Rozmaryn nada się nie tylko do dań mięsnych

16 18 20

Rozmaryn jest dość popularną przyprawą, którą chętnie dodajemy do dań mięsnych. Warto jednak pamiętać o jego licznych właściwościach leczniczych i wykorzystać go nie tylko w kuchni.

Rozmaryn smakuje i leczy

Wśród naszych popularnych przypraw możemy znaleźć te, które oprócz wyjątkowego smaku posiadają także wiele właściwości leczniczych. Wśród nich możemy wymienić np. pietruszkę czy tymianek. Dziś jednak chcemy zwrócić waszą uwagę na lecznicze właściwości rozmarynu.

  1. Działa rozgrzewająco, dzięki czemu pomocny jest przy przeziębieniu i grypie.
  2. Wspomaga trawienie.
  3. Poprawia pamięć i koncentrację.
  4. Łagodzi bóle migrenowe.
  5. Podnosi ciśnienie krwi.
  6. Działa pobudzająco.

I to wszystko w jednej roślinie, którą prawdopodobnie używaliście jedynie w celu poprawy smaku waszych dań. Warto pamiętać o skarbach natury, wśród których możemy znaleźć wiele leczniczych ziół. I tak wyróżnia się zioła nasenne, przeciwzapalne czy wykrztuśne.

Kup dietę online – od dietetyka
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Rozmaryn nada się nie tylko do dań mięsnych - 4.3/5. Oddano 6 głosy.
Autor artykułu: