Przepis na makaron z sosem pomidorowym i anchois

To jest łatwe Idealne na Kolacja
🕣 < 1 min czytania

Dzisiaj propozycja dla wszystkich miłośników kuchni śródziemnomorskiej, czyli makaron z sosem pomidorowym i anchois. Połączenie składników daje bardzo pożywne danie o intensywnym smaku i aromacie.

Składniki
🕣 < 1 min czytania

Przepis na 2 porcje

Makaron pełnoziarnisty  (wstążki) – 100 g

Pomidory z puszki 400 g – 1 opakowanie

Anchois 50 g – 1 puszka

Papryka czerwona 100 g – 1/2 sztuki

Papryka żółta 100 g – 1/2 sztuki

Oliwki zielone – 8 sztuk

Kapary – 10 sztuk

Cebula – 1 sztuka

Czosnek – 2 ząbki

Suszone pomidory – 20 g

Bazylia świeża 10 listków

Pieprz Cayenne

Oregano

Oliwa z oliwek 1 łyżka

0/5 (0 Reviews)

P1090428

Sposób przygotowania: 

Cebulę posiekać, podsmażyć na łyżce oliwy, następnie dodać pomidory z puszki, pokrojone w paski papryki, przekrojone na pół oliwki oraz kapary. Całość dusić około 10 minut, na koniec dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, suszone pomidory, drobno posiekaną bazylię, pieprz Cayenne oraz oregano. Całość dokładnie wymieszać. Ugotowany makaron polać sosem, na wierzchu ułożyć anchois, posypać listkami świeżej bazylii.

P1090430

P1090431

Smacznego !

0/5 (0 Reviews)
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
mgr Magdalena Borowiec
mgr Magdalena Borowiec , Absolwentka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Ukończyła studia magisterskie na wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, ze specjalnością ”Dietetyka w specyficznych potrzebach żywieniowych".
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Napisz swoją opinię

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *