Produkty wspomagające redukcje zatrzymanej wody w organizmie
Aktualizacja: 14 maja, 2020
Latem bardzo często dokuczają nam różnego rodzaju obrzęki. Przyczyna leży w zatrzymanej wodzie w organizmie. Zobacz, w jakie produkty powinna być bogata Twoja dieta, aby nie dopuścić do zatrzymania wody w organizmie i opuchlizn.
Dieta na opuchlizny
W upalne dni najczęściej puchną nam stopy i dłonie. Czujemy zmęczenie i brak energii. Przyczyną takiego samopoczucia może być zatrzymana woda w organizmie. Pierwszym krokiem powinno być odpowiednie nawodnienie organizmu. Nasze ciało z powodu zbyt małej ilości wody gromadzi ją w tkankach, aby zapobiec całkowitemu odwodnieniu. Warto również przyjrzeć się swojej diecie i wzbogacić ją o:
- produkty bogate w potas: pomidory, banany, ziemniaki, suszone owoce, marchew seler
- owoce cytrusowe produkty o działaniu moczopędnym: arbuzy, truskawki, czereśnie, żurawina, ogórki, papryka
- produkty bogate w rutynę: czarny bez, dziurawiec, aronia
- produkty bogate w krzem: kasza jaglana i gryczana
- przyprawy i zioła: imbir, natka pietruszki, pokrzywa, kminek, skrzyp
- produkty bogate w białko: chude mięsa, wędliny, twaróg, rośliny strączkowe
- ryby
- niskosodowa woda mineralna
- orzechy, pestki słonecznika
Dzięki temu unikniemy opuchlizn i zatrzymania wody, które znacznie obniżają nasze samopoczucie w ciepłe, letnie dni. Na sam koniec, aby poczuć się lekko i mieć pełno energii na wyzwania kolejnych dni, polecamy zapoznać się ze wskazówkami dietetycznymi na lato. Odpowiednio skomponowane posiłki pozwolą nam się cieszyć latem i nie odczuwać skutków wysokich temperatur.