Witamina B1
Witamina B1 (tiamina) jest witaminą rozpuszczalną w wodzie. W komórkach wszystkich organizmów żywych występuje w postaci wolnej oraz estrów fosforanowych, w tym pirofosforanu tiaminy (karboksylaza), którego stężenie w tkankach i organach człowieka jest najwyższe. Pełni on funkcję koenzymu ponad 20 enzymów biorących udział w syntezie ATP, budowie nukleotydów oraz metobolizmie aminokwasów. Wraz z pożywieniem witamina B1 dostarczana jest najczęściej w postaci chlorowodorku tiaminy, który znajduje także zastosowanie w suplementach diety. Wolna tiamina jest związkiem wrażliwym na ogrzewanie i mrożenie, natomiast chlorowodorek tiaminy jest odporny na temperatury do 100 °C.
Witamina B1 pełni zasadniczą funkcję w procesie oddychania tkankowego, przede wszystkim w przemianie węglowodanów. Warunkuje prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego poprzez wpływ na przekazywanie impulsów nerwowych, pobudza wydzielanie hormonów gonadotropowych, wpływa na prawidłową pracę mięśni oraz układu sercowo-naczyniowego. Ponadto przyspiesza gojenie się ran i posiada właściwości łagodzące ból.
Witaminę B1 zawierają:
- mięso (wieprzowina, wołowina, drób)
- wątroba wieprzowa,
- kasza manna,
- pieczywo (żytnie, razowe, graham),
- warzywa ( kalafior, papryka czerwona, por),
- owoce (banan, mandarynki),
- orzechy (pistacje, arachidowe),
- fasola, groch (nasiona suche).