Przepis na klopsiki w sosie pomidorowo- kokosowym

To jest trudne Idealne na Obiad
🕣 < 1 min czytania

Klopsiki w sosie pomidorowym to idealne danie na letni obiad, ponieważ w składzie ich sosu znajdują się dojrzałe pomidory, które zbieramy właśnie w tym okresie. Jest to delikatne, pełnowartościowe danie, które doskonale nadaje się dla dzieci.

Składniki
🕣 < 1 min czytania

Klopsiki: 

Wołowina – pieczeń – (500 g) (zmielone)

Otręby pszenne – 4 łyżki

Jajko – 1 sztuka

Cebula – 1 sztuka

Czosnek – 2 ząbki

Sól

Pieprz czarny

Sos:

Pomidor – 5 sztuk

Koncentrat pomidorowy – 2 łyżki

Mleczko kokosowe – (160 g) 1 opakowanie

Bulion warzywny/drobiowy (przygotować wcześniej)

Pietruszka liście

Pieprz czarny

Mąka orkiszowa – 2 łyżki

0/5 (0 Reviews)

P1090823

Sposób przygotowania:

Do zmielonego mięsa dodajemy jajko, otręby pszenne, posiekaną w kostkę cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz szczyptę soli i pieprz. Całość dokładnie mieszamy, formujemy klopsiki. Gotujemy je we wcześniej przygotowanym bulionie lub wodzie około 15 minut.

Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, a następnie miksujemy, przelewamy do rondelka. Dodajemy 1 szklankę bulionu, koncentrat pomidorowy, mleczko kokosowe oraz rozrobioną w bulionie lub wodzie mąkę. Doprowadzamy do wrzenia, przyprawiamy, dodajemy posiekaną pietruszkę.

Klopsiki umieszczamy w sosie.

P1090828

Smacznego !

0/5 (0 Reviews)
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
mgr Magdalena Borowiec
mgr Magdalena Borowiec , Absolwentka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Ukończyła studia magisterskie na wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, ze specjalnością ”Dietetyka w specyficznych potrzebach żywieniowych".
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Opinie

  1. Przecież mieso wołowe po 15 min jest jeszcze twarde i surowe

Napisz swoją opinię

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *