Sok z brzozy – właściwości, zastosowanie

16 18 20

Sok z brzozy zbierany jest w marcu lub w kwietniu, kiedy mija mróz. Jego właściwości sprawiają, że warto pić go przez cały rok. W składzie soku z brzozy znajdziemy naturalną aspirynę oraz substancje wspomagające układ moczowy oraz odpornościowy.

Sok z brzozy – właściwości

Sok z brzozy, zwany także oskołą, pozyskiwany jest z pnia brzozy w okresie wczesnowiosennym, zaraz po okresie przymrozków. Otrzymuje się go również z pąków oraz liści brzozy. Najbardziej wartościowy jest jednak nektar z samego pnia drzewa. W swym składzie zawiera wiele cennych dla zdrowia składników:

  • kwasy organiczne –  jabłkowy i cytrynowy,
  • wapń,
  • fosfor,
  • magnez,
  • żelazo,
  • witaminę C,
  • witaminy z grupy B
  • oraz garbniki.

Zawartość tak wielu dobrze przyswajalnych minerałów sprawia, że można go stosować jako naturalny napój izotoniczny.

Jego właściwości lecznicze dotyczą głównie układu moczowego oraz odpornościowego. Sok z brzozy ma działanie oczyszczające z toksyn, dzięki temu przewody układu moczowego wolne są od złogów – zabezpiecza to przed powstawaniem kamieni nerkowych. W momencie, kiedy kamienie nerkowe już występują, sok z brzozy ułatwia ich rozpuszczanie. Oprócz tego ma także działanie detoksykujące na wątrobę: pomaga usuwać z niej szkodliwe substancje pochodzące np. z rozkładu leków.

Nektar z brzozy, dzięki zawartości witaminy C, wzmacnia układ odpornościowy oraz chroni nasz organizm przed infekcjami. Witamina C jest jednak bardzo wrażliwa na ciepło, dlatego należy uważać na procesy pasteryzacji, ponieważ sprawiają one, że cennej witaminy zostaje w soku bardzo mało.

Sok z brzozy w swoim składzie zawiera substancję zwaną betuliną, która zwiększa wrażliwość tkanek na insulinę, obniża poziom cholesterolu i zapobiega miażdżycy. Dodatkowo, w soku z brzozy znaleźć można salicylan metylu, który działa jak naturalna aspiryna, łagodząc dolegliwości bólowe i zmniejszając stan zapalny.

Sok z brzozy – zastosowanie

Sok z brzozy bez dodatków smakuje jak słodka, lepka, lekko gęsta woda. Aby nieco poprawić jego smak, można pić go z sokiem malinowym lub świeżą miętą. Idealnie nadaje się do sporządzenia lemoniady.
Sok z brzozy można stosować zewnętrznie do pielęgnacji skóry trądzikowej, ma działanie wybielające, więc nadaje się idealnie do cery z przebarwieniami oraz z piegami. Tonik z soku z brzozy wspomaga gojenie się ran oraz jest stosowany przy problemie wypadania włosów.

Sok z brzozy kupić można bez problemu w sklepach ze zdrową żywnością. Można również zebrać go samemu prosto z drzewa.

Sok z brzozy to bardzo wartościowy nektar, który uzyskiwany jest z pnia oraz liści brzozy. stanowi naturalne bogactwo witaminy C oraz witaminy z grupy B. Dzięki zawartości wielu minerałów, jest napojem idealnie nawadniającym organizm. Sok z brzozy zbierany jest wczesną wiosną, jednak warto jest spożywać go przez cały rok.

Kup dietę online – od dietetyka
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Sok z brzozy – właściwości, zastosowanie - 3.5/5. Oddano 77 głosy.
Autor artykułu: