Przepis na klopsiki w sosie pomidorowo- kokosowym
Klopsiki w sosie pomidorowym to idealne danie na letni obiad, ponieważ w składzie ich sosu znajdują się dojrzałe pomidory, które zbieramy właśnie w tym okresie. Jest to delikatne, pełnowartościowe danie, które doskonale nadaje się dla dzieci.
Klopsiki:
Wołowina – pieczeń – (500 g) (zmielone)
Otręby pszenne – 4 łyżki
Jajko – 1 sztuka
Cebula – 1 sztuka
Czosnek – 2 ząbki
Sos:
Pomidor – 5 sztuk
Koncentrat pomidorowy – 2 łyżki
Mleczko kokosowe – (160 g) 1 opakowanie
Bulion warzywny/drobiowy (przygotować wcześniej)
Mąka orkiszowa – 2 łyżki
Sposób przygotowania:
Do zmielonego mięsa dodajemy jajko, otręby pszenne, posiekaną w kostkę cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz szczyptę soli i pieprz. Całość dokładnie mieszamy, formujemy klopsiki. Gotujemy je we wcześniej przygotowanym bulionie lub wodzie około 15 minut.
Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, a następnie miksujemy, przelewamy do rondelka. Dodajemy 1 szklankę bulionu, koncentrat pomidorowy, mleczko kokosowe oraz rozrobioną w bulionie lub wodzie mąkę. Doprowadzamy do wrzenia, przyprawiamy, dodajemy posiekaną pietruszkę.
Klopsiki umieszczamy w sosie.
Smacznego !