Mini serniczki wegańskie
Dzisiaj chciałam podzielić się z Wami przepisem na mini serniczki bez sera, które zawsze można znaleźć w mojej zamrażarce i sięgam po nie za każdym razem gdy mam ochotę na małe co nieco.
Spód:
Daktyle 120 g
Płatki owsiane 50 g
Orzechy pekan 50 g
Masa „serowa”:
Orzechy nerkowca 180 g
Daktyle 100 g
Olej kokosowy 1/4 szklanki
Syrop klonowy 1 łyżka
Sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
Wanilia 1/2 łyżeczki
Kakao 16 % 1 łyżka.
Miksujemy na mąkę płatki owsiane z orzechami pekan, a następnie dodajemy daktyle (wcześniej namoczone około 10 minut we wrzątku). Uzyskaną masą wyklejamy dno małych foremek silikonowych i wkładamy je do lodówki.
Nerkowce oraz daktyle zalewamy wrzątkiem na około pół godziny. Po czym odsączamy je i miksujemy z pozostałymi składnikami na masę „serową”. Jeżeli masa jest zbyt gęsta możemy dodać wodę pozostałą po odsączeniu daktyli oraz nerkowców (osobiście przeważnie dodaję około ¼ kubka wody). Jej konsystencja powinna być gładka i kremowa. Powstałą masę przekładamy na wcześniej przygotowany spód serniczków i wkładamy je do zamrażarki, gdzie możemy przechowywać je nawet około miesiąca.
Dziękuję sklepowi internetowemu BioSklep za wspaniały prezent w postaci dostarczenia składników najwyższej jakości do przyrządzenia tych słodkości??
Mój Fanpage – My Healthy Lifestyle