Dorsz z piekarnika w sosie porowym
Zapraszam na zdrowego, delikatnego i błyskawicznego w przygotowaniu fileta z dorsza podanego z sosem porowym. To propozycja dla wszystkich zapracowanych, którzy brakiem czasu argumentują jedzenie w restauracjach czy barach szybkiej obsługi. Mięso dorsza bogate jest w pełnowartościowe białko, a ponadto zawiera spore ilości selenu, witaminy B12 oraz fosforu.
Filet z dorsza, bez skóry – 300g
Por – 1 sztuka
Jogurt naturalny 2% – 2 łyżki
Śmietana 12% tłuszczu – 1 łyżka
Czosnek – 1 ząbek
Masło Extra – 1/2 łyżeczki
Cytryna – 1/4 sztuki (sok)
Sól – do smaku
Pieprz czarny – do smaku
Ryż brązowy – 70g
Sposób przygotowania:
Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu.
Filet z dorsza umyć, osuszyć i przeciąć na dwie równe części, każda około 150g. Natrzeć solą i pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny. Rybę umieścić na folii aluminiowej, zwinąć boki, tak aby sok nie wypływał z niej podczas pieczenia. Położyć na blasze i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 °C na około 20 minut.
W tym czasie oczyścić pora i pokroić na plasterki, czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozpuścić masło, wrzucić pora i czosnek, lekko podsmażyć. Podlać wodą i dusić do miękkości około 10 min. Gdy por przestygnie dodać śmietanę a następnie jogurt naturalny, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
Upieczonego dorsza wyłożyć na talerze, polać wcześniej przygotowanym sosem. Podawać z brązowym ryżem.