Dorsz z piekarnika w sosie porowym

16 18 20

Zapraszam na zdrowego, delikatnego i błyskawicznego w przygotowaniu fileta z dorsza podanego z sosem porowym. To propozycja dla wszystkich zapracowanych, którzy brakiem czasu argumentują jedzenie w restauracjach czy barach szybkiej obsługi. Mięso dorsza bogate jest w pełnowartościowe białko, a ponadto zawiera spore ilości selenu, witaminy B12 oraz fosforu.

Dorsz z piekarnika w sosie porowym.

Dorsz z piekarnika w sosie porowym.

Składniki

Filet z dorsza, bez skóry – 300g

Por – 1 sztuka

Jogurt naturalny 2% – 2 łyżki

Śmietana 12% tłuszczu – 1 łyżka

Czosnek – 1 ząbek

Masło Extra – 1/2 łyżeczki

Cytryna – 1/4 sztuki (sok)

Sól – do smaku

Pieprz czarny – do smaku

Ryż brązowy – 70g

Dorsz z piekarnika w sosie porowym.

Dorsz z piekarnika w sosie porowym.

Sposób przygotowania:

Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu.

Filet z dorsza umyć, osuszyć i przeciąć na dwie równe części, każda około 150g. Natrzeć solą i pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny. Rybę umieścić na folii aluminiowej, zwinąć boki, tak aby sok nie wypływał z niej podczas pieczenia. Położyć na blasze i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 °C na około 20 minut.

W tym czasie oczyścić pora i pokroić na plasterki, czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozpuścić masło, wrzucić pora i czosnek, lekko podsmażyć. Podlać wodą i dusić do miękkości około 10 min. Gdy por przestygnie dodać śmietanę a następnie jogurt naturalny, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.

Upieczonego dorsza wyłożyć na talerze, polać wcześniej przygotowanym sosem. Podawać z brązowym ryżem.

Dorsz z piekarnika w sosie porowym.

Dorsz z piekarnika w sosie porowym.

Dorsz z piekarnika w sosie porowym.

Dorsz z piekarnika w sosie porowym.

Oceń mnie
3.0/5. Oddano 202 głosy.
ponad miesiąc temu
Skomentuj Dodaj opinię

Czas w minutach potrzebny na spalenie jednej porcji

Wykres składu

Wykres wartości energetycznej

Opinie

  • Langgia 16.03.2016, 5:31

    Super danie, fajnie że są podane wartości odżywcze ale nigdzie nie ma konkretnej wartości energetycznej.

    Odpowiedz
    • Kozak Natalia 17.03.2016, 12:51

      Wartość energetyczna (kcal) podana jest w lewym dolnym rogu zdjęcia głównego dania, na niebieskim tle 🙂

      Odpowiedz

Napisz swoją opinię

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Zobacz również: