Sałatka owocowa z mleczkiem kokosowym i migdałami
Sałatkami owocowymi możemy cieszyć również zimą. Wystarczy dobrać odpowiednie do pory roku owoce, aby cieszyć się ich smakiem oraz wartościami odżywczymi, których są bogatym źródłem. Sałatki owocowe sprawdzą się idealnie na deser zamiast kawałka słodkiego, kalorycznego ciasta, a przy tym są lekkie i orzeźwiające.
Pomarańcza 1/2 sztuki
Banan – 1/2 sztuki
Gruszka – 1/2 sztuki
Kiwi – 1 sztuka
Mleczko kokosowe – 2 łyżki
Migdały – 1 łyżka (płatki)
Czekolada gorzka – 2g (mała kostka)
Sposób przygotowania:
Wszystkie owoce obrać. Gruszkę i kiwi pokroić w kostkę, a banana w półplasterki (banana można skropić sokiem z cytryny). Z pomarańczy wyciąć filety lub usunąć tylko zewnętrzną białą skórkę i twardsze błony, pokroić na mniejsze kawałki. Czekoladę zetrzeć na tarce lub drobno posiekać nożem. Owoce układać warstwami w salaterce lub wysokiej szklance, polać mleczkiem kokosowym. Całość posypać płatkami migdałowymi oraz gorzką czekoladą.