bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Odmiany i właściwości czereśni. Ile kalorii mają czereśnie? Sok, nalewka i kompot z czereśni

Odmiany i właściwości czereśni. Ile kalorii mają czereśnie? Sok, nalewka i kompot z czereśni

🕣 5 min czytania

Aktualizacja: 21 stycznia, 2025

Sezon na czereśnie jest krótki, natomiast korzyści zdrowotne jakie niesie ich konsumpcja – ogromne. Owoce wpływają na prawidłowe funkcjonowanie tarczycy, dbają o nasze stawy i młody wygląd skóry.  Warto spożywać je w sezonie, wówczas charakteryzują się największą zawartością składników odżywczych i najlepszym smakiem. Przygotowany kompot czy sok z czereśni to spora dawka witamin. 

Czereśnia (łac. Prunus avium ),  inaczej zwana wiśnią ptasią, jest gatunkiem rośliny należącej do gatunku różowatych. Rodzimymi terenami jej występowania jest Europa, Azja Zachodnia oraz Kaukaz. W naszym kraju czereśnia rośnie dziko na terenie całej Polski.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Odmiany czereśni
  • Właściwości czereśni
  • Czereśnie – kalorie, indeks glikemiczny
  • Czereśnie w ciąży
  • Czereśnie a odchudzanie
  • Ból brzucha po czereśniach

Odmiany czereśni

Czereśnia powszechnie uprawiana jest w Polsce jako drzewo owocowe. Najbardziej popularnymi odmianami czereśni sadzonymi w sadach przydomowych są Burlat, Lapins, Regina, Summit, Van, Vega. Odmiany te dają obfite plony, a ich charakterystyka została przedstawiona w poniższej tabeli.

Owoce Skórka Miąższ Zbiór Choroby
Burlat średniej wielkości (ok.6,5 g), szerokosercowate, lekko spłaszczone czerwona lub

ciemnoczerwona

soczysty, słodki, czerwony lub ciemnoczerwony koniec  pierwszej dekady czerwca, w 2–3 tygodniu dojrzewania mało podatna na raka bakteryjnego
Lapins dosyć duże (6-8 g), szerokosercowate lub kuliste, nieco spłaszczone czerwona soczysty, wyraźnie kwaskowy, jasnoczerwony koniec  pierwszej dekady lipca, w 6. tygodniu dojrzewania wrażliwa na drobną plamistość liści
Regina duże (8–9,5 g), kuliste ciemnoczerwona średnio soczysty, dość słodki, czerwony połowa lipca, w 7. tygodniu dojrzewania mało podatna na choroby
Summit duże (7,5–9 g), sercowate jaskrawoczerwona soczysty, kwaskowato-słodki, kremowobiały druga połowa czerwca, w 4–5 tygodniu dojrzewania mało wrażliwa na choroby
Van duże (7,5–8,5 g), kuliste, lekko spłaszczone czerwona soczysty, kwaskowato-słodki, czerwony koniec  czerwca, w 5. tygodniu dojrzewania bardzo podatna na moniliozę
Vega duże (7–10 g), szerokosercowate Żółte z dużym, jasnoczerwonym rumieńcem średnio soczysty, słodki, kremowobiały druga połowa czerwca, pod koniec 4. tygodniu dojrzewania odmiana wrażliwa na choroby kory i drewna

Właściwości czereśni

Czereśnie są cennym źródłem składników mineralnych oraz witamin. Spośród składników mineralnych w największej ilość występuje potas (202 mg/100 g). Czereśnie zawierają także dużą dawkę jodu oraz pewne ilości wapnia, magnezu, fosforu, żelaza i cynku. Szczególnie dużo znajdziemy w nich β-karotenu (69 µg/100 g), a spośród witamin: witaminę A (12 µg/100 g) oraz witaminę C (15 mg/100 g), a także witaminę E. K, B1, B2, B6 oraz niacynę i kwas foliowy. Czereśnie zawierają najwięcej, spośród wszystkich owoców uprawianych w Polsce, kwasu asparaginowego (612 mg/100 g). Ponadto w czereśniach znajdziemy bioflawonoidy zaliczane do grupy przeciwutleniaczy, które pomagają zwalczać wolne rodniki. Im ciemniejszy kolor owoców, tym więcej antyoksydantów one zawierają. Ze względu na zawarte przeciwutleniacze, czereśnie spowalniają proces starzenia się organizmu, poprawiają wygląd skóry oraz zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów.

