bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Ser kozi – właściwości, przepisy. Ser kozi w ciąży

Ser kozi – właściwości, przepisy. Ser kozi w ciąży

ser kozi właściwości przepisy w ciąży
🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 22 stycznia, 2025

Mleko kozie charakteryzuje się bogatym profilem składników mineralnych oraz witamin niezbędnych do prawidłowego rozwoju organizmu człowieka. Produkowane z niego przetwory mleczne, do których zaliczamy jogurty, serki oraz tradycyjne sery długo dojrzewające, mogą stanowić wartościowy element codziennej, zróżnicowanej diety.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Ser kozi
  • Ser kozi – właściwości
  • Ser kozi w ciąży
  • Ser kozi – przepisy

Ser kozi

Mleko kozie zasobne jest w cenne składniki mineralne, białko, tłuszcz oraz węglowodany. Posiada korzystny profil odżywczy, dzięki czemu stanowi bardzo dobry surowiec do wyrobu serów o różnej konsystencji. Wartość odżywczą sera koziego determinuje rasa, gatunek, lokalizacja oraz sposób hodowli kóz, od których uzyskuje się mleko będące bazą do wytworzenia sera. W Polsce hodowle kóz charakterystyczne są dla terenów górzystych, a najpopularniejszymi rodzajami serów kozich są sery twarogowe i długo dojrzewające gatunki: Niedźwiednik, Koziniec, Łomnicki.

Ser kozi nie każdemu smakuje, ponieważ posiada specyficzny, a zarazem wyjątkowy smak, aromat i konsystencję. Ma najczęściej białą barwę i dobrze się topi. To ser ostry o intensywnym smaku, dlatego warto dodawać go do potraw neutralnych oraz słodkich, gdyż znakomicie podkreśla ich słodką nutę.

Ser kozi – właściwości

Ser kozi może być dobrym substytutem dla serów krowich. Sery kozie dostarczają w 100 g ok. 20 g pełnowartościowego białka, które charakteryzuje się łatwą dostępnością dla organizmu człowieka. Białka mleka koziego posiadają lepszy profil aminokwasów niż białka mleka krowiego, gdyż zawierają więcej aminokwasów egzogennych, czyli takich, których organizm nie potrafi samodzielnie wyprodukować. Sery kozie zalecane są osobom uczulonym na białka mleka krowiego oraz z atopowym zapaleniem skóry, gdyż są dużo mniej uczulające. Mleko kozie zawiera również mniej laktozy, dlatego będzie lepszym wyborem dla osób z nietolerancją tego cukru. W 100 g sera zawartych jest ok. 30 g tłuszczu, który bogaty jest w kwasy omega-6 oraz dostarcza po części średnio łańcuchowych kwasów tłuszczowych, które nie odkładają się w postaci tkanki tłuszczowej, gdyż w szybki sposób organizm uzyskuje z nich energię.

W kozim serze znajduje się szereg cennych z żywieniowego punktu widzenia składników mineralnych oraz witamin. Więcej znajduje się ich w serze kozim dojrzewającym, natomiast mniej w twarogowym. Zawarty wapń, fosfor oraz witamina D, wpływają korzystnie na mineralizację kości oraz zębów, zapobiegając krzywicy u dzieci, osteoporozie i osteomalacji u osób dorosłych oraz próchnicy zębów. Potas reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową organizmu oraz kwasowo-zasadową. Niweluje również po części negatywny wpływ dużej ilości sodu zawartego w serze dojrzewającym na układ sercowo-naczyniowy i kostny. Ser kozi może być polecany osobom z niedoborem cynku w diecie oraz żelaza, gdyż stanowi dobre źródło wymienionych pierwiastków. Cynk jest składnikiem wielu enzymów, bez których reakcje metaboliczne zachodzące w organizmie, przebiegają w upośledzony sposób. Wzmacnia skórę, przez co działa ochronnie na organizm i poprawia stan cery trądzikowej. Kozi ser dostarcza również magnezu, który zwiększa odporność organizmu na stres oraz warunkuje odpowiednie napięcie mięśni, co zapobiega nieprzyjemnym skurczom. Co ciekawe, więcej magnezu znajduje się w serze twarogowym, niż długo dojrzewających. Zawarta w nim miedź wpływa na gospodarkę żelaza oraz wspiera pracę wątroby. Kozi ser dostarcza ponadto selenu, który stanowi najważniejszy pierwiastek niezbędny do prawidłowej pracy tarczycy oraz jod, który wspiera pracę układu nerwowego i tarczycy.

