Syrop z pokrzywy – działanie oraz przepis
Aktualizacja: 6 maja, 2024
Pokrzywa kojarzy nam się z nieprzyjemnymi, swędzącymi bąblami, które powstają po dotknięciu liści lub łodygi rośliny. Pokrzywa jest najpopularniejszym w Polsce chwastem i jednocześnie bardzo niedocenianym ziołem. Napary, soki lub syrop przygotowany na jej bazie mogą zbawiennie wpłynąć na jakość naszych włosów, skóry oraz wspomagać leczenie anemii.
Syrop z pokrzywy
Pokrzywa jest skarbnicą składników mineralnych, witamin oraz substancji bioaktywnych. Spożywając świeżą pokrzywę jak i jej przetwory dostarczymy organizmowi dużą dawkę żelaza, krzemu, manganu, cynku, wapnia, magnezu oraz potasu. Warto dodać, że żelazo pochodzenia roślinnego charakteryzuje się niższym poziomem przyswajalności przez nasz organizm. Roślina zawiera również cenną dla naczyń krwionośnych i odporności witaminę C i K oraz kwas foliowy, szczególnie polecany kobietom planującym ciążę. Warto pamiętać, że pokrzywę można stosować przed ciążą, ale nie zaleca się jej kobietom ciężarnym oraz w okresie laktacji. Znajdziemy w niej także witaminę A oraz gamę witamin z grupy B. Barwę pokrzywy warunkuje obecność zielonego barwnika o nazwie chlorofil, który wspomaga terapię ukierunkowaną na zapobieganie lub leczenie niedokrwistości. Flawonoidy, które pełnią rolę substancji przeciwutleniających, tzn. neutralizują szkodliwe wolne rodniki, które mogą zaatakować nasze białka, kwasy tłuszczowe lub kwasy nukleinowe, zmieniając je w nierozpoznawalne dla organizmu.
Z pokrzywy możemy przygotować różne przetwory:
- napar – zalewając wrzątkiem liście świeże lub suszone;
- sok – wyciskając soki ze świeżych liści;
- syrop – na który przepis, znajduje się na końcu artykułu.
Syrop z pokrzywy – działanie
Syrop z pokrzywy szczególnie ceniony jest i chętnie spożywany przez kobiety. Dlaczego? Pokrzywę można określić „kobiecą rośliną”, ponieważ posiada charakterystyczne właściwości, które wspomagają leczenie schorzeń typowo kobiecych. Syrop z pokrzywy będący skoncentrowanym źródłem wyciągu substancji odżywczych wydobytych z rośliny, wpływa na poprawę jakości włosów, wzmacniając ich strukturę wewnętrzną, stymulując porost nowych i zapobiegając wypadaniu obecnych. Bogactwo związków przeciwutleniających w postaci witaminy C, chlorofilu oraz flawonoidów wydłuża czas życia poszczególnych komórek budujących nasz organizm, dzięki czemu zachowujemy młodość ciała. Wygładza skórę, poprawia jej jakość, odświeża. Syrop z pokrzywy może być stosowany wspomagająco w leczeniu anemii z niedoboru żelaza lub kwasu foliowego, ponieważ zawiera żelazo budujące czerwone krwinki oraz chlorofil, który stymuluje tworzenie się nowych erytrocytów. Dostarcza również kwasu foliowego, którego niedobór powoduje występowanie anemii z niedoboru wymienionego składnika oraz miedź, która stanowi element enzymów odpowiadających za możliwość włączenia żelaza do wnętrza erytrocytu. Syrop z pokrzywy, wykazuje działanie moczopędne, dzięki czemu zapobiega gromadzeniu się nadmiaru wody w organizmie, która jest jedną z przyczyn obrzęków, szczególnie kończyn dolnych. Kobiety prowadzące siedzący tryb życia mogą wypróbować pokrzywę i sprawdzić czy wspomoże ona wydalanie nadmiernej wody w organizmie, a także zmniejszy opuchliznę nóg. Zwiększona ilość wydalanego moczu wpływa oczyszczająco na nerki oraz układ krwionośny, gdyż zbędne substancje krążenia zostają wydalone z organizmu wraz z moczem ostatecznym.
Syrop z pokrzywy jest dobrym antidotum na przeziębienie. Wzmacnia organizm w okresie choroby, za co odpowiedzialna jest witamina C. Warto zatem wypróbować syrop w okresie jesienno- zimowym, kiedy układ odpornościowy szczególnie potrzebuje wsparcia.
Syrop z pokrzywy – przepis
Dla chcącego nic trudnego! Domowy syrop z pokrzywy możemy przygotować we własnych czterech kątach. Najlepszym okresem na jego przygotowanie będzie maj, gdyż wtedy roślina rozwija się najsilniej i zawiera najwięcej składników odżywczych. Syrop możemy przygotować wcześniej i zapasteryzowany przechowywać przez ok. 6 miesięcy w zaciemnionym pomieszczeniu.
Składniki:
- 1 kg świeżych, młodych listków pokrzywy (zerwanych ze szczytu rośliny)
- 1,5 l wody
- 150 g cukru drobnego
- sok wyciśnięty z jednej cytryny
Sposób przygotowania:
- Młode pędy myjemy i wrzucamy do rondelka, po czym zalewamy wodą. Gotujemy 60 minut na wolnym ogniu.
- Gdy czas minie odcedzamy liście od naparu i dodajemy cukier oraz sok z cytryny.
- Gotujemy aż kryształki cukru się rozpuszczą i potem jeszcze około 5 min, stale mieszając.
- Przelewamy syrop do buteleczek, które szczelnie zamykamy zakrętką i pasteryzujemy w garnku z gorącą wodą ok. 20–30 minut.
- Przechowujemy ok. 6 miesięcy w zaciemnionym miejscu.
Domowe przetwory górują nad kupnymi, ponieważ to my decydujemy jakiej jakości i w jakiej ilości składniki recepturowe „wkładamy do garnka”. Kupne syropy z pokrzywy zawierają duże ilości cukru, który nie dostarcza żadnych wartościowych składników odżywczych do organizmu.
Literatura:
„Zwykła pokrzywa i jej niezwykła moc”; Agnieszka Maciąg
„Rośliny lecznicze”; Poczta Zdrowia
Ja wyciskam w wyciskarce i do soku dodaję dużo cukru i cytrynę lub kwasek cytrynowy jako naturalne konserwanty i wszystkie dobrodziejstwa są zachowane. a gdy zagotujesz, to je tracisz 🙂
Nie daje mi to spokoju… Wysoka temperatura niszczy witaminę C, a w przepisie jest podane aby gotować 60min, a potem jeszcze pasteryzować… Obawiam się, że przy takim sposobie przetworzenia to o witaminie C można chyba tylko pomarzyć, ale pewnie wypadałoby się na pocieszenie skupić na innych wartościowych składnikach, które pozostaną:) Jeśli źle myślę, to proszę mnie wyprowadzić z błędu.
10 minut gotowałam syrop i 5 minut pasteryzacja.
Czy zamiast cukru można dodać do chłodnego naparu miodu?
Można, tylko wtedy nie można pasteryzowac. Przechowywanie w lodowce
a czy do soku z pokrzywy po przepuszczeniu jej przez wyciskarke tez mozna dodac cukier i cytryne i zagotowac i zapasteryzowac?
Jakie dawkonanie syropy z pokrzywy dla dorosłych a jakie dla dziecka 10 letniego?
A co z cytryną. W składnikach jest a w sposobie przygotowania nie ma
Sok z cytryny dodajemy razem z cukrem.
Ta ilość cukru to prawidłowa? ma być 150g? nigdy z tego nie wyjdzie syrop.