Obecność składników mineralnych, witamin oraz przeciwutleniaczy sprawi, iż czereśnie wykazują szereg innych prozdrowotnych właściwości na organizm człowieka. Mogą okazać się pomocne w leczeniu różnych dolegliwości. Z racji tego, że są dobrym źródłem potasu w naszej diecie, pozytywnie wpływają na pracę mięśnia sercowego, nerek oraz zmniejszają ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego. Natomiast zawarta w nich kwercetyna, pomaga regulować stężenie cholesterolu w surowicy krwi.

100 g czereśni dostarcza organizmowi 330 mg jodu, jest to dosyć spora dawka, dlatego też owoce czereśni powinny zagościć w diecie osób mających problemy z tarczycą. Czereśnie wspomagają produkcję hormonów tarczycy, a przez to dbają o prawidłowe funkcjonowanie tego gruczołu.

Czereśnie wspomagają leczenie artretyzmu, dolegliwości pęcherza moczowego, schorzeń wątroby, a nawet miażdżycy. 

Czereśnie – kalorie, indeks glikemiczny

Czereśnie są niskokaloryczne, 100 g tych owoców wniesie do naszej diety tylko 63 kalorie.  Indeks glikemiczny czereśni jest niski, wynosi 22, co wskazuje na to, iż po zjedzeniu czereśni nie nastąpi w naszym organizmie gwałtowny wzrost poziomu glukozy we krwi. Z tego powodu czereśnie  mogą być śmiało spożywane przez diabetyków. 

Czereśnie w ciąży

Czereśnie są wskazane w diecie przyszłej mamy, ze względu na znaczną zawartość jodu. Zapotrzebowanie na ten pierwiastek wśród dorosłych kobiet wynosi 150 mg dziennie, natomiast u kobiet w ciąży zwiększa się do poziomu 220 mg. Niedobór jodu w ciąży może powodować wady wrodzone płodu, poronienia oraz kretynizm. Czereśnie mogą być doskonałym uzupełnieniem jodu w diecie kobiety ciężarnej. Jednak nie jest to równoważne z tym, iż kobiety w ciąży mogą objadać się nimi bez żadnych ograniczeń. Czereśnie są dosyć ciężkostrawne i dlatego też przyszłe mamy powinny po nie sięgać w umiarkowanych ilościach.

Czereśnie a odchudzanie

Czereśnie są pomocne w walce z nadwagą i otyłością, ponieważ  po ich spożyciu odczuwamy na długo sytość, a to z kolei pomaga obniżyć wartość energetyczną diety. Tę właściwość przypisuje się zawartemu w czereśniach błonnikowi pokarmowemu, a dokładnie pektynom. W 100 g owoców jest 1,3 g włókna pokarmowego.

Ciekawostka: Napar–herbatka z ogonków czereśni jest środkiem odchudzającym i moczopędnym.

Ból brzucha po czereśniach

Jeżeli zjemy czereśnie na czczo lub popijemy je płynem, szczególnie wodą bądź mlekiem, może doprowadzić to do problemów żołądkowo-jelitowych, takich jak ostry ból brzucha i jelit, biegunka. Jeśli chcemy uniknąć tych nieprzyjemności, nigdy nie spożywajmy ich na czczo. Pamiętajmy też o umiarze, gdyż przejedzenie również może zakończyć się bólem brzucha. 

Czereśni nie powinno się również spożywać przed posiłkiem mięsnym, ponieważ owoce wiśni ptasiej utrudniają trawienie tego typu potraw.

Surowe czereśnie na długo zalegają w żołądku, dlatego też w takiej formie powinny unikać ich osoby z wrażliwym żołądkiem lub chorobą wrzodową. Zdecydowanie lepiej sprawdzą się u takich osób czereśnie lekko obgotowane, dzięki temu chory żołądek znacznie lepiej poradzi sobie z ich strawieniem.