Z witamin na uwagę zasługuje biotyna, która przyczynia się do poprawy wyglądu cery, włosów i paznokci oraz niacyna, która posiada istotną rolę w przemianach metabolicznych i odporności organizmu człowieka.

Ser kozi w ciąży

Do produkcji serów kozich twarogowych, twarożków oraz serów długo dojrzewających nie dodaje się bakterii Listeria, które mogą być niebezpieczne dla organizmu dziecka a wykorzystywane są do produkcji serów pleśniowych, dlatego bez obaw kobieta w okresie ciąży oraz laktacji może spożywać twarogi, twarożki i sery długo dojrzewające z koziego mleka. Wyjątkiem będą sery kozie pleśniowe, których nie należy jadać w tym okresie ze względu na dodatek potencjalnie szkodliwej dla płodu bakterii.

Ser kozi – przepisy

Przepis na sałatkę z gruszką i kozim serem

Składniki:

  • opakowanie roszponki,
  • średniej wielkości dojrzała gruszka,
  • kilka włoskich orzechów,
  • ok. 100 g twarożku koziego,
  • łyżka miodu,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: roszponkę umyj pod bieżącą wodą i rozłóż na większym półmisku. Gruszkę pokrój w paseczki, a orzechy lekko rozdrobnij i podpraż na suchej patelni. Na roszponce rozłóż kawałki gruszki, a łyżeczką kleksy twarożku koziego. Całość polej miodem, posyp prażonymi orzechami oraz dopraw solą i pieprzem.

rozwiń
Przepis na penne z kozim serem i szynką parmeńską

Składniki (2 porcje):

  • 120 g suchego makaronu pełnoziarnistego penne,
  • 40 g szynki parmeńskiej dobrej jakości,
  • 60 g sera koziego dojrzewającego,
  • 4 garście świeżego szpinaku,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: makaron gotujemy w wodzie, a następnie odcedzamy. Szynkę rwiemy palcami na drobniejsze kawałki, a ser kroimy w kostkę. Szpinak należy zalać wrzątkiem na kilka sekund i szybko polać zimną wodą. Na talerzu układamy makaron wymieszany z serem, następnie szpinak, który posypujemy pieprzem, na wierzch szynkę parmeńską.

rozwiń

 

Literatura:

Baran J., Pieczonka W., Pompa-Roborzyński M.: Składniki mineralne w serach i serwatce otrzymanych z mleka owczego i koziego. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2011, 5, 78, str. 132-140.

Konieczny M.: Zawartość wybranych mikro- i makroelementów w tradycyjnych serach owczych i kozich. [w:] Trendy w Żywieniu Człowieka, PTTŻ, Kraków 2015.

Świątkowska D.: Poradnik żywienia kobiet w ciąży. Instytut Matki i Dziecka.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Martyna Jaros
Martyna Jaros , Dyplomowany dietetyk. Prywatnie pasjonatka zdrowego stylu życia z zamiłowaniem do poznawania składu i sposobu produkcji żywności, a także jej wpływu na organizm człowieka.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
sery klasyfikacja wartości odżywcze produkcja
nabiał

Sery – rodzaje, wartości odżywcze,…

Sery są produktami spożywczymi pozyskiwanymi z mleka. Ze względu na swój charakterystyczny smak oraz zapach są to surowce szczególnie lubiane lub wręcz znienawidzone przez konsumentów. Jakie wyróżniamy rodzaje serów? Czy… Czytaj dalej...

Prawdziwe sery kontra wyroby seropodobne.…

Istnieje ok. 4 tysiące gatunków sera. Dzieli się je pod względem rodzaju użytego mleka, konsystencji, zawartości tłuszczu, procesu produkcji i czasu dojrzewania. Polecane są przez dietetyków jako dobre źródło łatwo… Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > nabiał

    ciąża i poród nabiał sery
    Ser żółty z dziurami na jasnym tle.
    nabiał

    Ser żółty – rodzaje, skład. Jak zrobić ser żółty? Czy ser żółty jest zdrowy?

    1

    Kefir wodny. Właściwości i zastosowanie

    sery

    Ser brie – korzyści zdrowotne, przeciwwskazania, przepisy

    ciąża i poród

    Wzdęcia w ciąży – przyczyny. Co na wzdęcia w ciąży?

    Czego nie jeść w ciąży?

    sery

    Ser wegański – skład. Jak zrobić wegański ser?

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.