Przepis na klopsiki w sosie pomidorowo- kokosowym

16 18 20

Klopsiki w sosie pomidorowym to idealne danie na letni obiad, ponieważ w składzie ich sosu znajdują się dojrzałe pomidory, które zbieramy właśnie w tym okresie. Jest to delikatne, pełnowartościowe danie, które doskonale nadaje się dla dzieci.

Składniki

Klopsiki: 

Wołowina – pieczeń – (500 g) (zmielone)

Otręby pszenne – 4 łyżki

Jajko – 1 sztuka

Cebula – 1 sztuka

Czosnek – 2 ząbki

Sól

Pieprz czarny

Sos:

Pomidor – 5 sztuk

Koncentrat pomidorowy – 2 łyżki

Mleczko kokosowe – (160 g) 1 opakowanie

Bulion warzywny/drobiowy (przygotować wcześniej)

Pietruszka liście

Pieprz czarny

Mąka orkiszowa – 2 łyżki

P1090823

Sposób przygotowania:

Do zmielonego mięsa dodajemy jajko, otręby pszenne, posiekaną w kostkę cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz szczyptę soli i pieprz. Całość dokładnie mieszamy, formujemy klopsiki. Gotujemy je we wcześniej przygotowanym bulionie lub wodzie około 15 minut.

Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, a następnie miksujemy, przelewamy do rondelka. Dodajemy 1 szklankę bulionu, koncentrat pomidorowy, mleczko kokosowe oraz rozrobioną w bulionie lub wodzie mąkę. Doprowadzamy do wrzenia, przyprawiamy, dodajemy posiekaną pietruszkę.

Klopsiki umieszczamy w sosie.

P1090828

Smacznego !

Oceń mnie
3.2/5. Oddano 17 głosy.
ponad miesiąc temu
Skomentuj Dodaj opinię

Opinie

  • basia 16.01.2020, 3:30

    Przecież mieso wołowe po 15 min jest jeszcze twarde i surowe

    Odpowiedz

Napisz swoją opinię

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Zobacz również: