bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Skład i właściwości cukru waniliowego. Jak zrobić cukier waniliowy?

Skład i właściwości cukru waniliowego. Jak zrobić cukier waniliowy?

cukier waniliowy skład przepis na cukier waniliowy
🕣 2 min czytania

Aktualizacja: 23 stycznia, 2025

Wanilia to roślina o wielu pozytywnych właściwościach. Sam kwiat wanilii nie wydziela zapachu. Cały aromat skupiają w sobie owoce, które mają postać lasek. Swoją woń uwalniają po pęknięciu. Wanilię jako składnika aromatyzującego do wypieków i innych dań zaczęto stosować od drugiej połowy XVI wieku.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Cukier waniliowy
  • Skład cukru waniliowego
  • Przepis na cukier waniliowy

Cukier waniliowy

Cukier waniliowy zawiera minimum 27% wanilii. Na półkach sklepowych częściej jednak znajdziemy cukier wanilinowy. I nic w tym dziwnego, bowiem otrzymywana syntetycznie wanilina – naturalny komponent wanilii, jest zdecydowanie tańsza. Co prawda wanilinę można wyekstrahować z ziarna wanilii jednak jest to niezwykle kosztowne. Najczęściej wanilinę otrzymuje się przy użyciu szczepów bakterii Corynebacterium bądź Pseudomonas. Jak udowodnili japońscy naukowcy – wnilinię można uzyskać także z krowiego kału (nie jest to na szczęście częstą praktyką). Jeszcze bardziej intensywny aromat nadaje etylowanilina, która również powszechnie występuje w przemyśle spożywczym.  

Skład cukru waniliowego

Najczęściej na odwrocie torebki z cukrem wanilinowym przeczytamy: Skład: cukier, etylowanilina/wanilina. I zazwyczaj nic poza tym. Bardzo rzadko spotyka się cukier z dodatkiem prawdziwej wanilii. Ze względów ekonomicznych, nikogo zapewne już to nie dziwi. Co prawda wanilina jest substancją potencjalnie niebezpieczną. Może wywoływać podrażnienia skóry i błon śluzowych, jednak muszą to być stężenia odpowiednio wysokie. Ta niewielka ilość, którą znajdujemy w torebkach z cukrem nie powinna wywołać podobnych dolegliwości. Aby uzyskać jednak pełnię aromatu, która w niepowtarzalny sposób wzbogaci smak domowych wypieków – najlepiej sporządzić własny cukier waniliowy.

Przepis na cukier waniliowy

1 laska wanilii powinna wystarczyć na 2 szklanki drobnego cukru. Po rozcięciu laski należy zeskrobać nasionka i wymieszać je z cukrem. Pustą laskę należy podzielić na kilka części i również wymieszać z cukrem. Odstawić na około 2 tygodnie, aby aromat zdążył się uwolnić. Na pewno jest to bardziej kosztowne, ale nie da się ukryć – doznania smakowe są nieporównywalnie lepsze. Najlepszej jakości wanilia pochodzi ponoć z Madagaskaru i Meksyku.

Mimo wszystko – cukier waniliowy czy wanilinowy nadal pozostaje tylko cukrem. Choć wanilia ma kilka korzystnych właściwości w tak niskim stężeniu nie przyniesie żadnych korzyści. Na każdym kroku warto podkreślać, że cukier – aromatyzowany czy nie – to element diety zupełnie zbędny.

Literatura:

Jolanta Krzyczkowska, Ewa Białecka-Florjańczyk, Izabela Stolarzewicz, Biotechnologiczne metody otrzymywania substancji zapachowych, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2009, 3 (64), 5–18
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Paulina Hetwer
Paulina Hetwer , Dyplomowany dietetyk kliniczny. Wierzy, że odpowiednie żywienie jest kluczem do zdrowego i długiego życia.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
Cukier Waniliowy a wanilinowy - różnice, wpływ na zdrowie
Cukier

Cukier waniliowy a cukier wanilinowy…

Czy zwracasz uwagę na to, jaki cukier kupujesz – waniliowy czy wanilinowy? Czyżby producent pomylił się o jedną literkę w nazwie? Czy może jednak różnica ta nie jest przypadkowa? Czytaj dalej...
Tagatoza właściwości zastosowanie cena wpływ na zdrowie
Cukier

Tagatoza – właściwości, wpływ na…

Tagatoza to mało znany i rzadko wykorzystywany zamiennik cukru. Mimo dobrej przydatności technologicznej i korzystnych walorów zdrowotnych najczęściej używa się ją na skalę przemysłową jako dodatek do mieszaniny innych substancji… Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > Substancje słodzące

    Cukier Substancje słodzące
    Substancje słodzące

    Cukier inwertowany – co to jest? Czy cukier inwertowany jest szkodliwy?

    Syrop z pędów sosny. Jak zrobić syrop z pędów sosny?

    Substancje słodzące

    Splenda – co to jest?

    Substancje słodzące

    Rodzaje cukru. Skutki uboczne nadmiaru cukru w diecie

    Substancje słodzące

    Co to jest sorbitol? Właściwości i zastosowanie sorbitolu

    1
    Cukier

    Cukier i jego wpływ na nasze zdrowie. Jak pokonać uzależnienie od cukru?

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.