bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Ser topiony – wartości odżywcze, kalorie, skład oraz ich wpływ na zdrowie

Ser topiony – wartości odżywcze, kalorie, skład oraz ich wpływ na zdrowie

🕣 2 min czytania

Aktualizacja: 28 marca, 2024

Każdy z nas jadł serki topione, ale czy zastanawialiśmy się co w nich jest, jakie mają wartości odżywcze, ile kalorii i jak wpływają na nasze zdrowie? Przyjrzyjmy się im dokładniej.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Ser topiony
  • Ser topiony – wartości odżywcze i kalorie
  • Ser topiony – skład               
  • Ser topiony a zdrowie

Ser topiony

Ser topiony to produkt pochodny sera. W czasie produkcji poddaje się go rozdrabnianiu, mieszaniu, działaniu wysokiej temperatury oraz czynnikom teksturotwórczym w celu powstania plastycznej, jednorodnej masy.

Ser topiony – wartości odżywcze i kalorie

Ser topiony w 100 g czyli jednym, kwadratowym opakowaniu zawiera koło 250–300 kcal, białka 8–10g, węglowodanów 4–6g, natomiast tłuszczów od 21–29%.

Porównując go do masła czy margaryny ma on zdecydowanie mniej kilokalorii i zawiera więcej białka. Jednak tłuszcz w nim zawarty to głównie nasycone kwasy tłuszczowe, które nie powinny być spożywane w dużych ilościach. Jedna porcja serka (ok.25 g)  to około 120 kilokalorii. Dla osób dbających o linię to i tak dosyć dużo. Czasem używany jest do przygotowania różnego rodzaju sosów, niestety wówczas wyraźnie zwiększamy jego kaloryczność.

Ser topiony – skład               

Serki topione zwykle na pierwszym miejscu w swoim składzie mają wodę lub ser. Następnie dodawany jest tłuszcz np. masło lub utwardzone tłuszcze roślinne. Częstymi składnikami są także sole emulgujące E450, E452, E339, białka mleka oraz zwykła sól.

Niestety większość z tych składników nie są najzdrowsze. Producenci dodają sole emulgujące oraz masło czy utwardzone tłuszcze roślinne, aby łatwiej było im stopić ser i zrobić z niego jednolitą konsystencję.

E450, E452 oraz E339 to polifosorany, które dodawane są w celu ochrony przed wysuszeniem sera, regulują ich kwasowość oraz zapobiegają zbrylaniu się.

Wysoka zawartość tłuszczu jest świetnym nośnikiem substancji smakowych i aromatów. Dodatkami odpowiadającymi za smak serka są zazwyczaj: szynka, szczypiorek, pieczarki, papryka oraz wędzony łosoś. Mają one jednak niewielki udział w składzie serków, stanowią zaledwie od 1%–5%, a coraz częściej zastępowane są przez sztuczne aromaty, wzmacniające smak oraz zapach. Do topionych serków często dodawany jest również barwnik, który sprawia, że wyglądają one bardziej naturalnie niż w rzeczywistości.

Ser topiony a zdrowie

Powiedzmy sobie szczerze, że skład serka topionego nie jest zbyt dobry. Niebezpieczne są dla nas głównie zawarte w nich tłuszcze nasycone. Mogą stać się przyczyną miażdżycy i chorób układu sercowo-naczyniowego.

Ser topiony jest wysoko przetworzonym produktem, niestety nie ma on bogatej wartości odżywczej, a tylko energetyczną. Osoby na diecie raczej powinny ich unikać, ewentualnie mogą sobie same zrobić swój domowy serek topiony, który nie będzie, aż tak kaloryczny.

Za duża ilość polifosforanów występujących w serkach topionych może zaburzać gospodarkę wapniowo-fosforanową w naszym organizmie. Mogą powodować także alergie, łamliwość kości, a także nadpobudliwość u dzieci.

Jeśli nie wyobrażasz sobie, że mógłbyś zrezygnować z serków topionych, zacznij je przygotowywać samodzielnie. Wówczas unikniesz niepotrzebnej chemii oraz zmniejszysz kaloryczność serka.

Nie musimy całkowicie rezygnować ze spożywania serków topionych.  Trzeba jednak mieć świadomość, że zakupione w sklepie zawierają mnóstwo chemicznych dodatków. Jeśli nam bardzo smakują i nie wyobrażamy sobie bez nich kanapki, możemy spróbować zrobić je sami w domu.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
4.2/5 - (4 głosów)
Autor artykułu:
Magdalena Wilk ,
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
nabiał

Mleko, ser żółty, jogurt –…

Czy pozbawienie tłuszczu produktów mlecznych jest dobrym pomysłem? Czytaj dalej...

Desery o niskiej zawartości cukru

Jak przyrządzić zdrowy i niskokaloryczny deser? Kilka pomysłów na słodkości bez wyrzeczeń. Czytaj dalej...

Produkty, których nie powinniśmy spożywać…

Czy twoje śniadanie jest zawsze przemyślane, zdrowe i pożywne? Niektóre produkty nie są wskazane na pierwszy i najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Czytaj dalej...
śniadanie

Zdrowe drugie śniadanie – niezawodne…

Nie jadasz II śniadania? Najwyższa pora to zmienić! Czytaj dalej...

Co zrobić na śniadanie, aby…

Mówi się że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia i tym razem jest w tym wiele prawdy. Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze

    sery
    Ser żółty z dziurami na jasnym tle.
    nabiał

    Ser żółty – rodzaje, skład. Jak zrobić ser żółty? Czy ser żółty jest zdrowy?

    sery

    Ser brie – korzyści zdrowotne, przeciwwskazania, przepisy

    sery

    Ser wegański – skład. Jak zrobić wegański ser?

    ser owczy właściwości przepisy czy ser owczy jest zdrowy
    1
    sery

    Ser owczy – właściwości. Czy ser owczy jest zdrowy?

    ser halloumi właściwości skład przepisy
    2
    sery

    Ser halloumi – skład, właściwości, gdzie kupić, cena, przepisy

    ser parmezan właściwości zastosowanie
    sery

    Ser parmezan – właściwości, kalorie, cena. Czym zastąpić parmezan?

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.