Skład i właściwości cukru waniliowego. Jak zrobić cukier waniliowy?
Aktualizacja: 8 kwietnia, 2024
Wanilia to roślina o wielu pozytywnych właściwościach. Sam kwiat wanilii nie wydziela zapachu. Cały aromat skupiają w sobie owoce, które mają postać lasek. Swoją woń uwalniają po pęknięciu. Wanilię jako składnika aromatyzującego do wypieków i innych dań zaczęto stosować od drugiej połowy XVI wieku.
Cukier waniliowy
Cukier waniliowy zawiera minimum 27% wanilii. Na półkach sklepowych częściej jednak znajdziemy cukier wanilinowy. I nic w tym dziwnego, bowiem otrzymywana syntetycznie wanilina – naturalny komponent wanilii, jest zdecydowanie tańsza. Co prawda wanilinę można wyekstrahować z ziarna wanilii jednak jest to niezwykle kosztowne. Najczęściej wanilinę otrzymuje się przy użyciu szczepów bakterii Corynebacterium bądź Pseudomonas. Jak udowodnili japońscy naukowcy – wnilinię można uzyskać także z krowiego kału (nie jest to na szczęście częstą praktyką). Jeszcze bardziej intensywny aromat nadaje etylowanilina, która również powszechnie występuje w przemyśle spożywczym.
Skład cukru waniliowego
Najczęściej na odwrocie torebki z cukrem wanilinowym przeczytamy: Skład: cukier, etylowanilina/wanilina. I zazwyczaj nic poza tym. Bardzo rzadko spotyka się cukier z dodatkiem prawdziwej wanilii. Ze względów ekonomicznych, nikogo zapewne już to nie dziwi. Co prawda wanilina jest substancją potencjalnie niebezpieczną. Może wywoływać podrażnienia skóry i błon śluzowych, jednak muszą to być stężenia odpowiednio wysokie. Ta niewielka ilość, którą znajdujemy w torebkach z cukrem nie powinna wywołać podobnych dolegliwości. Aby uzyskać jednak pełnię aromatu, która w niepowtarzalny sposób wzbogaci smak domowych wypieków – najlepiej sporządzić własny cukier waniliowy.
Przepis na cukier waniliowy
1 laska wanilii powinna wystarczyć na 2 szklanki drobnego cukru. Po rozcięciu laski należy zeskrobać nasionka i wymieszać je z cukrem. Pustą laskę należy podzielić na kilka części i również wymieszać z cukrem. Odstawić na około 2 tygodnie, aby aromat zdążył się uwolnić. Na pewno jest to bardziej kosztowne, ale nie da się ukryć – doznania smakowe są nieporównywalnie lepsze. Najlepszej jakości wanilia pochodzi ponoć z Madagaskaru i Meksyku.
Mimo wszystko – cukier waniliowy czy wanilinowy nadal pozostaje tylko cukrem. Choć wanilia ma kilka korzystnych właściwości w tak niskim stężeniu nie przyniesie żadnych korzyści. Na każdym kroku warto podkreślać, że cukier – aromatyzowany czy nie – to element diety zupełnie zbędny.
Literatura:
Jolanta Krzyczkowska, Ewa Białecka-Florjańczyk, Izabela Stolarzewicz, Biotechnologiczne metody otrzymywania substancji zapachowych, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2009, 3 (64), 5–18