Ryby mogą spowodować otyłość u dzieci

16 18 20

Kobiety ciężarne, które spożywają dużą ilość ryb zwiększają ryzyko otyłości u swoich dzieci. Dieta kobiet ciężarnych wymaga wiele uwagi i planowania, bowiem wszystko może oddziaływać na nienarodzone dziecko.

Ryby w czasie ciąży

Dietetycy nawołują do większego spożycia ryb, jednak z limitem do trzech porcji tygodniowo. Należy również rozsądnie wybierać ryby, ze względu na pochodzenie a także gatunek. Możliwość zatrucia metalami ciężkimi jest bardzo wysoka przy spożyciu ryb niewiadomego pochodzenia, bądź gatunków, które prawdopodobnie w swoim mięsie odkładają szkodliwe dla człowieka substancje.

Naukowcy obecność metali ciężkich w rybach podejrzewają za przyczynę zwiększonego ryzyka otyłości u dzieci kobiet, które w czasie ciąży spożywały ryby częściej niż 3 razy w tygodniu. W artykule opublikowanym w „JAMA Pediatrics” opisany został eksperyment, w którym wzięły udział kobiety z Belgii, Irlandii, Hiszpanii, Polski, Francji, Grecji, Stanów Zjednoczonych, Portugalii, Norwegii, Holandii, Włoch. Naukowcy obserwowali dietę kobiet w czasie ciąży, a także później narodzone dzieci do wieku 6 lat. Okazało się, że kobiety, które jadły ryby częściej niż 4 razy w tyg. rodziły dzieci, które do 2 roku życia szybko rosły, a do 4 często już borykały się z problemem otyłości.

Otyłość wśród dzieci dziś jest coraz większym problemem. Oczywiście duży wpływ mają no to rodzice. Aby uniknąć tego problemu, a także wielu chorób związanych z otyłością należy już od wczesnego dzieciństwa uczyć dzieci zdrowych nawyków żywieniowych. To od nas zależy zdrowie naszych dzieci.

Sprawdź swoje zapotrzebowanie kaloryczne

Darmowy kalkulator online

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Ryby mogą spowodować otyłość u dzieci - 4.5/5. Oddano 4 głosy.
Autor artykułu: