Ryby mogą spowodować otyłość u dzieci
Kobiety ciężarne, które spożywają dużą ilość ryb zwiększają ryzyko otyłości u swoich dzieci. Dieta kobiet ciężarnych wymaga wiele uwagi i planowania, bowiem wszystko może oddziaływać na nienarodzone dziecko.
Ryby w czasie ciąży
Dietetycy nawołują do większego spożycia ryb, jednak z limitem do trzech porcji tygodniowo. Należy również rozsądnie wybierać ryby, ze względu na pochodzenie a także gatunek. Możliwość zatrucia metalami ciężkimi jest bardzo wysoka przy spożyciu ryb niewiadomego pochodzenia, bądź gatunków, które prawdopodobnie w swoim mięsie odkładają szkodliwe dla człowieka substancje.
Naukowcy obecność metali ciężkich w rybach podejrzewają za przyczynę zwiększonego ryzyka otyłości u dzieci kobiet, które w czasie ciąży spożywały ryby częściej niż 3 razy w tygodniu. W artykule opublikowanym w „JAMA Pediatrics” opisany został eksperyment, w którym wzięły udział kobiety z Belgii, Irlandii, Hiszpanii, Polski, Francji, Grecji, Stanów Zjednoczonych, Portugalii, Norwegii, Holandii, Włoch. Naukowcy obserwowali dietę kobiet w czasie ciąży, a także później narodzone dzieci do wieku 6 lat. Okazało się, że kobiety, które jadły ryby częściej niż 4 razy w tyg. rodziły dzieci, które do 2 roku życia szybko rosły, a do 4 często już borykały się z problemem otyłości.
Otyłość wśród dzieci dziś jest coraz większym problemem. Oczywiście duży wpływ mają no to rodzice. Aby uniknąć tego problemu, a także wielu chorób związanych z otyłością należy już od wczesnego dzieciństwa uczyć dzieci zdrowych nawyków żywieniowych. To od nas zależy zdrowie naszych dzieci.