Sok z czereśni

Składniki:

  • 5 kg czereśnie
  • 2 kg cukier do zasypania
  • Sok z cytryny lub kwasek cytrynowy

Przygotowanie:

  1. Czereśnie przebrać, umyć, usunąć szypułki, a następnie wydrylować.
  2. Owoce zasypać cukrem. Odstawić na 3–4 godziny, aż puszczą sok.
  3. Po tym czasie zlać sok do rondelka dodać cukier (jeśli jest to jeszcze konieczne) i sok z cytryny lub kwasek cytrynowy do smaku. Następnie wymieszać, aby cukier się rozpuścił i zagotować.
  4. Gorący sok wlać do wyparzonych butelek lub słoików. Szczelnie zakręcić.
  5. Pasteryzować ok. 10 minut.
rozwiń
Kompot z czereśni

Składniki: na 4 litry kompotu

  • 2 kg czereśni
  • 16 łyżek cukru
  • Woda przegotowana

Przygotowanie:

  1. Do garnka wlewamy litr wody, wrzucamy wydrylowane, umyte czereśnie z usuniętymi ogonkami, doprowadzamy do wrzenia.
  2. Całość gotujemy około pół godziny.
  3. Słodzimy. Słodkość kompotu można sobie samemu regulować w zależności od upodobań. Można także przygotować wersję light kompotu, zamiast cukru używając słodzika.
  4. Gorący kompot możemy przelać do słoika (wraz z owocami czereśni) i pasteryzować albo podać bezpośrednio na stół, uprzednio wychładzając go.
  5. Jeśli chcemy, by kompot miał nieco inny, oryginalniejszy smak, możemy dodać do niego sok z połówki cytryny.
rozwiń
Nalewka z czereśni

Składniki: na 6 porcji

  • 2 kg czereśni
  • 1 l spirytusu 96%
  • 1 l wódki 40%
  • 1 kg cukru

Przygotowanie:

  1. Czereśnie umyć, oderwać ogonki, każdy owoc naciąć aż do pestki, nie przepoławiając do końca, pozwoli to uzyskać jeszcze więcej smaku.
  2. Spirytus zmieszać z wódką (w ten sposób uzyskuje się spirytus tzw. nalewkowy, o mocy około 70%), czereśnie wsypać do odpowiednio dużego słoja i zalać alkoholem. Słoik zakręcić dokładnie i postawić na parapecie słonecznego okna na co najmniej 6 tygodni, wstrząsając co kilka dni.
  3. Następnie odcedzić alkohol i wlać do innego słoja lub do butelek, odstawić do późniejszego wykorzystania. Pozostałe w słoju czereśnie zasypać cukrem i – dokładnie zakręcone – pozostawić w słonecznym miejscu do czasu rozpuszczenia się cukru. Czasem potrząsać słoikiem, aby przyspieszyć proces.
  4. Na koniec zlać syrop i połączyć go z odcedzonym wcześniej alkoholem. Uzyskaną nalewkę zabutelkować, odstawić i zapomnieć o niej na pół roku lub dłużej. Jeśli wolisz mniej słodkie trunki, nie wlewaj całego syropu do nalewki. Pozostałe w słoju owoce można jeszcze raz zalać – tym razem wódką. Uzyskamy wtedy mniej esencjonalną i słabszą nieco, ale też smaczną nalewkę.
rozwiń

Czereśnie to skarbnica witamin i składników mineralnych. Polecane są osobom z artretyzmem, dną moczanową, problemami z tarczycą  i tym, którzy chcą cieszyć się młodym wyglądem na długie lata. Pamiętajmy by je spożywać  między posiłkami, nigdy na czczo. W sezonie z czereśni możemy przygotować kompot lub sok, by zimą cieszyć się ich smakiem i zdrowotnymi walorami.

Literatura:

  1. Filipczak J., Katalog roślin. Drzewa, krzewy, byliny. Agencja Promocji Zieleni, Warszawa 2011,
  2. Kunachowicz H., Przygoda B., Nadolna I., Iwanow K., Tabele składu i wartości odżywczej żywności, wyd. II zmienione, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2017,
  3. https://www.przyslijprzepis.pl
  4. Jarosz M. Normy żywienia dla populacji Polski., Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2017,
  5. Szustakowska-Chojnacka M. 100 roślin w Twojej kuchni. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2015.
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Dominika Suślik
Dominika Suślik , Dyplomowany dietetyk i Diet Coach.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > owoce

    owoce jagodowe sok
    sok z dzikiej róży
    4
    sok

    Sok z dzikiej róży – właściwości lecznicze, przepis

    Jagody w misce, świeże owoce, zdrowa przekąska.

    Właściwości borówki amerykańskiej. Ma niewiele kalorii i niski indeks glikemiczny

    owoce jagodowe

    Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?

    sok

    Sok z brzozy

    przygotowywanie żywności

    Borówki. Najlepsze przepisy

    sok

    Sok z winogron. Właściwości i wartości odżywcze

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.