Przepis na makaron z sosem pomidorowym i anchois
Dzisiaj propozycja dla wszystkich miłośników kuchni śródziemnomorskiej, czyli makaron z sosem pomidorowym i anchois. Połączenie składników daje bardzo pożywne danie o intensywnym smaku i aromacie.
Przepis na 2 porcje
Makaron pełnoziarnisty (wstążki) – 100 g
Pomidory z puszki 400 g – 1 opakowanie
Anchois 50 g – 1 puszka
Papryka czerwona 100 g – 1/2 sztuki
Papryka żółta 100 g – 1/2 sztuki
Oliwki zielone – 8 sztuk
Kapary – 10 sztuk
Cebula – 1 sztuka
Czosnek – 2 ząbki
Suszone pomidory – 20 g
Bazylia świeża 10 listków
Oliwa z oliwek 1 łyżka
Sposób przygotowania:
Cebulę posiekać, podsmażyć na łyżce oliwy, następnie dodać pomidory z puszki, pokrojone w paski papryki, przekrojone na pół oliwki oraz kapary. Całość dusić około 10 minut, na koniec dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, suszone pomidory, drobno posiekaną bazylię, pieprz Cayenne oraz oregano. Całość dokładnie wymieszać. Ugotowany makaron polać sosem, na wierzchu ułożyć anchois, posypać listkami świeżej bazylii.
Smacznego !