Syrop z kwiatu czarnego bzu – właściwości i zastosowanie. Na co pomaga syrop z kwiatu czarnego bzu?

🕣 4 min czytania

Czarny bez to gatunek rośliny szeroko rozpowszechniony w Europie, w tym również w Polsce. Istnieje wiele podgatunków, wśród których są także odmiany ozdobne różniące się przede wszystkim zabarwieniem i kształtem liści. Jednak czarny bez jest przede wszystkim rośliną leczniczą. Już w starożytności był używany do leczenia oparzeń. W medycynie ludowej stosowano go w stanach nadpobudliwości nerwowej, a także w rwie kulszowej. Dziś znów jest coraz bardziej doceniany, a sięgamy po niego przede wszystkim w stanach przeziębienia, ale nie tylko.

Na rynku dostępne są różnego rodzaju herbaty na bazie liści, kwiatów czy kory z czarnego bzu. Dysponujemy także wodą z kwiatów, sokiem z owoców lub liści, olejem, tonikiem, a także syropem. Warto wiedzieć, że czarny bez jest rośliną jadalną – można zrobić z niego nalewkę, a nawet mus, kisiel czy galaretkę.

Syrop z kwiatu czarnego bzu

Syrop na bazie kwiatów z czarnego bzu można wykonać samemu w domu lub zakupić gotowy produkt. W składzie zawiera cukier, przez co jest słodki w smaku – można go podawać również małym dzieciom. Posiada wiele właściwości, ale największą zaletą jest działanie immunomodulujące. Po otwarciu, butelkę należy przechowywać w lodówce.

Syrop z kwiatu czarnego bzu – właściwości

Nasz organizm nie może funkcjonować bez witamin, które są substancjami egzogennymi, czyli muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. Czarny bez jest dobrym źródłem kilku z nich – witamin z grupy B oraz kwasu askorbinowego. Właśnie dzięki witaminie C czarny bez ma tak silne działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Co więcej, badania dowodzą, że witamina C przyczynia się do spalania tkanki tłuszczowej, gdyż reguluje procesy przemiany materii. Bez czarny to również bogactwo składników mineralnych. Znajdziemy w nim potas i sód regulujące pracę nerek i serca, a także wapń, magnez, fosfor, chlor i niewielkie ilości żelaza oraz selenu. Dokładny skład uzależniony jest od gleby, na której wzrasta roślina.

Syrop z kwiatu czarnego bzu – działanie

Po syrop z kwiatu czarnego bzu sięgamy przede wszystkim w stanach przeziębienia, gdyż skutecznie hamuje rozwój drobnoustrojów wywołujących infekcje. Zawarte w nim antocyjany i flawonoidy wykazują działanie antyoksydacyjne (eliminują wolne rodniki) oraz napotne. Syrop z kwiatu czarnego bzu działa łagodząco – uśmierza ból gardła oraz stany zapalne. Zmniejsza również dokuczliwy kaszel. 

Co więcej, badania pokazują, że roślina ta ma działanie obniżające cholesterol i lipidy. Ochotnikom podawany był jednak sok lub liofilizowany proszek, które, w przeciwieństwie do syropu, nie zawierają cukru. Z kolei wodne wyciągi na bazie czarnego bzu obniżają poziom cukru we krwi.

Syrop z kwiatu czarnego bzu – zastosowanie

Syrop z kwiatów czarnego bzu możemy zastosować, gdy mamy podrażnione drogi oddechowe, co często zdarza się przy długotrwałym i dokuczliwym kaszlu – zarówno tym infekcyjnym, jak i o podłożu alergicznym. 

Przy trudnościach z oddychaniem syrop z bzu również przyjdzie nam z pomocą. Do silnych zaburzeń może dojść, gdy płuca nie są w stanie we właściwy sposób wentylować organizmu. Towarzyszy temu nadprodukcja wydzieliny, którą syrop pomaga usunąć. 

