura:

P.Pitchford, „Odżywianie dla zdrowia” Galaktyka, Łódź , 2008

 

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Paulina Żurek
Paulina Żurek , Blogerka, pasjonatka zdrowego stylu życia.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Trawa jęczmienna – skład, właściwości…

Cudowne właściwości jednej z najstarszych roślin świata. Czytaj dalej...

Sokowirówka czy wyciskarka – na…

Sezon owocowo-warzywny w pełni rozpoczęty, dlatego warto nasz codzienny jadłospis wzbogacić w pożywne soki i przeciery, ale jaki sprzęt do tego wybrać? Czytaj dalej...

Młody jęczmień. Właściwości, zastosowanie i…

Młody jęczmień mimo, iż nie jest nowością w świecie dietetyki, to zdobywa coraz więcej zwolenników ze względu na swój skład. Przyjrzyjmy się mu bliżej. Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Witaminy i suplementy

    superfoods
    Jagody w misce, świeże owoce, zdrowa przekąska.

    Właściwości borówki amerykańskiej. Ma niewiele kalorii i niski indeks glikemiczny

    suszone morele cena właściwościi

    Suszone morele – właściwości, cena. Suszone morele niesiarkowane

    komosa ryżowa właściwości przepisy
    Produkty zbożowe

    Komosa ryżowa (quinoa) – właściwości, cena. Przepisy z komosy ryżowej

    jagody goiji działanie dawkowanie uprawa
    owoce jagodowe

    Jagody goji – działanie, dawkowanie, opinie. Jak jeść jagody goji?

    Spirulina - działanie zastosowanie, dawkowanie
    1
    superfoods

    Spirulina – działanie, zastosowanie, tabletki, proszek, dawkowanie

    Nasiona konopi, właściwości, zastosowanie, wpływ na zdrowie

    Nasiona konopi (siemię konopne) – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie, cena

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.