Sekrety zdrowego grillowania – warzywa
Grille urządzamy zwykle w ciepłe dni późnej wiosny bądź lata. Wówczas stragany warzywno-owocowe aż pękają od nadmiaru wszelkiego rodzaju warzyw. Warto sięgnąć po te lokalne i sezonowe, aby cieszyć się świeżym smakiem i pełnią cennych wartości odżywczych.
Warzywa na grilla
Na grillu po prostu nie może zabraknąć warzywnych szaszłyków. To łatwe do przygotowania i zdrowe, pełne witamin danie. Na szaszłyki można nabić cukinię, bakłażan, cebulę, paprykę – najlepiej wszystkie kolory, bowiem każda z odmian różni się nieco składem i wartościami odżywczymi. Dodatkowo kolorowe papryki zwiększą atrakcyjność wizualną dania. Można także dodać cebulę i opcjonalnie kawałek mięsa, np. z piersi z indyka. Opcja bez indyka będzie idealnym daniem dla osób na diecie wegetariańskiej.
Wszystkie nabijane na szaszłyki warzywa posiadają wiele wartości odżywczych, witamin i składników mineralnych, które staną się idealnym uzupełnieniem dań mięsnych. Polecamy również przyrządzić lekkie sałatki z pomidora i cebulki, czy ogórka i rzodkiewki, które obok karkówki staną się elementem zdrowego i zbilansowanego posiłku, dodatkowo wzbogacającym jego smak.
Można oczywiście przyrządzić inne sałatki jak np. popularna sałatka grecka. Polecamy również lekką sałatkę z granatem, sałatkę z truskawkami, czy sałatkę owocową z mleczkiem kokosowym i migdałami – która stanie się idealnym deserem. Pamiętajmy sezon grillowy to także sezon na warzywa i owoce. Korzystajmy z niego jak najwięcej.