Gdy przełykanie sprawia ból i odczuwamy bolesne drapanie w gardle mamy do czynienia z infekcją wirusową. Często objawom tym towarzyszy chrypka. W początkowej fazie dolegliwości pomocne będą naturalne metody – w tym wspomniany syrop, który wykazuje również działanie napotne i rozkurczowe, co skraca przebieg choroby oraz obniża gorączkę.

Dodatkowo, preparaty na bazie czarnego bzu działają uspokajająco i relaksująco oraz pomagają zasnąć. Wykazują również właściwości oczyszczające organizm, moczopędne i przeczyszczające. Czarny bez pomoże na różnego typu dolegliwości żołądkowo-jelitowe – wzdęcia, odbijanie powietrza, zgagę, nudności, wymioty, uczucie ciężkości w żołądku, a nawet zaparcia.

Syrop z kwiatu czarnego bzu – jak stosować?

Zimą syrop doskonale komponuje się z gorącą herbatą – czarną lub zieloną. Latem można go dodać do schłodzonej herbaty lub wody. Powstanie wówczas orzeźwiający napój. Podobne działanie będzie miał chłodzący kefir, który możemy zastąpić maślanką. W każdym przypadku do szklanki wystarczy dodać kilka łyżeczek syropu.

Syrop z kwiatu czarnego bzu dla dziecka

Jeśli nasze dziecko ma problemy z częstymi i nawracającymi infekcjami, warto sięgnąć po naturalne metody wspomagające odporność. Kontakt z rówieśnikami w przedszkolu lub szkole, przegrzanie na zajęciach, zbyt uboga dieta czy stres to czynniki zwiększające ryzyko wystąpienia infekcji u najmłodszych. Nie do końca rozwinięty układ immunologiczny warto wspomóc w okresie dzieciństwa, a herbata z dodatkiem syropu z czarnego bzu to nieinwazyjna metoda stymulacji odporności.

Syrop z kwiatu czarnego bzu – gdzie kupić, cena

Gotowy syrop jest do kupienia w aptekach, sklepach zielarskich oraz przez Internet. Ceny wahają się od kilku do ponad dwudziestu złotych i są uzależnione od pojemności. Syrop dostępny jest w opakowaniach od 150 do 500 ml.

Syrop z kwiatu czarnego bzu – przepis

Jeśli mamy odrobinę wolnego czasu, możemy przygotować syrop z czarnego bzu samodzielnie w domu. 

Składniki:

  • 1l wody
  • 600 g cukru
  • 3 szklanki świeżych kwiatów czarnego bzu (ok. 10 baldaszków)
  • skórka z 1 cytryny
  • 20 g kwasku cytrynowego

Przygotowanie: wodę należy zagotować, a następnie rozpuścić w niej cukier. Całość schłodzić i przelać do ciemnego naczynia, a następnie dodać kwiaty czarnego bzu i pozostałe składniki. Naczynie należy zamknąć i postawić w ciemnym miejscu, od czasu do czasu wstrząsając. Po pięciu dniach przelewamy syrop przez sitko do butelek. Przechowujemy w lodówce.

Syrop z kwiatów czarnego bzu to naturalny środek leczniczy, który jest bardziej bezpieczny w stosowaniu niż syntetyczne leki. Jest niedrogi i zarazem skuteczny – może być z powodzeniem stosowany w profilaktyce oraz leczeniu przeziębień, gdyż wykazuje działanie immunomodulujące zarówno wobec osób zdrowych, jak i pacjentów z już rozwiniętą infekcją. 

Literatura:

  1. Martens A. Czarny bez. Zdrowie z natury. Wydawnictwo RM. Warszawa, 2008.
  2. Nowak Z. T. Zdrowie ze spiżarni. Przetwory, które leczą. Wydawnictwo Videograf. Chorzów, 2012.
  3. Zielińska-Pisklak M. i wsp. Bez czarny (Sambucus nigra) domowy sposób nie tylko na grypę i przeziębienie. Farmakoterapia. Maj 2013.
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Karolina Ruszkiewicz , Blogerka, pasjonatka zdrowego stylu życia.
Dodaj do ulubionych